Skip navigation.
Home

Jäsenen j_helenius blogi

Viikon kysymys: Kuka Suomen sodanjälkeisistä pääministereistä on ainoana antanut vapaamuurarien vaitiololupauksen?

|

Poliitikkojen lupaukset on yleensä kevyiksi punnittu, mutta onko vapaamuurarius eri asia, vastauksia voi viikon kysymykseen soittaa perjantaina puolen tunnin ajan alkaen klo 10.00 ja oikea vastaus kuullaan tuttuun tapaan puhelinkontaktilähetyksessä, joka alkaa klo 17.30. Puhelinnumero on 09-144 800

Kippis ja kulaus, se on meripojan lupaus!

Vuodenvaihde on lupausten suurta aikaa, mitä on luvattu ja miten on pidetty aikoina entisinä, vanhojen lupausten juhlaa vietetään vuoden viimeisessä Kyllä kansa muistaa -lähetyksessä perjantaina!

Viikon kysymys: Kuka perusti 1924 suomalaisyrityksen, jonka joulun viettoon liittyvä liiketoiminta on yhä menestystarina?

|

Kysymyksellä haetaan siis perheyrityksen perustajaa, jonka joulun vietosta syntynyt liikeidea on toiminut menestyksellisesti yli 80-vuotta. Oikea vastaus kuullaan puhelinkontaktilähetyksessä. Vastauksia voi soittaa 10.00 alkaen puolen tunnin ajan ja
omia joulumuistoja klo 17.30 kuultavaan puhelinlähetykseen tuttuun numeroon 09-144 800!

Kaikki pukkia odottaa?

Suomi on elänyt jouluna sodassa ja puutteessa. Yltäkylläiset joulujuhlatkaan eivät aina ole tulleet kaikkien osaksi. Juhlista jaloin on kuitenkin varmasti jättänyt jälkeensä monia muistoja. Niitä iloisia ja kirveleviä kaivataan perjantain Kyllä kansa muistaa -lähetyksessä perjantaina, kun aiheena on Elämäni joulu.

Viikon kysymys: Kuka aikanaan useasti eduskunnan puhemieheksi valittu poliitikko esittää kiitosrukouksen?

|

Tämä kiitosrukous on esitetty Johanneksen kirkossa 1935. Sen esittäjä paljastettaan Kyllä kansa muistaa -lähetyksen puhelinkontaktilähetyksessä klo 17.30 alkaen!

Kuuntele: Jumala ompi linnamme!

|

Kyllä kansa muistaa -lähetys heittäytyy kansakunnan jumalakuvien ja uskonkokemuksien ikuiselle toivioretkelle. Muistoja kaivataan menneiltä vuosikymmeniltä siitä, miten jumalaa on etsitty tai paettu Suomessa.

Lataa/kuuntele(mp3)

Viikon kysymys: Kuka keksi astiankuivauskaapin?

|

I950-luvulla suomalaisessa keittiössä kotitöiden määrä helpottui ja ja väheni. Yksi emännän todellisista "apulaisista" oli keksitty jo sodan aikana 1943, mutta ilahdutti tiskaajia enemmälti vasta 50-luvulla. Eli kuka keksi astiankuivauskaapin?

Kuuntele: Oma koti kullan kallis!

|

Vaikka yhteiskunnalliset raja-aidat olivat Suomessa itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä hälvenneet, ei vielä 1950-luvulla voitu täysin puhua kotien yhtenäiskulttuurista. Rahan mahti piirsi merkkinsä elämänmenoon ja kansalaisten tuloerot näkyivät asuntojen koossa ja sisustuksessa. Kaiken kaikkiaan koti merkitsi sodan kokeneille suomalaisille viihtyisää linnaa myrskyistä maailmaa vastaan, suojaisaa keidasta, jonne oli kerätty vuosikymmenten muistot. Kyllä kansa muistaa -lähetys kaivelee muistikuvia ensimmäisestä omasta kodista!

Lataa/kuuntele(mp3)

Oikea vastaus: Eva Hellas

|

Armi Kuusela valittiin 1952 sekä Suomen Neidoksi että Miss Universumiksi. Saman vuoden Miss Suomi- kilpailut oli kuitenkin järjestetty Helsingin Messuhallissa jo syksyllä 1951, jolloin 18 loppukilpailijan joukosta tuli valituksi pääkaupunkilaiskaunotar Eva Maria Hellas.

Viikon kysymys: Kuka valittiin Miss Suomeksi 1952?

|

Suomi eli vuonna 1952 suurta toivon aikaa. Maassa järjestettiin onnistuneet olympiakisat ja viimeinen sotakorvausjuna lähti Neuvostoliittoon, mutta kuka valittiinkaan tuolloin Miss Suomeksi. Vastauksia voi soittaa Kyllä kansa muistaa -lähetykseen puolen tunnin ajan klo 10 alkaen tuttuun numeroon 09-144 800. Oikea vastaus kerrotaan 17.30 alkavassa puhelinkontaktilähetyksessä.

Syndicate content