Ruisleipä syntyy hellin ottein

Ti, 2009-08-11 08:33
Ruisleipä syntyy taikinajuuresta. Kuva: Arja Lento, YLE

Taikinanjuuren syntyminen vie 2-3 päivää. Juuresta syntyy rehellinen ja reilu ruisleipä, taatusti ilman lisäaineita.

Taikinanjuuren voi tehdä jauhoista tai leivänmuruista. Ennen kaikkea juurenteko on maltillista odottelua. Lukijan epäonnistunut taikinanjuuren kasvattaminen osoittaa, että perimätieto olisi valttia - ja aina ei voi olla ihan varma lopputuloksesta, kun on kyse elävistä bakteereista ja mikrobeista.

Tässäpä pähkinä purtavaksi: kuinka saadaan suomalaiset vanhat, huippuhyvät taikinanjuuret kiertoon? 

Olotilan lukijan epäonnistunut taikinanjuuriprojekti

Martin Johanssonin taikinanjuuriohje

Martin Johanssonin hapanleipä ruissihtijauhoista 

Taikinanjuuri valmiista hapanleivästä

 

Tiesitkö että...
Taikinanjuuri on toiselta nimeltään raski.
Taikinajuuressa elää villihiivoja ja bakteereja.
Taikinanjuuren voi pakastaa.
Taikinanjuuren voi kuivata siten, että tekee taikinan aina samassa astiassa pesemättä astiaa välillä.

 

Kommentit

Se, että takinajuuren tekoon auttaisivat vanhan ruisleivän viipaleet on pelkkä myytti. Valmiissa leivässä ei ole enää niitä eläviä bakteereja, joista leivän juuri syntyy. Karkeat ruisjauhot ja vesi ja oikea ympäristö, ne ovat ainoat tarvittavat asiat.

Ja kannattaa muistaa että juuri paranee käyttökertojen myötä. Ensimmäisellä kerralla juuri ei koskaan ole erityisen hyvää. Myös astioiden puhtaus on a ja o, sillä epätoivoittuja bakteerjea on maailma täynnä tässäkin asiassa.