Suoliston tila näkyy terveydessä

Suoliston tila näkyy terveydessä. Kuva: Stock.xchng

Suolistovaivat, iho-ongelmat, kiputilat, allergiat ja väsymys ovat yleisimpiä oireita, joiden kanssa ravintovalmentaja Annika Havasteenkin vastaanotolle tullaan. Lääkkeet eivät tunnu helpottavan näitä oireita, saati parantavan oireiden syytä. Heikko vastustuskyky voi johtaa tulehduskierteeseen, jota hoidetaan antibioottikuureilla. Tuloksena on suolisto, jonka bakteerikanta on mennyt pahemman kerran sekaisin.

- Kuiduton, prosessoitu ruoka, huonot rasvat, stressi ja antibioottikuurit ovat yhdistelmä, joka saattaa suoliston kaaostilaan. Silloin ruoka ei sula kunnolla, ravintoaineet eivät imeydy ja suoliston bakteerikanta muuttuu huonolaatuiseksi. Suoliston hyvinvointi ja pahoinvointi näkyvät selkeästi ihmisen terveydentilassa, ravintovalmentaja Annika Havaste painotttaa.

On mitattu, että suolistossa on 1,5 kiloa erilaisia bakteereja, ja että yli 70 prosenttia immuunipuolustuksen soluista sijaitsee suoliston alueella. Terve suoliston bakteerikanta paitsi parantaa vastustuskykyä, myös auttaa ruuan sulamisessa ja haitallisten aineiden pilkkomisessa sekä tehtailee tiettyjä vitamiineja ja hivenaineita. 


Vastustuskykyä ravinnosta

Ravintovalmennukseni aluksi saan ohjeeksi välttää sokeria ja lopettaa valkoisten vehnäjauhojen käytön. Kokeilen myös olla ilman maitotuotteita ja kahvia ainakin kuukauden. Havaste kehottaa minua valmistamaan itse ruokani ja valitsemaan mahdollisimman usein luomua. Kasviksia kannattaa syödä paljon, ja valmistaa ne valmennuksen tässä vaiheessa höyryttämällä. Marjoja on hyvä syödä ainakin kaksi desiä päivässä. Näin voisin saada ruuasta enemmän ravintoaineita vastustuskykyäni vahvistamaan.

Lisäravinteiksi kokeilen D-vitamiinin lisäämistä 50-70 mikrogrammaan päivässä. Alan myös nappailla monivitamiini-hivenainevalmistetta yleiskunnon kohentamiseksi, magnesiumia rentouttamaan unettomuutta vastaan ja villijamssi-valmistetta pms-oireisiin. Mutta ennen kaikkea: nyt laitan kehoni rasvaremonttiin!

 
Luonnonmukainen rasva pitää aivot vireessä

- Prosessoimattomat, luonnonmukaiset rasvat pitävät aivot vireessä, Havaste toteaa. Varsinkin omega3 –sarjan rasvahapoilla on suuri merkitys aivoille ja hermostolle. Aivot koostuvat suurelta osin rasvasta, joten sillä on merkitystä, mitä rasvaa käytämme aivojen rakennusaineena.  

Margariinin valmistusprosessissa öljykasvin siemenet käsitellään monimutkaisella teollisella prosessilla, jossa häviävät luonnolliset karoteinoidit, e-vitamiini ja lesitiini. Tästä syystä margariini ei ole parasta mahdollista aivojen rakennusainetta, kuten ei myöskään transrasva, joka on osittain kovetettua kasvirasvaa. Teollisten kasvirasvojen liikasaanti aiheuttaakin kroonista hiljaista tulehdusta, joka liitetään moneen sairauteen.

Havaste on tyytyväinen siihen, että en käytä leivän päälle margariinia vaan voita. Mutta paistamiseen käyttämäni rypsiöljyn joudun vaihtamaan voihin tai kylmäpuristettuun oliiviöljyyn. Paistettaessa rypsi- ja auringonkukkaöljyssä omega6-rasvahapot menevät pilalle ja menettävät antioksidanttinsa. Paistamista Havaste ei ylipäänsäkään suosi ruuan valmistamisessa, vaan kehottaa mahdollisuuksien mukaan höyrystämään kasvikset tai valmistamaan ne uunisssa tai nopeasti wokaten. Kalan paistamiseen sopii parhaiten voi.

Hyviä rasvoja on saatavilla kylmäpuristetuista öljyistä, pähkinöistä, siemenistä, pellavansiemenrouheista ja rasvaisesta kalasta. Leivän päälle voi laittaa luomuista kirnuvoita tai voin ja oliiviöljyn (vaihtoehtoisesti rypsiöljyn) seosta, jota on laimennettu vedellä (valmistetaan sekoittamalla yksi osa kutakin ainesta). Vaihtoehtoisia leivänpäällysteitä ovat myös seesamitahna eli tahini ja avokado-murska tai -viipaleet.


Vaihtoehtoja valkoiselle jauholle ja sokerille

Havaste kiinnittää huomiota myös käyttämääni lisukeriisiin – basmatiriisi on toki maukasta ja nopeaa valmistaa, mutta ei sisällä lähes lainkaan ravintoaineita. Täysjyväriisi, quinoa tai hirssi ovat paljon ravinteikkaampia. 

Kotimaiset, vitamiinirikkaat ja antioksidantteja pursuavat marjat ovat jääneet liian vähälle huomiolle ruokavaliossani - miksenpä laittaisi ulkomaisten hedelmien sijaan lisää marjoja  aamiais-smoothieeni? Ja nopeiden einesruokien sijasta ei tofun paistaminen tai uunissa haudutetut juurekset lopultakaan vie paljon enemmän aikaa. Ja miten hyvältä öljytilkassa uunissa haudutetut perunat, bataatit ja punajuuret maistuvatkaan!

Ja kas – muutaman viikon kuluttua huomaan, miten helppoa on korvata sokeriset välipalapatukat kourallisella manteleita tai cashew-pähkinöitä.
Ne vahvistavat kokonaisvaltaisesti, sen sijaan että tekisivät makeisten lailla jyrkän ja nopeasti laskevan piikin sokeritasapainoon. Hämmästykseni huomaan, että saatan pysyä valveilla töissä, vaikka korvaan aamukahvini luomuteellä. Virvoitusjuomatkaan eivät enää houkuttele, sillä kun hankin mehukoneen, en tiedä itse tehtyä porkkana-omena-inkivääri –mehua parempaa juomaa olevankaan.
 

Tiedän mitä syön ja voin paremmin

Pari kuukautta ravintovalmennuksen aloittamisesta huomaan, etten ole kertaakaan sairastunut flunssaan. Olen jo virkeämpi kuin talvella, riippuipa se sitten vitamiineista tai valon määrän lisääntymisestä. Vatsavaivoja on vielä silloin tällöin, mutta vähemmän ja lievempänä. Kahvin lisäksi päätän vähentää vihreän teen juontia iltaisin, minkä huomaan yhä valvottavan minua yöllä.

Ravintovalmennuksen vaikutusta on hyvä tarkkailla jatkokäynneillä. Tarkentavia kysymyksiä voi käyntien välissä tiedustella myös sähköpostilla, Havaste muistuttaa. Ajaudun tämän tästä ravintoaiheisiin keskusteluihin myös ystävieni ja työkavereideni kanssa. Vaikuttaa siltä, että ruuan terveysvaikutukset ovat tässä ajassa tärkeä aihe yhä useammille. On aika arvioida uudelleen ruuan merkitys.

Lue lisää toimttaja Maarit Piipon ravintovalmennuksesta: Ravintovalmentaja motivoi ja etsii syitä

 

kommentit

Hämmentävää on tämä neuvo:
"Mutta paistamiseen käyttämäni rypsiöljyn joudun vaihtamaan voihin tai kylmäpuristettuun oliiviöljyyn. Paistettaessa rypsi- ja auringonkukkaöljyssä omega6-rasvahapot menevät pilalle ja menettävät antioksidanttinsa. "

Lukuisista muista lähteistä olen ymmärtänyt että nimenomaan kylmäpuristettua oliiviöljyä ei tulisi kuumentaa, sillä silloin sen rasvakoostumus muuttuu epäedulliseksi. Sen sijaan ymmärtääkseni rypsiöljy kestää paremmin kuumentamista. Voi olla että ei ei täydellisesti, mutta paremmin. Etelänmaissa heillä käytetään erityyppisiä oliiviöljyjä eri tarkoituksiin, eikä extra virgine -öljyä sielläkään yleensä kuumenneta.
Voisikohan toimittaja tarkistaa tämän tiedon useammasta lähteestä.

>Oliivi Ma, 2011-07-04 10:57

Joo, ihan sama asia herätti huomiota: miksi voi olisi parempi paistamiseen kuin rypsiöljy? Suomessa kun yleensä opetetaan päinvastoin.

>Kristiina Ma, 2011-07-04 14:20

Minun tietopankissani taas on väittämä, että oliiviöljy on ainoa rasva, joka kuumetessaan yli 200 asteiseksi ei aiheuta karsinogeeneja.

>Kerttu 68-v. Ma, 2011-07-04 15:14

Hyvät ihmiset. Käyttäkää kylmäpuristettua kookosöljyä ihan kaikkeen. Se on ainoa rasva, joka kestää kuumentamista, mutta suosittelen kuitenkin sitä, että jätettäisiin paistamiset sikseen ja nautittaisiin ravinnosta raakana tai höyrytettynä.

>sanna Ma, 2011-07-04 21:26

Ravinnon rasvojen laatu heikkenee kuumennettaessa. Erilaisilla rasvoilla on kuitenkin eroja. Oliiviöljy sisältää eniten kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (eli se on "kovempi" rasva, kuin esim. rypsi - tai auringonkukkaöljyt), jotka ovat melko stabiileja kuumennettaessa. On huomattu, että rypsiöljyn monityydyttymättömät rasvahapot hapettuvat helpoiten. Hapettunut rasva on vahingollista elimistölle.

Oliiviöljy myös sisältää luontaisesti sellaisia antioksidantteja, jotka suojaavat sitä kuumennuksen aiheuttamalta ns lämpöoksidaatiolta, eli hapettumiselta. Kylmäpuristettu oliiviöljy sopii siis hyvin paistamiseen (kaikkea käristämistä kannattaa kuitenkin välttää)

Rypsiöljyä kannattaa käyttää kuumentamattomana ja valita kylmäpuristettu öljy. Oliiviöljykin kannattaa valita kylmäpuristettuna eli extra virgin - laatuisena, sillä siten puristettu öljy on luonnollisessa muodossaan, jolloin siinä on tallella hapettumista estävät antioksidantit (tokoferolit, sterolit, polyfenolit).

Voi kestää hyvin paistamista, mutta voin ohella kannattaa käyttää oliiviöljyä terveydellisistä syistä.

Kylmäpuristettu kookosöljykin on erinomainen rasva ja soveltuu hyvin paistamiseen. Sen maku ei vain ehkä miellytä kaikissa ruuissa. Lienee makuasia!

>Annika Havaste Pe, 2011-07-15 17:29

Kiitos Annika kattavasta vastauksesta! t. Olotilan toimitus

>vlehtonen Ke, 2011-08-10 19:28

Nämä Annikan väittämät, nyt on ilm. niitä hevosmiesten juttuja, joista puuttuu se todellisuuden pohja kokonaan. Jo vuosia on sairaaloiden ravintoterapeutit, kertoneet aivain toisenlaista asiaa eri rasvoista, mitä hän nyt yrittää meille selventää.

>Paavo To, 2012-11-01 19:53

Mantelit ja pähkinät ovat varmaan hyvä vaihtoehto, mutta mitä teet kun olet molemmille allerginen jo n. 50v! Kotimaiset marjat samoin,mutta jos asut esim. kuten minä, H:gin ydinkeskustassa etkä omista kesäpaikkaa tai paikkaa, jossa yleensä voit viljellä/kerätä marjoja, marjojen litrahinnat torilla ym. ovat sitä luokkaa, ettei edes hyvin toimeentulevalla eläkeläisellä ole varaa niihin. Muutenkin ihmettelen (rasvoista en tiedä) mutta ruokaneuvojien ohjeita lautasten koosta ja siitä valtavasta määrästä hedelmiä, vihanneksia ym. joita päivän mittaan pitäisi nauttia.
Enemmän minusta, mummista, pitäisi alkaa huolehtia lastemme ruokailusta! Kouluruoka on mitä on ja sitten kotona, toivottavasti, saavat kunnon aterian! Vanhemmat nauttivat päivittäin ,(kuten minäkin aikoinaan) todella täyttävän ja maittavan työpaikkalounaan n. 10euroa, lasten kouluruoka n. 1euro, eikä mielestäni vanhemmilla ole enää tarvetta syödä toista lämmintä ateriaa - mutta lapset sen tarvitsisivat ja silloin terapeuttien tulisi miettiä lasten annoksien sisältämiä vihanneksia, hedelmiä, marjoja ym!!!

>eläkeläinen 71v Pe, 2012-11-02 08:31

Olet syönyt noin kaksi kuukautta etkä kertaaakaan sairastaunut flunssaan? Pakko kysäy montako kertaa aiemmin sairastit flunssan kahdessa kuukaudessa. Minusta normaalia on että ihminen sairastaa flunssan 1-2 kertaa kahdessa vuodessa.

>tapsa Ma, 2013-05-06 18:54

lisää kommentti

linkit

Toimittaja Maarit Piippo skarppaa ja kokeilee ravintovalmennusta.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä