Strömsön juhlava porkkanakakku

Strömsön juhlava porkkanakakku

Tämä Tove Strömsholmin Strömsössä leipoma kakku on porkkanakakun näyttävä versio ja koristelemattakin kaunis.

Porkkanakakku

3 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 dl öljyä (esim. rypsiöljy)
4 dl porkkanaraastetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää muna-sokerivaahtoon kuivat aineet, öljy ja porkkanaraaste ja sekoita. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Kuorruttaminen = voikreemi + marsipaani- tai sokerimassakuorrute

Aloita porkkanakakun kuorruttaminen valmistamalla kuorrutteen alle tuleva voikreemi.

Voikreemi (riittää noin 20 - 22 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun)

75 g huoneenlämpöistä voita
150 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 - 3 rkl kiehuvaa vettä

Vatkaa yhteen voi, tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää kiehuva vesi, jotta kreemistä tulee notkeampaa. Vispaa muutama minuutti, jotta kreemi on tasaista.

Levitä kreemi kakun päälle ja laita kakku jääkaappiin odottamaan kuorrutteen kaulitsemista.

Marsipaani/sokerimassakuorrutus 

  • silikonipohja
  • kaulin
  • pizzaleikkuri/veitsi
  • marsipaania/sokerimassaa
  • tomusokeria
  • kertakäyttökäsineet

Tarvitsemasi kuorrutteen määrä riippuu kakun koosta, mutta on aina parempi hankkia vähän liikaa kuin liian vähän. Halkaisijaltaan noin 20 cm kakkuun tarvitset 750 grammaa marsipaania tai sokerimassaa. Ylijäänyt marsipaani voidaan säilyttää seuraavia kuorrutuksia varten tai siitä voi tehdä koristeita.

Kauli marsipaan/sokerimassai riittävän suureksi levyksi, jotta vältät kakun reunoille tulevat rypyt. Sopivankokoinen levy on kakun halkaisija + kaksi kertaa kakun korkeus + 4 - 5 cm.

Käännä kuorrutelevy muutaman kerran kaulitessasi sitä; näin varmistat, ettei se tartu kiinni alustaan. Älä kaulitse levyä liian ohueksi, vaan jätä se vähintään 3 - 4 mm paksuiseksi.

Kun olet kaulinnut levyn, ota kakku jääkaapista. Nosta kuorrute kakun päälle. Voit tehdä sen ilman apuvälineitä tai kääriä sen kaulimen ympärille ja rullata siitä auki kakun päälle. Tässä vaiheessa kannattaa tasoitella marsipaanin/sokerimassan pinta mahdollisimman sileäksi ja tasaiseksi.

Paina kakun reunojen yli roikkuva kuorrute kakun reunoihin kiinni niin, että se tarttuu kunnolla ja reunat ovat sileät. Jos laitoit kakun päälle voikreemiä, kakun pitäisi kestää hyvin käsittelyä.

Leikkaa ylimääräiset kuorrutteet kakun reunoilta pizzaleikkurilla tai veitsellä pois. Älä leikkaa liian läheltä kakun alareunaa, jottei kakun ja alustan väliin tule kuorrutuksetonta rakoa. Kun ylimääräinen marsipaani/sokerimassa on poissa, on aika koristella kakku mieleiseksi.

Voit päällystää kakun myös tuorejuustokuorrutteella, ilman marsipaania tai sokerimassaa.

50 g huoneenlämpöistä voita
250 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g tuorejuustoa

Sekoita ainekset tasaiseksi kreemiksi ja levitä kakun päälle. Koristele mieleiseksi.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä