Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Murhien jäljillä Ystadissa
 
Kategoriat:

Eteläruotsalainen pikkukaupunki Ystad vetää puoleensa dekkarituristeja. Elokuvakomisario Kurt Wallanderin perässä Ystadiin matkustaa myös suomalaisia murhan ystäviä.

Helsinkiläinen muotoilija Anu Saari ja pr-tiedottaja Tanja Päivinen Espoosta löytävät Ystadin vanhasta kaupungista nopeasti useita Wallander-elokuvien kuvauspaikkoja. Kaupungintalo on elokuvan pankki, ja läheisessä kadunkulmassa lounasta tarjoaa komisario Wallanderin lempipitseria.

Elokuvista tuttuja kohteita löytyy helposti, sillä Ystadissa on kuvattu kolmetoista kirjailija Henning Mankellin luoman komisario Kurt Wallanderin hahmoon perustuvaa elokuvaa. Kurtin ihailijoita käy kaupungissa vuosittain noin kaksikymmentätuhatta.

Kylässä Kurtilla

copyright YLE/videokuvaa

- Aika erikoiselta tuntuu tavallaan kävellä elokuvaan, Anu Saari toteaa. – Erityisesti Kurtin kotikatu ja kotitalo ovat jotenkin käsittämättömät. Ne ovat elokuvaa ja samalla totta, sen ikkunan takana asuu ihan oikea ihminen.

- Ja tässä me istumme Kurtin sohvalla, jatkaa Tanja Päivinen. – Oopperamusiikki soi kuten elokuvissa, tuntuu kuin komisario voisi kävellä sisään hetkellä millä hyvänsä.

copyright YLE/videokuvaa

Realismi ja tietty arkisuus onkin ystävyksille yksi syy Wallander-innostukseen. Tanja pitää komisariota inhimillisenä verrattuna vaikkapa saksalaiseen poliisisarjatyyliin. Ihmissuhteet ja niiden vaikutus rikostutkintaan tuntuvat tosilta.

Anu määrittää Kurt Wallanderin jopa luuseripoliisiksi. - Kurtin oma elämä on vähän retuperällä, terveys reistaa, naisjutut eivät onnistu ja tyttärenkin kanssa on ristiriitoja, kyllä semmosia poliiseja varmaan on oikeastikin!

Wallander-turistille on tarjontaa

copyright YLE/videokuvaa

Tanja ja Anu tulivat katsomaan myös elokuvista tuttua kaunista kaupunkia ja maisemia. Keskiaikaiseen vanhaan kaupunkiin voikin tutustua vaikkapa Wallander-kiertoajelulla tai erityisen Wallander-esitteen avulla. Kurtin suosikkikahvilasta saa Wallander-leivoksen, ruokailu ja yöpyminenkin järjestyy elokuvista tutuissa paikoissa.

Ystadin elokuvastudioilla järjestetään päivittäin tutustumiskierros viimeisimmän elokuvan lavasteisiin. Turistien iloksi on säästetty osia poliisiasemasta ja Kurtin koti.

Murhia turisti ei Ystadista löydä. Viimeisin henkirikos tapahtui vuonna 1946.

Tiina Klemettilä / PRIIMA


Lue myös muut PRIIMAn minisarjan "Dekkarit" jutut

Dekkaririkos menestyy

Dekkarien maailma poliisin silmin

Kangasniemen korkean tason dekkariahmijat

PRIIMAn studiokeskustelu dekkareiden yhteiskunnallisuudesta