Elokuva/Fiktio

Takaisin

Hän joka saa korvapuustit

(He Who Gets Slapped/USA 1924, 80 min.)

Sunnuntaina 1.11.2009 klo 18.00

Hän joka saa korvapuustit / YLE

Kino Klassikossa alkaa Elina Salon suosikkielokuvien sarja. Ensimmäisenä saa esitysvuoron ruotsalaisen Victor Sjöströmin Yhdysvalloissa vuonna 1924 ohjaama traaginen mykkäelokuva Hän joka saa korvapuustit (He Who Gets Slapped).

Hän joka saa korvapuustit oli leijonankarjahtelustaan tutun MGM-studion ensimmäinen elokuva. Tuottajat Louis B. Mayer ja Irving Thalberg halusivat näyttää uuden yhtiönsä voiman heti ensimmäisessä tuotannossaan.
Elokuvan pääosiin hankittiin kolme suurta tähteä: "tuhansien kasvojen miehenä" tunnettu Lon Chaney sekä John Gilbert ja Norma Shearer. Ohjaajaksi valittiin ruotsalainen mestariohjaaja Victor Sjoström (joka esiintyy alkuteksteissä muodossa Seastrom).
Elokuvan pohjana oli venäläisen Leonid Andrejevin allegorinen näytelmä, jota "kukaan ei ymmärtänyt mutta kaikki rakastivat".
Lopputuloksena oli tunnelmallinen ja runollinen tragedia, jota Sjöströmin oivaltava kuvakerronta tuki. Siitä tuli taiteellinen ja kaupallinen menestys, joka loi pohjan MGM:n menestystarinalle.

Elokuva kertoo tiedemiehestä (Chaney), joka uhraa kaiken aikansa tutkimustyölleen vain kokeakseen julman petoksen ja nöyryytyksen työnsä valmistuttua.
Kaikkien pilkkaama, kaiken menettänyt mies päätyy lopulta sirkusklovniksi, jolle jaellaan läimäyksiä esityksessä. Hänestä tulee suosittu klovni, "hän joka saa korvapuustit", jota lyödään ja jolle nauretaan joka ilta.Elina Salo / YLE
Klovni rakastuu sirkuksen uuteen kauniiseen taitoratsastajaan Consueloon (Shearer), joka puolestaan rakastuu salskeaan kollegaansa Bezanoon (Gilbert). Sitten sirkukseen ilmestyy Consueloa tavoitteleva paroni, joka on klovnin vanha vihollinen.
Kuka nauraa viimeisenä?

Takaisin

Carte blanche à Elina Salo
Ihana näyttelijä ja suuri filmihullu Elina Salo on valinnut loppusyksyn Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Aiemmin saman kunnian ovat saaneet Aki Kaurismäki ja Jörn Donner.
Carte blanche à Elina Salo -sarjan elokuvat:

1.11. Hän joka saa korvapuustit
Mykkäelokuvan traaginen klassikko sirkuspellestä, josta tulee tähti kaikkien pilkkaamana. Ohjaus Victor Sjöström, pääosassa Lon Chaney.

8.11. L'Atalante
Nuorena kuolleen ohjaajalupauksen Jean Vigon ainoa kokopitkä elokuva on hivelevän kaunis rakkaustarina nuoresta jokilaivan kapteenista ja hänen nuorikostaan.

15.11. Ritari Siniparta
Charles Chaplinin musta komedia kassanhoitajasta, joka ylläpitää avioliittoaan hyödyntämällä ja murhaamalla rikkaita naisia.

22.11. Ensimmäinen matka
Japanilaisen Yasujiro Ozun mestariteos iäkkäästä pariskunnasta, joka matkustaa Tokioon tapaamaan aikuisia lapsiaan.

29.11. Eschnapurin tiikeri
Fritz Langin romanttinen seikkailuelokuva eksoottisesta tanssijattaresta, joka herättää intialaisen ruhtinaan huomion.
Elokuvan jatko-osa Maharadjan kosto esitetään 6.12. aamupäivällä.

6.12. Meidän musiikkimme
Jean-Luc Godardin runollinen ja älyllinen, humaani ja kantaaottava elokuvaessee vuodelta 2004.

Katso myös
31.10. Teemalauantai: Elina Salo
Pippurinen Pikku Myy, suomifilmien suloinen kaunotar ja suuri filmihullu Elina Salo on teemaillassa itse esillä niin dokumentin aiheena kuin L.Onervana ja kuningatar Gertrudina. Illan elokuvat ovat Runoilija ja muusa ja Hamlet liikemaailmassa.