Kommentit
Ei kommentteja.
Berliinissä on lähes mahdotonta liikkua törmäämättä graffiteihin tai seinämaalauksiin. Siellä täällä kaupunkikuvassa näkyvät värikkäät kuvat ja tekstit ovat luonteeltaan hyvin erilaisia: osa on nopeita, laittomia tuhruja ja osa koko seinän pinta-alalle levittyviä tilaustöitä.
Katutaiteeseen täällä panostetaan selkeästi, mutta laittomien graffitien tekemistä ei luonnollisestikaan tueta eikä siihen rohkaista. Tämän kokoisessa kaupungissa graffitien hallitseminen on kuitenkin mahdoton tehtävä. Niiden poistattaminen puolestaan olisi kallista ja turhaa, uusi ilmestyy poistetun tilalle muutaman päivän tai viikon kuluessa. Niinpä graffiteja on paljon, niin hienoja kuin vaatimattomampiakin, mutta kaikki viestivät samaa: kaupunki on meidän!
En välitä suttuisista tageista, mutta laittomat graffitityöt voivat olla myös todella hienoja ja piristää katunäkymää paljonkin. Rakastan Berliinin rosoista kauenutta, graffiteilla on siinä tärkeä rooli.
Graffitien lisäksi kaupungin rakennusten seinustat loistavat värikkäinä muutekin: kerrostalojen kylkiin on maalattu isoja gekkoja, koulun sisäänkäynti on maalattu graffitein ihan tarkoituksella ja päiväkotirakennuksen sivua koristavat eläinhahmot. Kaupunkilaiset rakastavat värejä (ainakin täällä Berliinin itäpuolella) eikä maaleja ole säästelty!
Kiinnostavin seinämaalauksille ja graffiteille varattu laillinen seinä on nimeltään East Side Gallery. Se on pisin Berliinin muurista jäljellä oleva pätkä, 1,3 kilometrin mittainen ja yllättävän matala! Hämmentävää, että Berliinin itä- ja länsipuoli oli erotettu toisistaan asialla, joka tuntuu näin... Vaatimattomalta.
Huomaa, että olen liittänyt juttuun kolme eri videoklippiä, voit katsoa niitä yksi kerrallaan.
Tosiaan, kakkosvideossa kuvaamani tunnelma muurin pätkän tuntumassa on leppoisa: paljon iloisia ihmisiä, rantabaarin huoleton biitsifiilis, musiikkia ja drinkkejä. Kuinka paljon maailma voikaan muuttua 20-vuodessa? Berliinin muuri sortui nimittäin tasan 20 vuotta sitten, tosin vasta loppuvuodesta, marraskuussa 1989. Ei kuitenkaan tällä kertaa uppouduta tämän enempää kaupungin ja muurin historiaan, mutta jos haluat aiheesta lisätietoa, klikkaa itsesi tänne.
Tämänkertaisen blogaukseni aihe on sen verran visuaalinen, että nyt puhukoot kuvat puolestaan!
Psst... Omat Berliini-huomioni keskittyvät luonnollisesti niinin alueisiin, joilla liikun. Juttusarjani painottuu kaupungin itäpuoleen!
Ei kommentteja.
Lisää kommentti