yle.fi


Hilma, Hulda ja Niskavuoren Heta

Hilma, Hulda ja Niskavuoren Heta

Arkiston moraalinvartijat
15. maaliskuuta 2011 Kirjoittaja: Anna-Maija Halonen Kommentit: 1

Kovaa peliä Pohjolassa. YLE/Kuvapalvelu

Kovaa peliä Pohjolassa (1959) on rikoselokuvaparodia maailmalta palaavasta seikkailijasta ja hänen hämäräperäisestä kaksoisolennostaan. Päärooleissa hehkuvat iki-ihanat Tauno Palo ja Teija Sopanen. Tämän yli 50 vuotta vanhan elokuvan saavat nyt katsoa ekaluokkalaisetkin, sillä Ylen arkisto laski K15-ikärajaa kahdeksalla vuodella. Elokuva esitetään Kakkosella 15.maaliskuuta.

Mistä kaikki alkoi

Ylellä on arkistossaan menneiltä vuosikymmeniltä (1920-62) noin 500 elokuvaa, joihin on rajattomat esitysoikeudet. Näitä arkiston aarteita valitsee ohjelmistoon kolme naista Pasilassa: informaatikko Päivi Uusimaa sekä arkistotoimittajat Annimaiju Pudas ja Tuula Valo.

- Elokuvanäyttelijöiden lakko vuonna 1963 oli yksi syy elokuvien ”massatuotannon” loppumiseen Suomessa, naiset kertovat. Lakon myötä Suomen filmiteollisuus, Suomi-Filmi ja Fennada-Filmi joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin ja elokuvien esitysoikeudet myytiin Ylelle. Television aikakausi oli alkamassa.

Niskavuoren Heta. YLE/Kuvapalvelu

Naiset moraalinvartijoina

Elokuvatarkastamolla ei ole resursseja tarkastaa K15-ikärajojen relevanttiutta, joten Ylelle on annettu valtuudet tarkastaa elokuvat. Ajatus moraalinvartijoista hymyilyttää naisia.

- Näin se on: täällä me painitaan moraalisten kysymysten parissa! Kevään elokuvista jäi ennakkosensuuriin kiinni vain kolme elokuvaa, muiden ikärajaa laskettiin. Ne olivat 1918 - Mies ja hänen omatuntonsa, Lähellä syntiä ja Jokin ihmisessä.

- Moraali on muuttunut. Aiemmin K15-merkinnän saattoi saada pelkästään siitä, että elokuva käsitteli aviorikosta. Naiset, jotka minulle annoit on elokuva ikääntyvästä näyttelijättärestä, joka joutuu kilpailemaan aviomiehestään nuoremman kilpailijattaren kanssa. Tämä elokuva esitetään 16.maaliskuuta K7-merkinnällä varustettuna.

- Raaka väkivalta pitää elokuvien ikärajan edelleen korkealla, eikä sellaisia elokuvia voi esittää päiväsaikaan. Esimerkiksi K15-merkitty 1918 - Mies ja hänen omatuntonsa esitettiin Teemalla pari vuotta sitten.

Kalenterin mukaan

Ohjelmistoa rakentaessaan arkiston naiset seuraavat kalenterista erilaisia merkkipäiviä, tekijöiden ja esiintyjien syntymä- ja kuolinpäiviä, peilaten tätä aikaa historiaan ja löytäen yhtymäkohtia, teemoja, eri syitä kunkin elokuvan esittämiseen. Esimerkiksi veteraanipäivänä 27.huhtikuuta esitetään Kirkastettu sydän, koti- ja sotarintaman tunnoista kertova elokuva vuodelta 1943.

- Televisiovuodessa on kolme kautta: kevätkausi, kesäkausi ja syyskausi, johon sisältyy joulunajan juhlakausi. Nyt on suunniteltu kevät tälle vuodelle, kesä on loppusilausta vaille valmis.

- Vaikka ohjelmisto on suunniteltu valmiiksi, voimme reagoida lyhyelläkin varoitusajalla, jos jotakin tapahtuu yhteiskunnassa, naiset lupaavat. Surullista sinänsä, mutta esimerkiksi näyttelijän kuolema saattaa laittaa ohjelmistokaavion uusiksi. Myös urheilun vuoksi muutetaan esitysaikoja.

Kulkurin valssi. YLE/Kuvapalvelu

Kulttuuritehtävä

-Joku saattaa nyrpistää nenää näille vanhoille elokuville, mutta koska meillä Ylessä tällainen kansallisaarre on, miksemme jakaisi tätä aarretta katsojille? Toteutamme meille annettua julkisen palvelun tehtävää. Lisäksi näissä vanhoissa elokuvissa piilee arvokasta tietoa kulttuuristamme, naiset kehuvat.

- Sota-aikana tehtiin eskapistisia elokuvia kuten Kaivopuiston kaunis Regina tai Kulkurin valssi, molemmat vuodelta 1941. Sotien jälkeen tehtiin valistuselokuvia joissa kannustettiin perheenlisäykseen. Viisikymmentäluku oli sotilasfarssien ja komedioiden aikaa, ensimmäinen värielokuva on Juha vuodelta 1956.

Hilman päivät. YLE/Kuvapalvelu

Entä naisten omat suosikit?

- Kyllä se on Hilman päivät ja Edvin Laineen roolisuoritus, vastaa Päivi Uusimaa.

- Juurakon Hulda, naisen kasvutarina vuodelta 1937, ilmoittaa Annimaiju Pudas.

- Niskavuoren Heta, päättää Tuula Valo. Tähän ei ole mitään lisättävää. Arkiston naiset ovat puhuneet.

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 18.03.2011, 09:54

Nää vanhat on ihan parhaita!