Raitiovaunu heinikossa ja muita vihreitä ihmeitä

To, 2009-06-11 10:38
Raitiovaunu heinikossa ja muita vihreitä ihmeitä. Kuva: Noora Shingler

Voiko miljoonakaupunki olla kotoisan vehreä? Voiko raitiovaunu kulkea heinikossa? Mahtuuko yhden neliön parvekkeelle viidakko? Voiko koivu kasvaa parvekkeella? Berliinissä voi!

En ole koskaan käynyt miljoonakaupungissa, jossa on luontoa ja vehreyttä kuten Berliinissä. Joka puolella vihertää! Sen lisäksi, että kaupungin talous on sen verran tiukilla, että osa heinikoista rehottaa ihan vaan puutarhatyöntekijöiden puutteen vuoksi, istuttavat kaupungin asukkaat itse kasveja ja puita jopa pienimmälle parvekkeelle, luoden oman viherkeitaansa. Niin pientä parveketta ei olekaan, jolle ei mahtuisi seinää pitkin kiemurtelevia köynnöskasveja. Bongasin jopa kattohuoneiston parvekkeelle kukkaruukkuun istutetun koivun!
 

Get the Flash Player to see this player.


Haluan oman taloyhtiöni seinään köynnöksiä ja tuuletusparvekkeille ruukkukasveja! Ja talojen julkisivut: eikö olisikin paljon viihtyisämpää nähdä kukkivia seiniä, jotka sitäpaitsi tuoksuvat ihanalle ja raikastavat hengitysilmaakin? Ja voisivatko julkiset puistot olla hiukan vähemmän trimmattuja, edes sieltä täältä? Asuntoni läheisyydessä sijaitseva Volkspark Friedrichshein on loistava esimerkki puistosta, jota pidetään siistinä, mutta jossa on ihania pieniä rehottavia pensaita ja luonnollisesti rönsyäviä kasveja, jotka luovat huolettomuudellaan ohikulkijalle fiiliksen maalaisniitystä miljoonakapupungin keskuspuiston sijaan. Samanlaista toteutusta näin itseasiassa Lontoon Hyde Parkissakin.

Julkiset paikat vihertävät Saksassa toki muuallakin: hypätessäni Rostockissa Berliinin junaan huomasin, kuinka rautatiekiskojen välien sorapeitteen päälle laitettiin jonkinlaista mattoa, jonka päälle puolestaan laitettiin kasvamaan ruohoa, heinää ja niittykasveja. Osa kiskojen välien niittyprojektista oli jo valmis: juna posottaa käytännössä ruohikon seassa tullessaan asemalle! Ja niin tekee Berliinin raitiovaunukin. MAHTAVAA! Kuvitelkaapa kuinka kauniilta näyttäisi Helsingin rautatieaseman edusta, jossa raitiovaunukouru olisikin ruohomattoa!

Vaikka Suomessa onkin paljon luontoa ja metsää, ei mikään estä meitä tuomasta luontoa myös kaupunkien keskustoihin. Haastan kaikki kaupunkien asukit edesauttamaan oman kadun ja taloyhtiön vihertymistä. Ideoita ja esimerkkejä löydät tekstin oheen laittamistani kuvista.


Kuullaan pian taas, nyt kameran kanssa kohti uusia seikkailuja!

 

 

Psst... Ja kyllä minä oikeasti tiedän, kuinka ne köynnökset siellä seinässä pysyvät! Kysymys on retorinen!

 

 

 

 

 

Noora Shingler

Kommentit

Kiitos mahtavasta blogista! Näitä kuvia ja videoita katsellessa tulee kova ikävä Berliiniin.