Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Voilla vaihdevuosioireita vastaan
 
Kategoriat:

Varpu Tavi sanoo, että suurin osa naisten vaihdevuosioireista on heidän itsensä tietämättään aiheuttamia. Lisäksi hän väittää koululääketieteen epäonnistuneen naisten vaihdevuosioireiden hoidossa.

Varpu Tavi on nykyään Saksassa asuva kirjailija ja toimittaja, joka julkaisee jo neljännen kirjansa laihtumisesta ja ravinnon merkityksestä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tässä kirjassa paneudutaan mm. ravinnon merkitykseen naisten vaihdevuosioireiden ehkäisyssä ja hoidossa.

Medikalisoitu elämänvaihe

Lääkärit saavat tietonsa nykyään pääsääntöisesti lääketeollisuudelta, eikä koululääketieteen opetuksessa tunneta mitään muita vaihtoehtoja vaihdevuosioireiden hoitoon kuin synteettiset hormonivalmisteet. Eikä koululääketieteessä ravitsemuksesta puhuta muutenkaan kuin nimeksi. – Vasta ihan viimeaikoina on ilmaantunut merkkejä, että lääkäreiden koulutukseen on otettu ravitsemus, Tavi paukuttaa ja jatkaa, että lääkärit eivät tiedä ravitsemuksesta keskimäärin juuri mitään.

Peikko ruokapöydässä

copyright YLE/videokuvaa

On merkillistä, että rasvasta on tehty jonkinlainen peikko, että rasva on syy ylipainoon ja tauteihin. Kuitenkin se tutkimusaineisto, mihin väitteet perustuvat on vähintäänkin huteraa. Normaalirasvaiset tuotteet, kuten esimerkiksi jogurtti, ovat sellaisenaan hyvän makuisia. Jos siitä otetaan rasva pois, niin tilalle laitetaan joko esanssia, sokeria tai aspartaamia, jolloin se muuttuu huonoksi elintarvikkeeksi. - On paljon parempi syödä normaalirasvainen jogurtti, Tavi sanoo. - Viimeistään tässä viidenkymmenen ikävuoden tienoilla on syytä ryhtyä käyttämään, sen minkä maitoa käyttää, täysmaitoa ja rasvana voita. Kannattaa unohtaa kaikki levitteet, korvikkeet ja kermakkeet.

Suomalaiset syövät vähärasvaisemmin kuin koskaan ja ovat lihavampia kuin koskaan, mikä johtuu Tavin mukaan siitä, että syödään vääränlaisia rasvoja, kartetaan rasvoja ja syödään rasvojen tilalla sokeria. Normaali viisikymppisen naisen aamiainen sisältää appelsiinituoremehua, mysliä, banaania tai muuta hedelmää. - Käytännössä hän syö silloin annoksen sokeria, sanoo Varpu Tavi. Elimistö saa liikaa sokeria, jota insuliinihormoni ei pysty käsittelemään ja silloin kun elimistössä on liikaa sokeria, se alkaa varastoitua rasvaksi.

Esimerkkiateria

copyright YLE/videokuvaa

Minkälainen sitten olisi hyvä ateria? Tavin mukaan alkupaloiksi voisi tarjota esimerkiksi raakaa porkkanaa, lehtiselleriä ja omenaa. Pääruokana vaikkapa lämpimiä kasviksia, esimerkiksi kesäkurpitsaa, tomaattia, sipulia sekä tietysti punaista lihaa tai kalaa voissa paistettuna. Ruokajuomaksi hän suosittelee vettä, piimää tai punaviiniä.

Siis riittävästi rasvaa ja myös hiilihydraatteja.Varpu Tavi kehottaa myös nauttimaan runsaasti tärkkelyksettömiä kasviksia.

Ei tavallista pöytäsuolaa, vaan luomumerisuolaa tai ruususuolaa. Makeutukseen ei myöskään mitään keinotekoisia makeutusaineita, vaan täysruokosokeria tai hunajaa. Erilaiset luomutuotteet vilahtelevat ohjeissa enemmänkin, joten lienee aiheellista epäillä onko kyse enemmän idealismista kuin faktasta? – Idealismia se ei ole, ampuu Tavi. Pääasiallisin syy luomutuotteiden käyttöön on se, että varsinkin esivaihdevuosien aikaan tulee helposti ns. estrogeenidominanssi-ilmiö. Silloin estrogeenia on elimistössä suhteessa keltarauhashormoniin liian paljon. Estrogeenidominanssia voi ilmetä myös miehillä, sillä saamme ympäristöstä jatkuvasti, esimerkiksi kosmetiikasta ja erilaisista muoveista ympäristöestrogeenia, joka sotkee kehon omaa estrogeenitasapainoa. Syömällä mahdollisimman luomusti, voi edes tämän haittavaikutuksen poistaa.

copyright YLE/videokuvaa

Järjen käyttö on sallittua ja suotavaa

Kirjoja kirjoittaessaan Varpu Tavi käyttää apuna alan lääkäreitä. Tässä tapauksessa hän on tehnyt yhteistyötä lääketieteen tohtorin Leena Hausbrandtin kanssa. Tavi sanoo elävänsä täysin kirjoittamiensa oppien mukaan, mutta sanoo, että hänelle ruokavalio ei ole mikään puhdasoppinen uskonto. Hänen ei tarvitse kylässä tai matkoilla kieltäytyä tarjotusta ateriasta. Kysymys on vain siitä, että ymmärtää ja huomaa arjessa itselle sopivan ruokavalion ja noudattaa sitä. – Järjen käyttö on sallittua, jopa suotavaa, hän lopettaa.

Esa Viherä / PRIIMA

Leena Hausbrandt ja Varpu Tavi: Nainen parasta vuosikertaa. Kirja ilmestyy 17.4.2007