Elokuva/Fiktio

Takaisin

Meidän musiikkimme

(Notre musique/Ranska 2004, 77 min.)

Sunnuntaina 6.12.2009 klo 18.00

Elina Salon suosikkielokuvien sarja päättyy vuonna 2004 valmistuneeseen esseistiseen elokuvaan Meidän musiikkimme (Notre musique).

Jean-Luc Godardin runollinen ja älyllinen, humaani ja kantaaottava elokuva jakautuu Dantea mukaillen kolmeen osaan: Helvettiin, Kiirastuleen ja Paratiisiin.

Helvetti käynnistyy pysähdyttävällä sotakuvamontaasilla, joka pakottaa katsomaan pintaa syvemmälle. Helvetti näyttäytyy ihmisluonnon raakuutena ja väkivallan katkeamattomana kierteenä.
Kiirastuli on elokuvan pisin, liki tunnin mittainen jakso, joka on kuvattu kirjailijakokouksessa Sarajevossa. Siinä Godard asettuu itsekin kameran eteen kokousvieraana sekoittaen kohtauksissa todellisia henkilöitä ja näyttelijöitä. Keskustelujen aiheina ovat Jugoslavian sota, Israel ja Palestiina - sekä tietenkin elokuvat. Toivon pilkahduksen tuo vierailu vihreän veden äärelle Mostarin sillalle, jota rakennetaan uudelleen pommitusten jäljellä. Toivoa siis on - ehkä.

Meidän musiikkimme / YLE

Siirtyminen Paratiisiin tapahtuu ranskalaisjuutalaisen Olgan traagisen kohtalon kautta. Se asettaa samalla kysymyksen yksilön vastuusta ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoista. Mikä sai Olgan kävelemään elokuvateatteriin pommi punaisessa laukussaan? Viimeisessä kohtauksessa seesteisen kesäparatiisin rauhaa ja lasten leikkejä suojelee vertauskuvallisesti Yhdysvaltain merijalkaväki.

Mitä on meidän musiikkimme? Ainakin Godardin elokuvan ääniraidalla soi meidän Sibeliuksemme.

Toiseksi viimeisen sanan saa Godard: "Kun nuori nainen elokuvan lopussa antaa omenan nuorelle miehelle, minun olisi pitänyt näyttää se lähikuvassa, kuten Hitchcock olisi tehnyt, sen sijaan että annan katsojan huomata sen omin päin, omiaan ajatellessaan. Tämä osoittaa, että annan katsojalle liian paljon vapautta. Ongelma on siinä, että he eivät pidä siitä lainkaan..." (Film Comment 2005, suom. Filmihullu 2008)

Viimeisen sanan saa Elina Salo: "Luultavasti siitä [Godardin myöhäistuotannosta] ei ymmärrä puoliakaan, mutta kun niitä filmejä katsoo, veri alkaa kiertää ja niihin assosioi omaa elämäänsä. Godard on pannut aivot toimimaan."

Elina Salo esittelee elokuvan ennen esitystä.

Lue ja katso lisää Elina Salosta ja hänen elokuvavalinnoistaan.

Takaisin

Elina Salo / YLE

Carte blanche à Elina Salo

Ihana näyttelijä ja suuri filmihullu Elina Salo on valinnut loppusyksyn Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Aiemmin saman kunnian ovat saaneet Aki Kaurismäki ja Jörn Donner.

1.11. Hän joka saa korvapuustit

8.11. L'Atalante

15.11. Ritari Siniparta

22.11. Ensimmäinen matka

29.11. Eschnapurin tiikeri sekä 6.12. aamupäivällä jatko-osa Maharadjan kosto

6.12. Meidän musiikkimme