yle.fi

Linkkejä muualle

Hengitysliitto Heli auttaa hometalojen korjaamisessa.

Asumisterveysliitto AsTe ry  auttaa kosteus- ja homevaurioiden selvittämisessä.

ARA - Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää asumiseen liittyviä avustuksia ja takauksia sekä tuottaa alan tietopalvelua.

Homeen tunnistaminen ajoissa

Jokainen voi tunnistaa asunnon mahdollisia homevaurioita pelkästään omin aistein AsTe ry:n laatiman tarkistuslistan avulla:

1) Sisäilmassa saattaa olla havaittavissa kellarimaista, tunkkaista, pistävää ja/tai imelää hajua (laho puu voi tuoksua omenaiselle). On syytä selvittää:

Milloin ja missä haju on voimakkaimmillaan? Vaihteleeko haju ilmanpaineen (sadesää) mukaan? Onko vaatteisiin tarttunut / tarttuuko hajua? Onko huoneistossa ilmanraikastimia/hajusteita? Miksi?

Yleensä haju on sen merkki, että mikrobivaurio saattaa olla jo hyvinkin pitkälle kehittynyt.

Pelkän hajun perusteella ei kuitenkaan pystytä mikrobivaurioita tunnistamaan, saati sen laajuutta ja vakavuutta määrittämään, sillä kaikki mikrobit eivät haise.

2) Ota selvää, onko kohteessa mahdollisesti ollut korjattuja kosteusvaurioita ja missä laajuudessa ne on korjattu. Onko korjaus ollut riittävää?

3) Kiinnitä huomiota rakennuksen ulko- ja sisätilojen kuntoon. Yleensäkin on hyvä selvittää syyt miksi kohde tai kohteessa olevia tiloja on vastikään:

- maalattu
- tapetoitu
- kaakeloitu
- muuten pinnoitettu

Myytävissä kohteissa homeenhajua pyritään usein peittämään esimerkiksi maalaamalla sisäpinnat ennen myyntiä, jolloin maalinkatku helposti peittää tunkkaisen homeenhajun.

 

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV2 maanantaisin klo 20.55.

Homeloukku Areenassa

YLE Areena

Homeloukku on katsottavissa YLE Areenassa viikon ajan ohjelman lähetyksestä.
> YLE Areenaan