Kukkamehua pohjolasta
Ulrika Karlsson on yksi Ruotsin maineikkaimmista sommelièreistä. Ulrika omistaa Kräklingbon kylässä oman Krakas Krog -ravintolan, jossa hän viihtyy viinikellarinsa aarteiden parissa mutta harrastaa myös muita juomakokeiluja.
Näiden neljän kesäjuoman ainekset löytyvät kotipuutarhasta. Maku on kuin pulloon tallennettu kesäpäivä, lupaa Ulrika.
Syreenin- ja tuomenkukkamehut
4 sitruunaa
50 kukkaterttua
2 kg sokeria
60 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä
Seljankukkamehu
5 sitruunaa
40 mustaseljan kukkaterttua
3 kg sokeria
100 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä
Pese sitruunat huolellisesti ja viipaloi ne. Lado kukkatertut, sitruunaviipaleet, sokeri ja sitruunahappo kerroksittain ämpäriin tai isoon muoviastiaan. Kaada päälle vesi niin että ainekset peittyvät, sekoita ja peitä kannella. Anna maustua 3–4 vuorokautta huoneenlämmössä tai kylmässä; sekoita päivittäin pari kertaa jotta sokeri liukenee kokonaan. Siivilöi valmis mehu ja säilytä pakastimessa.
Tarjoilu: Laimenna kukkajuomat sekoittamalla 4–5 cl mehutiivistettä 1–1 ½ desilitraan hiilihappoista vettä; lisää viisi jääpalaa joka lasiin.
Mausta mehut erikseen:
Seljankukkamehu: Purista juomaan tilkka tuoretta sitruunamehua, korista sitruunaviipaleella.
Syreeninkukkamehu: Koristele pakastemarjoilla, esimerkiksi punaherukoilla tai puolukoilla, jotka antavat juomalle väriä ja raikasta happoisuutta.
Tuomenkukkamehu: Koristele juoma sitruunamelissan lehdillä. Jos makeutta kaivataan lisää, käytä hiilihappoveden sijasta sitruunasoodaa.
Omenamehu: Käytä tuorepuristettua, mielellään pastöroimatonta mehua ja mausta se mintunlehdillä – ne ovat kauniita ja antavat hyvän maun.
Ulrika Karlssonin resepti Kenneth Narsin toimittamasta kirjasta Purtavaa Pohjolasta - Mat så in i Norden, joka on tehty samannimisen tv-sarjan pohjalta.
Tv-sarja esitetään uusintana Yle Femmalla kesällä 2013.
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.