yle.fi

Minun uutiseni

Tällä palstalla jaamme uutisia: mikä uutinen pysäytti sinut, sai sinut riemastumaan tai raivostumaan? Olitko paikanpäällä todistamassa suurta tapahtumaa, esimerkiksi Lordin euroviisuvoittoa? Vai menikö joku uutinen ihan ohi? Jos haluat jakaa kokemuksesi, voit tehdä sen täältä.

_________________________________________________________________

Apollo 11 ja Lapuan patruunatehtaan räjähdys
Olen syntynyt keväällä -55 ja ehkä ensimmäinen uutinen jonka hämärästi muistan on Sputnikin laukaisu avaruuteen. Sen jälkeen ehkä järkyttävin uutinen oli Lapuan patruunatehtaan räjähdys ja sen uhrien siunaustilaisuus. Ulkomaisista uutisista ehkä mieleen painuvin oli nähdä ihminen Kuun pinnalla. 

Järkyttävimpiä olivat John F. ja Robert Kenneyden murhat. Viime vuosikymmenien tärkeimmät uutiset olivat Neuvostoliiton hajoaminen. Olin ystäväperheen kanssa Italiassa ja siellä luimme teksti-tv:sta turisti-italialla, että Gorbatsov oli kotiarestissa ja joku juntta oli kaapannut vallan, se oli USSR:n lopun alku. Ja tietysti Berliinin muurin murtuminen. Hyvistä uutisista paras oli Ruotsin kruununprinsessa Victorian kihlautuminen, vihdoinkin.
Satu
________________________________________________________________

Kauhajoen koulusurmat
Olin koulussa kun tuli tieto että kouluumme oli tullut pommiuhka: pelästyin! Mutta en vielä tiennyt mistä oli kyse kunnes menin kotiin ja avasin tvn ja siellä se sitten oli uutisissa. Ja kaiken kukkuraksi mun tuttu oli siel ja mun isoveli on seudulla ja niillekki oli tullut uhka ja pelästyin ja rupesin itkemään kun ei siitä ollut kuulunu koko päivänä mitää no onneks ei käyny läheisille kuinkaa mut silti järkyttävä uutinen! Olikohan ampuja meinannu Jokelan vuosipäivänä tehdä ton mut tais tulla kiire kun poliisiki kuulusteli. On kans Suomes aivan järkyttävän hulluja ihmisiä. Pelottaa kyl olla koulus kun ei tiedä et kuka hullu seuraavaks tekee ton vielä. Kauhajoki aikas lähellä Seinäjokea missä mä asun että sillee satutti mua enemmän ku Jokela mut oliseki kyl kamala juttu:(:(:(:(
Sjoki

_________________________________________________________________

Kauhajoen koulusurmat

Muistan kun lokakuussa oli ihan tavallinen koulupäivä. Päivä romahti kun koko koulu sai kuulla että naapurikunnassa ammuskeltiin. Suurin osa itki. Monia pelotti sukulaisten tai tuttujen puolesta. Itse menetin kanssa tuttuni siinä. En ollut uskoa korviani että sellaista voisi täällä tapahtua.
Mou

_________________________________________________________________

Neljä uutista jotka järkyttivät
1. Armi Aavikon kuolema vuonna 2002: Olin menossa kouluun ja olin aika järkyttynyt kuullessani Armin kuolemasta, koska Armi oli äitini ikäluokkaa. 
2. Åke Lindmanin kuolema järkytti, koska olen Åken fani
3. Anna Lindhin kuolema
4. Lahden pizzeriasurma järkytti, koska olen aina ollut prätkähullu!
Joonas

_________________________________________________________________

Sillan alla

Asuin Kuopiossa syntymäkaupungissani silloin seitkytluvun lopulla. Olin treffeillä tyttöystävän kanssa harjoittelemassa elämää. Menimme sillan alle piiloon ihmisiltä kokeilemaan miltä tuntui olla toisen lähellä. Kun tulimme sieltä sillan alta näimme matalalla lentävän lentokoneen. Seuraavana päivänä sain tietää uutisista että se kone oli tippunut maahan ja moni tärkeä ihminen oli kuollut. Suhteemme kuihtui ja se loppui varmaan siksi että suhtauduimme kuolemaan eri tavalla.
Jari

_________________________________________________________________

Minäkin muistan...

Loppuvuodesta 1955 syntyneenä moni asia on jäänyt elävästi mieleen ja osa aika pelottavanakin. Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto ampui Sputnikin taivaalle 4.10.1957. Sen verran muistan Sputnikista, että kirkas pallo mennä vipelsi pitkin taivaan kantta. En vielä parivuotiaana ymmärtänyt asiasta mitään, mutta ilmeisesti pallot taivaalla sen verran piipittämällä kiersivät, että sellaisen ehdin nähdä. Laika-koirastakin puhuttiin pitkään,  sekin oli ihmeellinen asia. Sota oli loppunut rapiat kymmenen vuotta ennen syntymääni ja ensimmäinen asia, jonka muistan ja jota pelkäsin oli Sikojenlahden maihinnousu 17.4.1961. Pienen pojan mieli oli todella pelokas, johtuen ilmeisesti vanhempieni reaktioista ja sodan läheisyydestä. Ajatuksissa pyöri vain, että kunhan ei sotaa tulisi ja jos tulee, niin miten meidän käy. Samoihin aikoihin venäläiset saivat Juri Gagarinin taivaalle ja ottivat avaruuden valloituksessa johdon amerikkalaisista.

Taisi 60-luvun alussa alkaa myös Batman-villitys. Sain lahjaksi pienen Batman-auton. John F Kennedy murhattiin 28.11.63 ja hautajaisia oli kylän ainoan telkkarin ääressä katsomassa sankka joukko ihmisiä. 20.8.1969 Eagle laskeutui kuuhun, sekin ihmeellinen tapahtuma.

70-luvun alussa aloin jo olemaan siinä iässä, josta Uutishuone kertoo ja kaikki ohjelmassa olevat kalusteet, vaatteet, uutiset ja rekvisiitta on todella huolella valittu. Ei jää minkäänlaista huomautettavaa. Vaikkakin olen Sumiaisissa syntynyt, niin -70 luvun alusta olin alaikäisenä Helsingissä töissä ja muistan senaikaisen kaupunkikuvan, Kesäkadun rakennukset jne. 
Sörkän sälli

_________________________________________________________________

YLE KuvapalveluEstonia
Aamu oli sumuinen marraskuussa 1994. Äiti herätti minut 10-vuotiaan ja kertoi Estonia-autolautan uponneen. Koulussa opettaja itki kuultuaan tarinan ikäisestäni tytöstä, joka oli paleltunut kylmyyteen. Koulumatkalla astelin hiljaa, mittailin vieressä lainehtivaa järvenselkää; selviäisinköhän minä? Osaan ainakin uida koiraa, mutta kun oli ne talon korkuiset aallotkin olleet, ja pimeys. Sinä iltana se pimeys todella pelotti, radiossa soitettiin surullista musiikkia, isäkin oli vakavana. Seuraavana päivänä keräsin kaikki leikkieläimeni ja siskoni barbit. Noin se vain upposi matosta tehtyjen aaltojen syvyyksiin. Itketti niin sekin.

Jotenkin kummasti Estonian uppoaminen kosketti minua tuolloin suunnattomasti. Liki 900 ihmisen kohtalo mietitytti minua pitkään, aikuisiälle saakka. Yhä edelleen aihe kiinnostaa, jotenkin kaivertaa; mitä todella silloin tapahtui.
Eräs

_________________________________________________________________

Robert Kennedy
Olin 8-vuotias, kun Robert Kennedy ammuttiin. Siitä oli uutisissa ja lehdissä. Muistan, miten ihastunut olin Robert Kennedyyn, joka oli niin komea mielestäni ja olin kovasti pahoillani, kun hänet oli ammuttu. Liekö ollut elämäni ensimmäinen ihastus? Muistan myös, miten edesmennyt vaarini jutteli "Kennetystä" naapurin isännän kanssa mummulan pirtissä ja kuuntelin korvat höröllä.

Muita mieleenjääneitä uutisia ovat ollut kuukävely, prinsessa Dianan kuolema ja WTC-iskut.
Rita Hayworth
_________________________________________________________________

Nostalgiaa

Kiitoksia mielenkiintoisesta sarjasta..
En nyt kuitenkaan ole ihan kaikista asioista samaa samaa mieltä, mutta kuitenkin tällaiselle miehelle, joka oli 12-13-vuotias vuosina 1968-69, on ollut mukavaa palauttaa mieleen uutisia noilta ajoilta. Mielenpainuvia olivat Prahan tapahtumat kesällä 1968 ja kuulento kesällä 1969.
Katsoin molempia osia vaimoni ja perheemme nuorimmaisemme,
13-vuotiaan pojan kanssa. Itse olin siis tapahtumien aikaan saman ikäinen kuin poikani nyt.
Kaikkein hauskinta on se, että nykyään haluamme viettää kesäaikaa
mökillä, jossa vietin lapsuuttani kuunnellen siellä radiota. Muistan, kun aikuiset, ollessamme mökillä, puhuivat Tsekkoslovakian tapahtumista elokuussa 1968. Kun olimme taas mökillä 1969, puhuttiin kuulennosta. Me nuoret ja lapset emme jaksaneet emmekä välittäneet valvoa, mutta seuraavana aamuna kummisetäni kertoi että kuulento onnistui ja ihminen laskeutui kuuhun.
Siis molemmat Uutishuoneen kahden ensimmäisen osan tapahtumat veivät minut nuoruuteni kesäaikaan kesämökillemme. Nostalgiaa!
Heikki
_________________________________________________________________

 AP Graphics Bank / YLEAnna Lindh
Anna Lindhin kuolema vuonna 2003 oli aika paukku tällaiselle 19-vuotiaalle äijälle joka kävi laittamassa nimensä Anna Lindhin surunvalittelukirjaan.
Joonas

_________________________________________________________________

Kuukävely
Apollo 11 kuukävely oli aiheena paikkakuntani SOK lasten piirrustuskilpailussa. Kuukävely oli todella uskomaton saavutus. Osallistuin ja voitin kilpailun. Piirrustuksessani Amstrong käveli astronauttipuvussa kuussa Apollon vieressä. Palkinnoksi sain Afronuken, silä oli musta kihara afrotukka, ruskea pehmeää muovipintaa. Afronukke oli ihan yhtä ulkopuolinen kylässäni kuin Astronauttinukke. Näitä kumpiakin näki vain TV:ssä.
Afro-Nukke

_________________________________________________________________

 AP Graphics Bank / YLEWTC
Monet ikäiseni saattavat muistaa Berliinin muurin murtumisen tai Estonian. Minulla on niin huono ja valikoiva muisti, että ensimmäinen suuri uutinen jonka muistan on WTC. Muistan kun oli lämmin syyspäivä, isoveli oli hakenut minut koulusta. Olin lukion ensimmäisellä. Avasin TV:n juuri kun palavasta tornista näytettiin kuvaa. Meni muutama hetki ennen kuin ymmärsin ettei se ollut elokuvaa. Seurasin uutisia ja lehtiä sen asian tiimoilta tiiviisti.
Mari

_________________________________________________________________

Sotien vivahteet
Heinäkuussa 1968 liftasin jossain Ruotsissa. Joko Tukholmasta Göteborgiin tai toisinpäin. Kiinnitin huomion sotilaskuljetuksiin, autoja autojen perässä, valtavia määriä, ja lentokoneita. Muistaakseni niitä liikkui niin itään kuten länteen.
Se kaikki teki nuoreen 17 ikäiseen poikaan syvän vaikutuksen.
Sain pian tietää radiosta ja sitten lehdistä mitä oli tapahtunut. Varsovan joukot vyöryivät Prahaan.

Vuosia myöhemmin, 1981, myös Ruotsissa virittelin omaa amatööriradioasemaani vastaanottamaan tietoja Puolasta jonne idän panssarit vyöryisivät ellei Wojciech Jaruzelski saisi tahtoaan läpi julistettuaan maahan sotatilan.
Kuuntelin päiväkausia eri radioamatöörien lähetyksiä odottaen milloin maa miehitettäisiin.

1982 toukokuussa olin Italiassa kun kuulin Englantilaisilta että sota on syttynyt. Ensin luulimme jonkun suuremman kahakan alkaneen, mutta se olikin "vain" englantilaisten hyökkäys saarelle jota he eivät itse asiassa halunneet, nimittäin Falklands.

1990 olin Dallasissa ja aina kun menin johonkin kapakkaan vietettiin siellä yhden tai usemman nuoren kaverin "läksiäistä" ennen lähtöä sotimaan Irakia vastaan. Ihmiset olivat innoissaan siitä että arabeille annetaan huutia.

Näiden kokemusten jälkeen koko sotiminen on alkanut "tympäisemään".
Kurre S

_________________________________________________________________

Ranska voitti ja poika syntyi
En seuraa jalkapalloa, mutta muistan oikein hyvin MM-loppuottelun heinäkuussa 1998. Oltiin nimittäin ajelemassa synnytyslaitokselle. Jotakin unohtunutta tavaraa piti kääntyä hakemaan, ja mies, futisfriikki, ehti ajastaa videot nauhoittamaan illan ottelun! Poika kuitenkin syntyi nopeasti ja mies ehti illaksi kotiin. Itse katselin vuoroin nukkuvaa poikaa ja vuoroin ottelua tv:stä. Vieläkin aina kun näen Ranskan joukkueen kentällä, tulee harvinaisen onnellinen olo.
MM äiti

_________________________________________________________________

 YLE KuvapalveluPalmen murha
Asuin Tukholmassa, kun Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin helmikuussa 1986. Oli viikonloppu. Nousin aikaisin aamulla ja lähdin uimahalliin, muistan miten eteisessä astuin lehden yli kun avasin ulko-oven. Uimahallissa oli vähän ihmisiä, kuten yleensä aamuvarhain. Hallissa radiosta kuului hiljaista puhetta, ei musiikkia kuten yleensä, mutten saanut puheesta selvää enkä ihmetellyt sitä sen enempää siinä kroolatessani.
Vasta kun palasin kotiin ja nostin Dagens Nyheterin lattialta käteeni, näin uutisen: Palme oli kuollut edellisenä iltana. Hän oli ollut palaamassa elokuvista, kun hänet oli ammuttu Sveavägenille.
Tuntuu epätodelliselta, miten arkiset teot sekoittuvat murhaan. Ihminen käy elokuvissa, sitten hänet ammutaan. Toinen astuu murhauutisen yli mennäkseen uimaan. En ole koskaan pystynyt katsomaan sitä elokuvaa, jonka Palme viimeisinä tunteinaan näki: Bröderna Mozart, Mozartin veljekset. Se on kuulemma komedia.
Anna, Tampere

Lähetä linkki