Laitakaupungin kanat: Esittelyssä Luumu-kana

Luumun silmät. Kuva: Laitakaupungin kanat.

Luumu on väriltään musta, valossa sulkapeite taittaa sinisen ja vihreän sävyihin. Luumulla on oranssit iirikset. Luulemme, että joko Luumu tai kaverinsa Pöö on parven johtaja.

Luumun värit. Kuva: Laitakaupungin kanat.

Luumu ei kotkota kovin paljon, mutta päästää kurkustaan pientä kurinaa jos havaitsee ympäristössä jotain arveluttavaa. Muut hoitavat äänekkään kotkottelun. Luumu pakenee rivakasti kiinni otettaessa ja pitää muutenkin enemmän etäisyyttä ihmisiin kuin muut kanat. Ulkoaitaukseen on nyt keksittävä katto, sillä Luumu on ottanut tavaksi lentää aidan yli.  

Luumu-kana ulkoaitauksessa. Kuva: Laitakaupungin kanat.

Lapsilta:
”Syö aika vähän kädestä ja sen takia tekee pieniä munia.”
”Epäystävällinen, nokkii melkein aina, silmään tai hampaiden väliin, kun se haluaa sylistä pois. Ei tykkää olla asennossa mut sen pitäisi vaan ilmasta se sanomalla POT.” 

Suomennos:
Kerran Luumu nokkaisi ikävästi lasta silmään kun Luumua syliteltiin, mutta nokkaisu oli onneksi vaimea. Sen jälkeen silmiä on varottu tuomasta liian lähelle kanaa.
Asento tarkoittanee tässä vauvamaista pitelytapaa, jossa kana köllöttelee sylissä selälleen.

Tietoisku:
”Suomalaisen maatiaiskanan ulkomuoto, koko ja luonne vaihtelevat eri kannoissa. Höyhenpeitteen väri vaihtelee. Maatiaiskanat ovat yleissävyltään tummia, mutta on olemassa myös kermanvaaleita ja punaruskeita yksilöitä. Musta on yleisin väri, sitäkin on kiiltävän mustaa ja nokimustaa. Harmaat ja ruskehtavat ovat myös tavallisia. Harvinaisempia ovat vaaleanruskea ja kermanvalkoinen. Kooltaan maatiaiset vastaavat kevyttä munijarotua, ne munivat parhaimmillaan lähes munan päivässä. Munat ovat 40–55 gramman painoisia, valkoisia tai vaaleanruskeita ja joskus pilkullisia.”

Lähde: Wikipedia, Suomalainen maatiaiskana

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

laitakaupungin kanat

Laitakaupungin kanat.

Helena on rekisteröitynyt siipikarjan pitäjä Itä-Helsingistä. Miten ja miksi kaupunkilainen perhe ryhtyi kanalanpitoon? Mitä munista tehdään ja miten kanojen pitäminen tuo tullessaan tiiviisti asutussa taajamassa? Kanalan ensimmäiset kesäasukkaat ovat neljä maatiaiskanaa.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä