Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

KYSY TOIMITUKSELTA

Usein kysytyt kysymykset

Voit lähettää oman kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi tai tavallisella postilla Poliisi-tv, PL 236, 33101 Tampere.

Kuinka moni Poliisi-tv:ssä olleista rikoksista selviää?
- Keskimäärin joka viides esitetty ratkaisematon rikos selviää. Määrää voidaan pitää hyvänä, koska usein juttu tulee Poliisi-tv:seen siinä vaiheessa, kun tutkintalinjat ovat nousseet pystyyn ja rikos on niin sanotusti umpipimeä.

Miksi Poliisi-tv ei kestä tuntia? Mielestäni se on hyödyllinen. Voisiko siitä neuvotella Ylen tv-johdon kanssa?
- Poliisi-tv on sijoitettu TV2:n ohjelmakartalle vielä ainakin ensi vuodeksi samalle paikalle puolen tunnin mittaisena. Jos YLE:n johto niin haluaa, voimme kyllä tehdä pidemmänkin lähetyksen.

Voiko jonkinnäköisellä laserosoittimella tms. sokaista ihmisen niin, että uhri olisi vaikkapa sekunnin verran "pois pelistä"? Tai oletteko kuulleet, onko olemassa jonkinlainen muu "valoase", millä voitaisiin vaikuttaa vaikkapa keskushermostoon?
- Suomessa kaikenlaisten yleisessä käytössä olevien laserosoittimien voimakkuusrajaksi on säädelty 4 milliwattia. Tämän voimakkuuden kokemus on osoittanut olevan vaaraton ihmiselle.

Ulkomailla on kuitenkin olemassa tästä paljonkin vahvempia laitteita, joten teoriassa joku on voinut tuoda matkoiltaan sellaisia laittomia osoittimia Suomeenkin. Ns. ylivahvat lasersäteet vaikkapa suoraan silmään osoitettuna polttavat kokonaan silmänpohjan retinan eli verkkokalvon ja sitä kautta näköhermon, joka on siis osa keskushermostoa. Tällaiset vammat ovat useimmin pysyviä ja korjaamattomia. Ylivahvat laserit aiheuttavat itse asiassa tuhoa myös epäsuorasti kimpoamalla esimerkiksi valkoisesta, sileästä seinästä. Tällaisten laitteiden lähistöllä pitää aina käyttää erikoisvalmistettuja suojalaseja.

Ylivahvoja laserlaitteita saa Suomessa käyttää teollisuudessa ja puolustusvoimien toiminnassa. Myös jotkut taiteilijat käyttävät teoksissaan ylivahvoja lasersäteitä, joka saattaa olla yleisölle vaarallista. Laserista pitää aina olla selvä merkintä, oli kyse sitten CD-soittimesta tai sädeperformanssista.

Mikä on tarkastelujakso, kun henkilö jää kadoksiin? Eräässä lähetyksessä oli lause "vuosittain katoaa X määrä henkilöitä ja näistä jää pysyvästi kadoksiin XX määrä". Ovatko he todella pysyvästi kadoksissa vai löytyykö tästä määrästä esim. viiden vuoden tarkastelujaksolla osa henkilöistä?
- KRP:lla ei toistaiseksi ole tarkalleen tiedossa, kuinka pitkän ajan päästä kukakin löytyy mutta kehitteillä on saada syksyn aikaan erillinen ilmoitusjärjestelmä kadonneille ja löytyneille, josta on helppo seurata tarkastelujaksoa.

Suomessa ilmoitetaan kadonneeksi vuosittain n. 600-700 henkilöä, joista lopulta löytyy 97 % ja näistä reilusti yli puolet hengissä ja hyväkuntoisena. Kadoksiin ei siis Suomessa jää loppujen lopuksi kovinkaan montaa ihmistä.

tä tarkoittaa, kun on laitettu muovinauhaa jossa lukee: POLIISIN ERISTÄMÄ ALUE PÄÄSY KIELLETTY? Kuka tuollaisia nauhoja laittaa ja miksi? Mitä nauha velvoittaa muilta? Kuka ja koska poistaa nauhat? Onko olemassa selvää sanktioita jos jättää nauhan viestin huomioimatta? Saako kuka tahansa käyttää nauhaa? Saako turhasta tai väärästä nauhan käytöstä rangaistuksen?
- Nauha tarkoittaa sitä, että ulkopuolisilla siviileillä ei ole alueelle mitään asiaa ilman viranomaisen lupaa. Nauhoja laittaa poliisi halutessaan eristää tutkinta-alueen ulkopuolisilta. Nauha velvoittaa tottelemaan sitä ja pysymään poissa alueelta. Poliisi poistaa nauhat sitten kun rikospaikkatutkinta on ohi. Jos ei noudata nauhassa olevaa kehotusta, syyllistyy ainakin rikospaikan sotkemiseen sekä esitutkinnan häiritsemiseen ja sanktiot ovat sen mukaiset. Kuka tahansa ei saa missään tapauksessa käyttää nauhaa ja väärästä nauhan käytöstä seuraa ainakin syyte ilkivallasta.

Voiko siviili ostaa samanlaisen promillemittarin kuin poliiseilla on käytössä? Jos voi, niin mistä ja kuinka paljon se maksaa?
- Poliisien käytössä olevia promillemittareita voi periaatteessa siviilikin ostaa mutta ainakaan Suomessa ei varsinaista jälleenmyyntitoimintaa ole. Ainoa vaihtoehto on siis yrittää löytää vastaavanlaisia seulontamittareita internetistä ja halvimmillaankin hintaa tällaiselle tulee kaikkine kustannuksineen useita satoja euroja.

Tavallisista marketeista saa toki ostettua halpoja versioita alkometreistä mutta ne eivät ole kovinkaan luotettavia. Suurin ero on tekniikassa ja huollossa: Poliisien käytössä olevia seulontamittareita huolletaan ja kalibroidaan säännöllisesti ja niiden käyttömekanismi on erikoisherkkine kalvoineen aivan erilainen kuin tavallisten kaupasta ostettujen. Poliisin mittari on siis ainoa virallinen alkoholinmittausmenetelmä!

Rattijuopumustapauksessa lieventäväksi asianhaaraksi ei lasketa sitä, että kuljettaja on ennen ajoon lähtöä tarkistanut ajokuntonsa oman mittarinsa avulla. Tarvittaessa useimmilla poliisiasemilla voi pyytää puhalluttamaan itsensä.

Olen odottanut Poliisi-tv.tä koko kesän ja kun se sitten alkoi niin sieltä tulikin jotain mafia-juttuja! Siis ei voi kiinnostaa. Odotin että tulisi kesän aikana tapahtuneita rikoksia. Miksi näin?
- Poliisi-tv ei ole enää niin kuin ennen. Jos lukee tuottaja Raija Pellin 2.9. kirjoittaman kolumnin nettisivuiltamme, niin saa jonkinlaisen käsityksen siitä uudistustyöstä, jota olemme jo tehneet ja edelleen tekemässä. Nyt puhaltavat uudet tuulet.

Vaatimustasoa on juttujen osalta nostettu, mikä tarkoittaa entistä tarkempaa seulaa aiheista, jotka pääsevät itse ohjelmaan. Toisaalta nettisivut ovat uusi, ohjelmaa täydentävä media. Sinne voidaan laittaa osa niin sanotusta vanhasta Poliisi-tv:stä eli lähinnä vihjepyyntöjä omaisuusrikoksista ja valvontakameran kuvia.

Juttujen tulee olla entistä analyyttisempiä. Niissä täytyy olla syitä ja seurauksia, ei vain pelkkiä toteamuksia tai poliisin virallisia tiedotteita. Kuljemme kohti syvempää rikosjournalismia. Toivottavasti pysytte katsojina mukana!

1) Perustakaa tänne sivuillenne yleisön oma keskustelusivu mistä jokainen voi hakea vihjettä esimerkiksi varastetulle autolleen tai esimerkiksi silminnäkijää vaikkapa kaupunki tappelulle. Niitä ilmoituksia ei siis tarvitse televisiossa lukea, vaan olla täällä jokaisen luettavana vain.

2) Haluaisin arkistotyyppisen sivun tai jutun mistä voisin lukea kaikkia vanhoja juttuja. Ne ovat myös kiinnostavia. Sivuilla saisi olla myös enemmän kadonneista ihmisistä sillä täältä ne painuvat mieleen siis, jos kadonneita henkilöitä on useampia. Haluaisin arkistoon esim. että miten juttu ratkesi tai onko se yhä auki. Tällaiset tiedot olisivat todella kiinnostavia. Jos se vaan on mahdollista/ riittää resurssit.

Pystyykö Poliisin matkassa- pätkiä katsomaan teidän sivuilta? Joitakin on jäänyt näkemättä?
- Ainakaan tällä hetkellä Poliisi-TV:llä ei ole resursseja toteuttaa näitä toiveita, jotka sinällään ovat oikein mielenkiintoisia ja tulevaisuutta ajatellen "korvan taakse laitettavia". Katsellaan hamassa tulevaisuudessa, mihin suuntaan kehitys kehittyy ja Poliisi-TV:n nettisivut sen myötä…

Mitä poliisi tekee tavatessaan kadulla "huumehörhön"? Minkälainen tuomio tulee, jos käyttää huumeita? Mitä pitää tehdä, jos tietää lähiomaisen käyttävän aineita?
- Poliisin on vaikea tunnistaa "huumehörhöä" pelkän habituksen perusteella mutta jos kuitenkin on vahvasti syytä epäillä, että henkilö on syyllistynyt huumausaineen käyttö- tai hallussapitorikokseen, puuttuu poliisi asiaan tekemällä aivan normaalin kiinnioton ja viemällä henkilön kuulusteluihin. Huumausaineen käyttörikoksesta seuraa aina sakkoa tai enintään 6 kuukautta vankeutta. Jos lähipiirissä on huumeidenkäyttäjä, on aivan ensimmäisenä otettava yhteyttä terveydenhoitoviranomaisiin tai muuten pyytää ulkopuolista apua eri viranomaisilta. Myös huumeita käyttävä henkilö itse on saatava vakuuttuneeksi siitä, että hänen tilanteensa ei ole hyvä ja että apu on tarpeen.

Onko mitään hyötyä soittaa poliisin hälytysnumeroon, jos on havainnut jotain tavanomaisesta poikkeavaa tapahtumaa? Miten soitto poliisissa rekisteröidään vai rekisteröidäänkö ollenkaan?
- Jos on epäily siitä, että on tapahtumassa henkeen tai terveyteen tai omaisuuteen kohdistuva rikos, on syytä aina soittaa hälytysnumeroon. Hälytyskeskus osaa kyllä arvioida jatkotoimenpiteiden tarpeellisuuden. Nyrkkisääntönä on, että mieluummin on yliaktiivinen kuin jättää ilmoittamatta. Sitä paitsi ellei kukaan ilmoita, eivät viranomaiset välttämättä saa koskaan tietää rikoksesta.

Soittoa ei varsinaisesti rekisteröidä mutta tietenkin yhteystiedot kysytään ja 90 % soittajista ne haluaa myös antaa. On tärkeää, että tarpeen tullen ilmoittajalle voidaan soittaa uudestaan. Kaikki hätäpuhelut jäävät lain mukaan nauhalle talteen n. kahden kuukauden ajaksi ja soittajan yhteystiedot taas jäävät tietokonejärjestelmän muistiin.

Kuinka täyttä ymmärrystä vailla tekohetkellä tuomitun asia käytännössä on? Toimiiko vankilatuomio kuten normaalisti vai joutuuko tuomittu vankimielisairaalaan? Pääseekö ko. tuomittu lomille kuten muut? Onko niin, että kun puolet tuomiosta on ohi, niin voi päästä lomille? Kytäjällä viimeksi ampunut "mies" oli jo useamman kerran ollut pahoinpitelystä rankaistu ja poliisit hakivat häntä Kytäjän metsistä aiemminkin, eikö tämäntapaiset tapahtumat vaikuta tuomioihin?
- Täyttä ymmärrystä vailla tekohetkellä oleva henkilö tuomitaan vankilaan ja hän kärsii vankeusrangaistuksensa aivan normaaliin tapaan, lomat mukaan lukien. Eli kun puolet tuomiosta on kärsitty, voivat lomat lähteä pyörimään aivan kuten kaikilla vangeilla.

Tekonsa ymmärrystä vailla tehneeksi katsottua henkilöä sen sijaan ei tuomita vaan hänet passitetaan tavalliseen mielisairaalaan. Suomen rangaistusjärjestelmä perustuu siihen, että rangaistus tuomitaan teosta, eivätkä muut olosuhteet vaikuta tuomioon oikeastaan lainkaan.

Mitä tapahtuu tavaroille, joita ei haeta pois löytötavaratoimistosta?
- Löytötavarassa on 3 kuukauden pituinen omistajan oikeus, jona aikana tavaransa kadottaneen henkilön on haettava omaisuutensa pois tai ilmoitettava, ettei ole siitä kiinnostunut. Tämän jälkeen alkaa, löytöpaikasta ja tavaran laadusta riippuen, joko löytäjän oikeus tai valtion oikeus. Valtion oikeus koskee julkisilta paikoilta löydettyä arvotavaraa. Jos tavara on hyvässä kunnossa, se tämän jälkeen myydään poliisin huutokaupassa, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Huonokuntoinen ja arvoton löytötavara hävitetään.

0800 14555

POLIISIN MATKASSA

Toimittajamme vietti perjantain Juvan poliisin matkassa

» Lue lisää

RIKOKSEN JÄLJILLÄ

Katuluotsi saattelee nuoria

» Lue lisää

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

-Kuortaneen yliajon silminnäkijä kertoo
» Lue lisää

RIKOKSEN RATKAISU

Rikostutkinta kuin palapeli - Saaran murhan tarina

» Lue lisää

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.