Fleuriste tarjoilee ranskalaista maalaisomenapiirakkaa wabi-sabin henkeen
Helsinkiläisen ranskalaistyylisen Fleuriste-kahvilan maalaisomenapiirakkaa ei olisi olemassa ilman wabi-sabia.
- Opin japanilaista wabi-sabi-ajattelua floristikurssilla Pariisissa. Wabi-sabiin kuuluu, että kaikki yksinkertainen ja luonnostaan oleva tai luonnollisessa tilassa oleva - myös vanha tai kuihtuva - on kaunista, sanoo Eija Limnell, Fleuristen perustaja.
Kuihtuva kasvi ansaitsee paikkansa elävien kukkien joukossa, yksinkertainen ruoka on maukkainta, ilman krumeluureja maussa tai ulkonäössä. Myöskään keskeneräisyys ei ole huono tila.
Fleuristen maalaisomenatorttu näyttää hyvin pelkistetyltä ja yksinkertaiselta.
- Harva ajattelee, että ranskalaiset leivonnaiset ovat perinteisesti hyvin, hyvin yksinkertaisia. Niissä ei ole mitään ylilyöntejä, miettii Eija Limnell.
Ylilyönti olisi tarjota Fleuristessa esimerkiksi kuppikakkuja tai muuta "tårtapåtårtaa". Valikoimissa on aina peruskakkuja ja -torttuja: yleensä juusto- ja suklaakakkua sekä jokin hedelmätorttu, useimmiten omena- tai päärynäpiirakkaa ja sitruunatorttua. Myönnytyksenä itse asettamalleen "ranskalaisuusehdolle" leipoo Eija Limnell asiakkaiden pyynnöstä korvapuusteja.
Kahvilan tuotteet tehdään itse ja aina mahdollisuuksien mukaan luomuraaka-aineista.
Kädet ja sydän töissä
Fleuriste syntyi kaksi vuotta sitten, kun Eija Limnell vastasi sydämensä kutsuun: Jo parinkymmenen vuoden diplomaatin ura Belgiassa ja Ranskassa vaihtui kahvilan ja kukkakaupan pitämiseen lapsuuden maisemissa Helsingissä.
- Olen asunut lapsena Johanneksen kirkkoa vastapäätä, siihen on vain kivenheitto tästä. Lapsuuteni kahviloita oli useita, Café Succèsin vanhan rouvan muistan vieläkin sekä hotelli Marskin yläkerran jäätelöannokset.
Kun mietimme Olotilan lukijoille herkkupalaksi jotain "peri-fleuristelaista" reseptiä, on Limnellin valinta helppo.
- Maalaisomenapiirakka. Yksinkertaiseen voitaikinaan tehdään hyvin yksinkertainen omenatäyte. Maku tulee kardemummasta, jota rakastan. Tämän piiraan äärelle on helppo hiljentyä kokemaan oleellisinta! Joka haluaa, lisää makuja tähän ympärille esimerkiksi jäätelöllä. Fleuristessa takaosassa on kukkakauppa, jossa Eija Limnell solmii kimppuja ja asetelmia elämän tunnepitoisiin käänteisiin. Kaiken voisi kiteyttää rakkauteen sekä elämän alkuun ja loppuun.
Fleuristen kukkakimppuihin sujautetaan usein sammalta ja jäkälää - mahdollisimman paljon luontoa - mukaan.
- Olen tällainen luonnonsuojelijatyyppi. Sitä kukat minulle edustavat, osaa luonnosta.
Myös kukkakaupan puolella on pöytiä ja tilaa nauttia kahvista, teestä ja leivonnaisista.
- Koska ihmisillä on kaikkea materiaa jo yllin kyllin, haluan tarjoilla elämyksellisyyttä; tilan, jossa voi tavata ystävän tai kollegan tai tulla rauhoittumaan itsekseen.
Ja wabi-sabin henkeen myös kuivuneet kukat saavat elää elämäänsä tässä kahvilassa.
Ranskalainen omenatorttu - Tarte aux pommes classique
Taikina:
200 g vehnäjauhoja
100g pehmeähköä voita
hyppysellinen suolaa
ruokalusikallinen sokeria
kanelia, kardemummaa tai vaniljaa
7 kaunista omenaa
2 ruokalusikallista sokeria
Kanelia tai vaniljaa parfyymia tuomaan
Valmista taikina pienistä voipaloista, jauhoista, suolasta ja sokerista. Sekoita siihen puoli lasillista vettä saadaksesi aikaan taikinapallon. Jätä lepäämään hetkeksi.
Valmista pieni omenahillo: keitä kattilassa miedolla lämmöllä kolme omenaa (pikku paloja), sokeri, vähän vettä, kanelia tai vaniljatanko 15 minuutin ajan ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Voit myös käyttää valmista omenahilloa.
Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tee pohjaan reikiä haarukalla. Laita hilloa pohjan päälle ja päällimmäiseksi ohuita omenaviipaleita (neljä omenaa). Vähän sokeria maun mukaan pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan tai jäätelön kanssa.
Kuvat: Ulla Vuorela
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.