Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Haaremin helmet - hyvän mielen vuoksi
 
Kategoriat:

Tamperelainen tanssiryhmä Haaremin helmet kokoontuu viikottain itämaisen tanssin harjoituksiin. Tampereen seudun työkyvyttömyyseläkeläisistä koostuva ryhmä perustettiin vuonna 1996, eli ryhmä on ollut kasassa jo yli kymmenen vuotta.

Pitkä taival näkyy ainakin sujuvassa yhteistyössä: esitykseen valmistautuessaan naiset auttavat toinen toisiaan ja nauru sekoittuu kolikkokorujen kilinään ja värikkäiden asujen kahinaan. Valmistautuminen esitykseen ja keskustelu esitysten jälkeen antavat varmasti kaikista eniten. Yhteenkuuluvaisuus ja pieni jännitys hitsaavat meitä yhteen, pohtii Sirkka Kaartinen, yksi ryhmän esiintyjistä.

copyright YLE/videokuvaa

Kaikkiaan Haaremin helmiin kuuluu yli kymmenen jäsentä, mutta esiintymisissä käy vain noin seitsemän hengen porukka. Mukana voi siis olla vaikka ei esiintyä haluaisikaan.

Mielen ja kehon virkistäjä

Ryhmään kuuluminen on naisille tärkeää: Haaremin helmien tiivis toiminta korvaa osaltaan työyhteisöä. - Jäin eläkkeelle aikaisemmin kuin mieheni, ja ongelma olikin mitä olisin voinut tehdä yksin. Hän jäi eläkkeelle muutaman vuoden päästä ja sitten löytyi tämä Haaremin helmet, kertoo Sinikka Jokinen. Sinikan aviomies, Matti Jokinen kuuluu siis myös Haaremin helmiin – tarvitaanhan joukkoon yksi sheikkikin. Matti toimii muun muassa roudarina, esitysten juontajana ja dj:nä.

Virkeän mielen lisäksi tanssiminen harjoittaa tehokkaasti muistia ja pitää kuntoa yllä. Musiikin soidessa kolotukset ja krempat unohtuvat saman tien. Jos hyvä mieli tavoittaa vielä katsojatkin, on esitys enemmän kuin onnistunut.

copyright YLE/videokuvaa

- Meidän tarkoituksemme on tuoda hyvää mieltä. Emme ole tasollisesti mikään huippuryhmä, olemme ikäisiämme ja totta kai se näkyy muistissa ja liikunnassa. Meidän ohjaajamme tekee meille ohjelmia, joista hän pyrkii karsimaan semmoiset liikkeet pois, joita emme pysty tekemään, mutta siitä huolimatta meidän liikkumisemme on rajallista ja se täytyy ottaa huomioon. Me olemme sitä mitä olemme, emmekä yritä olla muuta, summaa Sirkka Kaartinen.

Milla Laakso / PRIIMA