yle.fi

Henkilöt

Raija AaltoRaija Aalto (s.1946)   Krista Kosonen
Sarjan alkaessa vuonna 1968 Raijalla on takanaan kaksi vuotta äidinkielen opintoja, ja edessään unelma toimittajan työstä. Raija on sukunsa ensimmäinen ylioppilas, perheensä ainoa lapsi ja isänsä silmäterä. Eikä isä varsinaisesti riemastunut kun Raija 21-vuotiaana asteli vihille pitkäaikaisen poikaystävänsä Pertin kanssa.
Modernina kaupunkilaisnaisena Raija on vankkumaton vasemmistolainen (SKDL) ja tinkimätön tasa-arvotaistelija, tavoitteenaan muuttaa maailma. Alku-ujoudestaan päästyään Raija voi osoittautua jääräpäisen kovaksi luuksi.
Raija osaa myös vaihtaa vapaalle, mutta se ei tarkoita etteikö työt kulkisi silti mukana, aina. 

Krista Kososen (s.1983) elokuvat: Jadesoturi, Suden vuosi. 
Tv-työt mm: Uudisraivaaja, Suojelijat.

Vesa SuominenVesa Suominen (s.1944)   Samuli Vauramo
Nuori, naimaton Vesa on päässyt Yleisradion uutistoimitukseen isänsä, merkittävän demaritoimittajan, vaatimuksesta. Ja sitähän Martti ei anna Vesan hevillä unohtaa. Hänen on lunastettava paikkansa kovalla työllä. Mutta kovakaan työ ei takaa vielä Martin hyväksyntää.
Vesa on ajatusmaailmaltaan sukunsa tapaan sosiaalidemokraatti, mutta hän ei itse kuulu puolueeseen. Luonteeltaan Vesa on joustavampi kuin Raija, ja mikäs hänen on ollessa. Kaikki on toistaiseksi tarjoiltu hänelle melko helposti ja valmiina. Niin, toistaiseksi. 

Samuli Vauramon (s.1981) elokuvat: Tyttö sinä olet tähti, Lieksa!, Käsky.
Tv-työt mm: Bodomin legenda, Sairaskertomuksia.

Irma AnderssonIrma Andersson (s.1947)  Noora Peltokukka
Irma rakastaa Beatlesia ja julkkiksia ja ihania koruja ja vaatteita ja uusia muoti-ilmiöitä. Kuvaussihteerin palkalla ei valitettavasti saa kaikkea, mutta ei se mitään. Irma tietää että hän löytää vielä rikkaan miehen.
Irma seuraa kyllä aikaansa myös uutisten osalta, mutta hän ei juuri perusta politiikasta. Hänen onkin toisinaan vaikea ymmärtää työkaveriensa kiihkeää suhtautumista maailmanpolitiikkaan. Mutta mitä ikinä Raija tuntee tai kokee, Irma on ystävänä tunteella mukana. 

Noora Peltokukan (s.1978) elokuvat: FC Venus.
Tv-työt mm: Kirje isältä, Osasto 5. 

Martti KeskitaloMartti Keskitalo (s.1931)  Svante Martin
Uutistoimituksen päällikkönä jo vuosia toiminut Martti on Kekkosen luottomiehiä, jolle Tamminiemessä saunominenkaan ei ole vierasta. Martti suhtautuu työhönsä sen vaatimalla vakavuudella ja toisinaan kokee vastuunsa ehkä liiankin raskaasti. Martin mielestä kansakunnan kohtalo lepää pitkälti hänen harteillaan. Ja tämän saavat tuta myös toimittajat.
Martti on täysin omistautunut työlleen. Matkan varrella on ehtinyt kariutua yksi avioliittokin, mutta lapsia tästä ei päässyt syntymään. Martti ei puhu yksityiselämästään työpaikalla koskaan. Eikä hänellä taida sellaista ollakaan. Mies on käytännössä aina töissä. 

Svante Martinin (s.1948) tv-työt mm: Pimeän hehku, Klubi, Metsolat, Tähtitehdas. Elokuvia ja tv-töitä Ruotsissa. 

Keijo HujanenKeijo Hujanen (s.1938)  Juho Milonoff
Välillä tuntuu että maailma on Keijolle pelkkä vitsi. Hänen kyyninen, liki nihilistinen suhtautumisensa kaikkeen ihmetyttää monia tunteen palolla työtään tekeviä toimittajia. Niin kuin Keijo itse murjaisee, hän on tullut television uutistoimitukseen ”kun eivät ottaneet Jalluun”. Tämä ei tarkoita sitä, että Keijo olisi huono työssään. Hän ei vaan suhtaudu asioihin niin vakavasti tai henkilökohtaisesti. Hänelle jokainen lopputulos on yhtä samantekevä. Maailma ei kuitenkaan tule tämän valmiimmaksi eikä paremmaksi, joten yhtä hyvin voi vaan lähteä pressiklubille.
Keijo on pelimies, joka halua syödä ja pitää kakkunsa. Vaimo ja kolme lasta kotona eivät ole Keijolle mikään este poikamiehen elämäntyylille. 

Juho Milonoffin (s.1974) elokuvat: Rikos ja Rakkaus, Matti. 
Tv-työt mm: Seitsemän, Katso ihmistä, Käenpesä. 

Pertti AaltoPertti Aalto   Eero Ritala
Raijan aviomies Pertti on tähtitieteen opiskelija ja Raijan isän nälvimisen kohde numero yksi. Perttiä politiikka ei sen kummemmin kiinnosta, hän on lopulta kiinnostuneempi konkreettisista, itseään lähellä olevista arkisista asioista. Tähtitiedekin onkin Pertille varsin heikko ainevalinta.
Pertti on lämmin, rehti ja hauska mies, joka tuntee vastuunsa sanoi Raijan isä mitä hyvänsä. 

Eero Ritalan elokuvat mm: Onni von Sopanen.

Lauri Viitamäki Lauri Viitamäki   Antti Luusuaniemi
Nuori porvari Lauri tulee Yleisradion uutisiin normalisointiprosessin myötä kokoomuksen edustajana. Henkilöstön kun tulisi vastata poliittisilta voimasuhteiltaan vaalitulosta. Laurin tavoite työssä on myös hankkia kannuksia poliittiselle uralle, ja hän tekee tämän melko avoimesti.
Lauri on hyvätapainen herrasmies, jolla on silmää naiskaudelle ja hän pitää huolta myös itsestään. Lisäksi Laurilla on hyvä ymmärrys kaupan alasta ja useampia luottamustehtäviä yrityksissä.

Antti Luusuaniemen (s.1979) elokuvat: Mannerheim (tulossa)
Tv-työt mm: Pelkkää lihaa

Juhani Korhonen   Jari Pehkonen
Raijan isä Juhani on jämerä pohjoisen poika, työn perässä Helsinkiin muuttanut voimalaitostyöläinen, joka ei turhia puhu eikä pussaa. Sodan käyneen Juhanin näkövinkkelistä maailma on muuttunut viime vuosikymmeninä vain huonompaan suuntaan. Parempi olisi koko kansan elää rauhassa maalla, ilman mitään rock n’ rollia, hippejä ja feministejä sotkemassa asioita. Nykyisestä työläisstatuksestaan huolimatta Juhani on SMP:n miehiä henkeen ja vereen.
Juhanin ja Suoman avioliitto ei Raijan silmissä ole tasa-arvoinen eikä onnellinen, mutta Juhani ja Suoma itse ovat toista mieltä. Ei arjen kuulukaan aina olla yhtä juhlaa. 

Jari Pehkosen (s.1961) elokuvat mm: Valkoinen kaupunki, Raid, Rumble, Umur, Pikkusisar, Kivenpyörittäjän kylä.
Tv-työt mm: Poliisin poika, Lahja, Kallion kuningas, Seitsemän veljestä.

Suoma Korhonen   Tiina Weckström
Raijan äiti Suoma työskentelee siivoojana ja pitää paikat visusti kunnossa kotonakin, myös Raijan kotona. Suoma ei voi ymmärtää Raijan leväperäistä elämäntyyliä, lattialla lojuvia tavaroita ja kummallisia liian korkealle asetettuja tavoitteita. Suoma ajattelee, että kun ei toivo liikoja ei tarvitse pettyäkään niin kovasti kun sitten epäonnistuu. He ovat kuitenkin vain tavallisia ihmisiä. Suoman mielestä Raija toivoo ja vaatii elämältä ja muilta ihmisiltä aivan liikoja.
Ei työelämältä sovi odottaa ihmeitä eikä avioliitossa tarvitse keskustella joka vuosi.

Tiina Weckströmin (s.1956) elokuvat mm: Miehen työ, Tulennielijä.
Tv-työt mm: Tumma ja hehkuva veri, Nollatoleranssi, Niin korkea taivas, Minäkin rakastan sinua, Juhannustanssit.

Elsa Sipilä   Riitta Elstelä
Yleisradion vahtimestari Elsa on talon henki, silmät ja korvat. Elsa tietää kaiken mitä talossa tapahtuu, päästää yölliset vieraat levystöön sisään ja luuttuaa lattialta haureuden todisteet aamulla. Erityisesti miehiä Elsa auttaa mielellään. Naisille ei kevytkenkäisyys sovi. Eikä liika kunnianhimo.

Riitta Elstelän (s.1940) elokuvat mm: Kolmistaan, Vieraalla maalla, Haaveiden kehä, Sokkotanssi.
Tv-työt mm: Pieniä valheita, Abiel.
 

 

Lähetä linkki