Elokuva/Fiktio

Takaisin

Maharadjan kosto

(Das Indische Grabmal, Saksa 1959, 97 min.)

Sunnuntai 6.12.2009 klo 10.25

Maharadjan kosto / YLE
Sunnuntain matineaelokuva Maharadjan kosto jatkaa suoraan siitä, mihin viikko sitten esitetty Eschnapurin tiikeri päättyi: saksalainen arkkitehti (Paul Hubschmid) ja hänen intialainen rakastettunsa, temppelitanssijatar Seetha (Debra Paget) jatkavat pakoaan takaa-ajajat kannoillaan. Samaan aikaan hallitsijan vanhempi veli suunnittelee vallankaappausta ja arkkitehdin sisar Irene saapuu aviomiehensä kanssa Eschnapuriin.

Vaikka elokuvan tapahtumat on sijoitettu elokuvan tekoaikaan, tuntuu tarina hovijuonitteluineen ja temppeleineen viittaavan paljon kauemmas menneisyyteen. Itse asiassa ohjaaja Fritz Lang ja hänen käsikirjoittajakumppaninsa Thea von Harbou olivat tehneet käsikirjoituksen jo 1920-luvun alussa von Harboun oman romaanin pohjalta, ja he olisivat tuolloin halunneet myös filmata elokuvan. Tuottaja Joe May ei kuitenkaan antanut Langin tehdä elokuvaa, vaan ohjasi siitä itse varsin kelvottomana pidetyn tulkinnan vuonna 1921.
Näin Lang sai oman tilaisuutensa vasta vuonna 1959, ja sillä välin myös Richard Eichberg oli ohjannut tarinasta oman versionsa vuonna 1938.

Natsien noustua valtaan Lang pakeni Yhdysvaltoihin, missä hän jatkoi uraansa varsin menestyksekkäästi. Von Harbou, jonka kanssa Lang oli mennyt naimisiin vuonna 1922, valitsi puolestaan vastakkaisen tien liittyen natsipuolueeseen, joskin avioerolle vuonna 1933 oli muitakin kuin poliittisia syitä.

Kun Lang palasi Saksaan 1950-luvun lopulla, hän palasi myös varhaisten mykkäelokuviensa perinteeseen. Intia-elokuviensa jälkeen hän viimeisessä ohjaustyössään vuonna 1960 herätti henkiin niin ikään jo vuonna 1922 luomansa suurrikollisen tohtori Mabusen.

Elina Salo esittelee elokuvan ennen esitystä.

Lue ja katso lisää Elina Salosta ja hänen elokuvavalinnoistaan.

Takaisin

Elina Salo / YLE

Carte blanche à Elina Salo

Ihana näyttelijä ja suuri filmihullu Elina Salo on valinnut loppusyksyn Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Aiemmin saman kunnian ovat saaneet Aki Kaurismäki ja Jörn Donner.

1.11. Hän joka saa korvapuustit

8.11. L'Atalante

15.11. Ritari Siniparta

22.11. Ensimmäinen matka

29.11. Eschnapurin tiikeri sekä 6.12. aamupäivällä jatko-osa Maharadjan kosto

6.12. Meidän musiikkimme