nappituntuma
Kauniit kannet kätkevät sisäänsä aarteen
Monet kerrat olen hankkinut vanhan kirjan sen kansipaperin, typografian tai muuten viehättävän ulkoasun vuoksi. Esteetikon koti alkaakin pian näyttää antikvariaatin ja kirpputorin välimuodolta kirjojen, kippojen ja kuppien kertyessä kotiin.
Sisustuslehdessä näin joskus yöpöydän, joka oli koottu vanhoista suurista kirjoista keoksi ja sidottu kuluneella leveällä nahkavyöllä kokoon. On näkynyt myös kirjahyllyjä, joita on tehty vanhoista kirjoista poraamalla köyttä kirjojen kulmien läpi. Minustakin on hauska käyttää tavanomaisia esineitä uudella, yllättävällä tavalla.
Tämän kirjarasian toteuttaminen vaati vain kynäveitsen, viivoittimen ja liimaa. Muutama sivu kerrallaan kolo kirjan keskelle lähti muotoutumaan. Kärsivällisyyttäni koeteltiin kun paperi alkoi ruttaantua ja reuna ei pysynyt siistinä. Terävämpi veitsi ensi kerralla.
Kirjarasia toimisi myös yllätyksellisenä lahjapakettina. Sisälle voisi sujauttaa vaikka viestin rakkaalle tai kauniin esineen ystävälle.
Karheaa kauneutta
Sympaattinen möhkö. Näin voisi varmaan kuvailla ensimmäistä betoniruukkuani. Vähän vino, epämääräisen muotoinen ja tuhottoman painava. Ruukku ei haljennut. Se kuivui kaksi päivää jonka jälkeen pyörittelin koko komeutta kyljellään ympäri nurmikenttää jolloin ulompi ämpäri antoi periksi. Sen jälkeen sisempi muotti lähti vetämällä ja maanittelemalla. Pitsiverho irtosi ruukun pinnasta voimakkaasti vetämällä. Lopullinen kuivuminen vei viikon. Nyt möhkö on puksipuun koti.
Pitsiletut jotka valoin jäljelle jääneestä betonista sankojen pohjalle onnistuivat myös mainiosti. Kyllä pelargoniat ovat mummolan betonisten pitsiliinojen itseoikeutettu pari.
Betonipitsiä pihalle
Kätevintähän tämä touhu olisi aloittaa jos raaka-ainetta olisi valmiina edessä saavillinen. Esimerkiksi rakennustöistä ylijäänyttä betonia. Mutta idean tullessa eteen, se on saatava toteuttaa. Mars rautakauppaan! Kaikki lähti keväisistä sisutuslehdistä, laajeni google-hakuun ”betoniruukku” ja huipentui aikamoiseen parin tunnin säätöön takapihalla. Nyt jäljellä on enää kestämätön jännitys - eli onnistuiko se?
Vakaa aikomus oli siis tehdä kesäkukille betoninen ruukku. Kirputoreilta keräämäni pitsiliinat pääsivät kuvioimaan betoniruukun pintaa. Liimasin erikeeperillä liinat muotin sisäpuolelle. Hyvin pysyi. Mukavaa puuhastelua kevätauringossa. Paitsi se betonin sekoittaminen liian lyhyellä puukepillä: massa alkoi käydä aika raskaaksi hämmentää loppuvaiheessa.
Betonimössöä oli hauska käsitellä. Materiaalina se on paljon karkeammin työstettävää kuin kipsivelli, josta olen aiemmin valanut kuvanveistossa patsaita. Kosketus betoniin materiaalina oli ensimmäinen, ja siistiä sisähommaa tämä ei todellakaan ole. Sain tehtyä yhden suuren ruukun.
Minulla oli yksi 25 kilon säkki kuivalaastia varattuna. Toiseen pienempään ruukkuun olisi varmaan ollut aineksia, mutta en ollut varannut sittenkään tarpeeksi pientä sisäkappaletta valmiiksi. Niinpä päädyin tekemään kaksi pitsikuvioitua lettua sankojen pohjalle, vaikka kukkaruukkujen alustoiksi.
No onnistuiko valu? En tiedä, odotellaan kun betoni kuivuu… Joko pelargoniat saavat kukkia herkän karheassa betoniruukussaan kesäauringon paistaessa tai sitten keräilen rikkonaiset ruukunpalaset valuastiasta koristamaan talon seinustan kivetystä. Onhan niissä ainakin se kaunis pitsikuvio mitä ihastella.
- 1
- 2
- seuraava ›
kirjoittajasta
Graafikko Kati Tavilampi näkee ympärillään koko ajan kaikkea äärettömän innoittavaa. Pieniä ja suuria asioita, jotka konkretisoituvat kotona, jalostuvat uusiksi ideoiksi tai ilahduttavat pelkällä olemassaolollaan. Inspiraation hetki lyö!
kommentoiduimmat