Seis ankeille pihoille, kyllä viihtyisyydelle!

Sissipuutarhurit ovat arjen sankareita. Kuva: Eero Liimatainen

Paikkakunnan häpeäpilkut saavat kylmää kyytiä sissipuutarhureilta, joihin voi liittyä kuka tahansa. Ympäristö otetaan haltuun vaikka väkisin. Hyväntuulista taistelua rumuutta vastaan haravat ja kuokat heiluen, tuloksena vihreitä keitaita kaikkien iloksi, kiinnostaako?

Jännitystä elämään

Sissiviljely sopii kaikille, jotka haluavat vaikuttaa lähiympäristönsä viihtyisyyteen. Kukapa ei haluaisi nauttia kotinurkilla kukkien loisteesta tai herkullisista hyötykasveista. Lisäksi sissipuutarhurointi on yksinkertaisesti hauskaa ja se yhdistää paikkakunnan väkeä. Jännitystä tuo, kun toimeen ryhdytään vaikka ilman lupia. Vähän arveluttaa, uskaltaako tällaiseen oikeasti ryhtyä?

Ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelykoordinaattori Joel Rosenbergin mukaan ei kannata pelätä muiden reaktioita.

- On tietysti hyvä kartoittaa kenen tontista on kyse ja kuka sitä käyttää, mutta luvat eivät ole kynnyskysymys.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin suhtautuminen sissiviljelyyn on muuttunut viime vuosina myönteisemmäksi.Nuoret kunnostavat innolla Sissipuutarhureissa. Kuva: Eero Liimatainen

Sissiviljelmien avulla hyvää mainetta

Joel Rosenberg kertoo hyvänä tapauksena Helsingin Roihuvuoren asukasporukasta, joka valtasi vähällä käytöllä olevan pihan viljelyksilleen. Luvatta tehty viherisku ei aiheuttanut porua, vaikka kaupungille ilmoitettiin asiasta vasta jälkikäteen.

Nyt pihalla olevat sissiviljelykset ovat olleet jopa myyntivalttina eräässä asuntomyynti-ilmoituksessa. Omatoiminen viherpeukalointi voi siis kohottaa asuinalueen mainetta ja koituuhan siitä muutenkin yhteistä hyvää ja herkkua, niin silmille kuin vatsalle.

Tuoretta ja läheltä

Sissipuutarhurointi on ympäristöteko, mutta se tuo myös tuoretta syötävää ruokapöytään. Dodo kannustaakin kaupunkiviljelyyn ryhtymistä ja antaa siihen opastusta eri puolella Suomea.

- Hyvä syy ryhtyä sissipuutarhuriksi on myös se, että voi viljellä sellaisia lajikkeita joita ei kaupasta saa.

Esimerkiksi myyntitomaatit on kehitelty kestämään pitkiä kuljetusmatkoja ja niiden kuoret ovat kovia. Lähipalstallaan voi sen sijaan kasvattaa pehmeäkuorisia ja maukkaampia lajeja, toteaa Joel Rosenberg.

Sissipuutarhurin alkeet

Jos sissiviljely kiinnostaa ja hihat pitäisi saada heilumaan, miten voi päästä alkuun?

- Haali kasaan porukka ja etsi sopiva maapläntti, jonka omistaa mieluummin kaupunki kuin yksityinen. Varmista, että alueelle on vettä ja valoa saatavilla ja ryhtykää toimeen, neuvoo Joel.

Kasvit, mullat ja muut tarvikkeet voi yrittää saada lahjoituksina alueen yrittäjiltä tai kaupungilta. Taimet voi istuttaa itsetehtyihin laareihin tai säkkeihin, jolloin niitä on helpompi siirrellä. Neuvoa nikkarointiin tai taimien valintaan voi kysyä paitsi Dodosta myös muilta yhdistyksiltä tai kaupungin puutarhureilta.

Ja sitten vaan silmät auki, mistä löytyy sissikohteeksi ankea piha tai joutomaa - ja niitähän löytyy!

Sissipuutarhurit torstaisin 14.6.2012 alkaen klo 19.30 TV2

Sissipuutarhurit ovat arjen sankareita. Kuva: Eero LiimatainenSissipuutarhurit iskevät kesäkuussa Nuorisotila Elzuun Keravalla.

Sissipuutarhurit ovat arjen sankareita. Kuva: Eero LiimatainenNuoriso lähti innolla talkoisiin nuorisotilansa puolesta.

Sissipuutarhurit ovat arjen sankareita. Kuva: Eero LiimatainenSissipuutarhureissa partiolaiset hoitivat maalaushommatSissipuutarhurit ovat arjen sankareita. Kuva: Eero LiimatainenTalkoolaisia.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä