Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

HAEMME VIHJEITÄ

Laaja veneiden varkaussarja paljastunut

HÄMEENLINNA
2003 ->

Hämeenlinnan poliisi tutkii laajaa ja järjestelmällistä veneiden varkaussarjaa. Tekijä, vuonna 1947 syntynyt mies, on tällä hetkellä lukkojen takana, mutta hänen viemilleen veneille etsitään omistajia.

Poliisilla ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka kauan toiminta on jatkunut. Useita vuosia kuitenkin.

- Meillä on syytä epäillä, että vuodesta 2003 eteenpäin on ollut jonkinlaista liiketoimintaa näitten veneiden parissa, sanoo ylikonstaapeli Jukka Rantala Hämeenlinnan poliisista.

Tekijä on toiminut pääasiassa Kalvolassa, Hämeenlinnassa, Asikkalassa, Padasjoella, Lahdessa, Lammilla ja Tampereella, mutta kaukaisimmat varkaudet on tehty Inarin Sevettijärvellä saakka.

Tekijä vei varastamansa veneet Tampereelle, Rantaperkiön ja Härmälän saaren rannoille tyhjiin venepaikkoihin ja myi ne sitten suoraan rannalta ostajille. Tekijä oli merkinnyt itse sarjoittamansa lukot mustalla maalilla, jotta tunnistaisi viemänsä veneet.

Tutkinnassa on paljon Terhi Saima ja Päijän Vene –merkkisiä veneitä ja muutama Buster-merkkinen vene.

Veneet tuunattiin Kalvolassa

Tekijällä oli Kalvolassa verstas, jossa hän tuunasi varastamansa veneet myyntikuntoon. Poliisin hallussa on myös suuri määrä perämoottoreita ja erilaisia kalastusvälineitä sekä muutama perävaunu, joiden tunnistetiedot on poistettu.

Kaikesta päätellen toiminta on ollut varsin tuottoisaa. Myynti-ilmoitusten perusteella on todettu, että kauppaa on tehty joka kuukausi. Tekijä on myynyt noin 1400 euron arvoisia veneitä puoleen hintaan.

Tekijä jäi niin sanotusti rysän päältä kiinni Asikkalassa, ammattikalastajan ilmoituksen perusteella. Poliisi yrittää nyt selvittää omaisuuden alkuperää ja sitä, kenelle tekijä on anastettua tavaraa myynyt.

- Poliisi toivoo, että asianomistajat ottaisivat yhteyttä Hämeenlinnan poliisiin, mikäli tunnistavat omaisuuttaan Poliisi-TV:ssä. Samoin, jos joku on tehnyt venekauppaa Tampereella Härmälän saaren rannassa tai Rantaperkiön rannassa tai sitten Kalvolan Iittalassa, toivotaan yhteydenottoa, Rantala sanoo.

Tekijältä on takavarikoitu sen verran omaisuutta, että varastetun veneen ostaneella on mahdollisuus saada rahansa takaisin.

050 564 31 19

Tunnistatko tämän miehen?

ROVANIEMI
7.8.2008

Keskusrikospoliisi tutkii kahta törkeää kiristystä, jotka sattuivat tämän vuoden heinä- ja elokuussa. Poliisi arvelee, että tässä valvontakameran kuvassa esiintyvällä miehellä saattaa tietoja kiristykseen liittyen.

Kuva on taltioitunut Rovaniemellä 7. elokuuta, noin kello 23.40 City-hotellin baaritiskillä. Miehellä arvellaan olevan yhteyksiä Rovaniemelle, mutta hän oletettavasti oleskelee Tampereen suunnalla.

Poliisia kiinnostaa nyt, kuka tämä kuvassa esiintyvä mies on. Kaikki tiedot voit kertoa Poliisi-TV:n vihjenumeroon.

0800 14 555

Arvokas moottoripyörä varastettiin Hämeenlinnassa

HÄMEENLINNA
16.9. - 17.9.2008

Hämeenlinnasta on anastettu arvokas, kustomoitu moottoripyörä. Pyörä vietiin 16.9. - 17.9.2008 välisenä aikana omakotitalon pihasta pressun alta. Pyörän arvo on yli 100 000 euroa. Omistaja oli ulkomailla varkaan iskiessä. Pyörän löytymiseen johtavista tiedoista on luvattu palkkio.

050 564 31 19

Poliisi etsii murtomiestä - tilillä jo useita tekoja?

VIRRAT
24.8.2008

Virroilla sijaitsevaan Palmroth Center -kauppakeskukseen murtauduttiin 24. elokuuta 2008 noin kello kolmen aikaan yöllä. Mies oli tuntenut paikat entuudestaan, sillä hän osasi muun muassa vältellä valvontakameroita.

Saalis jäi pieneksi, mutta poliisi on kiinnostunut selvittämään miehen henkilöllisyyden, sillä hänellä epäillään olevan tilillään useita samankaltaisia tekoja.

Näytimme alkuvuodesta valvontakamerakuvaa Jyskän varastomyymälästä. Kuvissa näkynyt tekijä saattaa olla sama kuin Virroilla.

Lisäksi on mahdollista, että Jämsässä ja Viitasaarella tapahtuneiden murtojen takana on sama konna.

Jos tunnistat kuvan miehen, kerro tietosi Poliisi-TV:n vihjenumeroon.0800 14 555

Laitilan rukoushuoneella tuhoisa tulipalo

LAITILA
12.9.2008

Laitilaa halkovan 8-tien varressa sijaitseva rukoushuone paloi pahoin 12. syyskuuta. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas, sillä kyseessä on Suomen vanhin seuraintalo. Palo on todettu tahallaan sytytetyksi.

- Ohikulkijan ilmoituksen ja teknisen tutkinnan perusteella on tultu siihen lopputulokseen, että palo on saanut alkunsa kuistilta, sanoo rikoskomisario Pentti Koski Vakka-Suomen poliisilaitokselta.

Tuhotyö tuskin on pyromaanin aikaansaannoksia.

- Pyromaani on ihminen, joka tekee useita tulipaloja ja sytyttää monesta kohtaa. Tässä ei kuitenkaan ilmene sellaisia elementtejä, Koski jatkaa.

Poliisilla on ollut useita epäiltyjä ja lukuisia puhutteluja on tehty, mutta tekijää ei ole saatu kiinni. Kylillä kuitenkin kuhistaan, että sytyttäjä tiedetään.

- Tässä on hieman kummallista se, että kahdeltakin taholta on poliisille kerrottu, että Laitilassa tiedetään palon sytyttäjä. Poliisin tietoon se ei kuitenkaan ole vielä tullut, Koski kertoo.

Vakka-Suomen poliisi pyytääkin yleisön apua jutun ratkaisemiseksi. Seurakunta on luvannut palkkion asian selviämiseen johtavista tiedoista.

071 874 52 55

Tunnistatko tämän miehen?

Etelä-Suomi
kesä 2008

Poliisi pyytää apua kesän 2008 aikana tapahtuneen mittavan Hilti-varkaussarjan selvittämiseen. Tässä valvontakameran kuvassa esiintyvän miehen epäillään vieneen Hilti-merkkisiä työkoneita Starkki-myymälöissä sijaitsevista Hilti Pro-shopeista. Mies on liikkeen aukioloaikana katkaissut laitteiden ympärillä olevat vaijerit ja sullonut koneet reppuunsa.

Kaikkiaan työkoneita arvellaan kadonneen miehen mukana jo noin 15 000 euron arvosta. Varastettujen työkoneiden joukossa on ammattikäyttöön tarkoitettuja akkuporakoneita, tasolasereita ja iskuporakoneita.

Hiltin maahantuoja kertoo, että laitteista pidetään yllä kattavaa rekisteriä. Sarjanumeron perusteella pystytään tarkistamaan, kenelle laite alun perin kuuluu tai onko se varastettu. Osassa koneista on myös elektroninen varkaussuoja, jonka avulla varastettujen koneiden käyttäminen voidaan estää.

Jos olet joutunut epäselvissä oloissa tekemisiin Hilti-merkkisten laitteiden kanssa, maahantuoja kehottaa tarkistamaan laitteen historian Hiltin asiakaspalvelusta. Asiakaspalvelun puhelinnumero on 0207 999 200.

071 873 64 43

Törkeitä ryöstöjä ja vapaudenriistoa Hervannassa

TAMPERE
17.10.2008

Tampereella Hervannassa tapahtui 17. lokakuuta 2008 aamulla 6.00 – 7.00 aikaan ryöstö. Mieshenkilö joutui kahden miehen pahoinpitelemäksi. Tekijät käyttivät raakaa väkivaltaa.

- Uhrin kasvot olivat pahan näköiset, mutta onneksi luunmurtumia ei kasvoissa todettu, kertoo rikosylikonstaapeli Jukka Ruhanen Tampereen poliisista.

Pahoinpitelyn jälkeen mies pakotettiin nostamaan rahaa Hervannan Neste-huoltoaseman raha-automaatilta. Noston jälkeen uhrin pahoinpitely jatkui ja hänen vapautensa riistettiin kävelyttämällä häntä paikallisen Ahvenisjärven ympäristössä.

Uhria oli käsketty pitämään katse maassa, joten uhrin havainnot tekijöistä ovat vaillinaiset. Pankkiautomaatilla toinen ryöstäjistä kuitenkin tallentui turvakamerakuvaan.

Ryöstöjen sarja

Hervannassa on kuukauden aikana tapahtunut toinenkin ryöstö ja ryöstönyritys. Tekijät ovat mitä todennäköisimmin samoja.

16.syyskuuta yritettiin ryöstää keski-ikäinen mies Hervannan vesitornilla puukolla ja metalliputkella uhaten. Mies pääsi kuitenkin pakenemaan.

13.lokakuuta ryöstäjät iskivät kiinni vanhaan mieheen Ahvenisjärven lähimaastossa. Mies selvisi vähin vammoin, mutta menetti juuri aikaisemmin pankkiautomaatilla nostamansa rahat.

Molemmilla kerroilla ryöstäjien mukana oli ollut myös nuori nainen.

Pankkiautomaatin tapaus sattui vain muutamaa päivää myöhemmin 17. lokakuuta. Näyttääkin siltä, että ryöstöjen tahti kiihtyy ja ne käyvät yhä väkivaltaisemmiksi.

Rahojen saaminen automaatilta ei tällä kertaa tekijöille riittänyt. Pahoinpitely ja henkinen väkivalta jatkuivat Ahvenisjärven ympäristössä. He olivat muun muassa uhanneet hukuttaa uhrinsa.

- Nyt poliisi pelkää, mitä tapahtuu seuraavaksi, Jukka Ruhanen sanoo.

Havaintoja kaivataan

Tekijät päästivät uhrin viimein menemään Ahvenisjärven länsipuoleisella urheilukentällä. Poliisi kaipaa yleisön havaintoja, sillä ryöstäjistä ei valvontakamerakuvan lisäksi ole tarkkoja tuntomerkkejä.

- He ovat parikymppisiä, hoikkia, noin 180 cm pitkiä ja heillä on mahdollisesti ollut hupparit päällä, summaa Jukka Ruhanen tiedot ryöstäjistä.

- Ryöstäjien mukana ollut tyttö on noin 170 senttiä pitkä, hoikka, ja hänellä saattaa olla lävistyksiä kasvoissa.

071 874 58 00 tai 050 456 14 11

Varastettu puoliperävaunu

HAMINA
6. - 10.10.2008

Missä on kuvan Börner-merkkinen puoliperävaunu?

Vaunu katosi Haminan sataman edustalla olevalta parkkipaikalta. Yli 50 000 euron arvoinen vaunu on viety lokakuun kuudennen ja kymmenennen päivän välisenä aikana. Perävaunussa on mahdollisesti kiinni rekisterikilpi OL - P8236.

Jos arvelet nähneesi tämän perävaunun, ota yhteys Poliisi-TV:n vihjenumeroon tai poliisille. Vaunun löytymiseen johtavasta vihjeestä on luvassa 3000 euron palkkio.

0800 14 555

Raiskaus ja raiskauksen yritys Helsingissä

HELSINKI
28.9.2008

Helsingissä tapahtui 28. syyskuuta sunnuntain vastaisena yönä sekä raiskaus että raiskauksen yritys. Tekijä on todennäköisesti sama henkilö.

Mies kävi ensimmäiseen uhriinsa käsiksi Malminkadulla puoli kahden aikaan. Hän kuljetti naisen väkivallalla uhaten Malminkadulta Eteläisen Rautatiekadun kautta Marian sairaalan vieressä olevalle umpikujalle, jossa yritti väkisin riisua uhria. Mies kuitenkin jätti tekonsa kesken ja pakeni paikalta.

Kolmen aikaan tekijä kävi kiinni toiseen naiseen Hietalahdenkadun ja Eerikinkadun risteyksessä. Nainen oli juuri menossa sisään rappukäytävään kun tekijä hyökkäsi hänen kimppuunsa. Hän raahasi naisen viereisen taloyhtiön sisäpihalle ja raiskasi tämän.

Molemmissa tapauksissa mies puhui naisille englantia.

- Tekijä oli yrityspaikalla puhunut esimerkiksi sellaisia asioita kuin 'shut up or I will shoot you' ja muutamia vastaavia uhkauksia englanniksi, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Jyri Hiltunen Helsingin poliisista.

Raiskaaja on mahdollisesti näytellyt ulkomaalaista.

- On mahdollista, että hän on esiintynyt ulkomaalaisena, mutta se ei ole varmaa, Hiltunen sanoo.

Tekijä oli sanonut naisille nimekseen Henrik. On epävarmaa onko nimi aito vai keksitty.

Mies on 20–30 -vuotias, normaalivartaloinen ja pituudeltaan noin 180 cm. Miehellä on vaaleat lyhyet hiukset. Hänellä oli yllään vaaleat farkut ja kirjava huppari.

Tekijän tuntomerkit:

- 175-180 cm
- normaalivartaloinen
- vaalea siilitukka
- vaaleat kulmakarvat
- ei partaa tai viiksiä
- vaalean kirjava armeijatyyppinen huppari
- vaaleat farkut
- skeittikengät

- On myös mahdollista, että henkilölle on tullut kasvoihinsa ruhje, koska toinen naisista muistelee potkaisseensa miestä kasvoihin ja hänellä oli bootsit jalassa, Hiltunen sanoo.

Mikäli olet nähnyt kyseisen henkilön tai tiedät jotain tapahtumista, ota yhteyttä poliisiin.

09 189 53 59

Heinolassa törkeä ryöstönyritys

HEINOLA
2.7.2008

Heinolassa tapahtui keskiviikkona 2.7. erittäin törkeä ryöstönyritys. Tapahtumapaikka on Vuorikadulla, Tommolan kaupunginosassa sijaitseva Siwa-myymälä.

-Kauppaan tulee tummiin pukeutunut mies, joka on peittänyt kasvonsa huivilla ja aurinkolaseilla. Hän hyökkää kassalla olleen asiakkaan kimppuun ja laittaa puukon tämän kaulalle, kuvailee tapahtunutta nuorempi konstaapeli Henri Pajamäki Heinolan poliisista.

Uhatuksi tullut asiakas pääsee kuitenkin pakenemaan hyllyjen väliin. Tämän jälkeen tekijä käy tuulikaapissa mutta palaa saman tien yrittämään kassakonetta auki. Hän jää kuitenkin saaliitta ja poistuu nopeasti paikalta.

Kaupassa olleet kolme myyjää ovat samaan aikaan poissa kassoilta muissa tehtävissä.

- Tämä tapahtui vähän ennen sulkemisaikaa, jolloin tekijällä mahdollisesti on ollut tiedossa, että kaupassa on vain vähän henkilökuntaa ja muita asiakkaita, ja näin ollen kiinnijäämisriski on pienempi, Pajamäki arvioi.

Ryöstäjä oli huutanut kauppaan tullessaan, että tämä on ryöstö. Muuta hän ei ollut puhunut koko tapahtuman aikana. Välikohtaus oli nopeasti ohi. Tekijä on saattanut olla alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

-Valvontakameroiden kuvan perusteella tekijä oli hätääntyneen oloinen. Hänen tekemisestään puuttui määrätietoisuus, Pajamäki sanoo.

Törkeä ryöstönyritys ei ole selvinnyt. Heinolan poliisi kaipaakin vinkkejä vaarallisen höyrypään henkilöllisyydestä. Tekijällä oli musta huivi, aurinkolasit, musta nahkatakki, mustat reisitaskuhousut ja maihinnousukengät, joiden lahkeet olivat varsien sisäpuolella.

0800 14 555

Raiskaajan uhreja etsitään Porvoossa

PORVOO
2000-luku

Porvoon poliisi tutkii poikkeuksellista, jopa vuosikymmenen jatkunutta seksuaalirikosten sarjaa. Tekijä on vuonna 1966 syntynyt mies ja hän on tällä hetkellä vangittuna. Poliisi kaipaa kuitenkin kipeästi tietoa hänen uhreistaan, sillä moni tapaus on vielä selvittämättä. Kaikkien uhrien lukumäärää ei tarkkaan tiedetä.

Tekijä on houkutellut autoonsa huomattavassa humalassa olevia naisia ravintoloiden läheisyydestä eri paikkakunnilla. Pääasiassa raiskaaja on toiminut Helsingin, Vantaan, Tuusulan, Keravan ja Järvenpään alueilla. Hän on usein ajanut uhrit Porvoon alueelle.

- Useissa tapauksissa nainen on kuvitellut nousevansa taksin kyytiin, sanoo Pauliina Suomela Porvoon poliisista.

Humalatilansa vuoksi nainen on usein nukahtanut tekijän autoon ja poliisilla on tiedossa tapauksia, joissa uhri ei ole ollut edes tietoinen häneen kohdistuneesta seksuaalisesta teosta. Syrjäiselle paikalle päästyään tekijä suorittaa tai pyrkii suorittamaan haluamansa seksuaalisen teon, jonka jälkeen hän poistaa naisen autosta ja hylkää hänet tapahtumapaikalle.

- Se on aina hirveä tilanne. Näillä naisilla ei ole aina edes sään vaatimia vaatteita mukana ja mahdollisesti kengätkin ovat jääneet miehen autoon. He ovat vieraassa paikassa ja usein heillä ei ole edes kännykkää mukana, että voisivat soittaa apua, Pauliina Suomela kertoo.

Poliisi toivoo, että kaikki näistä tapauksista jotain tietävät ilmoittautuisivat. Tietoja kaivataan esimerkiksi uhrien ystäviltä ja omaisilta. Lisäksi kaivataan autoilijoita, jotka mahdollisesti ovat antaneet järkyttyneelle ja sekaisen oloiselle naiselle kyydin.

- Aika monia naisia on löydetty tutkinnan edistyessä. Häpeissään ei todellakaan tarvitse olla. Se ei ole näiden naisten oma vika mitä heille on tehty. Olisi erittäin tärkeätä tavoittaa kaikki uhrit, jotta oikeus tapahtuu, Suomela vetoaa.

019 548 66 36

Lätäkkösurman uhrin liikkeet arvoitus

TAMPERE
10.9.2008

Poliisi kaipaa vihjeitä tamperelaisen Pertti Saarisen liikkeistä. Saarinen löydettiin 10. syyskuuta makaamasta työmaamontusta alle metrin syvyisestä vedestä. Paikka on aivan ydinkeskustan vieressä rautatieaseman ja Tullintorin alueen kupeessa.

Saarinen oli lähtenyt kotoaan Kalevanpuistotieltä maanantaina 8. syyskuuta noin klo kuuden aikoihin alkuillasta. Tämän jälkeen hänen liikkeistään ei ole varmaa tietoa.

Saarinen oli kertonut menevänsä lähistöllä olevaan ravintolaan. Kyseiseen ravintolaan hän ei kuitenkaan koskaan saapunut.

Tutkitaan henkirikoksena

Poliisi tutkii tällä Pertti Saarisen kuolemaa henkiroksena. Poliisilla on syytä epäillä, että Saarinen ei päätynyt lätäkköön oman toimintansa seurauksena.

- On syytä epäillä -kynnys on ylittynyt, sillä vainajasta löytyi pahoinpitelyn merkkejä, sanoo komisario Jari Kinnunen Tampereen poliisista.

Outo vaatetus

Saarinen oli liikkeellä vuodenaikaan nähden varsin oudosti pukeutuneena.

- Onhan se kummallista, sillä Saarinen on tietojemme mukaan aina pukeutunut lämpimästi, ja kuitenkin hän lähti niin kevyissä vaattteissa ulos. Se ei ollut hänen tapojensa mukaista, Kinnunen kertoo.

Saarinen tunnettiin rauhallisena miehenä. Hän oli eläkkeellä oleva ex-rakennusmestari, joka pysytteli tiiviisti omissa oloissaan kotikulmillaan. Surman motiivista ei ole tällä hetkellä tietoa.

Näitkö sinä Pertti Saarisen 8.9. - 10.9. välisenä aikana?

071 874 58 00

Törkeä pahoinpitely Hämeenlinnassa

HÄMEENLINNA
2.8.2008

Mies oli viettänyt lauantai-iltapäivää Hämeenlinnan Nummen kaupunginosassa sijainneessa Irwin-pubissa, joka tunnetaan nykyisin nimellä Wanha-Nummi. Noin kello 17.00 aikaan hän lähti kävelemään kotia kohti Sammontien kautta Kuiskaajanpolkua pitkin.

Pian miehen kimppuun hyökkäsi mieskolmikko, joka tuli paikalle metsän suunnasta, paikalla sijaitsevan sähkömuuntajan takaa. Kolmikko kaatoi uhrin, minkä jälkeen häntä lyötiin ja potkittiin.

Uhrin kuvauksen mukaan tekijät ovat 20-30-vuotiaita miehiä. Kaksi heistä on pitkiä, arviolta 180-senttisiä, ja hoikkia. He ovat kapeakasvoisia ja pukeutuneet tapahtumapäivänä tummiin vaatteisiin. Kolmikon kolmas jäsen sitä vastoin on lyhyt, noin 160-165 -senttinen ja vartaloltaan huomattavan lihaksikas. Uhri muistelee, että kolmannella miehellä oli yllään harmaa t-paita. Miehen hiukset olivat myös harmahtavat, samoin kuten hailakat silmätkin.

Uhri sai pahoinpitelyn seurauksena kaularankavamman. Poliisi kaipaakin nyt vihjeitä tapauksesta. Tapahtumapaikalle on lähes suora näköyhteys viereisestä kerrostalosta, ja tapahtumalauantai oli kaunis, alueella liikkuneita pyydetään kaivelemaan muistiaan.

Oletko nähnyt tai kuullut jotain? Tunnetko miesjoukon, joihin edellinen kuvaus sopisi. Kerro tietosi Poliisi-TV:n vihjenumeroon.

071 873 77 24

Pohjasta anastettiin perämoottoreita

POHJA
23. - 24.7.2008

23. - 24.7. välisenä yönä anastettiin yhdeksän perämoottoria veneliikkeen pihalla olleista veneistä Pohjassa Borgbyntiellä. Moottoreista vanhin oli vuosimallia 2005 ja muutama niistä oli uusi. Moottorien yhteisarvo yli 30 000 euroa.

Vartioimisliikkeen vartija oli noin kello 03.00 tehnyt havainnon virolaisesta matkailuautosta, joka oli pysäköitynä firmaa vastapäätä olevan kiinteistön paikoitusalueelle. Vartija oli nähnyt myös yhden miehen juoksevan venefirmalta matkailuautolle. Tämän jälkeen auto poistui paikalta. Matkailuauton rekisterikilvet oli peitetty punaisella kankaalla.

071 873 62 39

Nuori nainen raiskattiin Tampereella

TAMPERE
30.1.2008

Tampereen poliisi kaipaa vihjeitä aamuyöstä, keskiviikkona 30.1.2008 tapahtuneeseen raiskaukseen.

Vuonna -89 syntynyt nainen lähti tammikuun lopulla ystävättärensä kanssa viettämään iltaa. Kohteena oli Ravintola Cabaret, osoitteessa Kirkkokatu 10. Naiset saapuivat paikalle noin kello 23 ja päivämäärä oli vielä tuolloin tiistai 29.1.2008. He juhlistivat iltaa muutamilla drinkeillä. Kohtuullisesta alkoholin määrästä huolimatta epäillyn raiskauksen kohteeksi joutuneen asianomistajan muistikuvat ravintolavierailusta - ja varsinkin sen lopusta - ovat täysin hämärän peitossa.

Nainen ei tiedä, kuinka hän on ravintolasta poistunut. Ravintola Cabaretin narikan valvontakameran mukaan hän otti takkinsa noin 03.45 ja poistui muutaman minuutin kuluttua kolmen miehen seurassa. Seuraavan kerran nainen havahtui sängystä, tuntemattoman miehen alta. Mies oli tuolloin yhdynnässä asianomistajan kanssa. Naisen kertomuksen mukaan raiskaus tapahtui osoitteessa Ritakatu 3. Ritakatu on Teiskontien poikkikatu ja sijaitsee lähellä Tampereen yliopistollista sairaalaa.

Epäilty tekijä on suomalainen, noin 20-vuotias mies. Hänellä on tumma, lyhyt tukka. Asianomistaja kuvaa miestä hiljaiseksi ja "tavallisen oloiseksi".

Ravintola Cabaretin valvontakamera siis tallensi naisen poistumisen. Asianomistaja ei muista aamuyön tapahtumista mitään ja siksi poliisi haluaisi tietää kuvassa näkyvien kolmen miehen henkilöllisyyden. Heidän tiedetään lähteneen ravintolasta naisen kanssa, joten poliisi olettaa heillä olevan tietoa naisen liikkeistä tämän jälkeen.

071 874 56 88

Pöytähopeiden omistajaa etsitään

KANGASALA
huhtikuu 2008

Kangasalan poliisin haltuun on päätynyt arvokkaita isännättömiä pöytähopeita sisältänyt salkku. Poliisin mukaan esineet ovat löytyneet rikostutkinnan yhteydessä henkilöltä, jolle ne eivät arvattavasti kuulu. Hopeiden omistajaa tai esineistä jotakin tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Kangasalan poliisiin.

071 874 63 50

Ravintolan tuhopoltto Nastolassa

NASTOLA
21.2.2008

Palokunta sai hälytyksen Nastolaan Aurantielle torstaina 21.2. kuuden aikaan aamulla. Ravintola Marilyn tuhoutui palossa pahoin, vaikka palo saatiin sammutettua nopeasti. Poliisilla on vankka epäilys siitä, että palo sytytettiin tahallaan.

Ennen palon syttymistä ravintolaan oli murtauduttu ja sieltä oli anastettu kassarahat. Ilmeisesti paikalla oli oleiltu melko pitkään. Palo oli sytytetty polttonestettä apuna käyttäen, ehkä juuri murron peittelemiseksi. Palo on kuitenkin levinnyt niin rajusti, että paikalle on jäänyt murtovälineiden lisäksi tekijöiden omaisuutta.

Poliisi kaipaa vihjeitä tavaroiden omistajista

Palopaikalta löytyi muun muassa erikoinen mustavalkoinen päässä käytettävä kangashuivi, harmaa olkahihnallinen laukku, jossa on myös keltaista, ja sininen Adidas-merkkinen toppatakki.

Poliisi kaipaa nyt tietoja tavaroiden omistajista tai havaintoja oudoista liikkujista Nastolassa ja Marilynin liepeillä tapahtumayönä, puolenyön ja aamukuuden välillä. Marilyn ei ollut auki tuhopolttoa edeltävänä iltana.

Tekijöitä on ollut enemmän kuin yksi, ja he ovat voineet poistua välillä Marilynistä esimerkiksi hakemaan polttonestettä. Luultavasti tekijät ovat poistuneet paikalta kokonaan vain vähän ennen palon havaitsemista.

Kerro havainnoistasi Poliisi-TV:n vihjenumeroon tai suoraan Lahden poliisille.

03 858 31 20

Tampereen Markantalon murto

TAMPERE
19.3.2008

Markantalon kodinkoneliikkeeseen Tampereen Lielahdessa, osoitteessa Sellukatu 30, tehtiin 19.03.2008 klo 03.00 ja 04.00 välisenä aikana murto ja liikkeestä anastettiin erilaista elektroniikkaa kymmenien tuhansien eurojen arvosta.

Markantaloon oli murtauduttu katon kautta. Liikkeestä anastettiin matkapuhelimia, kameroita ja kannettavia tietokoneita.

Murto tapahtui 19.3.08 klo 03.00 ja 04.00 välisenä aikana.

Tekijät ovat liikkuneet mahdollisesti Lielahden alueella tiistaina 18.3. päiväaikaan.

Poliisi pyytää yleisöltä apua rikoksen selvittämisessä. Oletko joku kuvissa esiintyvistä miehistä tai tunnistatko jonkun kuvissa esiintyvistä? Poliisi pyytää henkilöitä ilmoittautumaan, sillä heillä saattaa olla tietoa, josta on apua rikoksen tutkinnassa.

Jos tunnet jonkun kuvien henkilöistä, soita Poliisi-TV:n vihjenumeroon tai suoraan Tampereen poliisille.

071 874 56 85

Katon kautta tavarataloon Kaarinassa

KAARINA
18.3.2008

Kaarinan Ravattulan K-Citymarketiin murtauduttiin pimeän turvin 18. maaliskuuta eli pääsiäisviikolla, tiistaiyönä kello 02.00 - 03.30. Murtomiehet tekivät kattoon reiän, jonka kautta yksi heistä laskeutui köyden avulla kodintekniikkaosastolle.

Varas rikkoi lasivitriinin, josta pakattiin tavarakasseihin kännyköitä, pelikonsoleita, digikameroita, navigaattoreita ja kannettavia tietokoneita. Tuotteiden yhteisarvo on yli 10 000 euroa.

Tyhjennettyään vitriinin varkaat poistuivat katon kautta. Myymälässä olleen murtomiehen lisäksi mukana on ollut ainakin yksi henkilö ottamassa tavarakasseja vastaan katolla, mutta tekijöitä on voinut olla useampiakin. Varkailla on luultavasti ollut Citymarketin lähistöllä auto, jolla he ovat jatkaneet matkaa.

Varkaat välttivät hälytykset

Varkaat onnistuivat välttämään hälytyslaitteet, ja murron havaitsi vasta aamulla vartija, joka tuli avaamaan kauppaa.

K-Citymarket Oy:n turvallisuuspäällikkö Juha Viinikka kertoo hälytysjärjestelmän olleen kytkettynä asianmukaisesti. Järjestelmässä on kuitenkin sattumalta ollut aukko, josta murtomiehet ovat olleet tietoisia. Silti varkailla on ollut runsaasti tuuria mukanaan, että murto onnistui. Nyt järjestelmä on tarkistettu sekä Ravattulan K-Citymarketissa että muissa tavaratalossa, joten vastaava yritys ei enää onnistuisi.

Turvakameroita myymälässä vieraillut varas ei kuitenkaan onnistunut välttämään. Hän on vartaloltaan lyhyt ja hintelä, ja hänellä on päällään erikoinen ruudullinen takki.

Kaarinan poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja tapahtumayöltä. Kerro havainnoistasi Poliisi-TV:n vihjenumeroon tai suoraan Kaarinan poliisille.

071 874 73 00

Anastettu kairauskone

HELSINKI
6. - 7.4.2008

Helsingin Haagassa, osoitteesta Nuijamiestentie 5, varastettiin 6.-7.4. välisen yön aikana vihreä Iveco-merkkinen kuorma-auto, jonka rekisterinumero on AFJ - 276 sekä kuvassa näkyvä yksilöllisesti rakennettu kairauskone. Koneen merkki on KN 2002 L2 ja sen arvo on noin 150 000 euroa.

Edellämainittujen lisäksi vorojen matkaan lähti myös Atlas Copco XAS-96- merkkinen hinattava kompressori, jonka väri on keltainen ja arvo n. 15 000 euroa.

Sekä Ivecon että kairauskoneen kyljissä on teksti "Pohjatekniikka Oy". Kaikki tiedot ja havainnot arvokkaista laitteista poliisin vihjenumeroon.

09 189 54 79

Vastasyntyneen murha Tukholmassa 21.12.2002

TUKHOLMA
21.12.2002

Lauantaina joulukuun 21. päivä vuonna 2002 tehtiin Tukholman keskustan ulkopuolella Kungsängenissä kaamea löytö. Alikulkutunnelin suulta löydettiin lakanaan kääritty vastasyntynyt lapsi. Lapsi oli kuollut.

- Lapsi oli henkirikoksen uhri, eli Ruotsin lain mukaan hänet on murhattu, kertoo jutun suomalaisena yhteyshenkilönä toimiva vanhempi rikoskonstaapeli Crista Granroth Helsingin väkivaltarikosyksiköstä.

Oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa todettiin, että lapsi oli kuollessaan ollut muutaman tunnin ikäinen. Lapsen lyhyt elämä ohjasi ruotsalaisia tutkijoita epäilemään, että hän syntyi, kuoli ja kuljetettiin löytöpaikalleen saman päivän aikana.

- Lapsi oli täysiaikainen, eikä hänessä ollut mitään rakenteellisia epämuodostumia. Koska lapsi oli täysiaikainen, on voitu laskea että hänet on hedelmöitetty maaliskuussa vuonna 2002.

Löytöpaikkaa lähinnä sijaitsi Arken seurakunnan raamattuopiston opiskelija-asuntola. Asuntolan ikkunoista näki suoraan löytöpaikalle. Matkaa löytöpaikalle on noin 40 metriä.

-Tuohon aikaan opistolla oli 20 opiskelijaa Norjasta, Ruotsista ja Suomesta. Suomesta opiskelijoita oli 12. On hyvin mahdollista, että äiti on tullut raskaaksi täällä Suomessa ja lähtenyt sitten Ruotsiin synnyttämään lasta, arvioi Granroth.

Arkenin Suomen seurakunnan jäsen Päivi Helenius oli juuri tuohon aikaan opiskelemassa Tukholman Arkenissa. Hän muistaa myös muut paikalle olleet opiskelijat, ja hänen muistikuvansa mukaan kukaan heistä ei ollut raskaana. Heleniuksen mukaan asuntola sijaitsi kuitenkin sellaisella alueella, josta oli paljon yhteyksiä Suomeen. Brunnassa asuu paljon ruotsinsuomalaisia.

Ruotsin poliisin laajoista tutkimuksista huolimatta lapsen hylännyttä äitiä ei koskaan löydetty. Tapaus sai runsaasti huomiota myös mediassa – turhaan. Kaikki muuttui runsas vuosi sitten.

- Tammikuun 5. päivänä vuonna 2007 soitettiin peräkkäin Ruotsin poliisin tiedotuspuhelimeen, Tukholman poliisiin ja Norrortin poliisipiiriin. Kaikissa puheluissa soittajana oli nainen, valottaa Granroth.

Poliisille soittanut nainen ei kertonut nimeään, minkä lisäksi hän soitti salatusta numerosta. Hän puhui ruotsia vahvalla suomalaisella aksentilla. Hän itki puheluiden aikana.

Nainen kertoi olevansa alikulkutunnelin suulle hylätyn lapsen äiti. Hän kertoi synnyttäneensä lapsen kotona, ja alkaneensa imettämään sitä. Jossain vaiheessa paikalle oli tullut lapsen isä, joka oli vienyt lapsen mukanaan. Naisen kertoman mukaan hän ei enää koskaan nähnyt kumpaakaan.

Nainen antoi keskustelujen aikana tapahtumasta tietoja, jotka olivat vain poliisin hallussa – eli hän oli todennäköisesti lapsen äiti. Hän totesi keskusteluissa asuvansa pääasiassa Suomessa, mutta majailevansa aina silloin tällöin myös Ruotsissa.

Puhelinkeskustelujen aikana nainen totesi, ettei hän ole puhunut asiasta kenenkään kanssa. Hän on siis elänyt tekonsa kanssa yli viisi vuotta. Aika on ilmeisesti ollut hänelle hyvin rankkaa, ja soittohetkellä hänen elämässään on voinut olla myllerryksiä. Puhelinsoittojen perusteella voidaan päätellä, että juuri tuohon aikaan hän on tahtonut puhua asiasta.

Tuota äitiä kehotetaan nyt ottamaan uudelleen yhteyttä poliisiin - joko täällä Suomessa tai Ruotsissa. Lisäksi toivotaan kaikkia jotain hänestä tietäviä kertomaan tietonsa. Yhteyttä voi ottaa Poliisi-TV:n vihjepuhelimeen.

Kriminalinspektör Sture Olovsson tar emot information om fallet på telefon +46 733 31 50 54.

0800 14 555

Tampereella ammuttiin linja-autoja

TAMPERE
helmi-maaliskuu 2008

Tampereella ammuttiin ensimmäisen kerran linja-autoja sunnuntaina 24. helmikuuta. Tuolloin pääkohteena olivat linja-autot, joista kuusi sai osumia. Sen lisäksi ammuttiin yhtä henkilöautoa. Linja-autot valittiin kohteeksi todennäköisesti suuren kokonsa takia.

Ammunnat tapahtuivat Kalevantiellä, lähellä Kalevankankaan hautausmaata. Paikalla ammuttiin kahteen eri otteeseen, ensin noin kello 13. 50 henkilöautoa ja kello 16.20 - 16.40 välisenä aikana linja-autoja. Luodit rikkoivat muun muassa linja-auton ikkunan. Silminnäkijöiden mukaan tekijäjoukko koostui nuorista.

Yksi linja-auton kyydissä ollut silminnäkijä oli huomannut metsikössä 4 - 6 hengen ryhmän, joilla oli ollut mukanaan kiväärin näköinen ase. Aseella ampunut henkilö oli pukeutunut vihertävään takkiin, jonka olkapäillä oli tummansinistä. Hieman myöhemmin nähtiin Kissanmaantiellä joukko nuoria, joilla oli mukanaan kiväärin näköinen ase. Tämä joukko oli pukeutunut maastokuvioisiin vaatteisiin.

Poliisin hallussa on luoti, joka jäi kiinni rikkiammuttuun ikkunaan. Luoti on varmuudella ilmakiväärin luoti, joten ampuma-aseena on käytetty ilmakivääriä. Tavallisella harrastajailmakiväärillä ei autojen ikkunoita saa rikki, joten käytetty ase on todennäköisesti niin sanottu tehoilmakivääri, joissa käytetään raskaampia luoteja. Näissä kivääreissä myös luodin lähtönopeus on huomattavasti suurempi kuin tavallisissa ilmakivääreissä.

Poliisitutkinta ehkäisi uudet ampumatapaukset, kunnes 8.3. helisi taas. Tällä kertaa kohteena olivat henkilöautot. Vakavammin vaurioitettiin kahta autoa. Ensin ammuttiin kello 18.10 Naistenlahdenkadulla taksia, jossa oli asiakas kyydissä. Seuraavan kerran ammuttiin henkilöauton takalasi rikki Hervannan valtaväylällä kello 20.05.

Näissä ampumisissa käytetyn aseen tyypistä ei ole varmuutta. Poliisin mukaan ei ole varmuutta siitä, että kyseessä on sama tekijäryhmä, vaikka se on hyvin mahdollista. Varmaa on kuitenkin se, että tapaukset ovat saaneet aikaan ikävän lieveilmiön.

Poliisille on nimittäin tehty ilmoituksia, joiden mukaan kuula-aseilla on ammuttu liikkuvia autoja. Kuula-aseet eivät saa aikaan vastaavaa tuhoa, mutta on selvää että nämä kaksi ampumasarjaa ovat innoittaneet kuula-aseiden käyttäjiä ampumaan autoja. Poliisi toivoo, että vanhemmat kävisivät asian läpi lapsiensa kanssa, ettei edes näillä kuula-aseilla ammuttaisi autoja. Jopa kuula-aseen osuman aiheuttama pelästyminen voi johtaa ajoneuvon hallinnan menettämiseen, mistä voi seurata liikenneonnettomuus.

Eniten poliisia huolettaa tällä hetkellä se, että kohteeksi otetaan ihmiset. Vaikka suurin osa Suomessa myydyistä ilmakivääreistä on heikkotehoisia harrasteaseita, on näissä tapauksissa käytetyt ilma-aseet hyvin voimakkaita, jopa voimakkaampia kuin pienoiskivääri. Esimerkiksi voimakkaimpien ilmakiväärien luotien lähtönopeus on 400 metriä sekunnissa, mikä on suurempi lähtönopeus kuin heikoimmissa pienoiskivääreissä.

Mikäli näillä voimakkailla ilmakivääreillä vahingoitetaan toista ihmistä, puhutaan aivan toisesta rikosnimikkeestä – pahimmillaan henkirikoksesta. Poliisin tekemissä vertailuissa tehoilmakiväärin luodin on todettu läpäisevän jopa sian kalloluut 34 metrin päästä ammuttuna. Poliisin mukaan näissä Tampereen ampumatapauksissa voikin olla kyse siitä, ettei tiedetä kuinka voimakas ase on ja kuinka läpäisytehokkaita niissä käytettävät luodit ovat.

Poliisi toivoo yhteydenottoja jotain näistä tapauksista tietäviltä henkilöiltä – ennen kuin tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi.

0800 14 555

Lappeenrannan kultasepänliikkeen murto

LAPPEENRANTA
1.3.2008

Lappeenrannassa oli liikkeellä maaliskuun ensimmäisenä yönä hyvin ammattitaitoisia varkaita. He olivat tutustuneet kohteensa turvajärjestelyihin hyvin, ja selvittäneet myös lähistöllä olevien valvontakameroiden sijainnit. Ilmeisesti ainoa heidät yllättänyt tekijä oli vartijan nopea saapuminen paikalle.

Turvatiimin vartija sai hälytyksen keskukselta kello 3.24, ja oli minuutissa paikalla. Heti kultasepänliikkeen eteen saapuessaan, hän huomasi että kyseessä oli murto.

Rikolliset olivat murtautuneet koko talon läpi johtavaan rappukäytävään ja poistaneet tieltään kaksi ovea, ennen kuin edes pääsivät liikkeen ikkunan luo. Valmentautumista kuvaa sekin, että vartijalla ei ollut mitään mahdollisuutta estää heitä.

Murtovarkaat työskentelivät porttikäytävän puolella olevan näyteikkunan luona. Heidän ja vartijan välissä oli lukittu pleksiovi, jonka avaamiseen vartijalla ei ollut mitään mahdollisuutta - hän saattoi vain tehdä havaintoja sen toiselta puolelta.

Varkaat huomasivat vartijan hyvin nopeasti ja lähtivät pakoon lähes yhtä nopeasti. He eivät keskustelleet tai huutaneet keskenään, vaan lähtivät paikalta välittömästi - eli rikospaikalta poistumista oli harjoiteltu.

Pako oli yhtä hyvin suunniteltu kuin itse murto. Tekijät juoksivat talon läpi ja poistuivat rakennuksesta takaoven kautta. Vaikka vartija kiersi rakennuksen autolla, hän ei enää nähnyt tekijöitä toisella puolella.

Paikalla olleen silminnäkijän mukaan tekijät juoksivat Koulukaudun yli kulmauksessa olevan talon pihaan. Sen jälkeen heidän liikkeistään ei tiedetä.

Poliisi ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että tekijät voisivat olla paikkakuntalaisia. Tekijöiden valmistautuminen ja ammattitaitoisuus viittaa kuitenkin myös siihen, että rikolliset voivat olla kotoisin Venäjältä. Poliisilla on tutkintalinjoja auki molempiin suuntiin.

Saaliikseen tekijät saivat 23 kelloa, joiden myyntihinta kohoaa yli 40 000 euroon. Ryöstettyjä kelloja on kolmea eri merkkiä: Raymond Weil, Ebel ja Swiss Novus. Kellot ovat suhteellisen helppoja tunnistaa, minkä lisäksi Swiss Novus-merkkisiä kelloja myy Suomessa vain ryöstön kohteeksi joutunut kultakauppaketju. Tässä kellojen tunnisteet:

RAYMOND WEIL:

2321-STS-00985
5390-STP-50001
5790-P-97001
5790-ST-97001
9430-STS-00995
9630-STS-00995
9741-ST-00915
5381-STP-00308
5590-ST-50001
9341-ST-00307

EBEL:

8256F21/9925
9256F24/99825


SWISS NOVUS:

20032BI-6M
75018QUQ4
P7981BIM-CH
P7998BIM
P8037STM
P8038PLM
2597PL-2
P7982BIM-CH (2 KPL)
P7982STM
P8005PLL


Poliisilla on hallussaan esineitä, jotka jäivät tekijöiltä rikospaikalle tai sen lähistölle. Heidän tuntomerkeistään tiedetään sen verran, että kyseessä on ilmeisesti kolme miestä, joista kaksi oli pukeutunut tummaan huppariin. Kolmannella oli yllään vaaleampi, ilmeisesti vaaleansininen huppari ja samanväriset löysät hupparin housut. He ovat kaikki pituudeltaan noin 170 - 175-senttisiä.

Poliisin mukaan vastaavanlaiset tapaukset ovat Lappeenrannassa harvinaisia. Vielä harvinaisemmaksi tapauksen tekee rikollisten perehtyneisyys asiaan: he tiesivät muun muassa sen, miten välttää kaikki lähistöllä olevat valvontakamerat. Tekijät olivat myös hyvin nopeita, sillä vain pari minuuttia hälytyksestä paikalle olivat sekä vartija että poliisit.

Tällä hetkellä poliisi kaipaa havaintoja tekijöistä tapahtuman jälkeen ja tietoja heidän mahdollisesti käyttämästään kulkuneuvosta. Lisäksi poliisi toivoo yhteydenottoa, jos näitä kelloja kaupataan epäilyttävissä olosuhteissa.

071 873 70 04

Jyskän varastomyymälän murto Jyväskylässä

JYVÄSKYLÄ
1.2.2008

Jyväskylässä sijaitsevan Jyskän varastomyymälän henkilökunta meni rauhallisena nukkumaan tammikuun viimeisenä päivänä. Helmikuun ensimmäisenä päivänä heitä odotti ikävä yllätys. Ensimmäisenä paikalle tullut henkilökunnan edustaja huomasi että liikkeeseen oli murtauduttu ja siellä ollut paloturvakaappi oli murrettu auki.

Valvontakameran kuvien ja teknisten tutkimusten perusteella on pystytty päättelemään, että murto alkoi torstain ja perjantain välisenä yönä noin kello 2.20. Tekijöitä oli ilmeisesti vain yksi. Hän onnistui lamauttamaan hälytysjärjestelmän katkomalla johtimia. Poliisin mukaan asialla oli ammattitaitoinen tekijä.

Tekijän ammattitaidosta kertoo lisäksi se, että hän tiesi miten päästä liikkeen pihalle. Vaikka myymälä näkyy läheiselle moottoritielle, sinne ei pääse moottoritieltä autolla - eli tekijä on selvittänyt kulkureittinsä kohteeseen tarkkaan. Myös sisätiloissa mies tiesi mitä teki, eli hän on mahdollisesti käynyt tutustumassa kohteeseen aikaisemmin.

Kommandopipo päässään sisälle tullut henkilö otti liikkeestä järeät työkalut ja alkoi murtaa toimistotiloissa ollut paloturvakaappia. Yrittäjän huonoksi onneksi paloturvakaapissa oli merkittävä summa rahaa, joka oli tarkoitus viedä pankkiin seuraavana päivänä. Rahat uskallettiin jättää, koska liikkeessä on kattava valvontajärjestelmä, johon kuului useita kameroita sekä sisätiloissa että ulkopuolella.

Poistuessaan paikalta mies tallentui yhteen näistä valvontakameroista, vaikka hän yritti rikkoa sitä. Kameran kuvissa näkyvä tekijä on noin 40 - 50-vuotias, tummiin vaatteisiin pukeutunut vatsakas mies, jolla mahdollisesti on parta. Hänen käytössään olevasta kulkuneuvosta ei ole tietoa.

Tapahtuman jälkeen Jyskän varastomyymälän hälytysjärjestelmiä on entisestään tehostettu. Mikäli järjestelmää nykyään yritetään ohittaa, lähtee siitä langaton hälytys vartiointiliikkeeseen ja poliisille.

Ammattitaidostaan huolimatta mies jätti kuitenkin tekopaikalle esineitä, joiden perusteella hänet voidaan tuomita. Valvontakameran kuvien lisäksi miehestä on tallessa hajutunniste, joka tulee olemaan tärkeä osa lopullista tunnistusta. Kun tekijä saadaan kiinni, hänen paikalla olonsa voidaan pätevästi osoittaa tunnistuskoirilla juuri tuon näytteen perusteella.

Poliisin mukaan kyseessä voi olla myös ulkopaikkakuntalainen tekijä. Tapauksen ratkaiseva vihje on tällä kertaa erityisen merkityksellinen, sillä yritys on luvannut oikean vihjeen antajalle palkkion.

014 313 53 58

Tyrmäystipparaiskaaja Tampereella

TAMPERE
alkuvuosi 2008

Talven aikana Tampereella on tapahtunut ainakin kuusi raiskausta ja kaksi raiskauksen yritystä, joissa epäillään käytetyn tyrmäystippoja.

Raiskaukset on tehty ilmeisesti niin, että uhrien juomiin on baarissa sujautettu jotain huumaavaa ainetta, jota tähän mennessä ei ole onnistuttu tunnistaa. Uhreja on luultavasti tarkkailtu ja heidän poistuessaan ravintolasta sekavassa tilassa, heidät on otettu kyytiin ja käytetty seksuaalisesti hyväksi.

Komisario Jari Kinnunen Tampereen poliisista kertoo, että kaikille tapauksille yhteistä on se, että uhrit ovat pääsääntöisesti olleet nuoria, 1980-luvun lopussa syntyneitä naisia.

-Toinen yhdistävä tekijä on se, että kaikki uhrit ovat kertoneet, ettei heiltä normaalisti mene muisti muutaman, tai jopa yhden ravintola-annoksen jälkeen, kuten nyt on tapahtunut, Kinnunen kertoo.

Hengenvaara lähellä

Kaikkien tapahtumien alkupiste on ollut Tampereen keskustassa, useimmiten nuorten suosimissa baareissa. Kun uhrit ovat selvinneet huumauksesta, he ovat löytäneet itsensä vieraista paikoista ympäri Tamperetta. Kaikki merkit ovat viitanneet siihen, että heidät on raiskattu.

-Tapauksia voi olla enemmänkin, ja toivommekin nyt että kaikki, jotka tietävät tapahtumista mitään, kertoisivat poliisille tietonsa. Onko uhrin seurassa kenties pyörinyt vieras mies, tai joukko miehiä, ja millaisessa seurassa uhri on poistunut ravintolasta.

Raiskaajat on nyt saatava kiinni, ettei ketju pääse jatkumaan. Raiskaus on vakava rikos, mutta hengenvaara on myös läsnä.

-Drinkeissä käytetään usein energiajuomia, jotka kiihdyttävät sydämen toimintaa. Kun samalla elimistöön annetaan vierasta kemikaalia, joka hidastaa sydämen toimintaa, voi vaara olla todellinen, komisario muistuttaa.

Hän jatkaa samaan hengenvetoon, että on tärkeä pitää huolta kavereistaan baari-illan aikana.

-Vanha suomalainen sanonta "kaveria ei jätetä" pätee nyt erityisen hyvin.

SOITA TIETOSI POLIISI-TV:N VIHJENUMEROON tai suoraan Tampereen poliisiin.

0800 14 555

Jämsänjokilaakson murrot

JÄMSÄNJOKILAAKSO
29.12. - 30.12. 2007

Vuoden viimeisenä viikonloppuna murtauduttiin useaan kohteeseen Jämsänjokilaaksossa. Teota ajoittuvat lauantain 29.12. - sunnuntain 30.12. väliselle ajalle.

Ensimmäiset kohteet olivat Myllymäen teollisuusalueella Jämsänkoskella. Alueella murtauduttiin useiden yritysten tiloihin, ja eniten tavaraa vietiin Jämsän Kone Centerin varastosta, jossa tekijöiden mukaan lähti yhteensä 20 erilaista kodinkonetta. Varastoon päästiin rikkomalla ikkunan peittona ollut rakennuslevy, jonka jälkeen ulko-ovi oli mahdollista avata.

Anastetut tavarat olivat isoja, joten niiden kuljettamiseen tarvittiin myös iso kulkuväline. Sellainen löytyi läheisen yrityksen pihalta, Toyota Dyna -merkkinen lava-auto. Auton rekisterinumero on BLR-822.

Lava-auton omistavalla yrityksellä on alueella kameravalvonta. Tekijöiden ammattitaidosta kertoo se, että varkaat murtautuivat yrityksen tiloihin ja veivät mukaan myös kuvat tallentaneen muistiyksikön.

Varastettu auto löytyi hylättynä seuraavalla viikolla keskiviikkona Mäntäntien varresta.

Toisen kerran varkaat iskivät Ekosen teollisuusalueella seuraavana yönä, alkuillasta. Tällä kertaa matkaan lähti muun muassa sähkötöissä käytettäviä erikoistyökaluja Vattenfallin huoltoautoista. Samalla alueella murtauduttiin myös huonekaluliikkeen tavarakonttiin. Jämsän poliisin mukaan tekijät saattoivat olla samat, mutta kyseessä voivat olla eri tekijätkin.

Ajatus eri tekijäryhmistä perustuu siihen, että varastetut tavarat olivat hyvin erityyppisiä, jolloin niiden kuljettamiseen on käytetty erilaisia autoja. Tällä perusteella tekijät ovat voineet olla eri ryhmää, jotka ovat olleet kiinnostuneet eri tavaroista. Varmaa on kuitenkin se, että molemmissa tapauksissa kyseessä on ollut ammattilaiset, jotka ovat tienneet mitä hakea.

Viimeisen kerran iskettiin samana yönä, maanantain aamutunneilla UPM:n Kaipolan tehtaan parkkipaikalle. Useaan pysäköityyn autoon murtauduttiin ja niistä varastettiin sekä polttoainetta että dieseliä.

Uuden vuodenyön paukuttelujen jälkeen tehtiin silminnäkijähavainto, joka on ohjannut tutkijoita tiettyyn suuntaan.

Havainto tehtiin uudenvuoden päivän aamulla noin kello 11 aikaan Valkeajärventien tien tuntumassa, Ysitien välittömässä läheisyydessä. Havainnon mukaan ilmeisesti metsässä olleesta kätköpaikasta kannettiin raskaita kasseja pysäköityyn autoon. Autossa oli liettualaiset rekisterikilvet

Havainnon mukaan tavarat lastattiin noin vuoden 90 mallia olevaan Volkswagen Passattiin. Auto oli joko porrasperäinen tai farmarimallinen, väriltään punainen ja sen toinen etuparkkivalo oli rikki.

Samaisesta autosta on tehty lisähavaintoja ennen viikonlopun murtoja. Merkit viittaavat siihen, että murtautujat tekivät alueella tutkimusretkiä. Tätä olettamusta tukee se, että esimerkiksi Jämsän Kone Centerin varasto sijaitsee selvästi Jämsän keskustan ulkopuolella.

On mahdollista, että osa isokokoisista tavaroista on edelleen Suomessa, ja niitä yritetään kaupata täällä. Poliisi kaipaakin tietoja, onko vastaavia tavaroita kaupiteltu epämääräisissä yhteyksissä.

Jämsän poliisi kaipaa myös havaintoja Toyota Dynan liikkeistä tapahtuma-aikoihin, ja tietoja siitä millä kulkuneuvolla tekijät jatkoivat matkaa lava-auton hylkäyspaikalta.

Erityisen kiinnostunut Jämsän poliisi on kaikista havainnoista, jotka koskevat punaista, Liettuan rekisterikilvillä varustettua Volkswagen Passattia.

0800 14 555

Poliisi etsii kampaamon ryöstäjää

HELSINKI
11.1.2008

Helsingin Oulunkylässä tapahtui 11. tammikuuta törkeä ryöstö, jossa huonosti suomea puhunut ryöstäjä uhkaili parturin työntekijöitä teräaseella vaatien rahaa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut ryöstön yhteydessä.

Saatuaan saaliikseen pienen summan käteistä ryöstäjä pakeni paikalta juosten Siltavoudintietä, suuntanaan Ruutanankuja.

Poliisia kiinnostaa nyt, onko valvontakameran kuvassa näkyvällä tummalla miehellä yhteyttä tapahtuneeseen. Kuvan henkilö on pukeutunut samoin kuin ryöstäjä, tummaan collegehuppariin ja vaaleisiin, farkkujen tyyppisiin housuihin.

Mahdollisesti ulkomaalaistaustainen mies on noin 20-30-vuotias ja normaalivartaloinen. Pituudeltaan arviolta noin 170-senttinen.

Poliisi kaipaa kaikkia vihjeitä miehen liikkeistä tapahtuma-aikaan, ennen ryöstöä ja sen jälkeen. Vihjeet voi soittaa Poliisi-TV:n vihjenumeroon

0800 14 555

Poliisi pyytää yleisön apua pankkikorttivarkauksien selvittämiseen

KOKO SUOMI

lokakuu 2007 ->

Eri puolilla Suomea on tehty useita kymmeniä pankkikorttivarkauksia, joiden uhrit ovat pääasiassa ikäihmisiä. Eniten niitä on tehty Länsi-Suomen läänissä, mutta paljon myös muualla, lähes koko Suomen alueella. Varkauksien sarja on alkanut lokakuun lopulla, ja niitä on tullut ilmi yli 80. Omaisuusvahingot ovat yhteensä jo yli 100 000 euroa.Ilmeisesti liikkeellä on ainakin kaksi eri porukkaa. Varkaiden toiminta vaikuttaa hyvin ammattimaiselta. Ensin urkitaan tunnusluku pankkiautomaatilla asioivan henkilön olan yli tai jollain muulla tavoin. Sen jälkeen uhria seurataan sopivaan paikkaan, esimerkiksi kauppaan. Uhrin huomio kiinnitetään muualle esimerkiksi kysymällä tuotetietoja tai aiheuttamalla ovenpieleen ruuhka. On myös kysytty tietä ja levitetty näkyville iso kartta, jonka turvin lompakko on saatu anastettua.Lompakon viemisen jälkeen tili on tyhjennetty hyvin nopeasti myös luoton puolelta, jolloin saaliiksi on voitu saada useita tuhansia euroja. Sen jälkeen rötöstelyä ei ole jatkettu samalla paikkakunnalla, vaan on siirrytty muualle Suomeen.Poliisilla on muutamia selviä valvontakameran kuvia tekijöistä. Ryhmissä on ollut mukana useampia miehiä, mutta niissä on voinut olla myös naisia. Tekijät eivät puhu suomea, ja tuntomerkit viittaavat ehkä eteläeurooppalaisiin maihin. He ovat noin 30-vuotiaita, siististi pukeutuneita ihmisiä.Poliisi kaipaa yleisön apua valvontakameroiden kuvissa olevien ihmisten tunnistamiseen ja siihen, minkälaisilla ajoneuvoilla he liikkuvat. Poliisi haluaa myös varoittaa ihmisiä varkaista ja pyytää kiinnittämään huomiota ympäristöön pankkiautomaatilla. Kasseja ja lompakoita ei pitäisi jättää vahtimatta esimerkiksi ostoskärryihin.Vinkit voi kertoa lähimmälle poliisilaitokselle tai Poliisi-TV:n omaan vihjenumeroon.

0800 14 555

Lempäälässä yritettiin polttaa kirkko

LEMPÄÄLÄ
12.1.2008

Lempäälän Pyhän Birgitan kirkko yritettiin polttaa aamuyöllä 12. tammikuuta. Vartiointiliike sai ilmoituksen rikkoutuneesta ikkunasta kello 4.43, ja vartija tapasi paikalta 20-25 –vuotiaan, noin 180-senttisen, tummiin vaatteisiin pukeutuneen miehen. Mies pääsi pakenemaan.

Kirkon hautausmaan puoleinen ikkuna oli rikottu ja ikkunan väliin oli tungettu paperia, jota oli yritetty sytyttää tuleen.

Mies lähti juoksemaan kirkolta junaradan yli S-marketin ja Halkolan suuntaan. Hän on voinut liikkua Lempäälän keskustan liepeillä aamuyöllä ennen tuhotyön yritystä ja myöhemminkin samana aamuyönä. Havainnosta voi ilmoittaa Lempäälän poliisille numeroon 03 313 54530.

071 874 5800, 03 313 545 30

Arvokoruvarkaus Pirkkalassa

PIRKKALA
16.10.2007 klo 01.26

Pirkkalassa sijaitsevassa kauppakeskus Veskassa kävi ammattimaisia varkaita lokakuisena yönä.

-Puhelin soi kahden aikaan yöllä ja kun huomasin, että soittaja on Securitas, arvasin heti, että liikkeeseen on murtauduttu, kertoo Koruveska-liikkeen kauppias Sirpa Hirvonen.

Varkaat ovat todennäköisesti tiedustelleet tekopaikan hyvin, sillä Hirvonen oli sijoittanut kultaketjut myymälän toiseen päähän ja timanttisormukset toiseen päähän, jotta niiden varastaminen ei olisi niin helppoa.

Liikkeeseen oli murtauduttu ulkokautta ja sisällä ollut liikkeentunnistin aiheutti hälytyksen.

Kuuden minuutin keikka

-Teko on tapahtunut hyvin nopeasti, sillä vartijat ovat saapuneet paikalle kuuden minuutin kuluttua hälytyksen saapumisesta, eikä tekijöistä ole näkynyt jälkeäkään, kertoo rikoskomisario Antti Heijari.

Liikkeestä vietiin pääasiassa kaula- ja ranneketjuja, sekä timanttisormuksia. Varkaiden mukaan lähti myös muutamat timanttikorvakorut. Saaliin arvo kohoaa useisiin kymmeniin tuhansiin.

-Nyt kannattaa pitää varansa hämärien korukauppiaiden varalta, Heijari muistuttaa.

Poliisi kaipaa vihjeitä tekoyöltä, sekä ennen tapahtumaa, että sen jälkeen. Heijari muistuttaa, että pienikin vihje voi olla poliisille kullan arvoinen.

0800 - 14 555

Siwa yritettiin ryöstää Lahdessa - kuka on kuvan mies?

LAHTI
24.10.2007

Lahden keskustassa Vesijärvenkatu 3:ssa sijaitsevan Siwa-kauppaliikkeen kassa yritettiin ryöstää 24.10.2007 illalla kello 21.00 aikaan. Teko on taltioitu kokonaisuudessaan liikkeen valvontakameroille.

Ryöstöä yrittänyt ulkomaalainen, tummaihoinen mieshenkilö oli varustautunut tekoa varten suurikokoisella veitsellä sekä pipolla johon oli leikattu silmänreiät valmiiksi.

Tekijä oli noin 20-30 vuotias, 160-175 cm mittainen hoikka, mahdollisesti etelä-eurooppalainen. Miehen päässä ollut pipo oli väriltään tummansininen jossa oli yksi vaaleansininen ja yksi tummansininen raita. Miehellä oli tumma kevyt toppatakki, lökärityyppiset farkut ja Nike-merkkiset jalkineet.

Miehen tunnistaneita tai hänestä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Lahden poliisiin.

03 - 858 3120, 03 - 858 4201

Sokean miehen ryöstön yritys

HELSINKI
22.9.2007

Näkövammainen Matti Hokkanen yritettiin ryöstää Helsingin Oulunkylässä 22.9. kello 00.40. Hokkanen oli kävelylenkillä Välimetsäntiellä, lähellä Mäkitorpantien risteystä, kun edellä ajanut pyöräilijä ryhtyi vaatimaan häneltä lompakkoa. Hokkanen ei suostunut antamaan lompakkoaan, jolloin pyöräilijä alkoi uhkailla ja lyödä häntä. Tekijä katkaisi Hokkasen käyttämän valkoisen kepin kolmeen osaan, kaatoi hänet ja yritti ottaa lompakon väkisin.

Vastapäisestä ravintola Kultakepukasta tuli ulos kolme miestä, jotka keskeyttivät pahoinpitelyn ja soittivat poliisin paikalle. Ryöstöä yrittänyt mies pääsi pakenemaan, vaikka hän kääntyi vielä hakemaan mukanaan olleen pullokassin. Hän juoksi Etumetsänpolun suuntaan. Hokkanen selvisi ryöstön yrityksestä haavoilla ja ruhjeilla.

Poliisi kaipaa tekijän tuntomerkkien tarkentamiseksi silminnäkijähavaintoja tapahtumasta ja tietoja mahdollisesta tekijästä tai häneltä paikalle jääneestä polkupyörästä. Tekijä on vaaleatukkainen, noin 20 – 30-vuotias, ruumiinrakenteeltaan tukevahko ja pituudeltaan 165 - 170 senttiä. Hänellä oli päällään punainen paita. Paikalle jäänyt musta Monark-merkkinen miestenpyörä voi olla tekijän oma tai anastettu, mutta siinä roikkui vahingoittumaton lukko.

Jos tiedät jotakin tästä tapahtumasta, tekijästä tai paikalle jääneestä polkupyörästä, soita Poliisi-TV;n vihjepuhelimeen tai suoraan Helsingin poliisille. Virka-aikana numero on 09 189 5464 ja muulloin alla mainittu.

09 189 4002

Rautakauppamurtojen sarja - ovatko tekijät samat?

SUOLAHTI
24.8.2007 klo 00.20 - 07.58

Kun kauppias Raimo Tikkanen tuli elokuisena aamuna töihin, häntä odotti ikävä yllätys. Suolahdessa, Aatulantiellä sijaitsevaan Ramin lvi ja rauta -liikkeeseen oli yön aikana murtauduttu. Saaliikseen varkaat olivat kassakaapin murrettuaan saaneet useita tuhansia euroja rahaa.

Juttua tutkiva vanhempi rikoskonstaapeli Anneli Laulainen Äänekosken poliisista kertoo, että teollisuusalueen tyyppisellä seudulla sijaitsevan liikkeen aidasta oli tultu läpi koko alueen pimeimmästä kulmasta, valvontakameroiden ulottumattomista. Kauppaan oli murtauduttu vääntörautaa apuna käyttäen. Vääntämällä oli saatu avattua myös liikkeen kassakaappi.

Ammattilaiset asialla

- Aivan samantyyppisiä murtoja on tehty viime kevään ja kesän aikana. Enimmillään puhutaan jopa 10-15 murrosta. Kaikkia tekoja yhdistää tietty ammattimaisuus ja selkeä suunnitelmallisuus, Laulainen kertoo.

Suunnitelmallisuus ilmenee siinä, kuinka hyvin hälytyslaitteet on jokaisessa kohteessa saatu lamautettua katkaisemalla alueen puhelinliikenne. Varkaiden on täytynyt tiedustella alue tarkkaan jo ennakolta, niin täsmällistä työtä murrot ovat olleet.

-Minä ihmettelin mistä ne olivat sen rautakangenkin löytäneet, kummastelee Raimo Tikkanen ja esittelee haravakasan takana olevia rautakankia.

-Kyllä niiden on täytynyt tarkkaan tietää mitä tekevät, en minäkään meinaa näitä kankia löytää vaikka olen täällä töissä, kauppias naurahtaa.

Vain kylmää käteistä

Murtoja yhdistävä piire on myös se, että varkaille kelpaa ainoastaan käteinen seteliraha, vaikka murtokohteissa olisi tarjolla monenmoista rahanarvoista tavaraa. Se mikä Suolahden murrosta tekee poikkeuksellisen on se, että lähes poikkeuksetta muut murrot ovat kohdistuneet K-ryhmään kuuluviin liikkeisiin.

Anneli Laulainen toivoo, että kaupoissa työskentelevä henkilöstö opettelisi tuntemaan hälytyslaitteistonsa perinpohjaisesti.

-Pitäisi tietää mitä mikäkin vikailmoitus tarkoittaa ja miten laitteiston antamiin ilmoituksiin tulee reagoida.

Jos tiedät jotain Suolahden rautakauppamurrosta, kerro tietosi Poliisi-tv:n vihjenumeroon.

-Jos tekijät jäävät kiinni niin luvassa on kyllä palkkio, Raimo Tikkanen lupaa.

0800 14 555

Väärennettyjä 200 euron seteleitä liikkeellä

LÄNSI-SUOMI
Syyskuu 2007

Syyskuun alusta lähtien on tavattu kymmeniä vääriä 200 euron seteleitä Suomessa, pääasiassa Länsi-Suomen läänin alueella. Pieniä, muutaman euron maksavia ostoksia on tehty mm. apteekeissa, kioskeissa, ravintoloissa ja kaupoissa.

Aidon setelin taustapuolen arvomerkinnässä on käytetty väriä vaihtavaa erikoispainoväriä. Seteliä kallisteltaessa värimuutos on selkeä (purppuranpunainen - vihertävänruskea). Kaikissa aidoissa 50 - 500 euron arvoisissa seteleissä tapahtuu vastaava värinmuutos kääntöpuolen arvomerkinnässä.

Nyt liikkeillä olleissa väärissä 200 euron seteleissä kääntöpuolella oleva setelin arvomerkintä kimaltelee hiukan punertavana, mutta selkeää värimuutosta ei seteliä kallisteltaessa tapahdu, vaan ainoastaan kimallus häviää toisessa katselukulmassa näkyvistä. Parhaiten väärän setelin tunnistaa vertailemalla aitoa ja vääräksi epäiltyä seteliä rinnakkain hyvässä valaistuksessa.

Väärennössarjaa on tavattu myös ulkomailla. Väärennökset ovat melko hyvätasoisia.

Euro on turvallinen valuutta, koska siinä on useita aitoustekijöitä, jotka tekevät sen väärentämisen vaikeaksi. Siitä huolimatta väärennöksiä esiintyy.

Viime vuonna Suomessa tavattiin kaikkiaan 632 kappaletta vääriä euroseteleitä. Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä vääriä euroseteleitä on tavattu 298 kappaletta. Määrät ovat hyvin pieniä verrattuna useimpien muiden euromaiden tilanteeseen.

Kassoilla tarkkana

Poliisi kehottaa erityisesti kauppojen ja muiden asiakaspalvelupisteiden kassoja tarkkuuteen. Vaikka väärennökset ovat Suomessa harvinaisia, setelin aitous kannattaa varmistaa varsinkin silloin, kun pikkuostoksia maksetaan isoilla seteleillä.

Jos seteli vaikuttaa väärennökseltä, sitä kannattaa verrata ensin aidoksi tiedettyyn vastaavaan seteliin. Mikäli aitous ei varmistu, seteliä ei pidä antaa takaisin asiakkaalle, vaan kutsua paikalle poliisi.

Väärien seteleiden tunnistaminen

Väärän setelin vastaanottaminen jää ensisijaisesti vastaanottajan vahingoksi. Siksi ei kannata luottaa vain yhden aitoustekijän tarkistamiseen, sillä erilaisia ja eritasoisia väärennössarjoja on liikkeellä. Seteleissä on kuusi aitoustekijää, joista setelin aitoutta voi päätellä paljain silmin tai sormituntumalla.

Aidoissa seteleissä käytetään erikoispainatusta, jonka vuoksi osa setelin kuvioista tuntuu muuta osaa karheammalta. Painovärit ovat kirkkaat ja selkeät, väärennetyissä yleensä jonkin verran sameat.

Aidoissa seteleissä on vesileima, läpikohdistuskuvio sekä turvalanka, joka näkyy pystysuoraan kulkevana viivana setelin keskivaiheilla. Kaikki kolme aitoustekijää näkyvät setelin molemmilta puolilta, kun rahaa katsoo valoa vasten.

Setelien etusivulla on hologrammikuvio, joka muuttuu, kun seteliä kallistaa. 50 - 500 euron seteleissä takasivulle painettujen, setelin arvoa osoittavien numeroiden väri vaihtuu seteliä kallisteltaessa. Lisäksi seteleissä on mikropainatusta ja uv-valossa esille tulevat kuidut ja kuviot.

**********

Länsi-Suomessa on levitetty väärennettyjä 200 euron seteleitä. Poliisi etsii kuvissa näkyviä henkilöitä ja pyytää yleisöltä vihjeitä. Jos tunnistat näissä valvontakamerakuvissa esiintyviä, ota yhteyttä Poliisi-TV:n vihjenumeroon tai lähetä sähköpostia poliisi.tv@yle.fi.

0800 14 555

Ulvilan henkirikoksen tutkinta etenee

ULVILA
1.12.2006 klo 2.30-2.40

Porin poliisi jatkaa edelleen aktiivisesti Ulvilassa 1.12.06 sattuneen henkirikoksen tutkintaa.

Poliisi julkaisi kaksi valokuvaa tekijän tekopaikalle pudottaman Fiskars-merkkisen veitsen kahvasta. Valokuvista näkyy veitsen kahvan kuluminen ja toisella puolella olevat sulamisvauriot. Vihjeitä on tullut muttei vielä mitään ratkaisevaa.

Veitsi on Fiskarsin oman sarjan pienempi fileerausveitsi, jota on valmistettu eri nimillä 1970-luvun alkupuolelta. Sarjaan on tehty muutoksia 80-luvulla, jolloin kahvasta poistettiin ko. veitsessä näkyvä kahvaleima, "Fjalarin kruunu". Tämän tiedon perusteella kyseinen veitsi on varsin vanha, ennen vuotta 1984 ostettu. Nykyisin veitsimalli on poistunut markkinoilta. Tuotetta on myyty Suomessa yleisesti kaikissa Fiskars-tuotteita myyvissä myyntipisteissä ilman minkäänlaista tuppea. Veitsi on erittäin kulunut, joten se on ollut kovassa käytössä. Puukon terää on teroitettu todennäköisesti ns. puikkoteroittimella.

Poliisi pyytää jälleen yleisön apua - muistaako joku nähneensä jossakin tai jollakin ko. veitsen? Tästä pienestä yksityiskohdasta poliisi toivoo saavansa edelleen lisäapua murhan ratkaisemiseen.

******

Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan Ulvilassa 1.12.2006. Tekijä on edelleen vapaalla jalalla, mutta poliisi on toiveikas, sillä tutkinta menee koko ajan eteenpäin. Surmaaja on profiloitu hyvinkin tarkasti ja hänen iästäänkin poliisilla on käsitys. Profiili muodostuu monesta eri tekijästä, kuten rikospaikalle jääneistä teknisistä todisteista sekä surmaajan määrätietoisesta ja suunnitelmallisesta tavasta liikkua ja toimia. Tekijä osoitti uhkarohkeutta särkemällä takaoven kolminkertaisen lämpölasin; hiljaisessa yössä ääni kuului erittäin selvästi. Sen jälkeen hän ponnisti muovisen puutarhatuolin päältä sisään rikkomastaan aukosta, mikä vaatii hieman ketteryyttä, sillä karmit olivat täynnä viiltäviä lasinpalasia. Tuntomerkkien mukaan tekijä oli hieman vatsakas. Tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti toteaakin, että suoritus ei vaadi kymmenottelijan kuntoa ja että tekijän veressä virrannut adrenaliini todennäköisesti auttoi asiaa.

Surmaaja tiesi, missä Lahti vaimoineen nukkui ja osasi suunnata suoraan oikeaan paikkaan. Hän kävi uhrinsa kimppuun ja viilsi myös väliin pyrkinyttä vaimoa. Tässä kohtaa vaimo alkoi soittaa apua ja tämän hätäkeskuksen koneelle tallentuneen puhelun avulla poliisilla on tarkka käsitys tapahtumien kulusta. Vaimo yritti vielä kerran pysäyttää tappajan, mutta tämä hätyytti hänet pois toistamiseen. Surmaaja toimi päättäväisesti ja tappoi tappamalla -hän iski uhriaan usemman kerran kuin olisi ollut tarpeellista. Surmaaja jätti kuolleen uhrinsa lattialle ja pakeni paikalta vain kuusi minuuttia ennen poliisin tuloa. Lattialle jäivät tappajan veriset jalanjäljet. Pihalle jääneiden jälkien avulla poliisilla on käsitys siitä, minne päin tekijä pakeni. Surmaajan kengän koko on "normaalikokoisen miehen".

Poliisi on pystynyt haarukoimaan kaksi kenkämallia, joiden pohjakuvio täsmää rikospaikalle jääneisiin verijälkiin. Toinen kengistä on merkiltään Youtwo ja toinen Oakwood. Lisäksi poliisi tahtoo tietoa muista mahdollisista kengistä, joiden pohja vastaa surmaajan jättämiä jalanjälkiä. Puoli tuntia ennen henkirikosta läheisellä Metsäkulmantiellä nähty punainen Volvo 440 tai 460 kiinnostaa niin ikään tutkijoita. Auto ajeli oudon hiljaisesti ja vastaavia havaintoja oli tehty jo ennen varsinaista surmapäivää. Myös Lahtea koskeneista uhkailuista kertovat vihjeet ovat tervetulleita. Tärkein vaihtoehto surman motiiviksi on edelleen kosto. Profiloinnin avulla tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti tarkentaa kyseessä olevan hyvin henkilökohtainen kostomotiivi.

Tekijän tuntomerkit silminäkijän mukaan:
-Isokokoinen mies
-Pituus: yli 180 cm
-Vartalo: hieman vatsakas, ei erityisen harteikas
-Pyöreän mallinen nenä
-Silmät "jotenkin etäällä toisistaan"
-Yllä tumma, vartalon myötäinen vaatetus
-Päässä kypärähuppu tai vastaava tumma naamio
-Tekijä on jonkin verran vahingoittunut teon yhteydessä

Henkirikos tapahtui Ulvilassa, osoitteessa Tähtisentie 54, kello 02.35.

Ratkaisevan vihjeen antajalle on luvassa huomattavia palkkioita. Toinen palkkioista on suuruudeltaan 5000 € ja toinen, nimettömän yksityistahon lupaama, niin ikään useita tuhansia euroja.

02–6237713 , 02–6237759

Moottoripyörävarkaus Martinlaaksossa - kuka on kuvan pariskunta?

VANTAA
28.2.2007

Helmikuun 28. päivä 2007 anastettiin Vantaan Martinlaaksosta vihreä 250-kuutioinen Kawasaki-merkkinen rekisteröimätön moottoripyörä vuosimallia 2005. Alueella nähtiin liikkuvan mies ja nainen, joiden mukana oli myös koira. Poliisi pyytää kyseistä pariskuntaa ilmoittautumaan, koska heillä saattaa olla varkaudesta joitain tietoja. Samainen kaksikko kävi läheisellä Esso-huoltamolla, josta alla oleva kuva.

Nainen: Ruskeat hiukset, jakaus keskellä päätä. Tumma takki.
Mies: Tummat vaatteet ja päässä lippalakki.
Kyseinen pariskunta asustanee lähistöllä, koska liikkuivat jalan. He ovat käyneet aiemminkin kyseisellä huoltamolla.

0800 14555

Henkirikos Jyväskylän Kuokkalassa

JYVÄSKYLÄ
15.6.2007

Jyväskyläläinen Jukka Lehtimäki löydettiin väkivaltaisesti surmattuna asunnostaan Jyväskylän Kuokkalassa 18. kesäkuuta. Hänet oli surmattu ilmeisesti perjantai-iltana 15. kesäkuuta tai sitä seuraavana yönä.

Poliisi kaipaa vihjeitä Lehtimäen liikkeistä perjantai-iltana ja siitä, keitä hänen kanssaan on liikkunut. Lehtimäki oli viettänyt perjantai-iltaa ainakin ravintola Birrassa Kuokkalan ostoskeskuksessa, josta hän poistui noin kello 20 aikoihin.

38-vuotias Jukka Lehtimäki oli 182 senttiä pitkä, normaalivartaloinen ja hänellä oli tumma siilitukka. Hänellä oli päällään valkoinen paita, tumma nahkatakki ja siniset farkut. Tummaa lippalakkia hän käytti yleensä lippa taksepäin käännettynä. Jalassaan hänellä oli mustavalkoiset urheilukengät.

Kyseisenä viikonloppuna kaupungissa järjestettiin Sataman yö -tapahtuma, jossa soitti useita bändejä. Perjantai-iltana esiintyi mm. Jonna Tervomaa. Lehtimäen asunto Suuruspääntie 10:ssä on lyhyen kävelymatkan päässä satamasta.

Silminnäkijöiden mukaan Lehtimäen asuintalolla on liikkunut kaljupäinen, keski-ikäinen mies. Poliisi on kiinnostunut kaikista havainnoista tästä miehestä tai tapahtumista asunnon liepeiltä perjantai-iltana. Lehtimäen neljännessä kerroksessa ollut asunto erottui hyvin ulospäin, sillä yhdessä ikkunassa oli verhona isokokoinen Suomen lippu. Lehtimäellä oli tapana tupakoida asuntonsa parvekkeella.

Ratkaisevasta vihjeestä on luvassa palkkio. Jos muistat nähneesi Jukka Lehtimäen perjantai-iltana 15. kesäkuuta, kerro tietosi Poliisi-TV:n vihjenumeroon tai suoraan Jyväskylän poliisipäivystyksen numeroon.

014 313 5312

Raiskaus Korsossa

VANTAA
17.7.2007 klo 22.25

Korsolaisnainen oli palaamasta töistä puoli yhdentoista aikaan illalla, kun Korson aseman läheisyydessä, Leppäkorven koulun ja rautatien välissä hänen kimppuunsa kävi suomalainen, helsinkiläisellä aksentilla puhuva mies. Mies oli seurannut uhria hetken aikaa tarpeettoman lähellä, kun lopulta astui tämän kannoille. Nainen kääntyi miestä kohti ja voimakkaasti puuskuttava, humaltunut mies tarttui häntä hartioista.

Mies raahasi uhriaan joitakin kymmeniä metrejä kuristusotteella, ja kaatoi tämän junaradan vieressä olevaan pusikkoon, jossa raiskasi naisen. Kesken tapahtumien paikallisjunan kuljettaja oli havainnut tapauksen ja pysäytti junan samalle kohdalle, hieman ennen Korson asemaa. Raiskaaja kehotti uhriaan siirtymään etäämmälle metsään, jotteivat matkustajat näkisi, mutta uhri pääsi pakenemaan kohti junaa ja tekijä pakeni paikalta juosten läheistä mäkeä ylös.

Tekijä on noin 180-senttinen, vartaloltaan urheilullinen ja oli tekohetkellä ruskettunut. Miehellä on ruskea siilitukka, siniset tai vihreät, huomiotaherättävän suuret silmät. Miehen poskessa on vaakasuora, noin senti mittainen arpi ja kaulallaan kaksi ohutta hopeaketjua.

0800 14555

Arvokkaat kitarat edelleen hukkateillä

HELSINKI
24.1.2006

Stonecold Flames- yhtyeeltä varastettiin arvokkaita soittokamoja vuosi sitten tammikuussa treenikämpältä Helsingin Uudenmaankadulta. Varkaat olivat tulleet sisään Uudenmaankadun puolella olevasta pienestä 40cm x 50cm- kokoisesta ikkunasta joka on panssarilasia. Ulos eivät kuitenkaan tulleet samaisesta ikkunasta, vaan rikkoivat oven sisäpuolelta mikrofonitelineellä.

Varkaiden mukaan lähti:

Fender Stratocaster 1958. Läpikuultava kermanvärinen, kullatuilla osilla Snº 025988, hyvin kulunut vaahterakaula, neck date 8-58, saarni body. Arvo n. 20 000 €.

Gibson Les Paul Standard 1973. Cherryburst puna-keltainen, bigsby-kammella.

Epiphone-basso ja paljon äänityslaitteita: Mikrofoneja, efektilaitteita yms. yli 15 000 € arvosta.

Kaikki tiedot anastetusta omaisuudesta Helsingin poliisille.

09 189 4740

Oriveden tunnistamaton vainaja

ORIVESI
maaliskuu 2007

Poliisi kaipaa tietoja Orivedellä löytyneestä tuntemattomasta naisvainajasta. Ruumiin löysivät mökkiläiset pitkäperjantaina vajaan parin kilometrin päästä ABC Oritupa-huoltoasemalta, Haukijärven ja Koskuenjärven väliseltä hakkuualueelta, jossa ruumis on ollut ehkä pari viikkoa. Kuolinsyy on vielä epäselvä, mutta ulkoisia väkivallan merkkejä ei ole havaittu. Löytöpaikan vieressä oli muutamia juomapulloja, jotka eivät ilmeisesti sisältäneet alkoholia.

Vainaja oli noin 25 – 35-vuotias, 166 senttiä pitkä ja hoikkavartaloinen nainen. Hänellä oli noin olkapäille ulottuvat tummanruskeat hiukset ja kullanruskea hiuslisäke. Löydettäessä vainajalla oli yllään kelsitakki, ruskeat samettihousut, beige kaulahuivi ja fleece-hansikkaat ja musta pipo. Jalassa oli ruskeat nahkasaappaat, ja mukana oli myös tummanruskea käsilaukku.

Vainajan mukana oli muun muassa englanninkielinen sarjakuvalehti, joitakin ulkomaisia kolikoita, MP3-soitin, aurinkolasit ja jonkun verran rahaa. Mitään henkilökohtaisia papereita lompakossa ei ollut, mutta yhdessä revityn matkalipun palasessa lukee Jämsä. Erään vihjeen mukaan tuntomerkkeihin sopiva nainen liftasi Kangasalan Ruutanan Shellin kohdalla maanantaina 26. maaliskuuta noin kello 20.15, ja kyydin saatuaan hän jäi pois puoli tuntia myöhemmin Oriveden ja Mäntän risteyksessä. Tämä nainen puhui suomea, ja hänellä oli mukanaan kolme kassia.

Poliisi kaipaa tietoja naisen henkilöllisyydestä tai kuvaukseen sopivan naisen liikkeistä. Yhteyttä voi ottaa Oriveden poliisiin tai Poliisi-TV:n omaan vihjepuhelimeen.

07 187 464 00

Traktorivarkaus Vammalan Kärppälässä - löytöpalkkio luvassa

VAMMALA
12.9.2006-30.11.2006

Noin 12.9.2006 - 30.11.2006 välisenä aikana vietiin kaksi traktoria tallista Vammalan Kärppälästä ja lisäksi kaksi perävaunua talon pihalta. Tapahtuma-aikaan koneiden omistaja ei ollut kotonaan.

Traktorit ovat vastaavia kuin kuvissa:
1. Traktori Massey Ferguson 165S, vm -78, rekisterinumero 631-FT, valmistenumero M171385

2. Traktori Massey-Ferguson 35, vm -64, rekisterinumero 146-EF, valmistenumero NFY3231351972118

3. perävaunu Tuhti, harmaa, yksiakselinen

4. perävaunu Pehtoori, kaksiakselinen, tiettävästi punainen.

Löytymiseen johtavista vinkeistä on luvassa palkkio.

03 519 0211

Kuka omistaa varastetut ranneketjun ja kuparipannun?

VANTAA
19.3.2007

Vantaan poliisin haltuun tuli 19.3. 2007 erään asuntomurron tutkinnan yhteydessä esineitä, joita poliisi epäilee anastetuiksi jonkin toisen rikoksen yhteydessä.

Esineet ovat:

1. Ranneketju, jossa kuusi "timanttia", ei kultausmerkintöjä, erikoinen malli.

2. Pieni kuparipannu, jonka kyljessä kaiverrettuna sana Lahti.Mahdolliset vihjeet esineiden alkuperästä Vantaan poliisin numeroon.

09 873 0518

Motokoura hävisi Kannonkoskelta

KANNONKOSKI
8. - 9.3.2007

8-9.3.2007 klo 20-08 hävisi Kannonkoskella, Vihtaperän kylässä 100 000 €:n edestä metsämonitoimikoneen osia. Kone, josta osat vietiin, on vuosimallin 2003 Timberjack 1070D. Monitoimikoneen ajovalot ovat arvoltaan 10 000 €. Koneen hakkuupään ohjaamiseen tarkoitetun tietokoneen arvo on puolestaan 20 000€:a. Tietokoneen lisäksi varkaat veivät koneen ohjaussauvat. Kallein monitoimikoneesta viety osa on kuitenkin itse hakkuupää eli motokoura. Pelkästään tämän yksittäisen tappion hinta on omistajalle 75 000 €.

Hankeen jääneistä jalanjäljistä päätellen tekijöitä on ollut kaksi. Monet merkit viittaavat tilaustyöhön. Ensinnäkin tekijät ovat tienneet, missä kone varkausyönä oli ja että paikalla ei ollut tuolloin työntekijää. Näiden tietojen lisäksi varkailla on ollut myös vaadittavaa taitoa.

Monitoimikoneeseen käy muiden vastaavien mallien avain, mutta sen saa käyntiin vain asiansa osaava henkilö. Starttaus on 11 napin painalluksen päässä. Ajojäljistä päätellen tekijät ovat myös osanneet kuljettaa koneetta suoraan ja vakaasti – ei mikään vasta-alkajan temppu sekään.

Varkaat olivat ensin siirtäneet monitoimikonetta kilometrin verran paremman tien varteen, jonka jälkeen he irrottivat osat jälleen kerran ammattimaisesti toimien. Tämän jälkeisistä tapahtumista ei ole tietoa.

Monitoimikoneesta varastettujen osien sarjanumerot ovat:

-Timberjack, Outokummun koura 754 WJH754X00224

-Tietokone 00180T

-Tietokoneen näyttö 00142

Näiden lisäksi varkaan matkaan lähtivät siis koneen ajovalot. Jos tiedät mihin tämä 100 000 euron paketti hävisi Kannonkoskelta, Vihtaperän kylästä 8-9.3.2007 klo 20-08, ota yhteyttä Poliisi-TV:n vihjenumeroon tai rikosta tutkivaan Saarijärven poliisiin.

071 874 6530

Antiikkivarkaus talomuseossa

LAPPEENRANTA
1.12.2006 - 2.1.2007

Suomenniemellä, Lyytikkälän tilalla, tehtiin murtovarkaus aikavälillä 1.12.2006 - 2.1.2007. Lyytikkälä on Museoviraston hallinnassa oleva museo, josta vastaa Suomenniemen kunta. Museo on yksi parhaiten säilyneitä etelä-karjalaisia tilakokonaisuuksia. Museosta ja sen yhteydessä toimivasta kahvilasta vietiin kulttuurihistoriallisesti arvokasta esineistöä, jota on helppo kaupata edelleen antiikkimarkkinoilla ja osto- ja myyntiliikkeissä. Anastetut esineet on numeroitu punaisella akryylivärillä, joka on voitu hioa pois tunnistamisen vaikeuttamiseksi. (Esinenumero suluissa)

Anastettujen esineiden joukossa olevat huonekalut ovat: Kolmenistuttava, punaisella verhoiltu UUSROKOKOOSOHVA (esinenumero 1), tummaksi petsattu, puinen, vetolaatikollinen APUPÖYTÄ (8 a, b), SEINÄPEILI, jossa profiloidut kehykset, vaaleksi lakattua puuta (10). Pieni, pyöreä UUSROKOKOOPÖYTÄ, vaaleaa puuta (19 a, b).

Anastetut astiat: Kermakko (127), Muki (128), Kermakko (129) ja sokerikko (135), kermakko (132), Kermakko (133) ja sokerikko (134, a,b), sokerikko (136), kermakko (137), kannu (146), kahvipannu (310 a,b)

Anastetut pokaalit, numerot 125, 126, 452, 453

Muita kateissa olevia esineitä: Punnuksellinen seinäkello (324 a), jalallinen suurennuslasi (329)

Lisätietoja esineistä antaa Museovirasto: 09 40 501.

Mikäli tiedät jotain tapauksesta tai sinulle on yritetty kaupata kuvaillun kaltaisia esineitä, ota yhteyttä Poliisi-TV:n vihjenumeroon 0800-14555 tai Lappeenrannan poliisiin.

05 732 3141

Oulussa taas puistoraiskaus

OULU
3.3.2007 klo 01.20 - 02.00

Oulussa tapahtui lyhyen ajan sisällä jo kolmas puistoraiskaus aivan keskustan tuntumassa. Harvinaisen törkeät teot ovat aiheuttaneet sen, että tekojen tutkinnassakin on otettu harvinaisemmat menetelmät käyttöön. Oulun kaupunki on luvannut tuntuvan vihjepalkkion hyvästä vihjeestä ja poliisi on julkaissut piirretyn tunnistekuvan raiskaajasta.

Perjantain ja lauantain välisenä 3.3.2007 klo 01.20 - 02.00 raiskattiin 17-vuotias oululaisnainen aivan kaupungin keskustan tuntumassa, Heinätorin puistossa.

Puisto sijaitsee Torikadun ja Kirkkokadun välissä, noin puoli kilometriä kuuluisalta Oulun kävelykadulta, Rotuaarilta etelän suuntaan.

Neljän miehen seurue pysäytti rannan suunnasta kävelleen nuoren naisen ja kävi tähän käsiksi. Yksi miehistä raiskasi naisen ja muut pitivät häntä kiinni.

Itse raiskaajasta on niin hyvät tuntomerkit että poliisi pystyi julkaisemaan tästä piirroskuvan:
-raiskaaja on noin 175 cm pitkä
-normaalivartaloinen
-hänellä on teräväpiirteinen nenä
-silmän lähellä isokokoinen luomi
-tummat hiukset olivat lyhyet
-kasvoilla oli parransänki
-raiskaajan kaulalla oli hopeinen kaulakoru.

Muut ryhmän jäsenet olivat
-noin 25-30 -vuotiaita
-heillä oli yllään tummat vaatteet
-keskenään raiskaajat puhuivat jotain muuta kieltä kuin suomea
-ulkonäöltään ryhmä oli jotenkin "välimerellinen"

Heinätorin raiskaus on lyhyen ajan sisällä jo kolmas niin sanottu ”puskaraiskaus” Oulun keskustan tuntumassa. Ensimmäinen raiskaus tapahtui 16. joulukuuta Otto Karhin puistossa. Kyseessä oli niin ikään neljän miehen suorittama joukkoraiskaus. Seuraava raiskaus tehtiin 13. tammikuuta Ainolan puistossa.

Tapaukset ovat ravisuttaneet oululaisia jo niin paljon, että kaupungin johtokin on herännyt. Kaupunginjohtaja on luvannut raiskauksen selviämiseen johtavasta vihjeestä tuhansien eurojen palkkion. Samoin paikalliset kauppiaat ja palomiehet ovat keräämässä rahoitusta vihjepalkkiota varten.

Jos sinä tiedät jotain Oulun raiskauksista, niin soita vihjeesi Oulun poliisin numeroon.

08 313 7111

Antiikkimopoja anastettiin Töysässä

TÖYSÄ
30.7. - 4.8.2006

Kolme mopedia anastettiin 30.7 - 4.8.2006 välisenä aikana Töysässä Renginpolun varrella sijaitsevasta lukitusta vanhasta riihestä.

Mopot ovat vuosimalliltaan 1959-1960 ja niiden kaikkien pääväri on punainen. Kateissa on yksi Tunturi, jonka rungonnumero on 378805 sekä kaksi Goebel Avusta, rungonnumeroiltaan 28612 ja 27915.

Omistaja on luvannut 100 e löytöpalkkion.

Vihjeitä odottelee Alavuden poliisi.

071 87 402 71

Kioskiryöstö Helsingin Pihlajistossa

HELSINKI
19.2.2007

Helsingin Pihlajistossa ryöstettiin kioski teräaseella uhaten helmikuun 27. päivä klo 10.27. Todennäköisesti suomalainen, hoikkavartaloinen mies oli noin 165-170 cm pitkä ja iältään arviolta 25-30-vuotias. Miehellä oli yllään vaalean harmaa toppatakki ja tummemmat housut. Ryöstön ajaksi mies peitti kasvonsa punaisella huivilla. Mies sai saaliikseen pienehkön summan rahaa, eikä kukaan loukkaantunut. Tekijä poistui kioskilta Pyynikintien suuntaan.

Mikäli tiedät miehen liikkeistä tai tapauksesta jotain, ota yhteyttä Helsingin poliisiin tai Poliisi-TV:n vihjenumeroon.

09 189 5464

Rauman puukotus

RAUMA
23.7.2006; klo 04.02

Joonas Maikola oli ollut viettämässä iltaa kaupungilla ystävänsä kanssa. He siirtyivät kävellen Rauman keskustan tuntumassa sijaitsevasta ravintola Onnelasta noin kilometrin päähän Tallikedon ABC-huoltoasemalle, johon heille oli tulossa kyyti. Poikien odotellessa kyytiä, paikalle saapui mieshenkilö, joka kävi paikalle jääneen Maikolan kimppuun. Maikola ei missään vaiheessa huomannut, että päällekäyneellä miehellä oli puukko piilotettuna. Hänen kaverinsa sitävastoin huomasi päihtyneen oloisella miehellä olevan terä-aseen ja ehti sivummalle.

Pahoinpitelijä ehti lyödä lapinpuukolla, tai sitä muistuttavalla pitkäteräisellä aseella Maikolaa kohti 5-6 kertaa, joista kaksi iskua osui vatsaan ja poskeen. Muut iskut osuivat Maikolan yllä olleeseen takkiin. Puukottaja lähti paikalta Kukonkarinkatua pitkin, joka johtaa huoltoasemalta Tampereen suuntaan. Maikola muistelee nähneensä miehen liikkuneen Kukonkarinkadun suunnalla aiemminkin.

Miehen tuntomerkit ovat:
-170 - 175 cm
-tumma siilitukka
-"amisviikset"
Tekijän iän arvellaan olevan 20 - 28 v.

0800 14 555

Jämsän seudun pankkihuijaukset

JÄMSÄ / JÄMSÄNKOSKI
07.08.2006

Tuntematon mieshenkilö onnistui väärennettyä ajokorttia käyttäen tekemään Jämsän Osuuspankissa 7000 euron noston 7.8. 2006 kello 12.30-13. Tuntia myöhemmin sama mieshenkilö yritti väärennetyin paperein nostaa 3000 euroa Jämsänkosken Osuuspankissa. Teko jäi yritykseksi pankkivirkailijan havaitessa ajokortin olevan väärennetty.

Jämsän poliisi tutkii tapauksia väärennyksenä ja petoksena sekä niiden yrityksinä. Epäillyn vierailut tallentuivat Jämsän ja Jämsänkosken Osuuspankkien valvontakameroihin.

Jos mies näyttää tutulta, ottakaa yhteyttä vihjenumeroon.

0800 14 555

Oulussa liikkuu raiskaajia

OULU
13.1.2007 & 16.12.2007

Kaksi viikkoa sitten (13.1.2007) perjantain ja lauantain välisenä yönä, ravintolaillan jälkeen, 18-vuotias nainen oli matkalla Oulun kaupungin keskustasta Tuiran asuinalueen suuntaan kohti ystävättärensä asuntoa.

Kasarmintieltä Lassinkallion sillalle johtavalla kevyen liikenteen väylällä häntä vastaan asteli tunnistamaton mieshenkilö.

Tapahtumapaikka sijaitsee hyvin lähellä vilkasta Oulun ydinkeskustaa. Lassinkallion sillalle johtava pyörätie kulkee kuitenkin hiljaisen puiston läpi, ja lauantain aamuyöstä ihmisiä tällä alueella liikkuu todella vähän.

Yksinäisen naisen ohitettuaan tuntematon mies kääntyi takaisin, tarttui naista vaatteista ja pakotti hänert teräaseella uhaten sukupuoliyhteyteen.

Teon tehtyään raiskaaja poistui juosten puiston suuntaan. Paikalle ehtinyt poliisipartio ei voinutkaan tehdä enää muuta kuin toimittaa uhri sairaalaan tutkittavaksi. Tapahtumalle ei ole vielä löydetty silminnäkijöitä…

Uhrin ilmoituksen mukaan tekijä oli:
-Noin 180 cm pitkä
-Hänen hiuksensa olivat tummat ja lyhyet
-Miehen yllä oli musta huppari
-raiskaaja puhui suomea murtaen ja oli iholtaan tumma

Jos sinä olit liikkeellä Kasarmintien ja Lassinkallion sillan välisellä alueella kaksi viikkoa sitten perjantain ja lauantain välisenä yönä, niin pinnistä muistiasi ja ilmoita kaikki havainnot raiskauksesta ja mahdollisesta tekijästä Oulun poliisille.

Poliisille kannattaa myös vihjata, jos tunnet mustaan huppariin pukeutuvan ulkomaalaistaustaisen miehen, joka kanniskelee öisin mukanaan puukkoa…

Oulun joukkoraiskaus yhä selvittämättä

Oulun poliisin tutkinnassa on myös toinen törkeä raiskaus aivan kaupungin ydinkeskustassa. Niin sanottu ”Letkun” puisto sijaitsee aivan Oulun sydämessä. Paikka on vähintäänkin yhtä vilkas, kuin esimerkiksi Koskipuisto Tampereella tai Kaisaniemi Helsingissä.

Oulun joukkoraiskaukseksi mediassa nimetty törkeä teko tapahtui vain viikkoa ennen jouluaattoa (16.12.2007). Kolmen ja neljän välillä lauantain aamuyöstä 26-vuotias nainen käveli Isokatua bussipysäkkien kohdalla, kun hänen peräänsä huudeltiin. Nainen havaitsi takanaan 4 – 6 ulkomaalaisen näköistä miestä, joiden ihonväri oli lähinnä välimerellisen tumma.

Naista iskettiin takaapäin päähän, jolloin hän menetti tajuntansa. Hän heräsi bussikatoksen takaa pensaikosta ja huomasi tulleensa raiskatuksi. Naisella oli vammoja eri puolilla kehoa

Kummallista asiassa on se, että poliisi ei ole saanut riittävästi hyviä vihjeitä, vaikka paikka on yöllä Oulun vilkkaimpia. Poliisi toivookin nyt ihmisten aktivoituvan asiassa ja ottavan vastuuta lähimmäisestään.

Oulun poliisi pyytää edelleenkin vihjeitä keskustassa liikkuneista ulkomaalaisten, alle 30-vuotiaiden miesten ryhmästä. Mukana ryhmässä oli ainakin vaaleaa vyötärömallista takkia käyttänyt mies. Kyseisen takin vetoketju oli koko ajan auki. Miehellä oli mustat hiukset, jotka kiilsivät ikään kuin niissä olisi ollut huomattava määrä geeliä.

Oulun poliisi odottaa vihjettäsi!

08 313 7111

ARKISTO


» Vanhemmat yhä avoinna olevat rikokset

POLIISIN MATKASSA

Toimittajamme vietti perjantain Juvan poliisin matkassa

» Lue lisää

RIKOKSEN JÄLJILLÄ

Katuluotsi saattelee nuoria

» Lue lisää

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

-Kuortaneen yliajon silminnäkijä kertoo
» Lue lisää

RIKOKSEN RATKAISU

Rikostutkinta kuin palapeli - Saaran murhan tarina

» Lue lisää

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.