Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Turkin loistohuvilat
 
Kategoriat:

Turkoosin meren reunustama Bodrum Turkin länsirannikolla lepää lämpimän talven ajan kesäisen turistiryntäyksen jälkeen. Rantakaupungin talvea säestää rakennuksen kolke.

Merinäköala on pilkottu tonteiksi ulkomaalaisille, jotka ovat tarttuneet trendiin hankkia kakkosasunto ikuisen auringon vyöhykkeeltä.

Yalikavakin kalastajakylän katveessa suomalaisen Röstem Hairedinin Novron-yhtiö rakennuttaa loistohuviloita näköalalla huumaavan siniseen Egeanmereen. Talot valmistuvat ensi kesäksi, ja kauppa käy. 27 huvilasta enää kolme on myymättä. Hollantilainen eläkepäiviä viettävä yrittäjä Guus Hallinger varasi huvilan Novronilta loma-asuntomessuilla. ”Turkista voi ostaa edullisesti kesäpaikan. Espanjassa ja Portugalissa se on yhä vaikeampaa. Täällä talo voi löytyä 200 000 – 250 000 eurolla.”

Suomalaista laatua ja maanjäristyksen kestävyyttä

Novronin kahden ja neljän makuuhuoneen huviloista halvin irtoaa 126 000 eurolla. Kovassa kilpailussa yritys mainostaa suomalaista laatua, maanjäristyksen kestävyyttä ja modernia teknologiaa. Turkissa tele- ja rakennusalalla vuosia toiminut liikemies tarttui kuumana kuplivaan asuntomarkkinaan ja ihmisten unelmaan paikasta auringossa.

Yalikavak ja Bodrumin seutu tunnetaan Turkin St Tropezina. Seudulla purjehditaan, sukelletaan, ihaillaan historiallisia raunioita ja levätään auringossa. Varsinkin Englannissa asuntojen hintojen noustua huimasti ihmisiä houkutellaan sijoittamaan kakkosasuntoon käyttämällä oma asunto lainan vakuutena. ”Suomessa ja muualla Euroopassa asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti ja ihmisillä on varaa investoida toiseen asuntoon paikassa, jossa on lämmin. ” kuvaa Röstem Hairedin ostointoa.

copyright YLE/videokuvaa

Jo 150 suomalaista omistaa asunnon Turkissa

Bodrumin kauppakatuja täyttävät kiinteistönvälittäjät, joista monet ovat ulkomaalaisia. Seudulla jo lähes kuusi tuhatta taloa on ulkomaalaisen omistuksessa. Turkin tilaston mukaan 150 suomalaista omistavat asunnon Turkissa. Asunnon etsijän täytyy olla tarkkana. Lakimiestä tarvitaan.

Bodrumissa toimiva englantilainen kiinteistövälittäjä Gill Sullivan varoittaa luottamasta kehen tahansa. - Tutki asiat tarkkaan etukäteen kuten tekisit kotimaassasikin. Täällä on helppo joutua petkutuksen uhriksi. Kuka tahansa kertoo tuntevansa jonkun, joka myy edullisesti.
Röstem Hairedin kehoittaa tutkimaan lupa-asiat kuntoon.
- Täytyy katsoa, että tontilla on rakennuslupa ja että asunto on rakennettu, kuten rakennuslupa edellyttää. Rakennuslaadun pitää myös olla kohdallaan. Asunto on vuosien investointi.

Daviesit Englannista myivät kotinsa ja muuttivat Turkkiin

copyright YLE/videokuvaa

Englantilaispariskunta on saanut juuri lainhuudatustodistuksensa viranomaisilta. Daviesit myivät kotinsa Manchesterin liepeillä,hyvästelivät aikuiset lapsensa ja muuttivat syksyllä Yalikavakiin omaan kotiin appelsiinipuun katveeseen. ”Meillä ei olisi ollut varaa jäädä varhaiseläkkeelle opettajan toimestani Englannissa. Turkissa pystymme elämään mukavasti ja nauttimaan lämmöstä” sanoo Jack Davies.

Daviesit tutkivat asuntoja internetistä, saapuivat pariksi viikoksi Yalikavakiin, ja Turkki tärppäsi. Asunto maksoi noin 150 000 euroa. Asuntokaupat tehtiin brittivälittäjän ja paikallisen lakimiehen avulla. He aikovat asua pysyvästi paikassaan auringossa.

Yritysten ulkomainen investointi on ollut hidasta EU:n jäseneksi pyrkivään Turkkiin liikeilmaston epävarmuuden takia. Luottamus ei ole vielä kasvanut. Asunnon ostajia tämä ei lamauta. Laki takaa ulkomaalaisille yksityishenkilöille oikeuden ostaa maata asumiseen. Aurinkoon halajavat luottavat Turkin tulevaisuuteen.


Kirsi Crowley / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu ulkomailla oleskelusta