Rikos ja rangaistus kiinnostavat. Ja miksipä ei – rikolliset rikkovat yhteisesti sovittuja normeja ja etiikkaa ja samalla paljastuu ihmisen raadollisuus. Rikoksista maksavat yksittäiset ihmiset uhreiksi joutuessaan. Myös yhteiskunnalle tulee eittämättä jokaisesta rikoksesta oma laskunsa.
Asuuko meissä kaikissa pieni rikollinen? Kun lukee uutisia rikoksista, tulee miettineeksi, voisiko, ja jos niin millaisessa mielentilassa, itse syyllistyä vakaviin rikoksiin.
Vaikka uutisotsikoiden kärkeen nousevat henkeen ja terveyteen liittyvät rikokset, on myös talousrikoksilla usein traumatisoivat vaikutukset.
Kavalluksen tehnyt pettää lähipiirin luottamuksen, aseella uhaten tehty ryöstö jättää uhreihin jälkiä, joita on lähes mahdoton korjata.
Ihmisyhteisö toimii luottamuksen varassa ja kun luottamus kerran pettää, sitä on vaikea palauttaa.
Miksi on kuitenkin tärkeää tehdä TV-ohjelmia rikoksista, kun kaikki rikokset uutisoidaan nykyisin jopa piinallisen tarkasti myös lehdissä ja netin lukemattomilla palstoilla? Yksityiskohdissa lehdet lyövät television laudalta mennen tulleen; televisiossa ei kyetä koskaan välittämään niin paljon yksityiskohtaista tietoa kuin joissain toisissa tiedotusvälineissä.
Televisiolla on kuitenkin tärkeä roolinsa rikosjournalismissa. Mikään muu media ei pysty välittämään ihmisten tunteita, reaktioita ja tapahtumapaikkojen tunnelmia niin aidosti, suoraan ja hyvin kuin televisio.
Tämän vuoksi Poliisi-tv:llä on jatkossakin tärkeässä roolinsa. Silminnäkijöiden kertomukset, uhrien tarinat ja rikollisten omat kertomukset teoista ja niiden motiiveista kerrotaan edelleenkin lähetyksissämme.
Haluamme olla myös tarvittaessa oikeusjärjestelmän rakkikoira. On äärimmäisen tärkeää, että rikosten ehkäisyssä ja selvittämisessä noudatetaan lakia. Tarkoitus ei saa pyhittää keinoja myöskään rikostutkinnassa.
Otamme edelleen kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin – selvitämme, mitä on lööpin takana? Onko kaikki niin kuin suurten otsikoiden perusteella saattaisi päätellä?
Pohdimme myös ohjelmassamme meidän jokaisen kaduntallaajan suhdetta rikoksiin. Miksi kovia ylinopeuksia liikenteessä pidetään vähäpätöisinä rikkomuksina, kun seurauksena voi olla sivullisen peruuttamaton kuolema? Miksi vanhemmat ovat valmiita ostamaan alkoholia lapsilleen, vaikka kyse on selvästi lain rikkomisesta ja seuraukset lapsille voivat olla kohtalokkaita?
Entiseen tapaan Poliisi-tv hakee yleisön vihjeitä rikosten selvittämiseksi.
Poliisi-tv:n vihjepuhelimeen 0800 14555 soitettu katsojan vinkin avulla on moni rikos selvinnyt, heikkolaatuinenkin valvontakamerakuva on saattanut paljastaa törkeän ryöstön. Poliisi-tv on ollut interaktiivinen media jo ennen kuin koko sana keksittiin.
Tänä syksynä näemme kaksitoista Poliisi-tv:n lähetystä, joista ensimmäinen 16.8. on Marko Niemen toimittama puolituntinen ”Anonyymisti sinun”. Lähestymme homokulttuuria rikosohjelman näkökulmasta.
23.8. alkaen näemme sitten perinteisiä uusia Poliisi-tv makasiineja aina marraskuun alkuun asti.
Pysykää kanavalla ja ottakaa yhteyttä!
Pekka Heikura
toimitussihteeri
|