Ma 14.06.2010 @ 21:45Viivi Lehtonen

Aija ekotentissä

Uuden Mustan hippitentti on kysellyt kiinnostavilta ihmisiltä ekoasenteita, mutta nyt heitimme tentin Aijalle täällä:

Miten ekoilet?
- Ainakin siten, että hankin yhdeksän kymmenestä vaatteestani kierrätettyinä, osan niistä jopa roskiksista. Olen siirtänyt saman aatteen vaatehankintoihin liittyen myös miehelleni ja meidän 7- ja 11-vuotiaille tyttärille. Asumisemme on varsin tiivistä ja yhteisöllistä - meitä asuu 67,5 neliön kerrostalohuoneistossa neljä henkilöä.


Mitä turhaa ostit viimeksi?
- Ostin viimeksi turhaa tänään. Huomiseksi sunnuntaiksi on ennustettu epävakaata ja osin sateista Kesäkirppiksen kuvaussäätä tänne Jyväskylään, joten ostin pienen pullon punaista kynsilakkaa. Ehkä se piristää minun huomisaamun klo 5:n herätystäni, mutta ilman moista turhaa turhamaisuuttakin lähetys olisi saatu kokoon.

Ostatko mielummin ulkomaista luomua vai kotimaista lähiruokaa? Ja miksi?
- Ostan mieluummin kotimaista lähiruokaa kuin ulkomaista luomua. Luotan suomalaisten kasvatusolosuhteiden puhtauteen myös tavallisessa viljelyssä.

Mitä sinulle tarkoittaa "superfood"?
- "Superfood" on loistavaa ravintoa ilman turhaa lisäilyä tai keinovirittelyä. Ruisleipä, nokkonen, kotimaiset marjat - erityisesti mustikka - ovat mahtavia.

Kasvisruokabravuurisi? Ja jos sen reseptiä voi vähän paljastaa.
- Kasvisruokabravuurini on naurettavan yksinkertainen.  Minun tyttäreni pitävät näistä punajuurilastuista viikonlopun iltanaposteltavana. Laita uuni kuumenemaan noin 225 asteeseen. Kuori ja viipaloi raakoja punajuuria kulhoon. Viipaleista kannattaa tehdä tasaisen ohuita, jolloin ne kypsyvät tasaisesti. Kaada viipaleiden päälle oliivioljyä tai kylmäpuristettua rypsiöljyä ja viskaa mukaan vielä hiven ruususuolaa ja haluamasi yrttejä. Punajuuren kanssa sopii hyvin esim. oregano ja timjami. Lisää punajuuriviipaleisiin vielä hiven vastajauhettua mustapippuria ja sekoita mausteet ja öljy viipaileisiin käsin. Levitä viipaleet yhteen tasoon leivinpaperoidulle uunipellille ja paista kypsiksi.

Suosikkikirppiksesi, mikä, miksi ja missä?
- Suosikkikirpputorini on Lissabonissa sijaitseva suuri ulkokirpputori. Ostin sieltä mm. hienoja uskonnollisia pikkupatsaita. Kävin Lissabonissa vuonna 2006, joten tarkka osoite ei ole muistissa.

Paras kierrätyshankintasi?
- Paras kierrätyshankintani lienee parin kuukauden takaa: tyttäriemme täystammiset 60-luvun sängyt, hinta 20 €/kpl. Hankinnan myötä kodistamme poistuivat ne ainoat Ikeasta peräisin olleet kalusteet. Tyttöjen parvisängyt olivat näet kierrätettyä Ikeaa.

Kotimaan suosikkimatkakohteesi? Mikä tekee siitä elämyksen?
- Minulle paras kotimaan matkailukohde on pohjoisessa Keski-Suomessa sijaitseva 60 km pitkä järvi, Kivijärvi: suuri, raikas, kalaisa ja minulle niin nostalginen. Kivijärven yhdessä hienoista saarista on sukumme mökki, joten olen reissannut järvellä moottoriveneen kyydissä 70-luvulta lähtien. Kivijärven pikkuruinen kunta sijaitsee järven äärellä. Reissaamme sinne edelleen perheeni kanssa, koska kunta on paitsi kahden enoni, nykyisin myös minun vanhempieni kotipaikka."

Ekojeesusarvosana (mistä arviosi koostuu)?
- Ekoarvosanani on aika vaikea määriteltävä juttu...Olisiko joku 7-8, minä kun lennän lomalle keskimäärin kerran vuodessa ja en ole lakannut syömästä lihaa. 

Kesäkirppis

YLE TV1:n uusi ohjelmasarja Kesäkirppis lähtee ulkokirpputorien vilinään yhdeksälle paikkakunnalle kesäiseen Suomeen.

Kesäkirppiksellä tavataan kiinnostavia ihmisiä, tehdään löytöjä, myydään pois tarpeettomaksi jäänyttä, kierretään ja kierrätetään - satoi tai paistoi! Kesäkirppistä juontavat toimittaja Turkka Huhtala ja vaatesuunnittelija Aija Rouhiainen.

Kesän 2010 kuvauspaikkakunnat ovat:

15.5. Lahti, Kauppatori
16.5. Lappeenranta, Kauppatori
21.5. Kotka, Kauppatori
29.5. Keuruu, Jäähallin kirpputori
30.5. Jyväskylä, Sepänaukio
17.6. Forssa, Kehräämön Ehtootori
19.6. Somerniemi, Kesätori
2.7. Tampere, Tammelan tori
3.7. Loppi, Joentaan kyläpäivät

Tykkää facebookissa!