Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Syöpä vei rinnat – vaan ei elämäniloa
 
Kategoriat:

- Minähän olin ennen uhkea povikuningatar, mutta nyt olen ruma kuin rupisammakko, toteaa syövän takia molemmat rintansa menettänyt, 53-vuotias Helena Tikkanen.

Silmien ilme paljastaa kovat koettelemukset, mutta myös huumorin häivähdyksen. Helena on päättänyt, ettei jää tuleen makaamaan. Uinti, pyöräily ja kävely pitävät mielen virkeänä. Liikunnasta on apua myös jaksamiseen, kun leikkaukset ja kova lääkitys vievät voimia.

Sairastuminen

Talouspäällikkönä työskentelevä Helena Tikkanen sairastui ensimmäisen kerran rintasyöpään 44-vuotiaana. Silloin hänelle tehtiin säästävä leikkaus. Kainaloista jouduttiin kuitenkin poistamaan paljon ja ruusu vaivasi operaation jälkeen.

Väliin mahtui monta tervettä vuotta ja syöpä lähes unohtui. Helenan lempilajeista tennis jäi, koska kainalo oli liian kireä pelaamiseen. Pyörällä kuitenkin karttui kilometrejä entiseen malliin.

copyright YLE/videokuvaa

Keväällä 2005 Helenan rintasyöpä uusi ja silloin jouduttiin poistamaan vasen rinta kokonaan. Leikkaushaavan kanssa oli paljon vaikeuksia, joten Helena ei siitäkään syystä halunnut rintaa korvattavan leikkauksella. Helena käytti vasemmalla puolella proteesia.

Aviopuoliso ja ystävät tukena

Aviopuoliso Pertti oli merkittävä tuki toipumisessa, koska hän hyväksyi vartaloltaan muuttuneen vaimonsa ja auttoi myös paljon haavojen hoidossa. Helena puhui avoimesti rintasyövästään kotona puolisonsa kanssa, ystävilleen, työpaikallaan ja lisäksi vertaistukiryhmässä. Ryhmässä hän sai kuulla sellaisiakin tarinoita, että jotkut rintasyövästä kärsivät naiset yrittävät pitää kaiken sisällään eivätkä pystyneet kertomaan huolistaan edes puolisolleen tai lapsilleen.

Rinnat pois

copyright YLE/videokuvaa

Kun huhtikuussa 2006 Helenalla todettiin syöpä myös oikeassa rinnassa, oli edessä toisenkin rinnan poisto. Kainaloistakin jouduttiin jälleen poistamaan paljon, joten päivittäinen sauvajumppa aamuin ja illoin tuli ohjelmaan, jotta käsien liikeradat pysyisivät tarpeeksi laajoina.

Helena ryhtyi syövän uusittua myös uimaan säännöllisesti. Uinti tuo kuntoa, mielihyvää ja auttaa pitämään käsivoimat tallella. Helenaa eivät katseet hallissa häiritse ja välillä kohtalotoverit tulevat jopa juttelemaan, että minulla on tuo sama tilanne mutta lievempänä. Helena onkin jo tottunut poikamaiseen vartaloonsa ja vaihtanut povea korostavan uimapuvun sporttiseen malliin.


Hilla Blomberg / PRIIMA

Helena ja ystävättärensä Ulla Åman vieraana Aamusydämellä-ohjelmassa TV1:llä sunnuntaina 28.1.07 klo 9.05