Skip navigation.
Home

Jäsenen ulkopuolinen blogi

Ei ole leikkiä ja loppua eli ajatuksia ohjelmasta

Kuuntelin ohjelman pitkästä aikaa. On kulunut jo yli kuukausi lähetyksestä. Mietin paljon sitä että täyttikö ohjelma itsensä, sille asetetut tavoitteet. Minun rimani sekä yleisessä dokumentaarisessa genressä olevan pelottavankin omakohtaisuuden tunnelman.

http://www.yleradio1.fi/mp3/dok_ulkopuolinenfi.mp3

Tavoitteenahan alunperin oli asettua kokonaan ulkopuolelle, koostaa ohjelmakin muiden materiaaleista, kokemuksista, äänistä ja kuvista. Tämä kuoli jo alkumetreillä. Tälläinen blogi, päiväkirjamainenkin ilmaisumuoto vaatii henkilökohtaisuutta, jotta sitä jaksaisi kirjoittaa. Samoin radiodokumentti lähtee henkilökohtaisesta kiinnostuksesta, innostuksesta aiheeseen tai materiaaliin. Jos sitä ei ole, ei ole leikkiä ja loppua.

Välillä toistaa itseään

Lähetyksen jälkeen katoaa monta. Projekti loppuu, huokaus kiirii ilmassa. Tehty mikä tehty.

Oma elämä katoaa löytyäkseen uudelleen, kovin samanlaisena kuin ennenkin. Aivot jauhavat seuravaa, ideaa ja ajatustra. Halu päästä taas pakonomaisen tekemisen, kokemisen ja deadlinen pauloihin on suuri. On levollista ja mukavaa, hetken. Syvä rauha kuitenkin vielä.

Ohjelman, tämän nettiradiokumentin on kuunnellut ehkä parisensataatuhatta ihmistä. Montakymmentä ystävääni sekä kollegaa. Laitoin korvan taakse kommentteja, muutamia seuraa tässä:

- Mielenkiintoinen, hauska, alku aika vaativa sitten rullaa

Netti, minuus ja maailma

Ohjelma on valmis ja syötetty Ylen lähetysjärjestelmään! Tässä alla kuuluttajien tekstit ja itse ohjelmakin kuunneltavissa. Tämä netti on siis ensilähetys, radio seuraa perässä vasta huomenna. Minä taidan lähteä vähän kaupungille, elämään.

www.yleradio1.fi/mp3/dok_ulkopuolinenfi.mp3

Kesto 44'46

Todellisia tarinoita.
Ulkopuolinen.fi.
Tekijä ja ulkopuolinen: Mikko Paartola.
Tuottaja: Hannu Karisto.

1. lähetys la 3.12.05 klo 14.05
2 lähetys su 4.12.05 klo 22.05

ALKUKUUL:
Ohjelma on uudenlainen nettiradiodokumentti eli sitä rakennettiin blogin,
tekstiviestien ja satunnaisten kertymien avulla. Luvassa onkin siis kuvan,

netin kuva, sirpalemainenkin, mun kuva, blogien kuva

Lähetin just tämän dokumentin tuottajalle seuraavan meilin:

Moi!

Täällä kuunneltavissa ulkopuolisen demo/final:

http://www.nettidokumentti.fi/media/audio/ulkopuolinenx3.mp3

kesto jotain vajaa 45

- tosi suurelta osin jo miksattu valmiiksi
- paljon nyansseja, ateljee, laaja spektri ääniä
- ehkä joitain tasoheittoja ja kohinoit jäljel
- netin kuva, sirpalemainenkin, mun kuva, blogien kuva
- noora luo kaaren ja henkilökohtaisuuden, kiitän häntä vielä paljon
- vaihdoin joitain valittuja pätkiä...audion ehdoilla..ei saa kertoa kellekään..

Olen todella väsynyt ja samalla onnellinen sekä maassa, jotenkin tälläinen monien ihmisten ajatuksia ja materiaaleja sisältävä juttu vie energiaa, samalla kun yrittää kehittää ilmaisua, blogia ja nettidokumentin muotoa. Kyllä mä kuitenkin pidän tätä jalostuneena kuolema.fi:stä.

Halua olla yhtä jonkin kanssa

Sain vihdoin valmiiksi, viimeisteltyä tähän radiodokumenttiin tulevan musiikin. Viimeisimmät dokkariani ovat olleet ns. teostovapaita musiikin suhteen. Eli käytännössä se tarkoittaa sitä etten käytä musiikkia tai sitten teen sen kokonaan itse.

Se että dokumentti on vapaa esitettäväksi vaikka netissä on minulle tärkeää, ja tietenkin tämän projektin suhteen välttämätöntä. Ehkä tulevaisuudessa dokumentaarinen ilmaisu vapautuu levitykseen liittyvistä kahleista. Radiodokumentti on muodoltaan niin vapaa että on luontevaa viedä se nettiin, uskoisin jopa välttämätöntä.

Dokumentin idea ei kuole

Tämän radidokumentin tuottajalta tuli viesti:

Tällaisessa projektissa on riskinsä mutta ilman niitä uutta ilmaisua ei löydy. Tässä voidaan testata netin ja radiodokumentin yhteistyötä, sitä miten blogiin kerätty materiaali soveltuu broadcasting-radiodokumenttiin. Onko nettiin liittyvä sattumanvaraisuus, sirpalemaisuus liikaa lineaarisesti kulkevassa radio-ohjelmassa? Toisaalta radio-ohjelman kuunteleminenkin on nykyään sirpalemaista tai sattumanvaraista.

Kuinka moni kuuntelee pitkää radio-ohjelmaa alusta loppuun. Toki niitäkin on, mutta valtaosan kuuntelutottumukset ovat toisenlaisia. Radiota kuunnellaan taustalla, pätkittäin. välillä keskittyneesti, välillä omiin ajatuksiin vaipuen kauemmaksi ohjelmasta. Välillä kuuntelija on ohejlmassa sisällä, välillä sisällä omassa elämässään eli ohjelmasta ulkona, ulkopuolisena. Välillä ohjelma suo kuuntelijalle mahdollisuuden katsella omaa elämäänsä ulkopuolisena.

Ei ole vaihtoehtoja rakkaudelle

Lähetin tuottajalle maanantaiaamuna viiden aikaan 48 maksimissaan minuutin mittaista palaa. Ohjelman sisältöä siis.

Nämä palaset sisältävät viidestä eri lähteestä sisältöä. Äijältä asunnossaan, nuorilta jossain päin Suomea, rotantappajalta, kodin monimedialaitteiden esittelijöiltä ja naiselta Espanjassa.

Kaikki kytkeytyvät ulkopuolisuuteen, ainakin minun ajatuksissani piirtävät laajaa kuvaa jostain mitä etsin. Kukin omalla tavallaan. Tapoja on monia, miljoonia. Dokumentaristin yksi tehtävä onkin suodattaa niitä oman itsensä läpi ja samalla jäsentää, tarjoilla koko setti alkupaloista lähtien.

Lisää ulkopuolisuuden viestejä

"Vanhojen tuttujen keskellä voi kokea ulkopuolisuutta,arvomaailmat ovat eriytyneet niin,ettei yhteistä kosketuspintaa enää löydy."

"Mä oon luopunu niin paljon kaikesta paskasta etten enää tunne itteani yhtään ulkopuoliseksi. Ennen oli kaikki päin vittua nyt alkaa helpottaa..."

"Jumala on hyvä Jumala mutta huono isä."

"Ulkopuolisusuus vähän outo kä site, sinä olet minulle outo kä site. Ulknpulisia ovat em vävt, apet ja anopit. Hyvää illan jat koa"

"Taas se tunne valtaa minut - "minä olen tässä maailmassa mutta minä en ole tästä maailmasta".Kaikki tuntuu niin epätodelliselta,kuin näytelmältä,olen ulkopuolella ja tarkkailen.."

Viestejä ulkopuolisuudesta

Olen saanut taas paljon uusia viestejä ulkopuolisuudesta, ulkopuolisilta. Tässä joitain:

"Jonkun ulkopuolisuus on seurausta siitä että joku toinen harrastaa eksklusiivisuutta"

"En tahdo mennä kotiin jouluksi"

"Mut dumpattiin. Toisen pää ei kestäny. Olisipa syy minussa. Olisinpa tehnyt väärin. Ei olis näin avuton olo."

"Mua ei kiinnosta nää sun projektit"

"Ulkopuolisuus on tunne joka katoaa kun sitä ei halua pois"

"Tääl kauppajonoss on aika outsider vaik kaljaa ostanki :)"

"Aika vaikee ajatus, mutta yritän samaistua, olen kuitenkin töissä niin kiinni ja kiireinen etten ehkä ehdi"

Suuri sopparesepti

Tämän nettiradiodokumenttiprojektin lopullinen kaava:

1. - 48 minuutin mittaista pätkää ulkopuolisuudesta, monia ihmisiä
2. - 48 netistä kaapattua lausetta jotka sisältävät sanan "ulkopuolisuus", luettuna
3. - 48 max. 160 merkin pituista ajatusta ulkopuolisuudesta, luettuna
4. - 8 akustista siirtymää erilaisista tiloista
5. - 4 ulkopuolisuuden teemakappaletta, musiikkia, ambienttia

Viikkoa ennen lähetystä tuottaja kuuntelee 48 ohjelman palasta (1.) ja heittää jorpakkoon kylmästi tasan puolet, ne jotka eivät kiinnosta tai herätä mitään. Jäljelle jää siis 24 ohjelmanpalasta.

Syndicate content