Elokuva/Fiktio

Takaisin

Ritari Siniparta

(Monsieur Verdoux/USA 1947, 119 min.)

Sunnuntaina 15.11.2009 klo 18.00

Ritari Siniparta / YLE

Elina Salon valinta.

Charles Chaplinin musta komedia pankin kassanhoitajasta, joka työttömäksi jäätyään ryhtyy huijaamaan ja murhaamaan rikkaita naisia. Toisen maailmansodan jälkeisiä tuntoja heijastellut elokuva kuvaa myös 1930-luvun alun laman synnyttämää epätoivoa. Voidakseen elättää perhettään miehen on ryhdyttävä sarjamurhaajaksi!

Päähenkilö Henri Verdoux on erikoinen yhdistelmä rakastavaa perheenisää ja puolisoa, naistenvihaajaa, murhamiestä, pessimistiä, nautiskelijaa ja kyynistä filosofia. Hän pohdiskelee: "Kun murhaa yhden, on roisto, kun murhaa miljoonia, on sankari."

Elokuva on Chaplinin mustin komedia, ja se sai vuonna 1947 varsin ristiriitaisen vastaanoton. Amerikassa se herätti vihaa ja karkotti katsojat, ja elokuva palasi teattereihin vasta vuonna 1964.

Tarina perustuu löyhästi ranskalaisen naistenmurhaajan, "modernin Siniparran" Henri Landrun elämänvaiheisiin. Chaplin näyttelee monsieur Verdoux'ta. Hänen uhreistaan sinnikkäintä, nimeltään Annabella Bonheur, näyttelee komedienne Martha Raye.

Ennen elokuvaa Elina Salo esittelee itse valintansa.

Lue ja katso lisää Elina Salosta ja hänen elokuvavalinnoistaan.

Takaisin

Elina Salo / YLE

Carte blanche à Elina Salo


Ihana näyttelijä ja suuri filmihullu Elina Salo on valinnut loppusyksyn Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Aiemmin saman kunnian ovat saaneet Aki Kaurismäki ja Jörn Donner.

1.11. Hän joka saa korvapuustit

8.11.L'Atalante

15.11. Ritari Siniparta

22.11. Ensimmäinen matka

29.11. Eschnapurin tiikerisekä 6.12. (aamupäivällä) jatko-osa Maharadjan kosto

6.12. Meidän musiikkimme