Luomukeidas!

Ti, 2009-06-09 09:37
Luomukeidas! Kuva: Noora Shingler

Berliini on unelmakohde kenelle tahansa luomuruoasta innostuvalle. Tarjolla on kaikkea vihanneksista viineihin, eivätkä hinnat huimaa päätä. Parasta on, että kaiken voi saada saman katon alta!

Berliinin LPG Biomarktiin ensimmäistä kertaa saapuva ei välttämättä tajua olevansa luomumarketissa: Euroopan suurin luomuruokakauppa näyttää tavalliselta marketilta, mutta lähempi tarkastelu osoittaa, että kyseessä todellakin on ekologisuuden, luomun ja paikallisuuden ainutlaatuinen keidas.

Mikä parasta, kyse ei ole ainoastaan kaurahiutaleista ja vihanneksista, vaan kaupan valikoimissa on kaikkea kosmetiikasta vauvanruokaan ja säilykkeistä luomulihaan. Kaikki tavallisen marketin tuoteryhmät ovat edustettuina, jopa lemmikkieläinruokaosasto löytyy!

Erityisesti luomumaitotuotevalikoima vakuuttaa: se peittoaa oman lähi-Alepani valikoimat mennen tullen ja onpa teelaatujakin tarjolla melko ruhtinaallinen määrä. Eikä valikoima ollut tässä... Katsopa Biomarktin viini- ja juustovalikoimaa!

 

Get the Flash Player to see this player.

 

Hinta ja laatu eivät korreloi keskenään ja halvalla voi todellakin saada erittäin hyvän luomuviinin. Huokea hinta innostaa kokeilemaan rohkeasti sen sijaan, että aina pysyisi siinä samassa, hyväksi havaitussa vaihtoehdossa. Sama pätee luomujuustoihin, joiden valikoimaa voi vaan ihmetellä! Erityisesti vuohenjuustojen määrä ilahduttaa, Suomessa niiden valikoima kun on melko suppea.

Luomuvalikoima ei ole luksusta vain tässä yhdessä berliiniläismarketissa. Luomutuotteiden myynti Saksassa on maailman huipputasoa. Öko on täällä yhtä kovassa huudossa kuin meillä Suomessa kotimaisuus. Suomessa luomutuotteiden myynti on vain prosentin luokkaa, Saksassa vastaava luku on 10%.

Rakastan Berliiniä monesta syystä, mutta luomuelintarvikkeiden tarjonta ja hinta ovat melkein se isoin juttu tässä kaupungissa - ainakin minulle! Siinä missä Suomessa luomuruokaan joutuu investoimaan, on se täällä monelle itsestäänselvyys. Luomutuotteet ovat myös hyvin esillä: tavallisessa ruokakaupassakin luomutuotteet on sinne tänne rippottelun sijaan usein kerätty yhteen paikkaan. Luomua haluava löytää kaiken maidosta suklaaseen kerralla.

Muistutuksena kuitenkin, että luomu ei automaattisesti ole sama kuin eko, mutta täällä Saksassa paikallista luomutuotantoa on kuitenkin paljon ja yllättävän moni Biomarktin tuotteista on lähellä tuotettu. Melkein jokainen tuoteryhmä sisältää lähivaihtoehdon, joten Biomarktissa luomu on myös usein ekologinen vaihtoehto.

Vielä viinistä: se halvin luomuviini ei muuten ollut videossa mainitsemani reilu kolme euroa vaan 2,60!

 
Psst... Lisätietoa janoaville: luomun valitseminen on viiniostoksillakin perusteltua, sillä tavanomaisissa viineissä voi olla torjunta-ainejäämiä huimiakin määriä. Lue Ruotsin Luonnonsuojeluliiton teettämä kiinnostava tutkimus Cancerframkallande ämnen i vin.

 Lue myös aikaisempi juttuni Olotilasta: Terveys ja ekologisuus ovat eri asioita


...Ja antakaa anteeksi heiluva videokuva ja hieman hiomaton kielenkäyttöni, korrektimpaa suomen kieltä ja vakaampi kamerakäsi seuraavassa klipissä!

 

Noora Shingler

Kommentit

Ei kommentteja.