Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Suomalaisten jalat surkeassa kunnossa
 
Kategoriat:

Suuri osa suomalaisista potee jalkavaivoja ja kävely on hankalaa. Rankimpien arvioiden mukaan jopa seitsemälläkymmenellä prosentilla suomalaisista on jalkavaiva, monilla useitakin samanaikaisesti.

Jalkavaivoja vähätellään

Jalkavaivoja voisi torjua omatoimisesti, mutta mukavuudenhalu voittaa. Jalkoja ei hoideta ja vaivat tulevat. Jalkavaivoja on niin lapsilla, työikäisillä kuin vanhuksillakin. Iän karttuessa harmit korostuvat. - Olemme siirtyneet luonnosta kaupunkiolosuhteisiin ja koville alustoille. Kenkiä ei ole tarkoitettu meille ja ne ovat huonoja. Alaraajojen kunto on myös heikko, kertoo jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta.

- Jalkavaivat on helppo sivuuttaa. Hammaslääkäriin mennään hammaskivun tullessa, mutta jalkakipuja vähätellään. Pieni vaiva voi kuitenkin johtaa suureen, sanoo jalkaterapeutti Mervi Puoskari siilinjärveläisestä Kunnonpaikka-kylpylästä.

Vaiettu kansantauti

Pahimmassa tapauksessa jalkavaiva voi johtaa amputaatioon, jalan katkaisemiseen. Jalkavaivat lisääntyvät sitä mukaa kun ihmisten paino kohoaa. Voisi puhua oikeastaan vaietusta kansantaudista.

copyright YLE/videokuvaa

Keskeinen vaivojen aiheuttaja on alaraajojen linjausvirhe. Lonkissa on väärä asento, joka heijastuu polviin, nilkkoihin ja jalkateriin. Seuraa pihtipolvisuus ja vääränlainen astunta. - Ulkomaisten tutkimusten mukaan 90 prosenttia ihmisistä astuu linttaan. Naisilla on lisäksi jalkaterän etuosan vaivoja, lehtori Riitta Saarikoski toteaa. Linjausvirheitä voi korjata vahvistamalla oikeita lihaksia.

Lihaskuntoa ja oikeanlaiset kengät

Siilinjärvelänen toiminnanjohtaja Kaija Väänänen huolehtii jaloistaan. - Naamastakin näkee, jos jalat eivät ole kunnossa, hän arvioi. Jalkojensa lihaskuntoa Väänänen vahvistaa vesijuoksun avulla.

copyright YLE/videokuvaa

Suurin osa suomalaisista ei hoida lainkaan jalkojaan tai sitten he hoitavat väärin. Jalkaterapeutit pystyvät löytämään jaloissa olevat viat ja antamaan ohjeita ja niksejä niiden korjaamiseksi. Terapeutit väittävät kykenevänsä antamaan hoitoa ja omahoito-ohjeita sellaisiinkin vaivoihin, joita lääkärit pitävät mahdottomina hoitaa. Oikeanlaiset kengät ovat tärkeä osa jalkojen terveyttä.

- Karkeasti arvioiden joka toisella asiakkaalla on liian pienet kengät, jalkaterapeutti Mervi Puoskari sanoo.

Mikko Määttälä / PRIIMA