Elokuva/Fiktio

Takaisin

Eschnapurin tiikeri

Der Tiger von Eschnapur, Saksa 1959

sunnuntai 29.11.2009 klo 18:00

Eschnapurin tiikeri / YLE

Elina Salon valitsemien klassikkoelokuvien sarjassa jatkaa kaksiosainen romanttinen seikkailuelokuva, jonka ohjasi itse Fritz Lang. Kaksikon ensimmäinen osa Eschnapurin tiikeri nähdään tuttuun tapaan Kino Klassikon elokuvapaikalla, mutta mainittakoon heti, että tämän elokuvan suora jatko-osa Maharadjan kosto esitetään viikon kuluttua 6.12 jo aamupäivällä, eikä tavalliseen Kino Klassikon ilta-aikaan.

Eschnapurin tiikeri kertoo saksalaisesta arkkitehdistä, joka on matkalla intialaiseen ruhtinaskuntaan maharadjan vieraaksi. Ruhtinaalle uutta palatsia suunnitteleva arkkitehti pelastaa intialaisen temppelitanssijattaren tiikerin kynsistä ja he rakastuvat toisiinsa. Mutta myös maharadja on iskenyt silmänsä samaiseen kaunottareen.

Eschnapurin tiikeri on kuvattu Intiassa ja Lang käyttääkin erinomaisesti aitoja miljöitä ja maisemia hyväkseen. Värikäs ja kaunis kuvaus komeine, suorastaan hehkuvine väreineen onkin elokuvan parasta antia, ja tähän visuaaliseen näyttävyyteen joku voi lukea myös Debra Pagetin notkean eroottisen suorituksen tanssijattarena.

Värikästä eksotiikkaa ja romantiikkaa janoaville Eschnapurin tiikeri varmaan edelleen vetoaa, mutta jos tarina tuntuu hieman vanhanaikaiselta ihan 1950-luvunkin puitteissa, niin tälle löytyy selitys elokuvan tekovaiheista. Niistä enemmän Maharadjan koston yhteydessä.

Elina Salo esittelee elokuvan ennen esitystä.

Lue ja katso lisää Elina Salon elokuvavalinnoista.

Takaisin

Elina Salo / YLE

Carte blanche à Elina Salo
Ihana näyttelijä ja suuri filmihullu Elina Salo on valinnut loppusyksyn Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Aiemmin saman kunnian ovat saaneet Aki Kaurismäki ja Jörn Donner.

1.11. Hän joka saa korvapuustit

8.11. L'Atalante

15.11. Ritari Siniparta

22.11. Ensimmäinen matka

29.11. Eschnapurin tiikeri
ja 6.12. (aamupäivällä) jatko-osa Maharadjan kosto

6.12. Meidän musiikkimme