Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Lilli Stenius – taiteilijaelämää Roomassa
 
Kategoriat:

Lilli Stenius on Roomassa asuva kuvataiteilija. Hänen vanhempansa olivat suomenruotsalaisia, mutta he asuivat aikoinaan seitsemän lapsensa kanssa Roomassa.

Lillin lapsuudenkoti oli Gianicolo kukkulalla sijatseva vanha renessanssihuvila Villa Lante, jossa nykyään toimii Suomen Rooman-isntituutti.

Travertiini vei sydämen

Lillin perhe muutti Suomeen hänen ollessaan teini-ikäinen. Suomessa Lilli Stenius opiskeli kuvataiteilijaksi, mutta palasi sitten takaisin Roomaan. - Syy paluuseeni oli paikallinen kivi, travertiini. Se puhuu minulle eniten. Travertiini on sama kivilaji, josta mm. Colosseum on valmistettu. Huokoinen travertiini on helppoa työstää ja siitä saa hyvinkin pitsimäistä jälkeä.

copyright YLE/videokuvaa

Eurooppalainen identiteetti

Suomenruotsalainen kotikulttuuri, italialainen asuinympäristö ja norjalainen aviomies pitävät huolen siitä, että Lilli Stenius kokee itsensä lähinnä eurooppalaiseksi. - Totta kai se Rooman lapsuus vaikutti siihen, että minä ymmärrän monta asiaa, jota muut eivät ymmärrä, koska eivät ole käyneet täällä koulua. Maan historia ja kulttuuri on tullut siinä samalla tutuksi.

Kädet vie

copyright YLE/videokuvaa

- Mulla on semmoset kädet, jotka haluu tehdä. Mä meen sinne minne kädet vie. Mä pidän siitä, se on hauskaa - ja raskasta välillä , Stenius kertoo.

Steniuksen viimeisimmät työt, kirkon sisustuksen, mm. alttaritaulun tekeminen, ja sodan siviiliuhrien muistoksi luoma monumentti sijoituvat ajankohtaan, jolloin hänen isänsä, äitinsä ja veljensä kuolivat. Se toi tekemiseen uuden syvyyden. - Jos työnteossa on sydän ja aivot mukana ja hyvä omatunto, niin siinä on jonkinlaista rukousta. Silloin siitä tulee melkein pyhä, varsinkin siinä luomisessa. Mutta oikeestaan vaikka ruoanlaitossakin käsillä tekeminen on nimenomaan pyhää, Stenius pohtii.

Kirsi Markkanen / PRIIMA