yle.fi


Bumpen i flödet

Bumpen i flödet

16. kesäkuuta 2010 Kirjoittaja: Janina Jansson Kommentit: 0

Jag har bestämt mig för att vara stolt över att vara en ”bump” – ett farthinder – i flödet.

Termen har jag lånat av YleX:s kanalchef Satu Keto-Kantele, som i sin Tornin juurelta- kolumn Korkeakulttuurimönjää (20.4) funderar över dramats plats och position i radion. Public service när det är som bäst eller ”töyssy lähetysvirrassa” – en bump i sändningsflödet?

På Svenska YLE, där radiodramat är helt hänvisat till Radio Vega (också när vi gör tio minuters kortdramer av och för unga), finns en liknande problematik som Keto-Kantele tar upp. I en flödeskanal som Radio Vega framstår både radiodramat och Kulturens långprogram som främmande element i programtablåerna. Som gläntor av tid. Eller som ”bumpar” i flödet. Allt beroende på hur man ser på saken.

Jag ser naturligtvis helst att vi uppfattas och uppskattas som public service när det är som bäst. Men i värsta fall kan jag alltså också finna mig i att vi är bumpen. Den där farthejdaren som får lyssnaren att bromsa in. Och plötsligt råka ut för det oförutsedda i en helhet som i övrigt bygger på det välkända och oföränderliga.

Flödesradion är till sin natur trygghetsbefrämjande. Ramarna är varje dag de samma, innehållet varierar bara obetydligt och musiken är välbekant. Då kan det vara ganska överraskande att plötsligt möta en gammal kung som faller, och faller hårt. Eller en man som tror att han är en hund. För att ta ett par exempel ur våra senaste produktioner.

Att infiltrera flödet med det oväntade ser vi som en hederssak.

Känslan av att vara ett farthinder finns givetvis också internt, inom bolaget. Så länge jag kan minnas har man haft åsikter om dem som har till synes oändlig tid att fila på sina konstverk när andra måste spotta ur sig något dagligen. Och som dessutom är dyra – eftersom de envisas med att hålla sig till de avtal som bolaget slutit med skådespelar- och dramatikerförbunden.

Visserligen händer det ibland att dramaproduktionen blir utnämnd till flaggskepp. Men konjunkturerna växlar, och så en vacker dag är man den där bumpen igen.

Ibland får man också finna sig i eftergifter. Där vi sitter mitt i flödet får vi ibland lov att försöka likna och anpanpassa oss efter omgivningen. Vi satsar alltmer också på nya kortformat. För vi vill ju också förnya oss själva, pröva på om vi kan utvinna något ur litet och snabbt. I bästa fall blir det massor av spännande småbumpar här och där för lyssnarna att snava över. Hoppsan? Vad var det där? Så där brukar det väl aldrig låta i min kanal?!

Kuka?

Janina Jansson

dramturg, YLE Fiktion

Janina Jansson on ruotsinkielisen radioteatterin dramaturgi, joka viihtyy myös visuaalisten taiteiden seurassa.

Lisää näihin:
2
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.

Add comment

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

14 plus 2 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Pakko ja tyhjä pankkitili ovat erinomaisia motivaattoreita