Strömsön piparkakunmakuiset kuppikakut

Strömsön piparkakun makuiset kuppikakut suolaisella ja makealla täytteellä. Kuva: StrömsöStrömsön talviset kuppikakut maistuvat piparkakulta ja ovat erinomainen pari glögille. Piparkakkumausteilla maustettu muffinssitaikina saa kahta eri päällystettä – suolaista ja makeaa.

Paulin makeat ja suolaiset kuppikakut 

- 12 hengelle, valmistusaika 65 minuuttia

Kuppikakkutaikina

100 g voita
275 g sokeria
80 grammaa vaaleaa siirappia
2 kananmunaa
350 g vehnäjauhoja
15 g leivinjauhetta
7 g jauhettua kanelia
3 g jauhettua inkivääriä
5 g jauhettua neilikkaa
250 g maitoa

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää leivinjauhe, kaneli, neilikka, inkivääri, siirappi ja maito. Kääntele sekaan vehnäjauhot ja sekoita mukaan lopuksi voi.

Jaa taikina muffinssivuokiin. (Paul livautti makeisiin kuppikakkuihin pienen pala fudgea vielä ennen paistamista.) Paista 175 asteessa noin 10 – 15 minuuttia kunnes kuppikakut ovat kiinteitä mutta sisältä kosteita ja meheviä – testaa kypsyys hammastikulla.

Suolainen kuorrutus

100 g sinihomejuustoa
50 g Philadelphia-tuorejuustoa
(suolaa)
loraus oliiviöljyä
1 terttu vihreitä viinirypäleitä
1 nippu sitruunamelissaa

Vatkaa sinihomejuusto ja oliiviöljy tuorejuustoon ja pursota kuorrutusta kuppikakkujen päälle. Koristele puolikkaalla viinirypäleellä ja sitruunamelissalla.

Makea kuorrutus

3 dl valutettua kermaviiliä
150 g hienoasokeria
50 g vettä
75 g munanvalkuaista
0,5 dl pekaanipähkinöitä

Paul tekee kuppikakkujen kuorrutukseen kolan makuisen karamellimarengin italialaisen marengin tapaan.

Ensin keitetään karamelli. Kiehauta vesi ja sokeri tumman karamelliseksi. Lisää 1 dl kylmää vettä, jotta kiehuminen lakkaa ja kuumenna uudelleen 115 asteeseen. Ala vatkata kananmunanvalkuaisia vaahdoksi ja anna karamellin kuumentua samalla 124 asteeseen. Lisää karamelli valkuaisvaahtoon hyvin ohuena nauhana lisäten ja vatkaa kovaa, kunnes seos on jäähtynyt. Pursota kuppikakkujen päälle ensin vähän kermaviiliä ja sen päälle reilusti karamellimarenkia. Viimeistele pekaanipähkinällä ja lisää halutessa vielä vähän suklaata pinnalle.Strömsön piparkakun makuiset kuppikakutStrömsön piparkakun makuiset kuppikakut suolaisella ja makealla täytteellä. Kuva: StrömsöStrömsön piparkakun makuiset kuppikakut suolaisella ja makealla täytteellä. Kuva: StrömsöStrömsön piparkakun makuiset kuppikakut suolaisella ja makealla täytteellä. Kuva: Strömsö

kommentit

Olisiko mittoja mahdollista saada muutenkin kuin pelkkinä grammoina. Erehtymisen ja epäonnistumisen riski kasvaa kun aletaan muuntelemaan määriä painomitoista vetomitoiksi.
Olisi kovin huomaavaista suomalaista perusleipuria kohtaan.

>Kotikokki To, 2013-12-12 13:15

Hei Kotikokki, välitetään tätä toivetta reseptintekijöille! T Ulla

>ullav To, 2013-12-12 16:28

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä