To 19.07.2007 @ 01:54admin

Lomille lops!

Armeijassa opin muutamia asioita. Yksi oli lomille pääsemisen sietämätön nokkeluus. Silloin piti keksiä mitä kummallisempia syitä päästäkseen siviilin riemujen pariin. Menin pari kertaa kihloihin armeija-aikana. Tosin morsianta ei ollut kummallakaan kertaa kihlajaisissa. Stopparissa juotiin olutta kavereiden kanssa. Molemmilla kerroilla. Niinkuin aina kun olin lomilla.
 
Nyt siviilielämässä ja työmaailmassa ei tarvitse keksiä syitä päästäkseen lomalle. Kunhan viettää tarpeeksi aikaa yhtiön toimitiloissa on oikeutettu palkalliseen lomaan. Ja sitä kohti olen tässä matkalla tätä kirjoittaessani.
 
Ja tätä kirjoittaessani olen tullut siihen loppupäätelmään että bloggaamiskokeiluni on tullut tiensä päähän.
 
Tämä olkoon siis toistaiseksi viimeinen blogimerkintäni. Täällä.
 
Voikaa hyvin ja nauttikaa kesästä!
t: Juha (b)
 

To 31.05.2007 @ 15:23admin

Yöradio Lapissa 8.-10.kesäkuuta 2007

 ¤¤¤¤¤ viimeisin päivitys 11.6. klo 17.10 ¤¤¤¤¤¤¤

Elä etelän mies huijo, lähde Lappiin! Wanhaa mainosta myötäillen Yöradio matkaa Suomen Lappiin parin yön ajaksi kesäkuun alussa. Allekirjoittanut ja toimittajakolleega Kati Mikkonen laskeudumme ihmettelemään yötöntä yötä ja tarinoimaan pohjoisen ihmisten kanssa.

Lähetyspaikka on Inari, siellä tarkemmin olemme (näillä näkymin) Siidan alueella elävän tulen loimotuksessa perjantai-lauantaiyönä sekä lauantai-sunnuntaiyönä. Kutsumme tulille mielenkiintoisia, sanavalmiita ihmisiä ja ennen lähetystä seikkailemme myös ympäri Inaria tehden haastatteluja.

Aion pitää tätä blogia yllä koko retken ajan, alkaen nyt hektisistä valmisteluista aina siihen hetkeen kun sinivalkoisen lentoyhtiön koneen pyörät irtautuvat Lapin maaperältä seuraavana maanantaina.

Tervetuloa paikanpäälle, radioaalloille tai tänne nettiin seuraamaan pikkukiertueemme edistymistä. Lupaan ottaa tietysti paljon valokuvia Lapista joista parhaat löytävät tiensä joko tänne tai Picasaan.

 ======  Valmistelupuuhissa  ==================

Huomenna lennetään. Lappiin. Tänään vielä valmistellaan retkeä, viimeisiä haastateltavia sovitellaan käsikirjoitukseen. Jos rehellisiä ollaan niin viimeisiä haastateltavia vielä metsästetään Lapin aavoilta aroilta.

Lähetyspaikaksi on vahvistunut Siidan kammi. Älkää kysykö minulta (näin valistunut on etelän mies, lat.huom.) mikä on kammi. Se selvinnee minulle viimeistään torstaina.

Videobloggaus pitää unohtaa teknisten rajoitusten vuoksi. Pahus. Oishan sitä voinut kokeilla. Pitänee päivittää wanha sanonta muotoon: "kaikkea kannattaa kokeilla, paitsi kansantanhuja ja videobloggausta".

======= Matkalla pohjoiseen!  =============

Lentomatka meni hyvin. Mitä nyt kotimaan terminaalissa vähän tuskailtiin check-in:in hitautta. Yksi virkailija oli suhteellisen ripeästä toiminnastaan huolimatta varsin hidas purkamaan jonomuodostelmaa. Mutta mitäs siinä valittamaan, kun lennät päivän ainoalla lennolla Ivaloon vaihtoehtoja ei ole. Ivalosta siirtyminen Inarin maisemiin herätti meidät siihen että täällä pohjoisessa eletään kevättä vielä. Koivuihin on juuri puhjennut lehti, helakanvihreys joka etelästä on jo lähes tyystin kadonnut on täällä pääväri. Ensikosketus poroihin oli hupaisa, pirssikyydin ikkunasta todistimme kuinka porot ovat hyvin oppineet sääntöihin. Viisi poroa jolkotteli kauniisti jonossa pitkin kevyen liikenteen väylää.

Säätila oli vastoin etelän ennustajien lupauksia sateinen. Täällä piti sataa vasta lauantaina! No, pientä tihkua ja sekin lakkasi ennen auringonlaskua. Siis ennen pimeän tuloa. Siis... No, ymmärrätte mitä tarkoitan.

========== Ensimmäinen yötön yö ================

Puolen yön (siis kellosta katsottuna) aikaan pääsimme vihdoin lataamaan akkuja ja hetkeksi unten maille. Valoisuus häiritsi ainakin minun unta. Näin ihan levottomia Lapin seikkailu-unia (niistä ehkä joskus toiste lisää) enkä aamulla pysynyt millään sängyssä kun olin niin innoissani auringon kirkkaista säteistä. Jee! Nyt ei sada! Pikku aamukävelylle kosken rantaan ennen aamupalaa tekee hyvää. Sitten päivällä tekemään valmisteluja, tarkistamaan lähetyspaikka, haastattelemaan muutamia ihmisiä ja tarkkailemaan Lapin luontoa.

Auringonkilossa kohiseva Juutuanjoki aamupalanäköalana on muuten kokemisen arvoinen. Lasin takana kirmailee blondi ja mustahäntä. Paikalliset oravat ovat myös aamupalalla ruokintapisteellä, samoin pitkästä aikaa pongattu punatulkkupariskunta ilahdutti kovasti matkalaisen mieltä. Vähän väsyneenä tilitin Katille etten saanut nukutuksi valon vuoksi. Nokkelampi kolleegani valisti käyttämään seuraavana yönä pimennysverhoa. Tyhmä Juha!

Ilma täällä muuten on niin raikasta että melkein tekee kaupunkisissin kuonossa pahaa.

======= Torstai - aurinko paistaa Inarissa ================

Mahtava päivä Inarissa! Aurinko on paistanut koko päivän poutapilviseltä taivaalta, tuuli on mitä todennäköisin ja varmasti yli 6 m/s. Olemme vaeltaneet (autolla!) pitkin ja poikin. Tavanneet mielenkiintoisia ihmisiä, keskustellen mm. matkailusta Lapissa ja Teemu Selänteestä sekä Donald Trumpista. Olemme syöneet rautua ja siikaa. Nähneet porokolarin tai siis auton alle kuolleen poron ja ison tokan eläviä. Inarissa kuulemma liikuskelee karhu. Syö poron vasoja. Mutta täällä se on arkipäivää, eikä rannikkovartiostoa ole hälytetty paikalle. Toivon, että näen edes vilahduksen nallesta. Toiveeksihan se jää, mutta mukava sen toiveen kanssa on elää.

Kaunispäällä emme saaneet kahveja. Näköalakahvila oli vielä kiinni. Mutta näköalat olivat auki. Samoin mielestäni maailman kauneimman alttaritaulun sisällään pitävä Saariselän kirkko oli auki.

Lenkkeileviin poroihin muuten törmäsimme taas. Siellä ne viisi Tukholman poromarathonille treenaavaa sarvipäätä jolkottelivat kieli suusta roikkuen pitkin Ivalon esikaupunkiraittia. Yritän saada niistä ensikerralla myös kuvan.

======== perjantai 8.6. klo 9:53 ==========

Päivät eivät näköjään ole veljiä keskenään pohjoisessakaan. Eilen nautimme kauniista, aurinkoisesta poutapäivästä lämpötilojen huiskiessa +20C korvilla. Nyt kuljemme pipo korvilla, lämpöä on +9C ja taivas raskaassa pilvessä. Pääasia on ettei sada. Ja varsinkaan yöllä.

Illan pienellä luontoretkellä ei nalle tullut vastaan polulla. Valitettavasti. Ja onneksi. Metsä on oudon hiljainen kun on tottunut esim. Helsingissä Pornaistenniemen satakielikonserteissa tai merenrataruovikkojen kerttujen luritussessioissa kulkemaan. Ei pulputa sepelkyyhkyt eikä rallata räkätit. Tiaisten tiuske on melkein ainoa ääni jonka pystyy tällainen ammatikseen kuulorajoitteinen poimimaan. Käki kukkui Saariselällä. Se on mainittava.

Tänään aamupäivä sujuu valmisteluissa ja sitten onkin aika mennä lähetyspisteeseen Siidan Kammiin virittämään rensselit pykälään. Tai no, jos tarkkoja ollaan niin tekninen tukihenkilömme Sauli Antikainen tekee sen homman. Lähetysvalmiudessa ollaan ennen puolta yötä.

=========  pe 8.6. klo 19:15  ========

Päivä muuttui aamun koleuden jälkeen varsin mukavaksi. Lämpötila pyöri +15C hujakoilla ja aurinko tervehti välillä yöttömän yöradion valmistelijoita. Äkkiä sitä aika kuluu kun on kivaa. Tai, siis eihän töissä kivaa saa olla, joten sanotaan sitten että päivä meni joutuisasti monien asioiden äärellä. Kammi on viritetty lähetystä varten, samoin ääniauto. Eväät on hankittu yöksi ja ilta sujunee rentoutuen kohti "vaativaa urheilusuoritusta". On se vaan suoran ulkotuotannon tekeminen aina niin yhtä jännittävää, vaikka niitä onkin tullut tehdyksi lukuisia ja taas lukuisia kertoja.

 

Siidan ulkomuseo on varsin vaikuttava paikka kuljeskella ja miettiä oikeasti elämää näissä olosuhteissa vuosisatoja, jopa tuhansia sitten. Pieniltä ne tuntuvat omat asuntomurheet, jos kohta onhan sitä ihminen niin raadollinen että kotiinpalattuaan se kallis asunto Helsingissä tuntuu edelleen yhtä kalliilta ja pieneltä hintaansa nähden. Elämä on.

Luontohavaintoja yritän tehdä aina parhaani mukaan, olin sitten töissä tai vapaalla. Kirjosieppopariskunnan kodinvalintapuuhia oli mukava seurata. Uros sieppo esitteli valitulleen hieman vinossa olevaa pönttöä Siidan läheisyydessä: "katsoppas hani, arkkitehdin suunnittelema sijoittelu - ei yhtään suorassa olevaa seinää. Ja rantakin ihan tuossa lähellä, melkein jokinäköala. Otetaan vaan tämä." Epäselväksi jäi mitä naaras siipalleen kohteesta kommentoi. Lapintiainen, Käpytikka. Räystäspääsky. Varis. Harakka. Kalalokki. Varpunen. Viherpeippo. Räkättirastas. Ja joku vesiäinen, oisko ollu kaakana? Pieni on valikoima ja varsin hiljainen. Kuukkeli pitäis pongata. Ja kuvata.

Lähetyksen alkuun on aikaa vajaa viisi tuntia. Tirsat voisi olla paikallaan. Tai jos sittenkin kävelen majapaikkamme (Kultahovi) baariin kahvikupilliselle ja yritän lähettää tämän pätkän blogia verkkoon. Jos siis pystyt lukemaan tämän lienen onnistunut. (piti kävellä itseasiassa Sami Radion tiloihin saakka, langaton verkko ei hyväksynyt konettani sisään!)

======= Ensimmäinen Yötön Yöradio takana ==============

Helpotuksen huokaus. Ennakkovalmistelut olivat tekemisensä arvoisia, kaikki sovitut vieraat olivat täsmällisiä ja juuri sellaisia kuin olimme toivoneet villeimmissä haaveissamme. Kullankaivaja, kultaseppä Janne Kannisto tarinoi leppoisasti kullan kimalluksesta, historiasta ja nykypäivästä.

Inarin nuorten kuulumisia kertoilivat elävästi Inarin nuorisovaltuuston jäsenet Ville-Juhani Nivasalo ja Saara-Maria Salonen sekä nuorisosihteeri Seppo Körkkö. 19-vuotias Ville-Juhani pudotteli sellaista tekstiä meistä etelän vetelistä että pisti vähän miettimään. 

Kaksinkertainen Vuoden Luontokuva -tittelin saavuttanut Martti Rikkonen valotti hienosti yöttömän yön ja myös päivättömän päivän sävyjä. Vilpittömän innostuneesti puhuttiin myös Suomen kuuluisimmasta linnusta, Bubi -huuhkajasta.

Yön päätteeksi väännettiin vielä Lapin matkailun kehittämisen tiimoilta Pohjois-Lapin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja  Sanna Kortelaisen kanssa. Teemu ja Donald, tervetuloa vaan Lappiin!

Ensi yönä onkin toinen kattaus. Ei kuitenkaan mitään rääppiäistunnelmaa ole luvassa vaan tarjolla on asiaa ja viihdettä saamelaisuuden syvimmästä olemuksesta. Tarjolla on myös elävää joikaamista. Kati vähän puhui siihen malliin että.... No, ehkä alan ammattilainen Annukka Hirvasvuopio hoitaa homman kuitenkin. Mutta jätetään Katillekin varaus. Joten eikun kuulolle, jos mahdollista.

Tarkemmat aiheet ja vieraat tästä!

Me lähdemme nyt ulos pohjoista ulottuvuutta tutkimaan, menemme Lapin luontoon oikein kunnolla. Jäljitämme sinirintaa. Tuo Lapin satakieleksi tituleerattu maakuntalintu on minulla vielä näkemättä sekä kuvaamatta. Jos saamme houkutteluksi myös Martti Rikkosen mukaan retkelle niin onnistumisen mahdollisuus senkun kasvaa.

 ====== luontoretki Martti Rikkosen kanssa onnistui!  ==========

Nukkuminen jäi taas vajaaksi. Jotenkin ei vaan pysty. Huilataan sitten etelässä.

Lauantain iltapäivä sujui hienosti vähän töitä tehden ja virallisten velvollisuuksien jälkeen alkoi meille molemmille lantalaisille hienoksi kokemukseksi noussut retki viime yön vieraamme luontokuvaaja Martti Rikkosen opastuksella. Martti vei meidät mahtavalla tavalla kohtaamaan Lapin luonnon sen moninaisessa kauneudessa, samalla kertoillen tarinoita paikoista, ihmisistä ja eläimistä. Näin se "lapinhulluus" tartutetaan parhaalla mahdollisella tavalla ihmiseen. Ja vaikken ensikertalainen näillä leveysasteilla olekaan, täytyy sanoa että kokemus oli valtaisa. Sulaojan "ihmevettä" otimme pulloihin seuraavaa lähetysyötä varten, tehosiko se kerron myöhemmin.

Maisema Karigasniemen Ailigasilta (kuva Juha Blomberg)

Karigasniemen Ailigas oli mykistävän kaunis paikka. Kolleega Kati sanoikin kävelevänsä postikortissa. Tuon mykistävän kauneuden vangitseminen valokuvaan on mahdotonta, ainakin minun taidoillani varustetulle kuvaajalle. Ja näköjään edelleen kun koen jotain "elämää suurempaa" huomaan menettäväni sen vähäisenkin taidon kuvata ja tohkeissani en muista säätää kameraani oikein. Mutta tästä tilastani olen vain onnellinen ja kiitollinen. Tunnen siis vielä jotain :)

Ailigas ja koko retki tarjosi allekirjoittaneelle muutamia uusia lintulajeja, joita koskaan ennen en ole Suomen maaperällä nähnyt. Tunturikihu, vesipääsky, lapinsirkku ja se jonka vuoksi koko retkelle lähdettiin alunperin eli sinirinta. Kuvattua en tätä kaunotarta saanut mutta ensi kerralla sitten.

Tunturikihu (kuva Juha Blomberg)

====== Yöttömän yön Yöradio - osa 2 ===============

Lauantain ja sunnuntain välinen yö vaikutti olevan kirkkaampi ja hivenen lämpimämpi kuin edeltäjänsä. Olokin oli vakaampi kuin ensimmäisen Yöradion alkua odotellessa. Tai sitten yksinkertaisesti olin vaan väsyneempi. Kaikki meni alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Toisaalta, kuinkas muutenkaan, met nyt vaan ollaan "niin hyviä". Ja tähän VALTAVA hymiö!

Totta puhuen kaikkihan on erinomaisen pitkälti kiinni siitä millaisiksi lähinnä puhelimessa aiemmin tavatut vieraat todellisuudessa osoittautuvat. Ja osoittautuivat mainioiksi kuten edellisenkin yön vieraamme.

Lapin onnellisimman miehen Juha Guttormin kasvoille rävähti leveän onnellinen hymy kun aloimme puhua hänen seitsemän vuoden kiirastulestaan ja sen hienosta päätöksestä joka on neljän vuoden päässä. Saamelaisten kulttuurikeskus tulee Siidan välittömään läheisyyteen ja luo ihan uuden ulottuvuuden saamelaisten yhteisiin asioihin.

Lappi ja lappalaisuus suomalaisessa musiikissa on Jorma Lehtolan sydäntä lähellä ja selvästi myös Kati Mikkosen. Keskustelua hienoine musiikkinäytteineen oli mahtava kuunnella ja katsella paikan päällä. Toivottavasti tunnelma välittyi myös kotikatsomoihin.

Eikä siinä vielä kaikki. Annukka Hirvasvuopio joiku täräytti tunnelman kattoon kertalaakista ja me sentään olimme siinä kohtaa lähetyksen tekoa ulkona! Saamelaismusiikkitarjonta lennätti meitä joikujen kautta Amocin saameräppiin ja Vilddasin myötä Wimmeen.

Kahden yön paketin viimeisenä vaan ei mitenkään vähäisimpinä Siidan kammille saapuivat "lapintiiraksi" ristimämme taitelijayrittäjärespanlikkakokkimitäkaikkeahänonkaan Satu Natunen ja eräopas niin Lapissa kuin Espanjassa Erkki Jämsen. Ja taas mentiin laidasta laitaan. Puhetta piisasi niin Inarin "kulttuurihörhölä" -leimasta kuin ikimetsien säilyttämisestä.

Kun klo 4:n aikamerkki kuului vastaanottimesta, pääsi ainakin minulta tyytyväisyyden huokaus. Olin sillä hetkellä "Lapin onnellisin lantalaismies".

Sitten me siivottiin ja järjesteltiin ja purettiin....

Jaa niin, tehosiko Sulaojan ihmevesi? Kyllä, pysyin hereillä koko lähetyksen ajan ja vielä ihmeen virkeänä. Tunnuin nuortuneeni 10 vuotta, mutta valitettavasti vain henkisesti :)

====== kotona @ last  =========

 "Väsynyt, mutta onnellinen" kuvannee hyvin tämänhetkistä olotilaani. Kaikki meni hyvin, paremmin kuin odotin. Kiitos ennenkaikkea loistaville vieraillemme ja Lapin ihmisten yhteistyöhalukkuudelle. Siida ansaitsee erikoiskehut kammin luovuttamisesta käyttöömme. Sami Radion joukoille myös iso kiitos yhteistyöstä, ystävällisyydestä ja avunannosta. Kultahovissa saimme myös "erityiskohtelua" mm. myöhäisten aamupalojen suhteen, kiitos sinnekin. Ja Sauli Antikainen, meidän loistava äänimiehemme oli enemmän kuin mies paikallaan. Ja tietysti on kiitettävä työtoveriani Kati Mikkosta.  Kati on hyvä jätkä :)

Kun Finskin Airbusin renkaat irtautuivat Lapin maaperältä Ivalossa, tiesin että tulen palaamaan. Viimeistään elokuussa. Ja varmasti vielä useasti. Lappi roks.

Tunturikihu Karigasniemen Ailigas -tunturi (kuva Juha Blomberg)

Pe 25.05.2007 @ 23:07admin

Kuva päivässä

Jeh! Olen siirtynyt uuteen aikakauteen. Minulla on multikka. Työkaveri letkautti että "ole huoleti, kyllä se penisilliinillä lähtee!".
 
Siis olen saanut käyttööni multimediakännykkätietokonekameratsydeemin. Kaikki yhdessä paketissa. Jeh! Toimii!

  • Nyt tiedän missä milloinkin olen. Satelliittipaikannus eli GPS.
  • Voin kuvata missä olen. 5Mpixelin digikamera.
  • Voin videoida mitä tapahtui. DVD-tasoinen videokamera.
  • Voin laittaa jakoon nettiin (Picasa tai YouTube) kuvaamani materiaalin suoraan paikanpäältä.
  • Voin kuunnella mielimusaani. MP3-soitin.
  • Voin pelata. Matopeli.
  • Voin lukea sähköpostini missä vaan. Gmail.
  • Voi tätä riemua! Kuinka olen pystynyt elämään ilman tätä. Jeh!

Varmaan tämänkin viestin olisi pystynyt kirjoittamaan metsästä multikalla... oiskohan? ylläpito, onks meillä mobiiliversio blogista?
... täältä tähän ...
 

Ti 22.05.2007 @ 14:24admin

Digikuvauksen sietämätön keveys

Siitä, että avautuu julkisesti harrastavansa jotain, seuraa usein joukko asioita. Esim. se että joutuu tukihenkilöksi asiaa taitamattomille tai täällä radiossa joutuu (pääsee, pomon huom.) tekemään aiheesta ohjelmaa.

Digikuvaus ja nimenomaan luonnonkuvaaminen digikameralla on yksi asioista joita harrastan ja tällä hetkellä jyrää selvästi vanhoja harrastuksiani, kalastus, elokuvat, kirjat...

Ai että miksi kuvaan? Hyvä kysymys. Olen aina ollut varsin kiinnostunut luonnosta. Pikkujuhana ollessani kiipeilimme naapurinenskojen kanssa lähiseudun puihin tarkistamaan joko räkättirastaalla on munat. Tai muuten vaan etsiskelimme metsistä kaikenlaisia mukavia luontoelämyksiä. Nyt saman elämyksen yritän saada aikaan kameran etsimen läpi luontoa tiiraamalla. Aikuisjuhan roolissa en voi enää puuhun kiivetä enkä taitaisi uskaltaakaan. Lieneekö räksän pesälle kiipeäminen edes sallittua?

Kuten mainitsin, avautuminen johtaa usein tukitoimiin. Tässä tapauksessa ohjelmalliseen suoritteeseen. Keskiviikkona 23.5.2007 klo 19 jälkeen Radio Suomessa puhutaan luontodigikuvauksen salaisuuksista. Niksejä, vinkkejä, ideoita, ratkaisuja, pohdiskelua ja vaikka mitä. Studioon saapuu silloin avukseni itsekin valokuvaava toimittajamme Juha Laaksonen ja valokuvaaja Matti Rekilä. Meille saa lähettää kysymyksiä digikuvauksesta. Vaikka jo nyt sähköpostilla. radio.suomi@yle.fi Tai vaikka klikkaamalla tästä.

Osallistu ja hämmästy. Kyllä niitä huonoja kuvia osataan ottaa täälläkin.

 (joskus jopa ihan hyviä, tässä äänetön lapintiiran huuto Kustaanmiekassa)
Ti 24.04.2007 @ 01:23admin

Ennuste kesälle

Supertietokoneeni vieressä olevan, tiedelehden kylkiäisenä saadun sääasemani viime aikojen lukemia seurattuani ja tämän tieteellisen datan luonnonilmiöihin yhdistäen on yöradion epäempiirinen meteorologijaoksemme tehnyt pitkän jakson ennusteen tulevaan kesään alkaen vapusta jatkuen aina syyskuun alkuun saakka. Ennen varsinaista ennustetta mainittakoon ettei tämän ennusteen teossa ole vahingoitettu, kiinniotettu tai hyväksikäytetty yhtään elävää olentoa, ihmisistä puhumattakaan. 
Vappuna on luvassa eteläiseen Suomeen tosi kosteaa keliä. Viisainta on varautua Vapun kosteuteen vähintään viikon mittaisella kuivalla kaudella, jotta selviää takaisin toukokuun muuten lämpimään arkeen kunnialla. Toukokuu on siis kuiva ja vähäluminen. Pohjoisessa olevat lumimassat sulavat pikkuhiljaa ja jos kesäkuun alussa on lunta katolla on sitä myös maassa.
 Kesäkuun alku on sateinen, Pohjois-Suomeen luvataan kuitenkin erittäin mukavaa ulkoilusäätä noin 6.päivästä aina 11.päivään saakka. Mahdollisesti hyvät kelit jatkuvat myös tämän jälkeen. Etelä-Suomen lomalaisille kerrottakoon että juhannuksen aikaan on parasta hakeutua mökille, jos ei omalle niin mieluiten tuttavaperheen mökille satoi tai paistoi.
 Heinäkuussa on tiedossa mukavia lomasäitä niin Etelä-, Keski- Länsi- kuin Itä-Suomessa, Pohjois-Suomea unohtamatta. Aurinkopäiviä heinäkuussa on luvassa lähes kaksikymmentä ja sadepäiviä alle kolmekymmentä. Ehdottomasti paras lomakausi alkaa heinäkuun loppupuolella, jatkuen aina koulujen alkamisajankohdan yli elokuun puolelle.
 Elokuuhun osuu pitkä kuiva ja kuuma jakso tulevana kesänä. Itseasiassa se alkaa jo heinäkuussa ja jatkuu syyskuun alkupuolelle saakka, jolloin tehdään ajankohtaan nähden poikkeuksellisen merkittäviä säähavaintoja eripuolilla maata.

Pe 16.03.2007 @ 14:47admin

Muuttuuko ilmasto ja mihin suuntaan?

Tänään (16.3.2007) julkistetun tutkimuksen (Taloustutkimus) mukaan suomalaiset pitävät ilmastonmuutosta ihmiskunnan vakavimpana ongelmana. Takavuosina yhtä huolissaan oltiin terrorismista ja huumeiden käytön lisääntymisestä.

Viime joulukuun lämpöaalto sai aikaan melkoisen mediakohinan aiheen ympärillä ja vielä kun tammikuussa hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkisti uusimman raporttinsa oli ilmastonmuutos päivänsana. 

"Suomen ilmasto lämpenee jopa 9 astetta" otsikoitiin. "Jotain tarttis tehrä" kiljuivat poliitikot. "Taidanpa ostaa uuden citymaasturin" tuumaili suomalainen keväisessä autokuumeessa viruva yksitysiautoilija.

Kuinka paljon meistä kukin on valmis tekemään ilmastonmuutoksen hidastumisen eteen? Ja onko siitä loppujen lopuksi mitään hyötyä? Vaikeita kysymyksiä.

Radio Suomen Yövieraana la/su (17.-18.3.) välisenä yönä on emeritusprofessori Juhani Rinne, joka kirjoitti ilmastonmuutoksesta Helsingin Sanomissa jo 70-luvun puolivälissä. Ilman mitään vaikutusta.

Uudet  raikkaammat tuulet puhaltavat maapallon ilmakehässä jos kaikki kauniit sanat ja uskaliaat lupaukset viedään tekojen tasolle. Suomikin on EU:n osana ottamassa hiilidioksidipäästörajoitustalkoissa oman osansa urakasta. Vaikka talousherrat kitisevätkin vastaan.

Lisätietoa ilmastonmuutoksesta: http://www.ilmasto.org

 
 
Ke 07.02.2007 @ 16:51admin

Yllätyksenä ja pyytämättä

Eilen (ti 6.2.2007) oli kotiin palatessani oven takana odottamassa iloinen yllätys. Itseasiassa kaksikin. Tai jos saivartelemaan ryhdytään niin kyllähän niitä yllätyksiä oli neljä, joista tarkemmin ajateltuna kolme oli vähemmän iloisia. Kummat haluat lukea ensin, hyvät vai vähemmän hyvät?

Kiva, aloitetaan siis hyvillä.

Sain postissa kirjeen! Oikean kirjeen, oikeasti käsinkirjoitettuna siinä luki vaatimaton nimeni ja vaatimattoman kotini osoite alla. Upeeta! Ajatella, tänä päivänä joku vielä kirjoittaa kirjeitä. Flashback vei minut salamannopeasti yli viidentoiseta vuoden takaiseen aikaan, aikaan jolloin tekstarieroa ei oltu vielä lanseerattu, aikaan jolloin sähköposti oli vain harvojen ja valittujen harrastus. Siihen aikaan rakkauden viestit välittyivät kirjeillä. Ja niitä kirjeitä lueskelen iltaisin ja .... oho mites tämä nyt tänne eksyi? Asiaan. Siis sain kirjeen jossa oli käsinkirjoitettu kuori. Innostuneena avasin kuoren tärisevin käsin. Ja siinä kohtaa dramaattista iltapäivää tuli yhtäaikaa iloinen että surullinen olo.

Palataanpa niihin vähemmän kiinnostaviin joita oveni takaa löysin. Kolme paksua kirjaa. Kolme paksua teosta täynnä ihmisten ja yritysten puhelinnumeroita ja tarjouskuponkeja. Voi harmi, taas ne tulivat. Edellisetkin on vielä ottamatta pois muoveista. Siis PUHELINLUETTELOT! Jos jostakin ihmisen päivä menee pilalle niin täydellisen yllätyksenä ja pyytämättä saapuneista totaalisen tarpeettomista puhelinluetteloista. Eikä siinä vielä kaikki. Pelkään että lähipäivinä saan taas postia. Tulee sen toisen kilpailevan firman samanlainen satsi. Törkeetä, sanon ma. Ja tarkkailen postiani herkeämättä.

No, se siitä. Iloinen postini taisi jäädä vielä kertomatta. Siinä kuoressa oli JOULUKORTTI! Lähetetty Suomen Porvoosta 16.joulukuuta 2006. Ja jo nyt perillä! Kun Kusti polkee niin Posti kulkee. Tällä kertaa Kustin pyörä oli jäänyt sutimaan Sipoon kohdalle pariksi kuukaudeksi. Pääasia kuitenkin että kortti tuli perille ja minä voin vetää yhden nimen yli joulukorttiboikottiin joutuneiden listalta.

Täältä tähän...

-juha-

Ke 07.02.2007 @ 16:35admin

Vuosisadan bloggaustarina

Sisältö paljastetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. (haastattelupyynnöt tiedottajaltani)

--------------------------------------------------------------

(lisätty 8.2.2007) Kuva otettu Juhan kameralla.

Kuva otettu juhan kameralla

------------ to be continued --------------------------

Ke 10.01.2007 @ 15:21admin

Lennokki putosi - etusivu uusiks!

Olen ihmetellyt koko pienen ikäni miksi ihmeessä lentävän kulkuneuvon onnettomuus tai kolari on niin mahdottoman tärkeä asia että se pitää jokakerta uutisoida niin valtavalla volyymilla.

"Helikopteri putosi Anjalankoskella, lentäjällä meni jakaus sekaisin ja pottuvarpaan kynsi mustaksi"

Hei haloo! Jos jokaisen auton, mopon, polkupyörän, veneen, ilmatyynyaluksen, traktorin, leikkuupuimurin tai minkä tahansa muun maalla liikkuvan ajoneuvon jokainen ojaanajo tai muun epäonnisen matkan keskeytyminen kerrottaisiin ei lehdissä, nettisivuilla, uutislähetyksissä niin radiossa kuin televisiossa muuta olisikaan. Mikä ihme tekee lentävien härveleiden onnettomuuksista niin erilaisia. Ja en nyt todellakaan tarkoita niitä satoja ihmishenkiä vaativia matkustajakoneiden onnettomuuksia vaan näiden pienkoneiden harmittomien pakkolaskujen uutisointia.

"Purjekone laskeutui kaurahalmeeseen Heinävedellä - vilja-allerginen lentäjä toimitettiin saamaan ensiapua hengitysvaikeuksiinsa Savonlinnan sairaalaan."

Onkohan niin, että lentäminen on vielä niin suuri mysteeri ihmiskunnalle että siihen liittyvien poikkeuksien kertomiselle on yksinkertaisesti pakonomainen tarve. Tarve tiedottaa ettei ihminen vieläkään ole ratkaissut maan vetovoiman mystistä salaisuutta.

"Ultrakevyen lentokoneen pakkolaskussa Tuupovaaran Öllölässä ei loukkaantuneita. Silminäkijä kertoo kuulleensa ennen tapahtunutta pörinää ja laitteen takana olevista suulakkeista tulleen savua."

(otsikot keksittyjä, lat.huom.)

Su 07.01.2007 @ 23:43admin

Pöllö jahdissa

Olen tainnut joskus mainita sivulauseessa harrastavani valokuvausta. Olen taas sortunut sille tielle. Lähtenyt vinkin perässä autolla yli 50 kilometrin päähän saadakseni kuvatuksi pöllön. Ajanut wanhalla ranskalaisella, runsaspäästöisellä "urheiluautollani" pitkin eteläsuomalaisia pikkuteitä päästäkseni pienen kuusiaukean laitaan etsimään lapinpöllöä (Strix Nebulosa). Ei ole muuten kovin luontoystävällistä tällainen harrastus. Siitä miinukset mulle.

Lähdin liikkeelle tihkusateisena arkipäivänä. Ajattelin jotta varmaan aika rauhallista olisi zuumailla pöllöä. Ja mitä vielä! Pikkutien varressa oli enemmän autoja kuin konalalaisen autojobbarin pihalla. Ja ukkoja oli kuin pipoa. Paitsi että näillä ei ollut punaista pipoa, ei vaikka metsästämässä olivatkin. Kaikki olivat samalla asialla kuin minäkin. Pöllöt jahdissa.

Vartin taivasteltuani kansainvaellusta näin pöllöstä ensimmäisen havainnon! Siellähän se lensi. Toisella puolella aukeaa. Eikun sinne! Ja sinne liityin seuraan sakeaan. Pystytin oman kamerani jalustan varaan, siihen jonon hännille. Kuuntelin hämmentyneenä ukkojen horinoita valotusajoista ja syväterävyyksistä ja kameramerkkien välisistä eroista. Me kokemattomammat yritimme välillä ottaa etsimen kautta havaintoja lapinpöllöstä. Kokeneet herrat vaan välinpitämättöminä jatkoivat keskusteluaan. Puhuivat kirjanjulkaisuista ja uusimmista kuvankäsittelysovellusten ominaisuuksista. Katselin kateellisena kamera-arsenaalia jota paikalle oli raahattu. Lähes kaikilla oli parempi kamera kuin minulla. Vaikka olinkin vasta vähän aikaa sitten päivittänyt mielestäni harrastajalle hyvään malliin, näytin selkeältä amatööriltä. (sitähän minä olenkin, lat.huom.). Joukossa oli muuten yksi nainen. Nuori nainen sitä paitsi. Kameran kanssa. Hiljaisena kuunteli ja katseli. Kuten minäkin.

Sitten alkoi tapahtua. Jonkun pinna paloi kun pöllö pysyi liian kaukana. Nosti kalustonsa ja käveli pusikkoon. Muut hetken aikaa odottelivat ja sitten alkoi vaellus kohti pöllöä. Lapinpöllö katseli pää kallellaan kuusentaimen latvassa, zuumaili kohti maata, etsimessään myyrä. Ja me altekameraden (wanhat kameramiehet) zuumailimme kohti pöllöä. Sulkimien rapina oli varsinainen päivän luontoääni. Harmi kun ei ollut äänityskone mukana. Neljänkymmenen kuvaajan kamerat tallensivat tuhansia ruutuja harmaassa tihkusateisessa päivässä. Arviolta 300 000 euroa optiikkaa ja elektroniikka yhden pöllön perässä. No, elämä on.

Kokemuksena tuo joukkokuvaus oli yhtäaikaa huvittava ja harmittava. Ei välttämättä mieluisin kuvauskokemukseni, mutta mieliinpainuva ehdottomasti. Olen itse niin kameran kuin virvelin kanssa liikkuessani mieluiten pienessä porukassa, jos en yksin voi olla. Molemmat ovat minulle sen verran hartaita harrastuksia, vaikken kumpaakaan elämää suurempana pidä. Sain kuitenkin pari fotoa pöllöstä. Ei siis ihan turha retki loppupeleissä ja pitkässä juoksussa. -juhapöllönen-

Sivut

Juha Blomberg - totta ja tarua

Juha Blomberg on Radio Suomen kanavajuontaja. Äänessä usein yöllä ja viikonloppuisin.

Tilaa Juha Blomberg blogilista.fi:n suosikiksi (toimii vain blogilistalle kirjautuneena).

"Olen erinomaisen kiinnostunut kaikesta, mikä liikkuu Internetissä. Bloggaaminen nyt viimeisimpänä kotkotuksena.

Meitä ympäröivään maailmaan mahtuu monenlaisia pieniä asioita, jotka katoavat mediakohinaan. Yritän pongata niitä ja kirjata ylös esimerkiksi tähän blogiini. Otan mielelläni vastaan kommentteja ja vinkkejä - parhaimmillaan asiat jalostuvat jutuiksi yöradioon. Tai sitten ei."