Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila

On hiihtolomaviikon perjantai. Tunnelma Fabbes Cafessa on leppoisa. Keittiöstä kuuluu ääniä, kun lounasta valmistellaan.

– On varmasti kevään hiljaisin päivä, tokaisee Ralf Degerth, Fabbes Cafen isäntä.

Normaalisti Fabbes on viimeistään lounasaikaan tupaten täynnä. Lasagnepäivinä, eli joka toinen keskiviikko voi joutua jopa odottamaan istumapaikkaa.Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri Huttunen

Itse tehtyä ja yksilöllistä ruokaa

Fabbes Cafe on keväällä 2012 perustettu perheyritys Turun tuomiokirkon ja yliopiston kupeessa. Kahvila on noussut erityisesti yliopiston ja Åbo Akademin työntekijöiden ja opiskelijoiden suosioon. Ralf uskoo, että suosion taustalla on hänen tyttärensä Sofia, joka leipoo ja valmistaa kaikki Fabbesin tuotteet.

– Käyn ulkomailla kahviloissa ja luen ruokablogeja. Kaupassa tai torilla saatan katsoa, mitä on tarjolla. Ostan vaikka omenoita parilla eurolla ja kokeilen, mitä niistä saisi aikaan, Sofia kuvailee leipomistaan.

– Munkkien perään joskus kysellään, mutta yleensä jokainen löytää jotain mieleistään, Sofia naurahtaa.

Sofia Degerthillä ei ole ravintola-alan koulutusta, vaan hän on täysin itse oppinut ruuanlaittaja. Fabbesin suosituimmat leivonnaiset ovat ehdottomasti porkkanakakku ja suklaakakku, joita on aina tarjolla.

Fabbes tarjoaa myös pienimuotoista pitopalvelua, josta voi tilata esimerkiksi kakkuja ja leivonnaisia.Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri Huttunen

Kuin toinen koti

Lähes kaikki Fabbesin asiakkaista ovat tuttuja kasvoja, jotka käyvät viikoittain. Kotoisa tunnelma ja maittava ruoka saavat vieraat palaamaan yhä uudestaan.

– On palkitsevaa, kun raavas mies käy täällä syömässä ja tuo myöhemmin perheensä mukana. Siitä tietää, että kaikki toimii, Ralf Degerth sanoo tyytyväisenä.

– Tulee ihan erilainen fiilis verrattuna siihen jos olisimme vaikka kauppakeskuksessa. En alussa ajatellut, että voi oikeasti oppia tuntemaan asiakkaita jopa nimeltä, Sofia miettii.

Degerthin perheelle Fabbes on kuin toinen koti. Kaikessa näkyy oma käden jälki.

– Kaikki on minulle niin tuttua täällä. Tiski on samanlaisesta tummasta puusta tehty kuin kotonakin. Tuttavatkin ovat tunnistaneet isän käsialan täällä. Paljon on vielä kesken, mutta sekin on meidän kaltaista ja tekee tästä persoonallisen, Sofia luonnehtii Fabbes Cafea.

Kahvilan seinillä on aina jonkin taiteilijan vaihtuva näyttely. Keväällä tuolit ja pöydät kannetaan ulos kadun varteen, jolloin lounaan voi nauttia auringonpaisteessa. Ralfin ja Sofian haaveena on, että joskus kahvilaan saataisiin viinitarjoilua, jotta iltaa voisi istua pidempäänkin.

 Aika näyttää mihin ja miksi tämä kehittyy, en tee yleensä suunnitelmia kovin tarkasti, Ralf Degerth summaa ajatuksiaan.

Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri HuttunenSofian porkkanakakku

3 kananmunaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl (pieni) suolaa
2,5 dl öljyä
300 g hienoksi raastettua porkkanaa

Kuorrutus:
n. 50 g huoneenlämpöistä (aitoa) voita
n. 200 g maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria

Voitele 24 cm irtopohjavuoka (tai vastaavan kokoinen uunivuoka) ja levitä reunoille ja pohjaan esim. kaurahiutaleita. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita sen jälkeen öljy, jauhosekoitus ja porkkanat munasokerivaahtoon.

Kaada seos vuokaan ja paista uunissa n. 175 astessa 30 - 45 minuuttia. Kakkua kannattaa tarkkailla 30 minuutin jälkeen, sillä joissain uuneissa paistoaika on pidempi kuin toisissa. Kakku on hyvä ottaa ulos heti kun se on kypsä.

Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja laita sen jälkeen muoviin. Kakku saa jäähtyä ja levätä viileässä mielellään yön yli. Näin kakku pysyy ihanan kosteana! Kakkua voi hyvin säilyttää muutaman päivän jääkaapissa muovilla suojattuna, maku vain paranee!

Ennen tarjoilua:

Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja lisää sen jälkeen tomusokeria oman maun mukaan. Levitä kakun päälle niin paljon kuorrutusta kuin haluat (ei reunoille) ja koristele esimerkiksi saksanpähkinöillä, hasselpähkinärouheella tai vaikka tuoreilla mansikoilla. 

Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri Huttunen

Kuvat: Siiri Huttunen

kommentit

Luettuani TS:n artikkeleita kyseisestä paikasta, päätin mennä tutustumaan paikkaan. Petyin niin totaalisesti kuin vain voin kuvitella pettyväni. Paikka muistuttaa enemmän kirpputoria kuin kahvilaravintolaa, tarjoilu keskivertoa ja palvelu olematonta ja jopa töykeää.

>pettynyt Ke, 2013-04-17 22:34

Huvittava kommentti kerrassaan! Kai me ihmiset sitten koemme asiat niin eri tavoin. Fabbes on mielestäni ylivoimaisesti Turun sielukkain ja tasokkain kahvila. Ehkä ainut kahvila josta kokee saavansa rahoilleen vastinetta. Onneksi on Coffee Houset ja muut kliiniset ketjukahvilat nirppanokkia varten :) (Mitä vikaa kirpputoreissa?)

>Lintu Ti, 2013-09-10 23:17

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä