yle.fi


Venla muuttui Kultaiseksi

Venla muuttui Kultaiseksi

22. joulukuuta 2010 Kirjoittaja: Anna-Maija Halonen Kommentit: 1

- Televisio on meille itsestäänselvyys. Aina ei tule ajatelleeksi, mitä ohjelmanteko vaatii. Keväällä perustettu Televisioakatemia ry toivoo että yleisön tietoisuus siitä, miten paljon rautaista ammattitaitoa ja työtä löytyy ohjelmien takaa, lisääntyy, sanoo Televisioakatemia ry:n hallituksen puheenjohtaja Teemu Kalliala.

MTV Oy, Sanoma Television Oy, Yleisradio Oy ja Suomen Audiovisuaalisen alan tuottajat - SATUry ovat yhdessä perustaneet Televisioakatemia ry:n edistääkseen kotimaisten televisio-ohjelmien ja tämän alan ammattilaisten arvostusta.

- Venla, joka on tv-kilpailuna tunnettu ja arvostettu brändi, sai muutama vuosi sitten rinnalleen tuoreen vaihtoehdon Kultainen TV. Alkoi tuntua siltä että tässä on päällekkäisyyttä, sanoo Kalliala. Kanavien yhteisestä toimesta Venla ja Kultainen TV sulautuivat uudeksi Kultainen Venla-kilpailuksi. Venla hoikistui, koki nuorennusleikkauksen ja silattiin kullalla.

- Patsas on itse asiassa vanha Kultainen TV-patsas, joka sai uuden nimen, paljastaa Kalliala.

Kultainen Venla.

Ohjelmat

- Hallitus on valinnut perustajajäsenten - kanavien - tarjoamista ohjelmista "shortlistan", 3-5 ehdokasta kustakin kategoriasta yhdessä asiantuntijaraadin kanssa. Ilmoitettujen ohjelmien taso ja monipuolisuus on ilahduttanut. Enemmän hienoja ohjelmia oli tarjolla, kuin shortlistalle pystyttiin nostamaan. Kultainen Venla-kilpailu käynnistyi 26.11. Akatemian jäsenillä on kuukauden verran aikaa äänestää parhaat ohjelmat seuraavissa kategorioissa:

viihde- ja musiikkiohjelmat
komediaohjelmat
lifestyleohjelmat
realityohjelmat
lastenohjelmat
gameshow
keskusteluohjelmat
draamaohjelmat
ajankohtais- ja asiaohjelmat
paras näyttelijä-palkinto

Akatemian valitsemat kolme parasta ehdokasta kussakin kategoriassa julkistetaan 22.12. jälkeen. Yleisö valitsee parhaan esiintyjän ja parhaan tv-ohjelman. Tulokset julkaistaan Kultainen Venla-gaalassa 16.tammikuuta 2011. Gaala järjestetään Suomen Kansallisopperassa ja esitetään MTV3:ssa, joka isännöi gaalaa ensimmäiset kolme vuotta. Isännyyden jatkosta päättää Televisioakatemian hallitus, joka hallinnoi Kultaista Venlaa vaalien tasalaatua ja päivittäen tarvittaessa gaalan ilmettä.

Akatemian jäsenet

Televisioakatemia on kutsunut jäsenikseen tv-alan kokeneita ammattilaisia. Jäsenyyden edellytyksenä on ”vähintään viiden vuoden työskentely ohjelmatyössä, joko tehden sitä tai päättäen siitä, sisältäen kaikki televisio-alan ammattinimikkeet”.

- Jäsenten määrä on tällä hetkellä ilahduttavan suuri, noin 300, kertoo Kalliala. Ylärajaa jäsenmäärälle ei ole, ja uusia jäsenhakemuksia voi osoittaa Televisioakatemia ry:n hallitukselle yhdistyksen verkkosivuilla. Jäsenmaksu on tänä vuonna 30 euroa. Palkituksi tuleminen ei vaadi jäsenyyttä

- Vaikka kyse on makuasioista, uskon että akatemian ammattilaisjäsenten keskuudessa jalostuu jonkinlainen kollektiivinen subjektiivinen näkemys siitä mitkä ohjelmat ovat parhaita, sanoo Kalliala.

Sisäpiirin juhlat

Kysymykseen siitä, onko tarpeen televisioida tällainen sisäpiirin juhla, Kallialla on vastaus valmiina.

- Täytyykö Linnan juhlat televisioida? Sisäpiirin juhlat nekin ovat. On myös hauskaa verrata omia suosikkeja voittajiin.

- Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa ja Linnan juhlat ovat kollektiivisia kokemuksia, joiden suosio todistaa tällaisten ohjelmien tarpeellisuuden tulevaisuudessakin.

Juristi mediamaailmassa

Kalliala on juristi, jolle mediamaailma näyttäytyy mielenkiintoisena. Bisnesjuristin tumma puku vaihtui farkkuihin vuonna 2005, kun Kalliala aloitti työt Zodiak Entertainment Finland Oy:ssä.

- Ala on muutostilassa ja kehityy koko ajan. Näen enemmän mahdollisuuksia kuin uhkakuvia välineen ja kerronnan jatkuvuuden suhteen. Mitään uutta ei kuitenkaan tapahdu ilman yhteistyötä, saati ilman selkeitä sopimuksia. Juridisessa mielessä tämä ala on neitseellinen. Tekijöillä on tiettyjä, sovittavia oikeuksia työpanokseensa. Tekijänoikeudet koetaan usein kuitenkin pelottaviksi ja vaikeasti ymmärrettäviksi. Juristin on ymmärrettävä tätä alaa käytännössä, jottei sopimuksiin jää mustia aukkoja.

Toisin kuin luulisi, lakisarjat eivät ole Kallialan erityissuosikkeja.

- Tositarinat tavallisista ihmisistä viehättävät, taviksista löytyy kiehtovia ulottuvuuksia. Ylipäätään suomalaisten tv-ohjelmien taso on korkea. Opittavaa on siinä että uskallamme sanoa että me olemme hyviä. Sen me voisimme sanoa myös ulkomaisille markkinoille.

Draamantekijöiden näkökulmasta Kultaiset Venla-patsaat jäävät vähiin: enää ei palkita käsikirjoittajia eikä ohjaajia. Näyttelijäpalkintoja jaetaan vain yksi. Miksi näistä kategorioista on luovuttu? YLE Asia ja Kulttuurin ohjelmistopäällikkö ja Televisioakatemian hallituksen jäsen Ingegerd Pesonen vastaa:

Lähtökohtana kahden palkintogaalan yhdistämisessä oli, että niitä on televisiossa liian paljon niin kuin myös palkintoja, jolloin syntyy inflaatio ja katsojan silmässä tunne siitä, että siellä ne vaan palkitsevat kavereitaan. Venlassa oli genrejä paljon vähemmän kun Kultaisessa Venlassa, jolloin voitiin antaa enemmän erikoispalkintoja. Televisiogaala ei voi olla miten pitkä tahansa, joka rajoittaa. Kultaisessa Venlassa on kolme kategoriaa: viihde, komedia ja draama, jossa käsikirjoittajalla/ohjaajalla on erittäin tärkeä rooli ja heidän roolinsa tulee toki näkyviin, jos ohjelma palkitaan. Näyttelijäpalkintoja on vain yksi, koska olimme aika yksimielisiä siitä, ettei naisnäyttelijän työ eroa miesnäyttelijän työstä periaatteellisella tasolla.

Näiden palkintokategorioiden lisäksi Televisioakatemian hallitus voi palkita henkilöitä elämäntyöpalkinnolla ja kaiken tämän perimmäinen tarkoitus on lisätä televisioalan arvostusta. Yksi palkinto jäi vielä maintsematta. Akatemian hallitus voi myös palkita vuoden innovaatiosta, joka ei tietenkään sekään sulje pois yo. ammatteja.

Kultainen Venla-kilpailun finalistit on valittu, tässä yleläiset fiktion ehdokkaat:

Viihde- ja musiikkiohjelma: Ihmisten puolue, TV1

Komediaohjelma: Kätevä Emäntä, TV2

Draamaohjelma: Mobile Horror, Teema

sekä Paras näyttelijä-finalistit: Aku Hirviniemi, Taneli Mäkelä, Mari Perankoski

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Anonyymi 12.12.2010, 18:43

...Katsojan silmissä tunne, että "siellä ne palkitsevat kavereitaan".

No nyt on tekijöiden silmissä tunne, kun heidät jätetään noteeraamatta, että "siellä ne tuottajat palkitsevat toisiaan."

Siis kanavat ja tuotantoyhtiöt jakavat palkintoja itselleen. Eikä edelleenkään kunnioiteta niitä, jotka työn todella tekevät eli ohjaajat, kuvaajat, käsikirjoittajat jne. EIVÄTKÄ MITKÄÄN TILAAJAT.

Tekopyhä ja sisäänpäin kääntynyt hyväveli-gaala tulossa.