Fleuriste tarjoilee ranskalaista maalaisomenapiirakkaa wabi-sabin henkeen

Fleuristen maalaisomenapiirakka maustetaan wabi-sabilla. Kuva: Ulla Vuorela

Helsinkiläisen ranskalaistyylisen Fleuriste-kahvilan maalaisomenapiirakkaa ei olisi olemassa ilman wabi-sabia.

- Opin japanilaista wabi-sabi-ajattelua floristikurssilla Pariisissa. Wabi-sabiin kuuluu, että kaikki yksinkertainen ja luonnostaan oleva tai luonnollisessa tilassa oleva - myös vanha tai kuihtuva - on kaunista, sanoo Eija Limnell, Fleuristen perustaja.

Kuihtuva kasvi ansaitsee paikkansa elävien kukkien joukossa, yksinkertainen ruoka on maukkainta, ilman krumeluureja maussa tai ulkonäössä. Myöskään keskeneräisyys ei ole huono tila.

Fleuristen maalaisomenatorttu näyttää hyvin pelkistetyltä ja yksinkertaiselta.

- Harva ajattelee, että ranskalaiset leivonnaiset ovat perinteisesti hyvin, hyvin yksinkertaisia. Niissä ei ole mitään ylilyöntejä, miettii Eija Limnell.

Ylilyönti olisi tarjota Fleuristessa esimerkiksi kuppikakkuja tai muuta "tårtapåtårtaa". Valikoimissa on aina peruskakkuja ja -torttuja: yleensä juusto- ja suklaakakkua sekä jokin hedelmätorttu, useimmiten omena- tai päärynäpiirakkaa ja sitruunatorttua. Myönnytyksenä itse asettamalleen "ranskalaisuusehdolle" leipoo Eija Limnell asiakkaiden pyynnöstä korvapuusteja.

Kahvilan tuotteet tehdään itse ja aina mahdollisuuksien mukaan luomuraaka-aineista.Fleuriste-kahvilan ranskalainen maalaisomenapiirakka maustetaan wabi-sabilla. Kuva: Ulla Vuorela

Kädet ja sydän töissä

Fleuriste syntyi kaksi vuotta sitten, kun Eija Limnell vastasi sydämensä kutsuun: Jo parinkymmenen vuoden diplomaatin ura Belgiassa ja Ranskassa vaihtui kahvilan ja kukkakaupan pitämiseen lapsuuden maisemissa Helsingissä.

- Olen asunut lapsena Johanneksen kirkkoa vastapäätä, siihen on vain kivenheitto tästä. Lapsuuteni kahviloita oli useita, Café Succèsin vanhan rouvan muistan vieläkin sekä hotelli Marskin yläkerran jäätelöannokset.

Kun mietimme Olotilan lukijoille herkkupalaksi jotain "peri-fleuristelaista" reseptiä, on Limnellin valinta helppo.

- Maalaisomenapiirakka. Yksinkertaiseen voitaikinaan tehdään hyvin yksinkertainen omenatäyte. Maku tulee kardemummasta, jota rakastan. Tämän piiraan äärelle on helppo hiljentyä kokemaan oleellisinta! Joka haluaa, lisää makuja tähän ympärille esimerkiksi jäätelöllä. Fleuriste-kahvilan ranskalainen maalaisomenapiirakka maustetaan wabi-sabilla. Kuva: Ulla VuorelaFleuristessa takaosassa on kukkakauppa, jossa Eija Limnell solmii kimppuja ja asetelmia elämän tunnepitoisiin käänteisiin. Kaiken voisi kiteyttää rakkauteen sekä elämän alkuun ja loppuun.

Fleuristen kukkakimppuihin sujautetaan usein sammalta ja jäkälää - mahdollisimman paljon luontoa - mukaan.

- Olen tällainen luonnonsuojelijatyyppi. Sitä kukat minulle edustavat, osaa luonnosta.

Myös kukkakaupan puolella on pöytiä ja tilaa nauttia kahvista, teestä ja leivonnaisista.

- Koska ihmisillä on kaikkea materiaa jo yllin kyllin, haluan tarjoilla elämyksellisyyttä; tilan, jossa voi tavata ystävän tai kollegan tai tulla rauhoittumaan itsekseen.

Ja wabi-sabin henkeen myös kuivuneet kukat saavat elää elämäänsä tässä kahvilassa.Fleuriste-kahvilan ranskalainen maalaisomenapiirakka maustetaan wabi-sabilla. Kuva: Ulla Vuorela

Ranskalainen omenatorttu - Tarte aux pommes classique

Taikina:

200 g vehnäjauhoja
100g pehmeähköä voita
hyppysellinen suolaa
ruokalusikallinen sokeria
kanelia, kardemummaa tai vaniljaa

7 kaunista omenaa
2 ruokalusikallista sokeria
Kanelia tai vaniljaa parfyymia tuomaan


Valmista taikina pienistä voipaloista, jauhoista, suolasta ja sokerista. Sekoita siihen puoli lasillista vettä saadaksesi aikaan taikinapallon. Jätä lepäämään hetkeksi.

Valmista pieni omenahillo: keitä kattilassa miedolla lämmöllä kolme omenaa (pikku paloja), sokeri, vähän vettä, kanelia tai vaniljatanko 15 minuutin ajan ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Voit myös käyttää valmista omenahilloa.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee pohjaan reikiä haarukalla. Laita hilloa pohjan päälle ja päällimmäiseksi ohuita omenaviipaleita (neljä omenaa). Vähän sokeria maun mukaan pinnalle.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan tai jäätelön kanssa.

Fleuriste-kahvilan ranskalainen maalaisomenapiirakka maustetaan wabi-sabilla. Kuva: Ulla VuorelaKuvat: Ulla Vuorela

kommentit

Mihin se kardemumma ohjeesta jäi?

>Tiina Ke, 2012-11-14 09:19

Niin juuri, Tiina! Kardemumma lisätty ja pari omenaa : ) t Ulla

>ullav Ke, 2012-11-14 09:40

Miksi soseutettavien omenoiden pitää olla kauniita ?

Minä tein oman puun viimeisistä kurttuomenoista ihan parasta omenahilloa.

>wabi-sabi ? Ke, 2012-11-14 13:06

No mutta näin juuri - sehän on niin wabi-sabia, ettei mikään. Hyvä! t Ulla

>ullav Ke, 2012-11-14 13:15

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä