Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Dekkaririkos menestyy
 
Kategoriat:

Dekkarit ovat maailman luetuin kirjallisuuslaji. Murhat, poliisit ja yksityisetsivät viehättävät kaikkia kansalaisuuksia. Mikä kuvitellussa rikoksessa kiehtoo?

- Dekkarien suuri suosio herättää jo huolestusta, ainakin Ruotsissa, naurahtaa kirjailija Leena Lehtolainen. – Minun mielestäni suosion syy on yksinkertainen, dekkari tarjoaa tarinan.

copyright YLE/videokuvaa

Yhdysvaltalainen dekkarikirjailija Sujata Massey antaa likipitäen saman vastauksen. - Dekkarissa on tarina, jännitystä ja tapahtumia. Muu kaunokirjallisuus panostaa useasti tyyliin tarinan kustannuksella.

Rikos viihdyttää

Sujata Masseyn sankaritar Rei Shimura on kahden kulttuurin kasvatti. Japanilais-amerikkalainen Rei tarjoaa lukijoille irtioton arkitodellisuudesta. - Erityisesti 9/11 terrori-iskun jälkeen lukijat kiittelivät rennoista hetkistä kirjan parissa.

Leena Lehtolainen näkee dekkarien lukemiselle useitakin syitä. Viihtyminen, jopa pelkääminen ja jännittäminen viehättävät monia. - Ja onhan dekkarit kirjoitettu paljolti lukijaa ajatellen. Jos hienosti sanoo, ne ovat antielitistisiä kirjoja.

Rikos yhdistää

copyright YLE/videokuvaa

Kirjasta toiseen siirtyviä sarjapäähenkilöitä tapaa harvoin muista kirjallisuuden lajeista kuin dekkareista. Monille lukijoille päähenkilön kuulumiset ovatkin yhtä tärkeitä kuin selviteltävät rikokset.

- Sarjaan kuuluvan uuden kirjan lukeminen on vähän kuin kohtaisi vanhoja kavereita, Leena Lehtolainen muotoilee. Amerikkalainen kollega Sujata Massey on samoilla linjoilla. - Jos pidän kirjan sankarista, tapaan hänet mielelläni uudelleen ja meistä tulee ystäviä.

Tutun sarjapäähenkilön elämän käänteet saavat lukijat antamaan palautetta kirjailijalle. - Poikaystävän vaihtuminen ei miellytä kaikkia Rein elämästä lukevia faneja. Mutta eiväthän ystävät tosielämässäkään aina ymmärrä toistensa valintoja, Sujata Massey hymähtää.

Kumpikaan kirjailija ei myötäile lukijoiden toiveita kirjojen tapahtumissa. Päähenkilölle aiemmissa kirjoissa muotoutunut luonne sen sijaan on tärkeä. – Olisihan se shokki, jos päähenkilöni Maria Kallio alkaisi yhtäkkiä hakata lapsiaan tai osoittautuisi biseksuaaliksi, Leena Lehtolainen nauraa.

Rikos sivistää

copyright YLE/videokuvaa

Monesta dekkarista löytyy nykyään yhteiskunnallisia teemoja. Aiheena voi olla perheväkivalta, ympäristörikokset, tasa-arvo tai terrorismi. - Ruotsalaisissa dekkareissa yhteiskunnallisuudesta on tullut jo pakkopullaa, miettii Leena Lehtolainen. - Väkisin väännetty ”Pääministeri on tyhmä” ei minusta kannanotoksi riitä.

Sujata Massey haluaa, että yhteiskunnan muutokset näkyvät kirjoissa. - Olisi väärin kirjoittaa kirjoja, joissa ei esimerkiksi näkyisi se, että maani käy parhaillaan sotaa. Onhan sota todellinen ja äärimmäinen rikos.

Kirjailijoita erottaa valtameri, mutta ajatukset ovat samansuuntaisia. - Dekkarin aiheita, suosiota ja kirjallista tyyliä on tänä päivänä todella vaikea rajata.

Tiina Klemettilä / PRIIMA

Kuuntele ja katsele YLEn Elävästä arkistosta Leena Lehtolaisen haastattelu "Leena Lehtolainen - verinen feministi"


Lue myös muut PRIIMAn minisarjan "Dekkarit" jutut

Murhan jäljillä Ystadissa

Dekkarien maailma poliisin silmin

Kangasniemen korkean tason dekkariahmijat

PRIIMAn studiokeskustelu dekkareiden yhteiskunnallisuudesta