yle.fi


Mediaguardian Edinburgh International Television Festival

Mediaguardian Edinburgh International Television Festival

MGEITF 26-28.8.2011
7. syyskuuta 2011 Kirjoittaja: Satu Kurvinen Kommentit: 0

Britannian oma Media ja Messagetapahtuma on kiinnostanut yleläisiä vuosikausia.Se on osa Edinburghin festivaalin pompöösiä, jättimäisen Fringen päätösviikonloppu. Useita viikkoja kaupunki tarjoaa standuppia, teatteria, kirjaa ja leffaa. Ohjelmalehti painaa viisi kiloa, ja sen päälle tulevat kaikki siellä listaamattomat katutapahtumat ja kauppiaat. High season tuplaa hotellihinnat ja testaa asiakaspalvelun rajoja Skotlannissa. Minulla oli kaksi päivää aikaa minglata joukossa. Fokuksena draama ja komedia, kaksi vahvaa genreä UK:ssa.

Top 3-listani:

3.The Comic Strip maailmanensi-ilta
Tarina Tony Blairista sarjamurhaajana, upealla castingilla ja film noir-pastissina. Voimakas näyttö siitä, että komedian tekeminen on aina tiimityötä ja vaatii yhteenhitsautumisen mahdollisuuden.

2.The Killing
Jättimenestys tanskalaisen draaman huipulta, haastateltavina vastaava tuottaja Piv Bernth ja näyttelijätär Sofie Grabol. Kuinka tavoitteellisuus ja luotto tekijöihin saa aikaiseksi maailmanmenestyksen: Britannia rakastaa sarjaa, Amerikka osti sen ja me? Me teemme benchmarkkia ja toivomme parasta samankaltaista myös suomalaiselle draamalle...

1.Ricky Gervais
Jos hyllyssä on kaikki miehen tähän astiset hengentuotteet (The Office, The Extras, stand up-livet ja podcastinghitit, Idiot Abroad) niin tässä oli muistiinpanojen paikka. Huippuälykkäällä, ahkeralla ja peräänantamattomalla tyylillään mies piti otteen käsissään, haastattelijanaan Richard Bacon. Markkinoitavaa on:Idiot Abroadin toinen tuotantokausi, sekä uusi sarja Life's Too Short (coming soon on BBC2). Jälkimmäisen luojina Gervaisin rinnalla luottomies Stephen Merchant ja minikokoinen näyttelijä Warwick Davis

Ricky Gervaisin ytimessä on "oman tekeminen omilla ehdoillaan". Uran alussa hänelle kävi jo selväksi, että on oltava oman tekemisensä määrittelijä. Miehen komediatehdas on kadehdittavan tehokas, luo omaa jälkeään, uskoo ryhmäänsä (Merchant ja Pilkington) ja hänellä on aikaa antaa ideoiden kehittyä. Huipulla on varaa! Kuuluisuus ei merkitse mitään, se on ammatti. Mutta " jos haluaa vain kuuluisaksi, on helpompaa surmata prostituoitu kuin tehdä komediaa."

Paras kasvualusta komedialle on: "If you have people around you, they facilite you, trust is there, it's direct line.That's it." Tässä on tekemisen kiteytymä.Tehdä ympäristö, jossa palloittelu, idean hierominen ja sen ytimen hakeminen on mahdollista. Se vaatii aikaa ja oikean ryhmän.

Ricky Gervaisin Emmy Awards ja Gloden Globes -juontorupeamat 2010 puhuttavat vieläkin. Törmäys brittilavakomiikan ja Hollywoodin kerman kanssa aiheutti närää. "People are offended, but it doesn't mean that they are right!". Miehen kuittaus tekemisen suoruudesta on veret pysäyttävä: "Kun joku syyttää rajan ylittämisestä, fuck It. En minä rajaa siihen vetänyt, ei se minun rajani ole." Ole uskollinen tekemisellesi, pidä siitä hyvää huolta, ja usko siihen. Äläkä anna kaikkien vaikuttaa siihen!

Komeaa on mielestäni Ricky Gervaisissa hänen uskomattoman siisti asenteensa nettiin:hän itse kirjoittaa blogiaan, hänen saittinsa syytää tavaraa joka päivä, YouTube laulaa ja lehtiarkistoa ylläpidetään. Hän jakaa itseään kadehdittavalla vauhdilla, näyttää paremmalta kuin koskaan (-10 kg?), ja antaa meille koko ajan jotakin uutta odotettavaa. Hän tekee kotiläksynsä, ja hänen talenttinsa, älynsä tulee esiin ehdottomasti parhaiten tsekkaamalla stand up-keikka.Suosittelen dvd-tuotantoja, play.com toimii siinä hyvin. Sellaisia keikkoja ei ihan Wikipedian tiedoilla tehdä! Mies painotti yliopisto-opintojen tärkeyttä, koulutusta, ja sille hurraahuutoa.

"To make them laugh, yeah, but to make them think: that's the real aim for a comedian".

Respect.

PS.Tätä kirjoittaessani Ricky Gervais oli yhtäkkiä Conan O'Brienin etävieraana omassa televisiossani. Hallelujah.

Satu Kurvinen
Genretuottaja
Yle Draama

Lisää näihin:
2
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.