Elokuva/Fiktio

Takaisin

L'Atalante

(Ranska 1934, 87 min.)

Sunnuntaina 8.11.2009 klo 18.00

l'Atalante/YLEKino Klassikko jatkaa Elina Salon valitsemien elokuvien sarjaa ranskalaisen elokuvan suurimman lahjakkuuden, nuorena kuolleen Jean Vigon (1905-1934) ainoalla pitkällä elokuvalla, hivelevän kauniilla rakkaustarinalla L'Atalante.

Elokuva on herkän runollinen kuvaus jokilaiva L'Atalantesta ja sen miehistöstä. Laivalla asuvat ja työskentelevät kapteeni Jean, hänen nuorikkonsa Juliette, vanha merikarhu Jules ja laivapoika. Elämää laivalla rytmittävät ohi lipuvat kylät ja kaupungit, ympäröivä maaseutu, sulut ja satamat.

Maalaiskylän kasvatti Juliette on laivalla ensimmäistä kertaa. Laiva esittelee hänelle oudon maailman, johon kuuluvat vanhan Julesin mielenkiintoiset ja osin groteskit muistoesineet pitkän elämän varrelta.

Laiva lipuu myös ohi kaupunkien vilkkaan huvielämän värikkäine ihmisineen ja houkutuksineen. Pariisi kutsuu! Kestääkö rakkaus, riittääkö todellisuus, onko hypättävä unelmiin?

Elokuvan pääosissa nähdään Jean Daste, Dita Parlo, Michel Simon ja Louis Lefebvre.

Takaisin

Elina Salo / YLE

Carte blanche à Elina Salo

Näyttelijä ja filmihullu Elina Salo on valinnut loppusyksyn Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Aiemmin saman kunnian ovat saaneet Aki Kaurismäki ja Jörn Donner.

1.11. Hän joka saa korvapuustit

8.11. L'Atalante

15.11. Ritari Siniparta

22.11. Ensimmäinen matka

29.11. Eschnapurin tiikeri
ja 6.12. jatko-osa Maharadjan kosto

6.12. Meidän musiikkimme

Katso myös:

31.10. Teemalauantai: Elina Salo