Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Tauolla työelämästä
 
Kategoriat:

Kun entinen yrittäjä Marja-Riitta ”Pipsa” Kempas ja hänen IT-maailmassa työskentelevä miehensä Harri ”Harald” Kempas muuttivat kahdeksan vuotta sitten Hollolaan, alkoi elämässä uusi vaihe.

Pipsa aloitti luomuviljelyn ja Harri alkoi sahata päivittäin akselilla Hollola – pääkaupunkiseutu.
Kilometrejä kertyi tuhansia ja tuhansia, kunnes tuolloin Fujitsu – Siemensillä maajohtajana työskentelevä Harri sai mahdollisuuden josta ei halunnut kieltäytyä.
Yrityksessä tehtiin mittava organisaatiomuutos, ja sieltä poistui country managerin tehtävä. Kempakselle tarjottiin uutta kansainvälistä tehtävää, mutta se olisi edellyttänyt entistä enemmän matkustamista. - Totesin, että kun minulla on toinenkin vaihtoehto, niin minä valitsen sen, toteaa Harri. Siinä toisessa vaihtoehdossa yhtiö turvaisi toimeentulon joksikin aikaa eteenpäin. Harri päätti jäädä kotiin. - Pipsan tuki päätöksessä oli merkittävä, hän lisää.

Kotona olo tuntuu ylellisyydeltä

Nyt Harri on ollut pois varsinaisesta työelämästä viime lokakuusta lähtien. - Se on suunnaton ylellisyys, että voi jäädä aamulla kotiin. Minäkin olen täältä Hollolasta kahdeksan vuotta lähtenyt kuuden, puoli seitsemän aikaan aamulla köröttämään ollakseni kahdeksalta tai puoli yhdeksältä jossakin, milloin konttorilla ja milloin muualla. Illalla olen sitten körötellyt takaisin, jos en ole jäänyt viettämään mukavaa iltaa kollegoiden ja asiakkaiden kanssa, hän toteaa.

copyright YLE/videokuvaa

Harrin jääminen kotiin on vaikuttanut siihen, että Pipsa on saanut mennä entistä vapaammin omiin kunnanhallituksen rientoihinsa ja perheen koira Tyson on saanut mieluisaakin mieluisamman iltahoitajan. - Koira palvoo isäntäänsä aivan tähtitieteellisesti, toteaa Pipsa.

Tavoitteena hyvä kunto

- Meillä on ollut hienoa yhteistä aikaa. Varsinkin arki, joka käsittää kuntoilua, painonpudotusta ja tervettä elämää. Harri lähtee kalalle nyt kun taas voi ja minä puuhastelen tuolla omassa työhuoneessani - hommat ei lopu, ei kesällä eikä talvella, Pipsa toteaa.

copyright YLE/videokuvaa

Harri kertoo kuntoindeksin nousseen tänä aikana huimasti. - Jos se alussa olisi ollut asteikolla nollasta kymmeneen nolla, niin nyt se olisi ainakin kahdeksan miinus, toteaa Harri.

Pörssi, kalastus ja timpurointi

IT-alan ihmiselle sapattivapaa on tuonut oivan mahdollisuuden tutustua myös netissä tehtävään pörssikauppaan. - Tämä on kotoa tosi helppoa ja älyttömän mielenkiintoista. Panet aamulla pari tärppiä sisään ja sitten käyt yhden kerran päivän aikana katsomassa. Kun pörssi alkaa viiden aikaan sulkeutua, niin sitten voit katsoa oliko päivä pulkassa vai ei, kuvailee Harri.

Yksi harrastus kalastuksen, savustuksen ja pörssin lisäksi on timpurointi kotipihalla. Siitä on todistuksena komea ja täysin omin käsin rakennettu kalamaja. - Taisinpa kerran soittaa hyvälle kalakaverille, joka on timpuri ja kysyä miten tämän kulman teen, Harri kertoo.

Uusia näkökulmia elämään

copyright YLE/videokuvaa

Kempakset ovat olleet naimisissa 25 vuotta. Heillä ei ole lapsia ja he ovat olleet aina hyvin paljon yhdessä tekeviä. Nyt Pipsa on iloinen siitä, että Harri on oppinut arvostamaan myös perinteisiä naisten töitä. - Sitä, että koti on suhteellisen hyvässä kunnossa, ja että ruoka on itse tehtyä, Pipsa toteaa.

Harri on taas huomannut kärsivällisyytensä ja kykynsä kuunnella ihmisiä lisääntyneen. Myös toinen näkövinkkeli on auttanut miettimään asioita uudella tavalla. – Nyt voikin pysähtyä hetkeksi ja miettiä, minkä takia minä teen noin tai näin ja voiko sen tehdä jollain muullakin tavalla, hän toteaa.

Hilkka Nevala / PRIIMA