Kukkamehua pohjolasta

Purtavaa Pohjolasta: Seljankukka-, syreeninkukka-, tuomenkukka- ja omenamehu. Ku

Ulrika Karlsson on yksi Ruotsin maineikkaimmista sommelièreistä. Ulrika omistaa Kräklingbon kylässä oman Krakas Krog -ravintolan, jossa hän viihtyy viinikellarinsa aarteiden parissa mutta harrastaa myös muita juomakokeiluja.

Näiden neljän kesäjuoman ainekset löytyvät kotipuutarhasta. Maku on kuin pulloon tallennettu kesäpäivä, lupaa Ulrika.

Syreenin- ja tuomenkukkamehut

4 sitruunaa
50 kukkaterttua
2 kg sokeria
60 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä

Seljankukkamehu

5 sitruunaa
40 mustaseljan kukkaterttua
3 kg sokeria
100 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä

Pese sitruunat huolellisesti ja viipaloi ne. Lado kukkatertut, sitruunaviipaleet, sokeri ja sitruunahappo kerroksittain ämpäriin tai isoon muoviastiaan. Kaada päälle vesi niin että ainekset peittyvät, sekoita ja peitä kannella. Anna maustua 3–4 vuorokautta huoneenlämmössä tai kylmässä; sekoita päivittäin pari kertaa jotta sokeri liukenee kokonaan. Siivilöi valmis mehu ja säilytä pakastimessa.

Tarjoilu: Laimenna kukkajuomat sekoittamalla 4–5 cl mehutiivistettä 1–1 ½ desilitraan hiilihappoista vettä; lisää viisi jääpalaa joka lasiin.

Mausta mehut erikseen:

Seljankukkamehu: Purista juomaan tilkka tuoretta sitruunamehua, korista sitruunaviipaleella.

Syreeninkukkamehu: Koristele pakastemarjoilla, esimerkiksi punaherukoilla tai puolukoilla, jotka antavat juomalle väriä ja raikasta happoisuutta.

Tuomenkukkamehu: Koristele juoma sitruunamelissan lehdillä. Jos makeutta kaivataan lisää, käytä hiilihappoveden sijasta sitruunasoodaa.

Omenamehu: Käytä tuorepuristettua, mielellään pastöroimatonta mehua ja mausta se mintunlehdillä – ne ovat kauniita ja antavat hyvän maun.Purtavaa Pohjolasta: Seljankukka-, syreeninkukka-, tuomenkukka- ja omenamehu. Kuva: Purtavaa Pohjolasta: Linus Lindholm

Ulrika Karlssonin resepti Kenneth Narsin toimittamasta kirjasta Purtavaa Pohjolasta - Mat så in i Norden, joka on tehty samannimisen tv-sarjan pohjalta.

Tv-sarja esitetään uusintana Yle Femmalla kesällä 2013.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä