Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu – vinkkejä talveksi etelään haluaville
 
Kategoriat:

Mitä kaikkea pitääkään ottaa huomioon, kun haluaa lähteä ulkomaille asumaan vähän pidemmäksi aikaa?
PRIIMAn studiovieras Helena Balash Suomi-Seurasta on antanut neuvoja matkailijoille jo kymmenen vuotta.

Helena Balash toimii seniorineuvojana Suomi-Seurassa ja auttaa ulkomaille aikovia muuttoasioissa. Hänen mukaansa suurin osa suomalaisista ottaakin hyvin selvää muuttoon liittyvistä asioista. Suomi-Seuran neuvontapalvelussa on kyselijöiden joukko lisääntynyt vuosittain. Alun perin Suomi-Seura aloittikin infopäivät sitä varten, että saataisiin ihmiset ymmärtämään, kuinka tärkeää on valmentautua hyvin.

Ja mitkä sitten ovat ne tärkeimmät asiat, mistä pitäisi ottaa selvää, ennen kuin ulkomaille muuttaa?
Helena Balashin mukaan tärkeintä on se, miten ulkomaille muutto vaikuttaa kokonaistilanteeseen, onko kyseessä pidempiaikainen muutto vai sesonkimuutto. Se, paljonko on Suomesta pois, vaikuttaa siihen, pysyykö esimerkiksi KELAn piirissä, miten verotus menee. Myös vakuutuksia kannattaa miettiä. Jos menee Euroopan ulkopuolelle, pitää ottaa selvää, onko EU:n sairausvakuutukset voimassa, vai pitääkö ottaa omia vakuutuksia.

Espanjassa oleskelu

Espanjaankin pätee yleinen 183 päivän sääntö. Se maa, jossa henkilö asuu suurimman osan ajastaan, siis sen 183 päivää tai yli vuodesta, katsotaan vakituiseksi asuinmaaksi. Asuinmaa vaikuttaa sosiaaliturvaan, verotukseen. Sesonkimuuttajat ovat sellaisia, jotka ovat yli puoli vuotta Suomessa. He säilyvät normaalisti KELAn piirissä, Suomen verotuksen piirissä. He vain käyvät pidempiaikaisina turisteina oleilemassa muualla.

Jos asuu yli 183 päivää Espanjassa, mitä pitää tehdä verotuksen ja sosiaaliturvan kannalta?
Helena Belushin mukaan monelle tuleekin yllätyksenä se, että kun on Espanjassa verovuoden aikana 183 päivää tai yli, niin onkin verovelvollinen Espanjassa, vaikkei olisikaan ajatellut muuttavansa pysyvästi sinne. Asumisaikoja kannattaa siis miettiä.

Ja kumpi on sitten verotuksellisesti kannattavampaa, antaa Espanjan vai Suomen verottaa?
Suomessakin yli 60 erilaista verosopimusta, ja tällöin pitää käydä näitä läpi, nämä vaikuttavat asiaan. Espanja on poikkeuksellinen maa, johon yksityisen puolen eläke- ja verotusoikeus siirtyy. Ennen näitä lähdeverotettiin, nyt tilanne on muuttunut progressioverotukseen, vaikka Suomessakin verotettaisiin. Espanja on siksikin suosittu, että Espanjan sisäinen verolainsäädäntö antaa työkyvyttömyyseläkeläisille mahdollisuuden anoa verotuksen alentamista, joka käytännössä voi tarkoittaa jopa 0 veroprosenttia.

Asunnon osto vai vuokraus?

Helena Belush neuvoo, ettei missään tapauksessa pidä mennä ostamaan sikaa säkissä ensi hurmassa. Jos joku alue tai maa kiinnostaa, kannattaa asunto vuokrata ensin, ja katsoa sitten kaikessa rauhassa, millaista elämä siellä on. Ja olisikohan ehkä joku muu alue kivempi. Voi olla, että unelma sirpaloituu, ja saattaa käydä myös niin, ettei saakaan asuntoa myytyä. Eli ei missään tapauksessa pidä mennä heti ostamaan asuntoa, vaan se kannattaa vuokrata ensin.


Suomi-Seura


PRIIMAn juttu Turkista

PRIIMAn juttu Azoreista