Puoli Seitsemän Pauliina ja Turkka haastoivat itsensä karppaamaan

Turkka Huhtala ja Pauliina Ståhlberg, Puoli Seitsemän karppaa. Kuva: Ps

Karppaaminen eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on ollut taas syksyn puheenaihe. Karppauksen suosio näkyy jo ruokakoreissa, mutta mitä se tekee ihmiselle?

Puoli seitsemän –ohjelman toimittajat Pauliina Ståhlberg ja Turkka Huhtala testasivat, millaisia tuloksia karppauksen kuninkuuslajilla ketoosikarppauksella saa kolmessa viikossa aikaan. Tuottiko hedelmien vaihto pähkinöihin ja paistilihaan tuloksia ja oliko ketoosi pirteän leijuvaa autuutta vai tuskallista virumista?

Stamina trainersin Kalle Ilvosen valvonnassa otettiin testin alussa kehonkoostumusanalyysit, jotka paljastivat, paljonko ylimääräistä rasvaa ihmiskoekaniineista löytyy. Eli, kun keho ei saa polttoainetta hiilihydraateista se alkaa ketoosiin päästyään polttaa omia rasvavarastojaan, joita koekaniinien vyötäröiltä kesän jäljiltä löytyi yllin kyllin.

Seuraavat kymmenen kysymystä karppaamisesta paljastaa, minkälaisia tuntemuksia kolmen viikon kuuri ilman hiilihydraatteja herätti.

1. Miksi kaksi normaalipainoista ihmistä haluaa ketokarpata?

Turkka: Karppauksesta on vouhotettu tänä syksynä silmiinpistävän paljon, mutta en ole huomannut juttuja joissa oikeasti testattaisiin ketokarppausta. Halusin selvittää, millaisia tuloksia lyhyessä ajassa saa aikaan ja millainen kurimus kolmen viikon kuuri ihmiselle on. Testihenkilö oli valmiina kun jo alkusyksystä eteisen peili paljasti rehevät jenkkakahvat vyötäröllä. Halusin kokeilla, onko ketokarppaus oikotie kesäläskin sulattamiseen.

Pauliina: En ole aikaisemmin harrastanut dieettejä. Kehossa tuntui, että painoa voisi olla vähemmän, jotta olisi mukavampi olla. Järkevintä olisi tietysti lisätä urheilua. Urheilen kuitenkin jo nyt aikataulullisesti niin paljon kuin pystyn (n. 5 kertaa viikossa), joten oli pakko jotenkin vähentää kaloreita. Moni kaveri karppaa ja ajattelin, että saisin vertaistukea ja tietoa helposti.

2. Miten huono olo ketokarpatessa tuli?

Turkka: Olo oli tasaisen huono koko jakson ajan, mutta ei missään nimessä sietämätön. Päänsärkyjä minulla ei ollut, mutta iltaisin kiukutti kuin väsynyttä lasta. Moni väittää olon olevan ketoosin aikana pirteä. Uskon, että pirteys syntyy siitä ylpeydentunteesta kun huomaa karppauksen toimivan ja itsekurin pitävän. Tiivistettynä: viimeiset kolme viikkoa on ollut fyysisesti tavallista huonompaa elämää.

Pauliina: Välillä oli nälkä jos olin suunnitellut päivän huonosti eikä karppaukseen sopivaa ruokaa ollut tarjolla. Mutta en vetänyt yhtään niin tiukoille kuin Turkka – itsekuri ei pitänyt – lievässä ketoosissa olin vasta viimeisen viikon. Univaikeuksia minulla oli, mutta se saattoi johtua jostain muustakin.

3. Mistä ruoka-aineesta oli vaikein luopua?

Turkka: Hedelmistä, leivästä ja puurosta. Aamua on vaikea saada käyntiin ilman niitä. Ketokarppaus on kuitenkin ehdottomuudessaan helppo dieetti: älä syö hiilihydraatteja yhtään. Ja kun kuitenkin syöt vähän niin syö huomenna vielä vähemmän. Kohtuullisuus ruokailutottumuksissa on paljon vaikeampaa kuin ehdottomuus. Tämä pätee sokerin lisäksi myös muihin päihteisiin.

Pauliina: Leivästä oli ylivoimaisesti vaikeinta luopua. On todella vaikeaa löytää välipalaa kahvilasta jos ei voi syödä sämpylää. Lenkkikaverini totesi, että keliaakikoilla ja muilla ruoka-ainerajoitteisilla tällainen on ihan arkipäivää. Niinpä, ymmärsin että kyllähän se minun, normaaliruokailijan, elämä on helppoa.

4. Mistä ruoka-aineista päivän ateriat koostuivat?

Turkka: Päivittäinen kalorimäärä putosi varmasti ainakin neljänneksen totutusta. Aamulla söin kananmunia, turkkilaista jogurttia, lihaa ja pari luumutomaattia. Lounaaksi kasviksia ja lihaa riippuen siitä, mitä Ylen henkilöstöravintoloissa oli tarjolla. Illalla paistoin usein munakkaita, jotka täytin pekonilla ja juustolla. Leipien, pastan ja perunan kieltämisen myötä kiinnostus syömiseen ja kokkaamiseen lopahti. Toisaalta, verensokerin tasossa ei tapahdu päivän aikana niin suuria heilahteluita, jotka toisivat mukanaan vastustamatonta näläntunnetta. En ole varmasti koskaan aiemmin syönyt yhtä yksipuolisesti ja epäterveellisesti.

Pauliina: Söin enimmäkseen tonnikalaa, vaikka tiedän, ettei uhanalaista delfiinimössötonnikalaa pitäisi syödä. Lautasella oli myös paljon kukka- ja parsakaalia. Kananmunia. Aivan liikaa pähkinöitä, jopa niitä kiellettyjä cashew-pähkinöitä. Ja todella paljon ihania rasvaisia juustoja, joita ei kuitenkaan ihan hurjia määriä tehnyt mieli syödä ilman leipää.

5. Montako kertaa sorruit hiilarihimon edessä?

Turkka: Kerran. Kaverin synttäreillä oli tarjolla rääkkylän karjalanpiirakoita, joita en voinut vastustaa. Kahden piirakan jälkeen iski hiilarimorkkis, mutta enää ei kaduta. Join jakson aikana pari kertaa reippaasti kirkasta alkoholia ja se sekoitti kropan perusteellisesti. En suosittele. Sokerinarkkarina tyydytin makeanhimoani erilaisilla makeutetuilla tuotteilla, kuten Coca-Cola Zerolla ja purukumilla. Karppaajien foorumin ”ruokareseptien” kärjessä on pizzapohjan ohje, joten korvikkeiden etsiminen lienee karpatessa ihan tavallista.

Pauliina: Joka kolmas tai neljäs päivä... pahinta jos oli nälkä päässyt yllättämään. Silloin oli heikoimmillaan. Nälkäähän ei tarvitsisi tuntea, kunhan syö hiilaritonta ruokaa, jota kuitenkin on vaikka mitä. Lipsuin kuitenkin tuon tuostakin.

6. Miten hyvin ketokarppaus toimi?

Turkka: Lähtöpainoni oli kolme viikkoa sitten 85,9 kiloa. Lopputarkastuksessa vaaka näytti 79,5 kg. Rasvaa paloi 2,5 kiloa, mutta lihasta siinä samalla 2,4 kiloa. Posket valahtivat lommoille ja kylkiluiden välistä paljastui vatsalihakset. Silmien alla roikkuu pienet pussit merkkinä huonosti nukutuista öistä. Vatsa ei ole toiminut kunnolla kolmeen viikkoon, koska en ole ymmärtänyt syödä tarpeeksi kuituja.

Pauliina: Ihan hyvin, mutta mikä tahansa dieetti jossa vähennetään päivässä saatavia kaloreita olisi ehkä tuottanut samat tulokset. Vanha viisaus kuuluu ”jos syö vähemmän kaloreita kuin kuluttaa niin laihtuu”. Painoa putosi 3,5 kg, joka Stamina trainersin kehonkoostumusmittauksen perusteella oli enimmäkseen
rasvaa.

7. Kenelle suosittelet ketokarppaamista?

Turkka: Suosittelen ketokarppausta korkeintaan ihmiselle, jonka on pakko syystä tai toisesta pudottaa painoa lyhyessä ajassa dramaattisesti. Tällaisia ihmisiä ovat painoluokkaurheilijat tai hääpukuun ahtautuvat sulhaset. Painonhallintakeinona ketokarppaus on mielestäni oikotie, joka ei johda minnekään. Sillä ei saa pysyviä tuloksia, mikäli ruokailutottumukset ovat lähtökohtaisesti pielessä ja päivittäinen energiankulutus alittaa roimasti energiansaannin. Painonhallinnassa on kyse sisukkaasta elämäntapamuutoksesta, joka on aikaavievää ja kurinalaista. Itse aloitin painonhallinnan liikunnalla, minkä myötä kiinnitin väistämättä huomiota myös syömiseeni. Dieetin nimi on kohtuullisuus. Ei ketokarppauksessa mielestäni kuitenkaan mitään pelättävää ole, vaan itse kokeilemalla sen vaikutukset selviävät.

Pauliina: Mikä tahansa dieetti, paasto, ruokapäiväkirja, detox joka saa ihmisen arvioimaan  ruokailutottumuksiaan aina silloin tällöin voi avata silmät huonoille tavoille tai tottumuksille. Itse huomasin, että syön lasten lautaset tyhjäksi viedessäni lautasia pesuun. Huomasin myös kuinka paljon mielialani vaikuttavat naposteluuni, varsinkin iltaisin syön mitä vaan jos on tylsää tai stressaa. Eli suosittelen ruokavalion uudelleenarviointia jollain tapaa aina silloin tällöin, en välttämättä ketokarppaamista.

8. Mitä opit ketokarppauksen aikana?

Turkka: Vanhassa ruokavaliossani ei ole juuri mitään vikaa. Hedelmiä voisin syödä enemmän. Aion jatkossakin syödä juuri sitä mitä haluan, mutta siihen ei edelleenkään kuulu kohtuutonta määrää vaaleaa leipää, pottuja, pastaa tai riisiä. Karkit, jäätelö, hampurilaiset, ranut ja olut pysyvät tiukasti ruokaympyrässäni, mutta kohtuudella kuten ennenkin. Peili on edelleen paras puntari ja aamuliikunta pitää aineenvaihdunnan vilkkaana. Jos omaatuntoa kulkuttaa on lakattava valittamasta ja etsimästä oikoteitä. Enemmän jumppaa ja vähemmän itsepetosta.

Pauliina: Opin lukemaan tuoteselosteita. En tosin ymmärrä niitä täysin (esim. e-juttuja en vieläkään tajua), mutta hiilareiden ja rasvan määrät ovat melko selkeitä. Jos jotain tuotetta mainostetaan rasvan osalta ”kevyenä” niin se voi silti olla täynnä sokeria. Hämmästelin kuinka hiilareiden määrä voi vaihdella ihan samoissa tuotteissa, kuten luomusoijajugurteissa. Ruokakaupassa harkitsin tarkemmin mitä ostin. Syötin koko perheelle enemmän vihanneksia ja huomasin jälleen, että syömme niitä arkisin aivan liian vähän.

9. Miltä urheilu tuntuu ketokarppauksen aikana?

Turkka: Lenkkipolulle oli huomattavasti vaikeampi lähteä ketokarppauksen aikana. Salihommat jätin tyystin, koska pelkäsin voimakkaan rasituksen tuomaa huonoa oloa. Lenkin jälkeen koivet olivat kaksi päivää hellänä, joten en ilmeisesti osannut hoitaa palautumista kunnolla ilman hiilareita. Ketokarppauksen myötä vaivalla opitut hyvät elämäntavat (aamuliikunta ja monipuolinen ruokavalio) jäivät pois ehdottoman, ikävän, mutta kilojakaristavan dieetin kaupalla. Dieetit olisivat minulle ikävämpi kierre kuin hyvät elämäntavat kohtuullisten paheiden kera.

Pauliina: Treenaan Pirkkolan puolimaratonille. Tavoitteeni on parempi tulos kuin aikaisemmin ja ennen ketokarppausta kunto tuntui hyvältä. Dieetin aikana, varsinkin ensimmäisen viikon jälkeen, jalat ovat olleet raskaat ja juoksu ei vain ole sujunut. Toisen ja kolmannen viikon vaihteessa juoksin pitkän lenkin hitaammin kuin ikinä. Punttisalilla painot tuntuivat raskailta ja palautuminen oli hidasta. Toivottavasti ehdin saada jalat toimimaan ennen viikonlopun Pääkaupunkijuoksua.

10. Oliko lopputuloksena parempi ihminen?

Turkka: Karppauksesta uskaltaa laukoa mielipiteitä kun on sitä itse testannut. Ymmärrän hyvin, miten karppauksesta voi tulla elämäntapa ja uskonto, mikäli painonhallinnan kanssa on ollut suuria ongelmia ja karppauksen myötä on apu löytynyt. Jos se johtaa parempaan elämään niin hyvä niin. Itselleni sopii paremmin elämä, missä en joudu rajoittamaan itseltäni asioita, joista pidän. Liika sokeri johtaa ylipainoon, liika alkoholi karkottaa ystävät ja liika tupakki haisee pussatessa ja pesii keuhkoissa. Kohtuus on vahvuutta ja vaikeasti tavoiteltava päämäärä kun yrittää kasvaa paremmaksi ihmiseksi.

Pauliina: Oli hyvä tuntea nälän tunne vatsassa pitkästä aikaa. Vaikka karppauksen aikana ei tarvitsisi olla nälkä niin joskus en järjestänyt eväitä ja nälkä yllätti. Olemme etuoikeutettuja kun meillä on tarpeeksi ruokaa ja voimme valita mitä syödä. Paasasin tästä myös kotona ruokapöydässä. Taisin olla aika ärtynyt ainakin ensimmäisen viikon ajan.

Lisää aiheesta 14.9. Puoli seitsemässä:

kommentit

Taas oli lähdetty soitellen sotaan eikä oltu otettu asioista kunnolla selvää. Kovin oli yksipuolinen ruokavalio molemmilla. Ketokarppaillut Turkka kertoi olon olleen huono koko jakson ajan, olikohan syönyt liikaa proteiinia? Ja missä rasva? Ja Pauliina valitti, ettei kahviloista löytynyt sopivaa välipalaa. Siis mitä?!? Jos syö kunnon aamiaisen, lounaan ja illallisen, ei välipaloja tarvita. Jos seuran vuoksi haluaa käydä kahvilassa, voi kahvin sekaan lorautaa kermaa, jolloin kermakahvista saa varsin täyttävän "välipalan". Ja eipä näyttäneet edes ihan perusasiatkaan olla testaajilla hallussa: ei edes ketoosissa ollessa tarvitse syödä hiilarittomasti, hiilihydraatteja syödään vain niukasti ja oikeista lähteistä. Ei ole ihmekään jos tulee huono olo kun on aterian koostanut pelkästä kananmunasta, pekonista ja juustosta -> liikaa proteiinia. Mutta kukin tyylillään. Minä nautin ketoilusta (BMI 21, joten ei syytä laihduttaa) sen tuoman hyvän olon vuoksi, muut syökööt kuten haluavat.

>Chevre La, 2011-09-17 11:26

En ole kokeillut ylipainostani huolimatta karppausta. Olen siitä kuullut ihan oksetukseen asti ja kohta on karppaajien kirkkojakin varmaan, ihan kuin olisivat tulleet uskoon
Tämän uhrien eli yhden perheen lapsien elämä muuttui ihan täydellisesti isän hurahdettua karppaukseen ja siihen sekoitettiin perheen lapsetkin silloin, 1v , 4v, ja 7 v. Äiti insuliini diabeetiikko ja isä tyranni sanoisin minä tämän jälkeen. Lapset eivät saaneet syödä leipää, ei perunaa, kasviksia ja kananmunia sitäkin enemmän ja ne eivät maistuneet. Äiti laihtui ja sai anemian, 4v. lihoi (vyötärön ympärys 70 cm ja pituus alle 120 cm. Iltaisin ei uni tullut yhden kipollisen jogurttia syötyään. Avioero vireillä ja isä vouhottaa paremmuttaan eikä kukaan ymmärrä mitä tällainen perhe-elämä on ollut.Kukaan ei kertonut ettei ole lasten eikä nuorten asia tämä karppaaminen. Puutostilat mahdollisia. Revi tästä nyt jotain positiivista. Lapset eivät ylipainoisia ennen eikä äitikään.

>Uneksija To, 2011-10-27 14:57

Kolme viikkoa on aivan liian lyhyt aika tehdä johtopäätöksiä ketokarppauksesta tai karppauksesta yleensä.
Suunnilleen sama asia on kysellä kolme viikkoa tupakkalakossa olleelta että mites menee.
Muutaman kuukauden jälkeen alkaa keho tottumaan ja liikuntakin alkaa taas maistumaan ja palautuminen nopeutumaan.
Totta on kyllä se, että ei ketoilu kaikille sovi ja silloin kannattaa nostaa niitä hiiliä sille tasolle missä olo paranee ja elämä alkaa hymyillä.

>Fish La, 2011-09-17 11:28

Molemmilla karppaajakokeilijoilla meni yllättävän hyvin, vaikka kumpikin on asiaan perehtymättömänä ja ilmeisen heikon tietämyksen perusteella liikkeellä. Vaatii aikas paljon lukemista ja lähteitten+käyttäjäien kokemusten tutkimista, että onnistuisi. Nyt karppaus on toteutettu lyhytkestoisena ja ankarana laihdutuskuurina. Naiskani ei sisällyttänyt rasvaa ruokiinsa juuri lainkaan, rasvaton aamupala ja päivällä tonnikalaa (vedessä?). Mieskani söi erittäin yksipuolisesti ja kumpikin laski kaloreita!! Kyseessä olikin pikemminkin painonvartijoiden sapuskajärjestys - kaikki hiilihydraattiruoat vähennettynä! Tuloksena oli myös, että kokkaushalut lähtivät, kun ei saanut käyttää hiilarihöttöjä!Hiilarijärjestelmässä ei tarvitse kokata, kaikki einekset ovat silloin käytettävissä. Karppaajan taas kannattaa itse kokata, ei tarvitse kärvistellä einestuottajien armoilla. Ompa laihdutuskuuri mikä tahansa, siihen liittyy ärtymystä ja nälän tunnetta. Oikein toteutettuna karppaukseen ei liity kumpaakaan.

>siraura La, 2011-09-17 11:54

Kolmen viikon kokeilulla en lähtisi kovin herkästi mielipiteitä laukomaan.
:DD Toimittajana pitäisin asenteeni hieman pidenpään avoimena joka suuntaan.

>sips La, 2011-09-17 12:50

"Sokerinarkkarina tyydytin makeanhimoani erilaisilla makeutetuilla tuotteilla, kuten Coca-Cola Zerolla ja purukumilla."

Makeutusaineet huijaavat kehon luulemaan, että hiilihydraatteja on tarjolla, ja jos niitä ei ole saatu muista lähteistä, keinomakeutetut tuotteet kuten "light"-juomat aiheuttavat väsymystä. Myös runsas kofeiinin saanti voi häiritä aineenvaihduntaa ja aiheuttaa sokerihimoa. "Light"-juomat ovat laihduttajan pahin vihollinen, karppasipa tai ei.

>Karppis La, 2011-09-17 13:03

Olen kyllä tästä aivan eri mieltä. Coke zero ja Sprite zero ovat mitä parhaimpia tuotteita karppausohjelmaan, silloin kun limonaatille/ muulle juomalle kuin vedelle on ylipäätään käyttöä.
Jokaisen ihmisen keho on kuitenkin erilainen ja toiselle sopivat tottumukset eivät sovi toisille ollenkaan. Kaikkea kannattaa kokeilla. Itse olen löytänyt hyvän tasapainon kaikkeen syömiseeni. Ketoositilaa suosittelen vain silloin kun painoa pitää pudottaa nopeasti.

>Cale Ma, 2011-09-19 12:24

light limut nostavat insuliinitasoja myös, varsinkin sokerialkoholit.

>Teme Pe, 2011-10-21 11:10

Karppauksen yleistyessä olen oppinut sen miten ärsyttävää oman ruokavalion tuputtaminen on muiden silmissä. Nykyään on ihan tavallista kuulla negatiivista palautetta jos syö puuroa tai leipää, sen on huomannut moni normaalipainoinenkin ihminen. Nyt osaa itsekin pitää pienempää ääntä omasta ruokavaliosta kun on huomannut miltä se tuntuu. Kun itse kasvissyöjänä ja fyysisen työn tekijänä syön hiilareita ehkä keskivertoa enemmän eikä painossa tai veren sokerissa ole koskaan ollut mitään ongelmia edes näin keski-iän ohittaneella, niin suhtaudun kyllä hieman epäilevästi siihen, että hiilarit olisivat kaiken pahan alku ja loppu. Itsekin kokeilin tuota, ja ehkä se kasvisruokailijalla on rankempi toteuttaa, mutta en kestänyt jatkuvaa väsymyksen tunnetta jota kuukauden kokeiluni minussa aiheutti. Monella ihmisellä karppaus on kuitenkin toiminut ja hyvä niin. On aivan järjetöntä että ihmiset lukevat mediasta mitä pitäisi syödä. Hiukan kun pysähtyy kuuntelemaan omaa kehoa niin se kyllä kertoo mikä ruokavalio sopii itselle.

>kasvissyöjä La, 2011-09-17 13:06

Jos ei ole sokeriaineenvaihdunnan kanssa vaikeuksia ei kannata karpata. Kumminkin suurella osalla suomalaisista ei ole kovinkaan optimaalista sokeriaineenvaihduntaa joten heille karppaus sopii enemmän kuin hyvin. Tässä se on se suuri ero.

Karpatessa suurin osa energiasta tulisi tulla rasvoista. Nälkä lähtee ihan varmasti.

Ja liikuntaa niin paljon kuin sielu sietää niin hyvä tulee.

>RRR La, 2011-09-17 13:31

Hyvä kommentti Kasvissyöjältä. Syön näkemykseni mukaan terveellisesti ja paino on siinä missä pitääkin. Olen kohdannut samaa, että aina joku tulee hiilareista elvistelemään. Ehkä pilke silmäkulmassa, mutta kun sama toistuu monta kertaa viikossa alkaa hiljalleen jurppia. Tuntuu kuin karppaus olisi jokin fanaattinen uskontokunta, joka tekee herkeämätöntä käännytystyötään.

Jos voitte hyvin ja tarvittaessa laihdutte niin good for you, olen vilpittömästi iloinen. Hellittäkää kuitenkin ruokavalionne tuputtamisessa. Kasvissyöjät ovat tuon oppineet aikaa sitten.

>tavoitepaino Ma, 2011-09-19 08:43

Onko karppaamisen terveellisyydestä pitkän aikavälin tutkimuksia? Esimerkiksi runsaasti kalaa, kasviksia, hedelmiä, luonnollisia kasvirasvoja, pähkinöitä ja täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio on todettu vuosikymmeniä kestäneissä tutkimuksissa terveelliseksi eri puolilla maailmaa, kun se yhdistetään runsaaseen liikuntaan. On helppo suosia suurlapsiperheessä tuota kyseistä ruokavaliota koska sen on todettu olevan terveellinen. Isänä ei oikein riitä se, että "multa lähti niin ja niin paljon näin ja näin lyhyessä ajassa enkä ole koskaan voinut paremmin!", vaan tarvitsee jotain lisää, tietoa miten nuorena karppaamisen aloittaneen terveys jakselee siinä neljän, viidenkympin tietämillä.

>lapsiperheen iskä La, 2011-09-17 13:21

Olen laihduttanut Atkinsin dietillä aikoinaan 30 kg kuudessa viikossa. Erittäin helppoa ja miellyttävää, mutta edellyttää todellista paneutumista asiaan. Vastoin yleistä käsitystä kilot eivät ihan vähällä takaisin palaa.

Nyttemmin olen parin vuoden välein pudottanut tuollaiset 7 kg viikossa samalla dietillä, yleensä joulun jälkeen. Useimmat epäonnistujat tai hunosta olosta kärsivät eivät yksinkertaisesti ole perehtyneet asiaan riitävästi. Huonoon oloon löytyy lääke, ja yleensä se on kalium.

>Mukavasti laihtunut La, 2011-09-17 13:23
Mukavasti laihtunut kirjoitti:

Olen laihduttanut Atkinsin dietillä aikoinaan 30 kg kuudessa viikossa. Erittäin helppoa ja miellyttävää, mutta edellyttää todellista paneutumista asiaan. Vastoin yleistä käsitystä kilot eivät ihan vähällä takaisin palaa.

Nyttemmin olen parin vuoden välein pudottanut tuollaiset 7 kg viikossa samalla dietillä, yleensä joulun jälkeen. Useimmat epäonnistujat tai hunosta olosta kärsivät eivät yksinkertaisesti ole perehtyneet asiaan riitävästi. Huonoon oloon löytyy lääke, ja yleensä se on kalium.

aika uskomattomia lukuja?

>entinen lihava lapsi 40v La, 2011-09-17 13:40

http://pikkujattilainen.blogspot.com/2011/08/karppaamisen-pahuudesta.html

Ylempänä ihan hauska ja osuva blogikirjoitus karppaamisesta.

En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä karppausvouhotusta - varsinkaan näissä kommenteissa. Te sanotte: eivät ole toimittajat perehtyneet asiaan. Te sanotte: jopa oli lyhyt aika karppaamiselle!
Ihminen ei aina ole niin pirun kekseliäs, että joka tilanteessa söisi täsmälleen sen oikean ravinnon mukaan. En minäkään nälkäisenä kahvilassa olisi ajatellut että haa! - kermakahvia sen olla pitää (varsinkaan kun kahvi ei sovi tyhjälle vatsalle).

>seppo La, 2011-09-17 16:17

Aivan varmasti ovat toimittajat lukeneet karppaamisesta ennen kuin lähtivät tälle kuurille. He ovat todennäköisesti noudattaneet ohjeita kuin kuka tahansa aloitteleva karppaaja joka haluaa laihtua nopeasti.

Ja jos olo olisi mulla kolmen viikon jälkeen paska, kiitos lopettaisin minäkin.

Tässä vaiheessa on silti myös hyvä laittaa vähän pidempiaikaisen "karppaajan" kokemuksia pöytään. Muutama vuosi takaperin kärsin erittäin voimakkaista vatsakivuista. Minulle suositeltiin hiilihydraattien vähentämistä, kun epäiltiin keliakiaa ja kerrottiin juttuja gluteenista.

Hiilihydraattien vähentämisen aikaan en syönyt huonosti, jokaisella ateriallani oli pääsääntöisesti enemmän kasviksia ja helposti sulavaa lihaa kuten broileria (hyi) ja kalaa. Silti ne muutamatkin syömäni punaiset lihat jumahtivat mahaan kuin kallio. Liian sulava salaatti ja kypsennetyt kasvikset -> ripuli, vähän lihaa tasapainottamaan -> ummetus.

Anteeksi, että jaan nämä irstaat kokemukset kaikkien kanssa.
Oikean maidon juomisessa ei ole mitään pahaa, mutta kunnon voi ateriassa takasi kyllä taas vatsaongelmia. Näytin kyllä peilistä katsoessa hyvältä, lihakset pilkistivät laihasta kehosta. Mutta olin huonovointinen. Kalpea ja väsynyt. Suolisto oli huonommassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Vessakäynnit eivät tosiaankaan lisääntyneet niin kuin luvattiin.

>seppo La, 2011-09-17 16:18

Tyhmempikin ihminen siinä tilanteessa palaa herkullisen puuron ja leivän pariin ja muistaa, ettei kasvisrasvakaan niin pahaa ollut.

Lisäksi täytyy muistaa sellaisen karppaamisen, jossa eläintuotteiden syönti on lisääntynyt, olevan kestämätöntä luonnolle. Jokainen on nähnyt dokumentteja, joissa sademetsää kaadetaan sen vuoksi, että karppaukseen hurahtaneet amerikkalaiset saisivat kystä kyllä. Pitääkö meidän, luontoa rakastavien suomalaisten, kaatua samaan itsekkääseen tapaan?
Olen ollut nyt muutaman vuoden kasvissyöjä. Paino nousi kuudella kilolla kun otin hiilarit takaisin. Ei haittaa yhtään. Olen virkeä ja vatsani toimii paremmin. Lopulta lihasta luopuminen tuntui olevan se ratkaiseva tekijä, nämä ovat tietenkin ihan yksilöllisiä juttuja.

Valmistaudun siihen, että minut ohitetaan vain hippinä. Mutta ihan oikeasti ihmiset, oliko se ruisleivästä, pinaattipastasta, ynnä muista maallisista herkuista luopuminen todellakin vaivan arvoista?

PS. ne karppaajat jotka tunnen, juovat hirveästi olutta...

PSPS: olipa tyhmää kun piti jostain syystä jakaa teksti kolmeen osaan.

>seppo La, 2011-09-17 16:19

En voi oikeasti ymmärtää miksi ympäristöasioista aina vouhotetaan karppaajille. Ensin pitäisi ottaa selvää karppaamisesta ennen kuin ruvetaan syyttelemään! Lähes jokaisessa nykyaikaisessa vähähiilihydraattisessa dietissä lähdetään siitä, että ruuan tulee olla mahdollisimman luonnollista ja puhdasta. Tämä tarkoittaa että mahdollisimman paljon ruokaa pitäisi hankkia luomuna ja ainakin lihan täytyy ehdottomasti olla luomua (ruuan kostumus vaikuttaa olennaisesti eläimen rasvakoostumukseen). Soija/maissi/vilja ei ole sen paremmin ihmisen kuin näiden ruuaksi kasvatettavien eläinten ruokaa, joten mitään sademetsiä ei karppaajan takia todellakaan kaadeta!! Päinvaistoin soija/maissi/viljapeltoja varten(joiden satoa kasvisyöjät kyllä käyttävät) ne metsät kaadetaan. Kyllä meillä suomessakin viljely on se, mikä sitä luontoa rasittaa! Karppauksen myötä voitaisiin tästä pahasta tavasta siirtyä takaisin (luomu)karjatalouteen, jollainen Suomi myös perinteisesti on aina ollut. Tässä myös wwf:n arvio luomunaudan ympäristövaikutuksista (ruotsiksi): http://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesk...
Olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että ihmisen tulee syödä sitä ruokaa, mikä tekee terveeksi, mitä se sitten kullekin tarkoittaakaan. Monelle se tosin tarkoittaa vhh-dieettiä. Terveenä ei tarvitse käyttää luontoa todella rankasti kuluttavia lääketeollisuuden pillereitä, joten otetaanpa myös tämä huomioon.
Vastaus kysymykseesi: on se, koitapa vaan!
P.S. Jos tuntemasi karppaajat juovat olutta, niin he eivät ole ymmärtäneet alkuunkaan, mistä karppaamisessa on kyse.

>hyvällä omatunnolla karppaava Ma, 2011-09-19 07:28

Hyvällä omallatunnolla karppaava kirjoitti:

"Soija/maissi/vilja ei ole sen paremmin ihmisen kuin näiden ruuaksi kasvatettavien eläinten ruokaa, joten mitään sademetsiä ei karppaajan takia todellakaan kaadeta!! Päinvaistoin soija/maissi/viljapeltoja varten(joiden satoa kasvisyöjät kyllä käyttävät) ne metsät kaadetaan. Kyllä meillä suomessakin viljely on se, mikä sitä luontoa rasittaa! Karppauksen myötä voitaisiin tästä pahasta tavasta siirtyä takaisin (luomu)karjatalouteen, jollainen Suomi myös perinteisesti on aina ollut."

Maissi ja muut viljat (vehnä, ohra) ovat sekä possujen että broilereiden pääruokaa. Yksimahaisina (ihminen kuuluu muuten samaan kastiin) ne tarvitsevat kasvaakseen paljon hiilihydraatteja, riittävästi proteiineja (soija) ja vähän rasvaakin. Myös luomupossu tarvitsee hiilihydraatteja (viljaa) ja proteiineja, mutta niiden on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja. Pekonia ei siis ikävä kyllä pysty tuottamaan ilman viljaa, ei tavanomaisesti eikä luomuna.

Nauta on hieman eri juttu, koska märehtijänä se pystyy hyödyntämään kuitupitoisempiakin rehuja kuten ruohoa. Tietääkseni Etelä-Amerikassa sademetsiä hakataan myös, jotta saadaan pihvikarjalle lisää laidunta ja voidaan viedä Eurooppaan halpaa lihaa.

>Nasu kasvaa nisulla To, 2011-10-27 10:32

Karppaajahan ei lisää lihansyöntiä, moni jopa vähentää lihansyöntiä entisestä kun ei vaan ruokaa edes mene niin paljon kuin ennen karpausta!! Tässä taas yksi väärä käsitys karppaamisesta!! Enempää en edes viitsi kirjoittaa ja väitellä tästä, sen kuitenkin sanon että energiaa on karppauksen ansiosta tuplasti enemmän kuin ennen ja -30kg puolessa vuodessa sain pois:) SEKÄ LIHAN SYÖNTI VÄHENTYNYT, KASVISTEN syönti TRIPLAANTUNUT!!

>H Su, 2011-09-18 20:00

Ehkäpä tämän tarinan opetus on se että (keto)karppausta ei kannata aloittaa yth'äkkiä vaan hitaasti. Nopeita muutoksia ruokavaliossa ei kannata tehdä sillä siitä helposti seuraa huonovointisuutta. (syyt siihen vaihtelee)

Pauliina selkeesti tajusi low-fat kusetuksen eli sen kuinka vähärasvaiset tuotteet saattavat sisältää tolkuttomasti sokeria.

>risu Su, 2011-09-18 23:52

Tuli jotenkin paha mieli tästä jutustanne, toimittajat.

En tiedä mitä ruokavaliota olette kokeilleet, mutta ette ainakaan samaa, jolla minä olen - olen ollut jo vuosikausia. Nyt sanotte kokemuksen tuomalla varmuudella, miten vastenmielistä karppaaminen on, ja silti käsityksenne esimerkiksi minun kokemuksiini nähden ovat päinvastaiset.

Sekin, ettei ole koskaan syönyt yhtä yksipuolisesti... mitä sitten söit? Ja mitä jätit syömättä ja miksi? Monet karppaamaan ryhtyvät perheenäidit iloitsevat siitä, että ruokalajien kirjo kasvaa moninkertaiseksi ja kasviksista oppii laittamaan uusia mahtavia ruokia.

Te jotenkin epäonnistuitte kokeilussa ja epäonnistuitte jutunteossa. Taidan minäkin kokeilla kasvissyöntiä, järsin porkkanoita ja kaalia aamusta iltaan ja sitten kirjoitan jutun ruokavaliosta, josta tulee huono olo ja jossa ruoka on yksipuolista ja tylsää. Ja pidän visusti huolen, etten haastattele ketään kasvissyöjänä viihtyvää.

>Tiusku Ma, 2011-09-19 08:37
Tiusku kirjoitti:

Te jotenkin epäonnistuitte kokeilussa ja epäonnistuitte jutunteossa. Taidan minäkin kokeilla kasvissyöntiä, järsin porkkanoita ja kaalia aamusta iltaan ja sitten kirjoitan jutun ruokavaliosta, josta tulee huono olo ja jossa ruoka on yksipuolista ja tylsää. Ja pidän visusti huolen, etten haastattele ketään kasvissyöjänä viihtyvää.

Juuri näin! Kun itse aloitin karppauksen lähes tasan vuosi sitten, oli oloni huono ensimmäiset 3 kuukautta. Niin kauan kesti entiseltä hiilarimättääjältä päästä eroon kehon huonosta voinnista. Nyt syön vähintään triplasti enemmän marjoja ja vihanneksia, olen viimein normaalipainoinen ja olo on sekä henkisesti että fyysisesti hyvä. Hyvä vertaus Tiusku tuo kasvissyönnin yksipuolisuus!!

>minä myös Ma, 2011-09-19 14:38

jos on täysin tyytyväinen oloonsa, painoonsa ja terveydentilaansa, voi kai syödä ihan mitä vain-miksi vaivata pääkoppaansa jollain karppauksella, vihannessyönnillä tms "dieeteillä". olen syönyt vhh aterioita 3 vuotta ja aion jatkaa kysymättä keneltäkään. kukin valitkoon itselleen sopivat ruoka-aineet. . kukin valitkoon itselleen sopivat ruoka-aineet. Ihmettelen, miksi karppaus tms elämäntapa joitakin häiritsee.

>3 vuotta karppi Ma, 2011-09-19 21:26

Myös karppauksen puolestapuhuja Antti Heikkilä kommentoi ohjelmaamme blogissaan: http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=244. Kommentit löytyvät merkinnän tokavikasta kappaleesta.

>Turkka Huhtala Ti, 2011-09-20 23:57

Minulle on yhdentekevää mitä ihmiset syövät niin kauan kuin he eivät tule esittämään vaatimuksia heille ruokaa laittaville tahoille. Kaikkia ideologioita ei voi ottaa huomioon kun laittaa ruokaa kotona vieraille tai työpaikan väelle, eikä minusta pidäkään. On aivan eri asia jos ei terveydellisistä syistä voi syödä jotakin, mutta jos muista syistä kieltäytyy ruoka-aineista, sitten on syytä kantaa omat sössöt mukana minne ikinä meneekin.

Toimittaja on oikeassa siinä, että meillä on länsimaissa niin ylenpalttisesti ruokaa tarjolla, että syömisestä on varaa kehittää identiteettiväline.

>Erin Su, 2011-10-02 20:48

Turkka ja Pauliina olisivat voineet lisätä tähän edes kolmen viikon ruokalistansa. Tiedä taas mitä ovat syöneet, Turkan ruokavalio näyttää ainakin sisältäneen lähinnä proteiinia. Ei näin.

>Arrom Pe, 2011-10-14 08:30

En kyllä lainkaan taas ymmärrä.

Karppauksessa ideana pitäisi olla hiilihydraattien vähentäminen, ei täydellinen luopuminen mm. hedelmistä ja marjoista joka on jo näin luontoa ajatellen täysin hullua.

Pointti on siinä että ylimääräisestä leivän, valkoisten jauhojen tuotteiden yms. jatkuvasta mässyttämisestä.

Lisäksi liikkuvalle ja treenaavalle ihmiselle hiilareista luopuminen, on anteeksi vain suuri vitsi. Käytännössä luovut juuri niistä aineista joiden pitäisi auttaa sinua jaksamaan noiden suoritusten aikana. Vaatii todella paljon aikaa saada keho käyttämään rasvaa ja proteiinia saavuttaaksesi samanlaiset harjoitustehot.

Se mitä tuossa Turkka puhui olevan "pirteyttä joka johtuu ylpeydestä" on yleensä sitä lähinnä että se ylimääräinen sokeri on jäänyt pois, eikä jatkuvasti olla sokeriannostelu kierteessä.

Tämä dieetti kokeilu oli aivan samanlainen kuin ihmiset jotka ovat kokeilleet muita dieettejä tai sitten vaikkapa paastonneet. Osa ei tykkää ja osa tykkää, mutta yleensä näistä seuraa vain vaikeuksia koska mieli eikä elimistö ole tottunut muutoksiin.

Turkan asenne oli kyllä jo alussa niin huono että en käsitä miksi tyyppi tällaisia testailee. Puhumattakaan että myönsi olevansa sokerinarkkari. Ei ihmekään että seurauksena oli lapsellista kiukuttelua jakson aikana joka näkyi tekstissäkin.

Suosittelen hiilihydraattien määrän tarkkailua, mutta niistä luopuminen kokonaan on oikeasti aika huvittava juttu.

>Konsta Pe, 2011-10-21 14:39

Lisäisin kommentin jos se esille laitettaisiin. Mikään ruokavalio ei sovi kaikille ja lapsille ja hyvin nuorille ei professori Martti Uusitupa ainakaan tätä suositellut. Kaikki aikuiset eivät tajua rajojaan lasten ruokia valittaessa.

>Uneksija To, 2011-10-27 15:59

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä