Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kangasniemen korkean tason dekkariahmijat
 
Kategoriat:

Kangasniemellä asuvat Antti Lindqvist ja Seppo Kirjavainen ovat dekkariahmijoita. Heille dekkareiden lukeminen on intohimoinen harrastus ja yhteisten keskustelujen ja jopa kiistojenkin aihe.

Viime aikoina herrojen keskusteluja on sävyttänyt kalmankatkuinen kiista Markku Ropposen ”Linnut vaikenevat, Kuhala” -dekkarin eräästä yksityiskohdasta. Ropponen väittää Jyväskylän maisemiin sijoittuvassa dekkarissaan, että Tuomiojärven naapurina on Alvajärvi. Järvet yhdistää toisiinsa lyhyt Löylyjoki, jonka varrella tapahtui murha. Kirjavainen väittää, että toinen järvista ei voi olla Alvajärvi kun taas Jyväskylässä syntynyt Lindqvist uskoo kirjailijan sanaan. Ei auta muu kuin lähteä paikan päälle ottamaan selvää.

Kiistalla on korkeatasoinen poliittinen ulottuvuus. Antti Lindqvist on näet Kangasniemen kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Seppo Kirjavainen johtaa kunnanhallitusta.
- Kunnallispolitiikassa ei ole ihan samanlaisia loppuratkaisuja kun dekkareissa, mutta kunnassakin ollaan tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ja monenlaisia keskusteluja syntyy, sanoo hallituksen puheenjohtaja Kirjavainen. - Kyllähän kunnalliselämässä jännitystä piisaa, mutta ruumiit puuttuvat, sanoo valtuuston puheenjohtaja Lindqvist.

Luottamusmiehet suosittelevat toisilleen kirjoja ja keskustelevat niistä tilaisuuden tullen. Dekkarikeskustelut tuovat oman lisävärinsä kunnallispoliittisten keskustelujen ja toimintojen lomaan. Molemmat ovat luonnollisesti ahkeria kirjaston käyttäjiä.

copyright YLE/videokuvaa

- En osaa nimetä parasta dekkarikirjaa. Olen lukenut paljon hyviä dekkareita, mutta kyllä joukkoon mahtuu huonojakin. Joskus on tullut mieleen, että itsekin olisin osannut tällaisen kirjoittaa, Antti Lindqvist sanoo. Seppo Kirjavainen sanoo suosivansa erityisesti kotimaisia dekkareita.

Entä Löylyjoen kiista? Se ratkesi karttojen avulla. Kirjavainen oli oikeassa ja Ropposen kirjaan luottanut Lindqvist väärässä. Löylyjoki yhdistyy Palokkajärveen eikä Alvajärveen. Tulikohan Ropposelle erehdys vai harhauttiko hän tahallaan Kangasniemen kunnan korkeinta johtoa?

Mikko Määttälä / PRIIMA


Lue myös muut PRIIMAn minisarjan "Dekkarit" jutut

Dekkaririkos menestyy

Murhan jäljillä Ystadissa

Dekkarien maailma poliisin silmin

PRIIMAn studiokeskustelu dekkareiden yhteiskunnallisuudesta