Syksyn herkku on suppilovahverovohveli!

Tampereen vohvelikahvila. Näin valmistat suppilovahverotäytteen. Kuva:Sari Valto

Tampereen iki-ihana Vohvelikahvila sijaitsee 1920-luvun lopulla rakennetussa kivitalossa Ojakadulla, jota myös kaupungin ainoaksi "pariisilaiskaduksi" luonnehditaan.Vohvelikahvilassa on vanhan ajan tunnelmaa Kuva:Sari ValtoPieni 30 neliön kahvila toimi talon historian alkuaikoina autotallina. Bensankatku on jäänyt historiaan, ja tilalle on tullut rapeiden vohveleiden huumaava tuoksu. Kahvilassa on vain neljä neljän hengen pöytää, mutta ahtaus kuuluu paikan henkeen.

Vohvelikahvilan asiakkaita Kuva:Taina Lehmuskoski

Omistaja Jaana Hanttu esittelee pienenpientä keittiötilaa, jossa ei yllättäen näy ammattilaisrautaa, vaan vohveleita paistetaan kolmella tavallisella kotiraudalla.

- Iso rauta ei yksinkertaisesti mahtuisi tänne. Meidän piti aikoinaan testata kymmeniä kotirautoja, ennen kuin löytyi hyvä. Huono puoli on se, että kun raudat ovat täällä jatkuvasti käytössä, niitä palaa loppuun melkoinen määrä vuoden aikana.

Kahvilan vohvelitaikina pyöräytetään viisitoista vuotta vanhalla taikinakoneella - uusiakin on kokeiltu, mutta vanha on peitonnut ne kirkkaasti.Vohveleita paistetaan kahvilassa kotiraudoilla Kuva:Sari ValtoVohvelitaikinasta puheenollen, sen reseptiä Hanttu ei paljasta "koskaan". Sen verran hän kertoo, että tullessaan paikan omistajaksi vuonna 1998, hän vähensi reseptistä reilusti kananmunien ja leivinjauheen määrää. Vohvelin paistamisen suhteen hän sanoo, että yleisin virhe kotikokeilla on jättää vohveli raa'aksi.

- Ei kannata availla kantta kesken paistamisen, vaan uskaltaa reilusti pitää taikinaa muutaman minuutin paistumassa. Näin siitä tulee rapea. Rautaa ei saa pitää täysillä, sillä silloin pinta palaa ja sisältä vohveli jää raa'aksi.

Vohvelit pitää paistaa kunnolla rapeiksi Kuva: Taina Lehmuskoski

Hanttu on käynyt edellisenä iltana sienimetsässä. Hän poimii miehensä kanssa itse kaikki kahvilassa käytettävät sienet Tampereen lähiseuduilta.

- Rakastan sienestämistä! Metsä on aivan täynnä suppilovahveroita!

Suppilovahveroita riittää nyt metsissä Kuva: Taina Lehmuskoski

Saan maistaa kahvilan työntekijän Tainan paistamaa sienivohvelia. Herkullista ja hyvin täyttävää! Suppilovahveron oma maku tulee siinä hyvin esille, varsinkin kun sienet on jätetty melko isoiksi paloiksi.

- Monesti sieniresepteissä saatetaan käyttää esimerkiksi mausteliemikuutioita, jotka peittävät liikaa sienen makua. Kannattaa pitää sieniruoat yksinkertaisina ja käyttää vain maun mukaan suolaa ja pippuria, Jaana Hanttu neuvoo.

Suppilovahverokautta voi hyvin pidentää pakastamalla sieniä.

- Minä pakastan vahverot niin, että ryöppään ne ja laitan pussiin mukana vähän ryöppäysnestettä. Siitä sitten pakastimeen ja myöhemmin nautittavaksi!

Resepti: Vohvelikahvilan sienitäyte

Ohje reilusti neljälle hengelle, jopa kuudelle

2 litraa suppilovahveroita
1 iso sipuli
nokare voita tai margariinia
2 dl kermaa
1 rkl jauhoja
suolaa ja pippuria
persiljaa

Sieniä ei kannata pilkkoa kovin pieniksi. Ryöppää sienet paistinpannulla niin että kaikki neste lähtee niistä. Isolta kasalta vaikuttavasta sienimäärästä jää ryöppäyksen jälkeen jäljelle vain pieni osa, mutta jos nestettä jää sieniin, se vetistää koko täytteen.

Sen jälkeen lisää pannulle voita tai margariinia ja pehmitä hienonnettu sipuli siinä (älä ruskista). Ripottele jauhot päälle ja lisää kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna vetäytyä noin vartin verran. Lisää täytteeseen persilja. Lämmitä täyte tarvittaessa, kun vohveli on paistettu, ja annostele täyte vohvelin päälle.Suppilovahverotäyte vohveliin. Kuva: Sari Valto

Tampereen Vohvelikahvila Ojakadulla Kuva:Sari Valto

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä