Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

Sunnuntaina 13.5.2007 16-vuotias Milla oli kavereidensa kanssa juhlimassa Suomen jääkiekon MM-kisoista saamaa hopeamitalia. Nuoret olivat katsoneet kisaa kuka missäkin, mutta matsin jälkeen kaikki kokoontuivat Kuortaneen keskustassa sijaitsevan grillin parkkipaikalle. Paikallaolijat keskustelivat ottelusta. Milla kuvasi tapahtumia digikamerallaan. Yksi nuorista käveli viereiselle tielle Suomen lippua heiluttaen.

- Näin, kun auto tuli, kiihdytti ja sitten tuli itse törmäys. Muistan, että seurasin omalla katsella, kun Samuli lensi ilmassa ja iskeytyi sitten maahan. Juoksin hänen luokseen ja tajusin vasta silloin laittaa kameran pois päältä.

Paikalle tuli nopeasti apua. Uhria yritettiin elvyttää. Milla kokeili pulssia ja tunsi sen.

- Nainen, joka oli ajanut törmäysauton perässä, tuli kysymään, että sainko onnettomuuden videolle. Katsoin videon pari kertaa, ja tuumasin, että tämä on pakko viedä poliisille.

Milla sai kameran myöhemmin takaisin. Kortilla olevat valokuvat oli poltettu cd:lle, koska poliisi halusi pitää muistikortin todisteena. Milla sai kuitenkin tilalle uuden muistikortin.

Vertaistukea

Millan poikakaveri oli paikalla, kun onnettomuus tapahtui.

- Hänelle olen tästä eniten puhunut ja hän on auttanut minua pääsemään tämän yli.

Milla oli Samulin kanssa samalla luokalla koko yläasteen ja heistä tuli hyvät kaverit.

- Monesti onnettomuuden jälkeisinä päivinä kävi mielessä, että vois pyytää Samulia mukaan johonkin. Sitten kuitenkin tajusi, että eipä se taida olla enää mahdollista.

Pää on täynnä kysymyksiä, jotka alkavat sanalla miksi? Nuoret olivat kaikki parkkipaikalla tien vieressä.

- Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä.

Milla sai kutsun oikeuden istuntoon

Muutama paikalla olleista nuorista kutsuttiin todistajiksi oikeuden istuntoon. Milla oli yksi heistä. Hän etsi netistä tietoa, miten oikeudessa toimitaan ja kysyi neuvoa äidiltään, joka oli kerran aikaisemmin ollut todistajana.

- Äiti sanoi, että on se vähän stressaavaa. Ainoastaan sinua kuunnellaan ja kaikki katsoo sinua salissa. Sitten pitää miettiä tarkkaan mitä sanoo, ettei tule väärin ymmärretyksi.

Jännitys paikan päällä oli niin kova, että Milla ei muista oikeudenkäynnistä juuri mitään. Lopputulos selvisi vasta lähes kahden kuukauden kuluttua istunnosta

Yliajaja tuomittiin Seinäjoen käräjäoikeudessa reiluksi kahdeksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 7. helmikuuta 2008

 

Paul todisti ampumisen

Sunnuntaina 1.6.2003 ammuttiin itähelsinkiläisessä pizzeriassa miestä. Ampuja pidätettiin myöhemmin samana päivänä Porvoossa. Välikohtauksen osapuolet olivat Turkista kotoisin olevia Suomen kansalaisia. Teon taustalla oli tekijän uhriaan kohtaan tuntema vanha kauna.

- Olimme avovaimon kanssa Itäkeskuksessa shoppailemassa, kun tilasimme pizzat tuosta pizzeriasta. Tulimme autolla hakemaan niitä ja vähän leikkimielisesti kinastelimme, että kumpi ne kävisi hakemassa. Minähän ne jouduin hakemaan, kun huomattiin, että Monacon formulat alkaa just kohta.

Pizzerian avoimesta ovesta kuului hirveätä meteliä. Paul ajatteli, että eiväthän kisat vielä ole alkaneet. Hän meni sisälle ja näki miehen, jolla oli ase kädessä. Aluksi Paul ajatteli, että kyseessä on ryöstö. Sitten hän huomasi, että tiskin alla makaa joku.

- Meikäläinen tyhmänä kysyi, että eikö mun pizzat olekaan valmiita. – No ei oo. Tiskin takaa juoksi yksi henkilökuntaan kuuluva ja sanoi, että sinun olisi varmaan paras lähteä. Olin samaa mieltä ja samalla se asetta pidellyt laukaisi kaksi kertaa siihen maassa makaavaan mieheen. Silloin vietiin ja lujaa meikäläistä.

Paul hyppäsi autoonsa ja ajoi jonkin matkan päähän tapahtumapaikasta soittamaan poliisille. Hälytyskeskus ei aluksi uskonut häntä, mutta poliisit tulivat kuitenkin.

Paul palasi rikospaikalle

Paul odotti kauempana ja kun hän näki että poliisit tulivat, hän palasi kertomaan heille, mitä näki. Hän meni tutkijoiden kanssa pizzeriaan sisälle.

- Siellä oli verta ihan älyttömästi, kuin olisi teurastamossa ollut – tummanpunaista ja paljon.

Poliisi halusi lavastaa tilanteen tuoreeltaan. Paul joutui lähes veren keskellä asettelemaan kädestä pitäen poliisin samaan asentoon, missä ampuja oli ollut.

- Yksikään kysynyt minulta, että miten sä voit tai antanut jotain puhelinnumeroa, mihin voisit soittaa, jos tuntuu pahalle tai jotain. Siinä helposti unohdettiin silminnäkijä kokonaan. En tiennyt, että mikä juttu se oli. Luulin sitä mafiahommaksi, siltä se näytti.

Pariskunta lähti kotiin ilman pizzaa. Tapahtumat pyörivät päässä sekamelskana. Seuraavana yönä Paulin autoon murtauduttiin.

- Mä ajattelin että tästäkö se nyt alkaa koston kierre, että minua aletaan kiusaamaan.

Paul soitti jutun tutkijalle. Tämä vakuutti, että automurto ei mitenkään voi liittyä ampumiseen, että se on vain yhteensattuma.

Paul joutui todistamaan oikeuteen

Paul oli pyytänyt poliisilta, että hänen ei tarvitsisi nähdä ampujaa oikeudessa. Juttu kuulutettiin alkavaksi ja Paul asteli saliin istumaan, kun mitään muutakaan ohjetta ei ollut annettu. Mielessä käväisi, että ehkä hänen ei pitäisi vielä olla täällä.

- Sitten tuomari ilmoitti, että todistaja haluaa jutun käsiteltävän niin, ettei hänen tarvitse nähdä ampujaa. Tuomari sanoi, että jos tämä henkilö on siellä salissa niin, hän voisi poistua. Kun lähdin pois, niin näkihän se ampuja minut.

Painajaiset eivät ole loppuneet

Paul näki ajoittain rajuja ampumiseen liittyviä painajaisia. Pahat unet alkoivat hellittää puolen vuoden jälkeen. Ne palaavat kuitenkin ajoittain, jos esimerkiksi uutisissa on ollut jotakin samankaltaista.

- Esimerkiksi nyt viimeksi oli Jokelan tapaus. Luin lehdestä, että koululle oli mennyt jonkun vanhemman äiti ja ampuja oli tullut käytävällä häntä vastaan. Äiti oli juossut sitä karkuun.

Paul on jutellut kavereille asiasta paljon. Se on auttanut. Kaikki eivät tosin välttämättä ymmärrä.

- Jotkut ovat sanoneet, että miksi et lähtenyt seuraamaan ampujaa. Sanoin, että ei sellainen tule mieleenkään. Ainoa asia mielessä on, että mahdollisimman nopeasti pois täältä.

Ampuja tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä pahoinpitelystä neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Hovioikeudessa hänen tuomionsa koveni viiteen ja puoleen vuoteen.

Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 31. tammikuuta 2008

 

POLIISIN MATKASSA

Toimittajamme vietti perjantain Juvan poliisin matkassa

» Lue lisää

RIKOKSEN JÄLJILLÄ

Katuluotsi saattelee nuoria

» Lue lisää

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

-Kuortaneen yliajon silminnäkijä kertoo
» Lue lisää

RIKOKSEN RATKAISU

Rikostutkinta kuin palapeli - Saaran murhan tarina

» Lue lisää

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.