yle.fi

Sarjan esittely

 YLE Kuvapalvelu

Kuvittele maailma, jossa ilmastonmuutosta ei ole ja tulevaisuus on kirkas. Maailma, jossa ihmiset välittävät enemmän puoluepolitiikasta kuin itsestään. Maailma, jonka alttarille koko kansa kerääntyy hiljentymään joka ilta. Kuvittele Yleisradio Kekkosen ajalla.

Uutishuone vie katsojansa kylmän sodan aikaiseen Yleisradion uutistoimitukseen, jota pyörittivät radikaalit, suurten ikäluokkien nuoret. Uutiset ovat oikeita, mutta henkilöt fiktiivisiä. Sarjan päähenkilöinä nähdään TV-uutisten tekijätiimi, siis se tiimi jossa Heikki Kahila ei ollut lukijana. Se jota katsojat eivät muista, vielä.

Sarja käynnistyy Euroopan hullusta vuodesta 1968, kun Prahan kevät muuttuu synkäksi miehitykseksi ja vanha ylioppilastalo Helsingissä vallataan. Nuori lehtimiehen urasta haaveileva Raija päätyy TV:n uutistoimitukseen töihin ja uutistyön maailma imaisee hänet mukaansa. 

Sarjan 12 jaksoa sijoittuvat vuosille 1968-1979. Kussakin jaksossa fokus on yhdessä merkittävässä uutisessa, jonka työstäminen koettelee päähenkilöitämme tavalla tai toisella. Uutishuoneella seurataan vuosien aikana mm. kuukävelyä, Zavidovon vuotoa, Chilen sosialismin nujertamista ja Aeroflotin konekaappausta Helsinkiin. Nuori toimituksen väki antautuu työlleen täysin rinnoin, mutta ilmaista tämä ei ole. Hintana voi olla terveys, yksityisyyden tai perhesuhteiden menetys, jopa henki.

Ympäröivän maailman poliittinen ilmapiiri vaihtelee vuosien saatossa, milloin jyllää SMP, milloin SKDL. Mutta Kekkonen on ja pysyy, vaikka sitten poikkeuslailla. Tämän kaiken keskellä Raija, innokas vasemmistolaisnuori, yrittää kasvaa arvonsa tuntevaksi naiseksi lannistumatta miehisen maailman edessä.

Mutta onko maailma valmis näkemään naisen lukemassa pyhistä pyhintä, illan pääuutislähetystä? Entä myykö Suomi aseita arabeille? Saako avioeroa ilman aviorikosta? Mitä uutisissa voi ja ei voi näyttää vaarantamatta Neuvostoliiton ystävyyttä? Voiko uutisiin luottaa jos toimituksen väen puoluepoliittinen jakauma ei vastaa vaalitulosta? Onko kansallisen edun mukaista levittää vai varjella vaarallista tietoa? Miksi kuuhullut vainoavat Keijoa? Ja miksi leikkaaja syö aina appelsiineja?

Lähetä linkki