yle.fi


Kotikatu spin off

Kotikatu spin off

14. huhtikuuta 2010 Kirjoittaja: Marko Rauhala Kommentit: 4

Spin-off on suosikkisarjasta tai elokuvasta, miksei kirjastakin,  ponnahtava jatkojaloste. Spin-off syntyy, kun jokin suosikkihahmo, teema, sisällön osa-alue tai vaikka koko konsepti alkaa kasvaa alkuperäisen teoksen rinnalla itsenäiseksi ilmiöksi. Jos ja kun näin tapahtuu, on arvioitava, voisiko kyseinen ilmiö olla niin vahva, että se voisi elää menestyksellä omaa elämäänsä.

C.S.I – sarja on spin-off ajattelun huippua. Eri kaupunkeihin sijoittuvien C.S.I -spin-offien ainut yhteys on sarjan nimi C.S.I ja tuottaja Jerry Bruckheimer. Näillä luvataan ja taataan alati kasvavalle yleisölle alkuperäinen C.S.I brändi, tyyli ja laatu. Olemattomilla markkinointi-ponnistuksilla ja -kustannuksilla verrattuna kokonaan uuden sarjan lanseeraamisen edellytyksiin.

HOOD Kotikadun nuoriso spin-off

Jatkuvajuoninen viikottainen 30 min draama-sarja Kallion, Vallilan ja Sörkan nuorista.  Stadin kissoista ja kolleista, maaltamuuttajista, maahanmuuttajista. Hoodeilla rakastetaan, vihataan ja ollaan jyrkkiä. Hoodeilla ollaan nuoria ja nuoruus on raju, rujo ja kaunis. Hood tapahtuu samoissa maisemissa, samoissa paikoissa, samoissa lavasteissa kuin Kotikatu. Kotikadun aikuisia näkyy joskus, mutta hoodeilla skene on nuorten. Säännöt, järjestys, arvot. Verrokkina brittisarja Skins.

Hoodeilla hengaavat uusine kavereineen seuraavat Kotikadun nuorisohahmot. Junnukovis  Jarkko Mäkimaa 15 v. Hänen afro-suomalainen serkkunsa, gootti-teini Martti Mäkimaa 14 v. Fiksu teinikaunotar  Linda Maasalmi 16 v. Lindan nörtti veli, hiphop-nörtti, orastava gangsta Emil Maasalmi 15 v. Synkistelyyn taipuvainen lakiopiskelija Juuso Lehto 20 v. Hunajainen wannabe-opiskelija ja kaikkien alojen dosentti  Hanna Jakaranda Taivala 19 v. maanisdepressiivinen kielinero opiskelija  Susanna Blom 19 v, sekä epämääräinen poikaystävänsä, miljonääri- taivaanrannanmaalari Narsku Talvela jne. Murkuiksi re-castattavia hahmoja on jo jonossa, mm. Karin Luotolan poika Timo-Veli Luotola, potentiaalinen pimeän puolen consiglieri.

Kotikadun maailma on aikuisten maailma. Hoodeilla on toinen komento. Hoodeilla nuoret hakevat itseään, rakentavat maailmaansa ja löytävät arvonsa. Toinen toistensa joukossa. Hoodeilla nähdään feikkaamaton, kuvia kumartamaton puoli nykynuorista. Niistä, jotka näyttävät Kotikadun aikuisten joukossa ihan toisenlaista naamaa.

Hoodeilta posse liukenee torstaiksi ja perjantaiksi Kotikadun aikuisten maailmaan. Siellä stadin nouseva polvi on b-roolissa, niin kuin tähänkin asti. Siellä instituutio ei nuoria kestä. Siellä näytetään pyhäkoulu-fasadia, feikataan melkkiksille, kalkkiksille ja elkkiksille kunnon tyttöä ja kelpo poikaa. Ja ollaan sitä joskus ihan oikeastikin.

Hoodin perustamiskustannukset ovat pienet. Hood on Kotikadun laajennettu näyttämö, jonka maailma ja paikat ovat jo olemassa. Suuri osa lavastetuista kodeista on jo olemassa. Suuri osa keskeisistä hahmoista ts. nuoriso-roolien näyttelijöistä on jo olemassa. Seuraavaksi tulisi kirjoittaa lyhesti faktoja kustannuksista, ohjelmistosijoittelusta, tuotantotavasta, markkinoinnista ja aikataulusta, mutta jääköön se.

Hood spin-offin lähtökohta on tunne, aggressiivinen hakeutuminen uusille katsojamarkkinoille ja pitkän linjan tuottajan realismi. Hoodin idean itu syntyi, kun Kotikadun käsikirjoittaja Mauri Ahola joskus tokaisi, että jos Kotikatu olisi jenkkisarja, sen nimi olisi Hood.

Myöhemmin, kun katsoin Skins-sarjaa ja ysärihittileffan Dangerous Minds, ymmärsin, että  Coolio rules edelleen ja simsalabim: Stadin Gangsta’s Paradise on Hood. Konsepti on toteutusta ja tämän päivän nuorten tosielämästä runoilevia käsikirjoittajia vaille tässä. Jos joku esittelisi minulle Hoodin näin, ja jos voisin asiasta päättää, tekisin kokeeksi ainakin muutaman jakson Hoodia. Nettiin.

Kuka?

Marko Rauhala

Vastaava tuottaja, YLE Draama

Marko Rauhala on elokuvataiteen maisteri, joka on toiminut alalla vuodesta 1989. Hän on tuottanut lukuisia kansainvälisesti palkittuja menestyselokuvia mm. Nopolan sisarusten kirjoihin perustuvan Heinähattu ja Vilttitossu. Rauhala on myös tuottanut menestyneitä elokuvia ja TV-sarjoja kaikille suomalaisille TV:n pääkanaville, näitä ovat mm. Pulkkinen (Nelonen), Säädyllinen murhenäytelmä, Salatut elämät (MTV3), Kukkia ja sidontaa (YLE TV2), ja Partanen, Rock’n roll never dies ja Kotikatu (YLE TV1).

Lisää näihin:
0
tykkää tästä

Kommentit

s-i-p-p-o 14.04.2010, 14:45

Tosi mielenkiintoinen juttu. Kyllä minäkin Hoodia katsoisin, vaikken ainuttakaan Kotikadun jaksoa ole nähnyt. Suomen Skins meiltä tosiaan vielä puuttuu ja ehkä sille olisi tilaustakin. Haastattelin muuten Skinssin luojaa YleX:lle, mikäli miehen ajatukset kiinnostavat: http://ylex.yle.fi/radio/juontajat/sippo/sippo-tenttaa/sippo-tenttaa-jamie-brittain-skins-liekeissa

Mä olen myös miettinyt mm. että miksi meillä ei ole lumilautailun maailmaan sijoituvia nuorisoelokuvia. Sponssit olisi helppo hankkia kun tuotesijoittelu on muutenkin niin isossa osassa ko. lajissa ja laskettelu/lautailuteemahan uppoaisi suureen osaan kotimaisesta yleisöstä. Kuvaukset Rukalla, rahoitus elokuvasäätiön lisäksi mm. EU:ltä, Lumilautaliittosta ja Suomen Urheiluliittolta (edistää nuorison liikuntaa) ja soundtrackille kivaa uutta kotimaista musaa Jaakko & Jayltä, Asalta, Disco Ensembleltä etc. Rinneradiona raikaisi totta kai YleX ;)

Siinä voisi pörrötukkainen 17-vee Rasmus karata Espoosta lauta kourassaan Lapin hiihtokeskukseen asumaan kimppamökkiin nuorten hiihtopummien kanssa. Unelmana ammattilautailu ja eihän Espoo-vanhemmat tuollaista tajua. Mökissä majailisi myös 18-vuotias hiihtopummi/lasketteluopettaja Emilia ja totta kai tästä seuraisi nuorta romantiikkaa ja hauskanpitoa öisillä rinteillä. Rasmushan pyrkisi myös keskuksen edustustiimiin, jotta voisi osallistua Snow Cuppiin. Jonka lopussa totta kai vaikeuksien kautta voittaisi. Tytönkin saisi vaikka onkin se ulkopuolinen nuorikko!

Ja eiku tuotantoon!

- Mika Tolvanen, Yhteisömanageri (YleX)

Kotikatu 18.04.2010, 17:19

Allaoleva linkki vie Kotikadun keskustelupalstalle, jossa tätä blogia kommentoidaan:

http://chat.yle.fi/tv1/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=116102&#Post116102

Clarissa 18.04.2010, 23:16

Tämän täytyy olla myöhästynyt aprillipila! Ei edes Rauhala voi keksiä näin älytöntä ideaa!

Juha Viinikanoja 04.05.2010, 22:06

Eikä hitossa TV-maksuja tuollaiseen roskaan!

Noista mainituista tyypeistä yksikään ei ole kiinnostava. Martti oli, kun tuli pitkine nahkatakkeineen Tampereelta. Nyt hänet on jo ehditty tehdä nössöksi. Jarkon kiinnostavuus on koko ajan ollut pelkästään siinä, että Santeri Nuutinen on ollut ainoa lapsinäyttelijä Kotikadulla, joka osaa näytellä. Santerille kaikki kunnia, mutta Jarkko roolihahmona on pelkkä kliseekokoelma. Kuka fruittari haluaisi samastua Emiliin ja kuka pissis Hannaan? Linda on täysin väritön, hajuton ja mauton. Ja tiedoksi Rauhalalle, että kukaan nuori ei diggaile umpitylsää Juuso Lehtoa, he diggailevat Kalle Lindrothia sen minkä diggailevat. Ketä kiinnostaa bipolaarinen mielialahäiriö tai kultalusikka suussa syntynyt, olemukseltaan puudelimainen poika, joka ei tiedä mitä tuolla kultalusikallaan tekisi?

Marko Rauhala, kuule! Jos aiot tehdä sarjan Kallion, Sörkan ja Vallilan kundien ja friidujen rosoisen kauniista nuoruudesta, älä yritä sitä Kotikadun "Hoodina". Se ei tule onnistumaan. Ei noista tyypeistä kertakaikkiaan ole samastumiskohteiksi tavoittelemallesi kohdeyleisölle.

Add comment

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

2 plus 15 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Draama syntyy tahtojen törmäyskohdissa