yle.fi


Pirkko Mannola ja Suomi-Ruotsi-sota 1977

Pirkko Mannola ja Suomi-Ruotsi-sota 1977

9. tammikuuta 2012 Kirjoittaja: Anna-Maija Halonen Kommentit: 0

Osaatko kuvitella, että Suomi ja Ruotsi olisivat kesällä 1977 joutuneet keskenään selkkaukseen, joka johti sotaan? Ruotsi halusi Ahvenanmaan, ja tuli puolivahingossa pommittaneeksi Naanantalin öljyjalostamoa ja atomivoimalaa. Siitä alkoi muutaman kuukauden sota, jota tänä päivänä kutsutaan kesäsodaksi. 

Kun Arto Paasilinna kuvitteli moisen tapahtuvan esikoisteoksessaan Operaatio Finlandia, elettiin vuotta 1972. Kirjailija sijoitti siis tapahtumat lähitulevaisuuteen. Miltei neljäkymmentä vuotta myöhemmin ohjaaja, dramaturgi Jussi Niilekselä tarttui aiheeseen ja valmisti siitä kuunnelman, joka esitetään huhtikuussa Arto Paasilinnan 70-vuotispäivän kunniaksi. Kuunnelma on päivitetty tähän päivään, sovitettu radion keskusteluohjelman muotoon ja siinä kuullaan kuviteltuja sotakokemuksia mm. Pirkko Mannolalta

Kahvilaan astellessaan Mannola tuo tullessaan hitusen glamouria. Silti lämmin hymy ja tuikkivat iloiset silmät ovat ne josta hänet parhaiten tunnistaa ja muistaa.

- Kun minulle soitettiin ja pyydettiin tulemaan näyttelemään itseäni, en mitenkään voinut kieltäytyä, hän kertoo. Parin tunnin kuunnelmakeikka Tampereella on ohi, nyt on aika hörpätä kuppi kahvia ennen kuin Helsingin juna tulee. - Hölmöähän se olisi ollut jos joku toinen olisi minua näytellyt.

Paasilinnan kirjassa Mannolan rooli on "suomalainen sissi, joka liittyy maanalaiseen järjestöön ja osallistuu Göteborgin sataman tuhoamiseen".

- Mistähän kirjailija tiesi että olin asunut siellä pari-kolme vuotta juuri 60-70-luvun taitteessa, ihmettelee Mannola. - Olin siellä Tyttö sopassa! Näyttelin Göteborgissa Lisebergsteatern'issa. Ja nyt sitten tässä kuunnelmassa suomalainen missi muistelee sissiaikojaan.

- Olen näytellyt itseäni ennenkin, sattumoisin Niilekselän ohjaamassa sarjassa Antiikkieno olin antiikkimissi. Sillä jaksolla oli kuulemma enemmän katsojia kuin muilla, Mannola nauraa. - Se että urani on ollut niin pitkä ja monipuolinen, on varmaan vaikuttanut siihen, että minua tällaisiin hommiin pyydetään.

Välillä hommia on liiankin kanssa. Viime syksy oli niin työntäyteinen, että Mannola on raivannut tyhjää tilaa kalenteriinsa tammi- ja helmikuulle.

- Ja sitten musta tuntuu heti siltä että kukaan ei tarvitse mua! Osaisipa vain nauttia niistä vapaista päivistä, huokaa tämä energinen nainen ja ryhtyy samantien kertomaan kesällä järjestettävistä risteilyistä, joiden viihteestä vastaavat Ikivihreät (Pirkko Mannola, Marjatta Leppänen, Vieno Kekkonen ja hanuristi Pekka Pentikäinen).

- Voisihan sitä vain istua kotona ja odottaa että puhelin soi. Mutta ei se niin toimi, itse on oltava aktiivinen.

Mannola vilkuttaa ystävällisesti hyvästiksi ja tarttuu jo kännykkäänsä. Näyttää nauttivan elämästään tämä missi ja sissi.     
   

     

Arto Paasilinna: Operaatio Finlandia
Su 8.4., uusinnat ma 9.4. ja la 14.4.
Kuunnelma pohjautuu Arto Paasilinnan samannimiseen esikoisromaaniin. Se on julkaistu vuonna 1972 ja kertoo Ruotsin ja Suomen kesäsodasta vuonna 1977. Radioteatteri on valmistanut kuunnelman Arto Paasilinnan 70-vuotispäivän kunniaksi.

Ruotsi on saanut oikeistohallituksen, joka lietsoo vihaa suomalaisia kohtaan. Se haluaa Ahvenanmaan. Selkkaus kehittyy laajamittaiseksi sodaksi. Ruotsi nousee maihin Turussa ja Vaasassa. Sota vyöryy eteenpäin - suomalaiset joukot etenevät Pohjois-Ruotsissa.

Paasilinnan romaani on sekoitus suurpolitiikkaa, kansallisuusajattelua ja sotaa, ei tuiki totisesti mutta ei ihan leikinpäitenkään kirjoitettu.

Kuunnelma on sovitettu radiokeskustelun muotoon ja päivitetty tapahtuvaksi nykyhetkessä. Studiossa istuvat asiantuntija Suomesta ja Ruotsista sekä toimittaja. He käyvät läpi sodan syitä ja armeijoiden liikkeitä aina rauhansopimukseen saakka. Studioon voi luonnollisesti soittaa, etusija on sodan veteraaneilla. Niinpä kuulemme sotakokemuksia mm. Kalle Holmbergilta, Pirkko Mannolalta, Jutta Zilliachukselta ja Kai Linnilältä. Dramatisointi ja ohjaus Jussi Niilekselä. Äänisuunnittelu Annu Ijäs ja Jaakko Pimperi, TamK. Tuottaja Hilkka Salo.

Lisää näihin:
2
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.